Det heter Plättar!
 
Idag har jag faktiskt ätit lunch på... tja, jag vet inte hur länge. Antagligen när jag jobbade.
Brukar aldrig vara särskilt hungrig vid lunchtid, dessutom blir det alltid att jag sover länge när jag inte har någon tid att passa. Det gör att jag brukar äta frukost, och sedan middag.
Ja, jag vet att det inte direkt är det bästa ;-) men jag får väl försöka fixa till det bättre när det gäller mattider. Arbetslöshet är ju inte den bästa förutsättningen för stadiga rutiner, men jag får göra det bästa av situationen :-)
 
Nåja... har i alla fall varit sugen även på Plättar (det heter P L Ä T T A R !) hur länge som helst, så det fick bli dagens lunch. Är det sommar så är det ;-)
Era fantastiska kommentarer!
1

HAHA, nej det där är pannkakor. Plättar är små pannkakor som gräddas i plättlagg.
Men jag vet ju att det är dialektalt. OCH att det är olika på vad man kallar plättar och pannkakor i olika delar av Sverige.
För mig är det där dock tunna pannkakor :-)
Vad kallar du det dom jag kallar plättar?

Svar: Ja, det är en ständig argumentation mellan norr och söder om namnet på dessa skapelser, så jag kunde inte låta bli att ta upp det ;-)
Pannkaka är och förblir (för mig/oss) det man gör i ugnen. Det ni kallar "ugnspannkaka".

Plättar steks på spisen (det ni kallar pannkakor).

Småplättar är de minsta, de ni kallar för bara Plättar.

Så med andra ord...

Norr: Pannkaka, Plättar, Småplättar.

Söder: Ugnspannkaka, Pannkakor, Plättar.

Så vi har allihopa samma namn till två av "rätterna", bara det att det är "fördelat" lite olika. Ni säger Pannkaka till två, och vi säger Plättar till två. Och så har det tredje ett annat namn ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Pannkaka heter det faktiskt ;) Nä men jag läste kommentaren ovanför och måste tillägga att jag bor i också i norr men här säger vi ändå ungspannkaka/tjockpannkaka, pannkakor och plättar. Det är roligt att det kan bli så stora diskussioner om en sån liten sak!

Svar: Ja, jag vet att det finns skillnader här uppe också angående namnet på dessa. Ofta tycker jag det är en lite fånig diskussion, men ibland kan jag tycka det är rätt kul att det, som du skriver, kan bli något så stort av så lite ;-) Det var därför jag inte kunde låta bli att ta upp det :-)
Ska inte säga 100 säkert, men tror att i alla fall de flesta i Norrbotten säger Plättar och Småplättar. Som jag brukar säga så ska man ju inte dra hela Norrland över en kant, då Norrland trots allt sträcker sig ända ner till Gävle ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Åh, mamma mia vad gott det ser ut ;)

Svar: Tack! Ja, det var riktigt gott :-D Speciellt som det var så länge sedan jag åt det. Minns inte exakt, men det är i alla fall minst ett år sedan.
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Då smakar det extra gott ;P

Svar: Ja, det gör det :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

5

Supergott, synd bara att jag aldrig lyckas göra det.
För mig som kommer från Övik heter det pannkakor:)

Svar: Ja, det var riktigt gott :-D Men jag håller med om att de inte är alldeles lätta att grädda. Tidigare har jag alltid lyckats ha sönder mina när jag ska vända dem, så det brukade oftast bli Småplättar... :-)
Tycker det är väldigt roligt att "ringa in" lite grann hur stort området är där vi säger Plättar till "de stora i stekpannan". Kanske är området trots allt lite mindre än jag trott, och att det mest är här i Norrbotten som vi säger det ;-) Men men, för mig kommer det alltid heta Pannkaka, Plättar och Småplättar ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

6

Konstigt att jag som är från norr alltid sagt
ugnspannkaka, pannkaka & plättar =)

Svar: Ja, det kan nog vara lite olika (drar självklart inte alla över samma kant, utan det finns folk här som säger Pannkakor och kanske folk söderut som säger Plättar). Men jag skulle nog tro att väldigt många just här uppe säger Plättar (åt de stora i stekpannan), annars skulle det nog inte vara så stor "debatt" angående just detta ämne ;-) Har också en känsla av att "Pannkakor" (istället för att säga Plättar) sprider sig mer och mer, bl.a. i och med internetvärlden, och att det trots allt är fler som säger Pannkakor.
Men jag kommer fortsätta säga Pannkaka, Plättar och Småplättar ;-) Det är de namnen jag kommer lära mina framtida barn ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?