Julkalendrar
 
Efter gårdagens allvarliga inlägg om politik behöver vi nog lite mer lättsamt idag (trots att dagen snart är slut).
Därför tänkte jag återgå lite till julen, och ägna det här inlägget åt julkalendrar.
 
Som ni vet är jag barnsligt förtjust i december och julen, och SVT´s julkalender är en del av detta. Jag följer nämligen dem i princip varje år, trots att jag är trettio år.
I och för sig hade jag ett uppehåll på typ ett decennium mellan 2000 och 2010. Dessa år var verkligen lågvattenmärken i SVT´s kalenderhistoria. Jag tycker de blev bara sämre och sämre för varje år som gick.
MEN efter det tycker jag faktiskt att SVT överraskat och överträffat sig själva. För att vara moderna julkalendrar har de senaste åren varit riktigt bra.
Jag blev positivt överraskad av både Tjuvarnas jul och Barnen Hedenhös. Och jag tycker faktiskt att de gjorde ett bra jobb med uppföljaren till Mysteriet på Greveholm (Grevens återkomst). Att göra en bra uppföljare till en sådan succé som originalet Mysteriet på Greveholm, från 1996, kan inte ha varit lätt. Och jag tycker fortfarande att originalet är den bästa, men jag blev som sagt riktigt imponerad :-)
Dock är jag tyvärr inte överdrivet imponerad över årets (Piratsskattens hemlighet), men å andra sidan har det bara gått fyra dagar ännu. Därför faller inte min dom riktigt än.
 
Jag håller fortfarande fast vid att min absoluta favoritkalender på SVT är Sunes jul från 1991. Jag tycker den är lika bra nu som första gången jag såg den som sjuåring.
Mysteriet på Greveholm är också ruskigt bra, och kommer på en klar andraplats; eventuellt kanske till och med delad förstaplats. MEN Sunes jul är och kommer förbli min absoluta favorit.
 
Nu kom jag även på att jag nog slutade se julkalendrarna redan något år innan år 2000. Tror nog faktiskt att Mysteriet på Greveholm (1996) var den sista jag såg, innan jag började om 2011.
Men jag började högstadiet -97, och det är ju en ålder då man antagligen tycker man är för gammal för att se julkalendern på TV ;-)
 
Era fantastiska kommentarer!
1

Jag är ju 18 år äldre än du :-)
Så jag har lite andra minnen. Du vet, det är teskedsgumman, barnen i höjden och såna som satt spår i mig.
Sen Mumin och Trolltider.
Sen minns jag att det var en jättebra kalender på 80-talet som gick under namnet Stjärnsmällar och Julpussar som jag gillade ,trots att jag var runt 20 då :-)
På 90-talet var Pelle Svanslös såååå fin. Den har jag på dvd, och den ser K och jag varje år.
Tycker det ska vara mkt jul och stämning i kalendrarna. Har inte kollar årets ännu. Bra? Gillar ju Historieätarna så jag förstår om den är bra.
OCH du, politiken...jag röstade ju på Fi, precis som du. Förstår inte hur folk kan se Fi som ett hot? Ett större hot än SD? SAY what!??? Fattar noll.
Men, jag tänker som du, bäst att ge rösten till ett av de stora partierna. Så jag grubblar i dina banor, troligtvis röstar jag på S just därför. Men jag har inget till övers för Löfven. Men ändå...
Jaja, nu återgår vi till julen istället.
Trevlig helg!!

Svar: Ja, vi har lite olika minnen från julkalendrarna :-) Ibland har jag funderat på om jag skulle ta mig tid och titta på just Trolltider, då den (efter Mysteriet på Greveholm) är den populäraste julkalendern.
Och på något sätt är det som om jag kommer ihåg namnet Stjärnsmällar och julpussar, men jag tror det är min hjärna som spelar mig ett spratt efter att ha sett titeln i listor över julkalendrar. Jag var bara 2 år, så jag kan inte ha något faktiskt minne av den.

Vad roligt att ni också har en julkalender som ni ser varje jul :-) Jag gjorde så med Sunes jul tidigare, men det har nu utökats med att jag kollar typ fyra julkalendrar samtidigt varje år ;-) Sunes jul, Mysteriet på Grevholm, Mysteriet på Greveholm -Grevens återkomst samt den som går det aktuella året.

Årets kalender... jag kan nog inte riktigt ge mitt betyg ännu. Jag är inte överförtjust i den (ännu), men samtidigt är den i alla fall bättre än skräpet som gick mellan år 2000 och 2010. Den handlar om tre barn (Bianca, Sam och Minna) som försöker hitta en försvunnen piratskatt för att rädda Biancas mammas hotell på Orkidekusten (eller vad det hette). Tydligen är den inspelad nere i Kroatien.

Och politiken ja... Nej, jag fattar inte heller hur någon kan se Fi som ett större hot än SD. Övergår mitt förstånd! SD är ett hot mot mänskligheten!

Ja, det kommer verkligen bli en mardröm att fundera ut hur man ska rösta i nyvalet.

Hjärtat säger Fi. Min "allmänna politiska ideologi" (som jag tidigare röstat) säger Vänsterpartiet. Och hjärnan säger S. Just av den anledningen att det röd-gröna styret ska kunna hålla sig kvar vid makten, och S är ju störst. Mitt största problem är dock att jag trots allt inte är överdrivet förtjust i Socialdemokraterna heller (även om jag hundra gånger hellre röstar på dem än på Moderaterna). Tur att det trots allt är ett tag kvar. Nu ska jag först och främst njuta av december och julen :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?