Hej där mitt i kaoset!
Vet faktiskt inte riktigt hur jag ska formulera orden, men just nu känns det verkligen som att man behöver få skriva av sig lite då och då.
Det händer nya saker hela tiden. Precis hela tiden. Mer spridning. Nya restriktioner. Nya rekommendationer. Nya lagar och regler som ska hjälpa vårt samhälle genom den här krisen.
För vi är sannerligen mitt inne i en världskris.
Det känns fortfarande så konstigt att skriva, säga och även tänka det och jag tror inte min hjärna greppat allt riktigt än.
Experterna (inte de självutnämnda professorerna på FB, utan de riktiga) säger att vi ska vara beredda på att det här kommer hålla i sig ganska länge framöver. De säger att vi står nästan i början. Att vi inte sett det värsta ännu. Att det kommer bli värre innan det blir bättre.
Det känns skrämmande.
Och det är ju en sådan ny upplevelse för oss.
 
Mitt liv ser dock inte särskilt annorlunda ut jämfört med tidigare.
Förutom att det såklart är fler saker att tänka på på jobbet, så flyter mitt liv på i princip exakt som det brukar.
Jag kliver upp på morgonen, gör mig iordning, åker till jobbet, eventuellt åker och handlar om det behövs, åker hem, fixar nåt att äta, polemasar lite här hemma, sitter vid datorn för att till sist gå och sova igen. Nästa dag: Repeat.
Någon kanske tycker sådana dagar låter nästan sorgliga, men om jag ska vara ärlig tycker jag inte det. Vem hinner hitta på några storverk under vardagarna? Det är ju såhär större delen av befolkningens vardagsliv ser ut. Jobba-äta-sova (för att förenkla det).
Jag är med andra ord inte hemma mer nu än jag var pre-corona.
Det kommer inte bli så framöver heller.
Visst, jag är inte synsk, men jag är 150% säker på att varken förskolor eller skolor kommer stänga här i Sverige. Nackdelarna med stängning överväger fördelarna med råge!
Dessutom är min tanke att om förskolorna stänger så kommer de ju ändå vara tvungna att hålla öppet; för alla de barn vars föräldrar arbetar inom de tolv (12) samhällsbärande sektorer som myndigheterna listat.
Ni vet; de jobben som räknas så pass samhällsbärande att dessa personers barn ska ha rätt till barnomsorg/skola även om dessa skulle stänga.
Min tanke när jag läste den listan var nämligen "Det här innefattar ju typ två tredjedelar av alla barn på förskolorna..."
Ingen idé att stänga då.
 
Gymnasiet och uppåt, däremot, bedriver från och med i måndags distansundervisning.
Hoppas det går bra för alla elever, men jag kan inte låta bli att tycka synd om alla gymnasietreor, vilka ska ta Studenten i juni.
Kommer detta lagt sig då, eller blir hela Studenten inställd? Och vad händer med elevernas utbildning om detta drar ut på tiden och täcker resten av vårterminen?
Så mycket frågor och så lite svar.
Och alla vet typ lika lite. Det kommer ny fakta om Corona varje dag.
Finns inte en chans att jag skulle vilja vara politiker eller jobba på något större myndighet just nu!
 
Däremot måste jag säga att jag tycker regeringen gör ett bra jobb i dessa kristider. Det kan sannerligen inte vara lätt.
När något sådant här händer gäller det ju verkligen att lägga politiska motsättningar åt sidan. Det viktigaste är att samarbeta, och enligt vad jag märkt hittills tycker jag de lyckats med det.
Tycker inte jag läst något om att "ett parti tycker det och ett parti tycker det", min känsla är att politikerna verkligen samarbetar och jobbar snabbt.
De jobbar som politiker alltid borde jobba -tillsammans för Sveriges bästa.
 
Just nu fokuseras det ju väldigt mycket på hur det ska gå att rädda så mycket jobb och företag som möjligt. Mitt hjärta blöder så för alla som hastigt förlorat sina jobb pga Coronakrisen. Och alla de företagare som varit tvungen avskeda anställda pga utebliven verksamhet och därmed utebliven inkomst. Jag hoppas verkligen att dessa krispaket som regeringen satt ihop kommer hjälpa, så att vi slipper en riktig abnorm massarbetslöshet när detta är över.
Senaste dagarna har vi verkligen kommit i kontakt med ord som "korttidspermitteringar", "varsel" och "krispaket".
 
En sak tycker jag är ganska coolt... Det är några entreprenörer här i Piteå som startat Local hero Piteå.
Det är ett Instagramkonto och en hashtag som handlar om att stötta lokala företag, så att alla (speciellt de små) guldkornen i vår lilla stad överlever Coronakrisen. För som sagt; företagslivet blöder verkligen nu, alla kommer inte att klara sig och alla har en väldigt tuff tid framför sig.
Local hero Piteå går ut på att vi, speciellt nu, ska tänka på att gärna handla lokalt.
Till exempel, om man kan, beställa mat från de restauranger som finns här omkring. Läste att det är väldigt många som erbjuder take away nu under Corona; just för att inte intäkterna ska stanna av.
Och detta initiativ har fått en enorm genomslagskraft. Vi ställer upp för varandra i dessa tider.
 
Det jag tycker känns så coolt är att detta fått genomslagskraft även utanför Piteås gränser.
Det är flertalet städer runt om i landet som startat egna konton "under samma paraply", så att säga.
Det har uppmärksammats; både i lokala PT (Piteåtidningen) och på kommunens hemsida, och till och med i Nyhetsmorgon blev grundaren intervjuad.
Tycker det är jättekul!
Och det var Piteå som började. Ännu roligare, tycker jag :-D
Jag älskar min lilla stad, och jag hoppas så mycket att detta har effekt!
 
 
Det finns säkert massor med saker jag tänkte på som jag ville skriva om, men dels är min hjärna just nu totalt utblåst och dels snurrar det så jäkla mycket tankar att de är skitsvåra att sortera.
Det är som att jag står mitt i ett folkhav (som vi inte ska göra just nu...) och bara hör ett oändligt surrande av alla konversationer runt omkring mig. Så känns det i min hjärna.
Därför tror jag att jag avrundar här. Med största sannolikhet blir det ju fler inlägg på samma ämne.
Ett ämne som är stört omöjligt att undvika.
 
 
På återseende och Stay Safe!!
Det ligger verkligen i luften nu. Som en blöt filt över hela världen.
Så påtagligt och så närvarande. Hela tiden.
Nästan så att det är omöjligt att tänka på något annat för tillfället.
Vad händer? Hur blir det framöver? Hur ska jag bete mig? När är det över? Kommer samhället och ekonomin att palla trycket och överleva denna pandemi?
En salig blandning av frågor som delvis är lätta att ta reda på svaret och delvis frågor där det inte finns något svar.
Som alla förstått pratar jag om Corona, eller Covid-19 som ju detta virus heter.
Omöjligt att inte prata om...
 
Detta liknar verkligen inget jag någonsin varit med om.
Som andra skriver så har det såklart varit epidemier av diverse virus under åren; sådana som fått mer och mindre spridning. Men det har typ mest varit sådant man läst om och hört om på nyheterna; liksom "på avstånd".
Men detta Coronavirus.. Det är överallt!
Alla är påverkade på något sätt av det; i princip varenda människa på hela jorden.
För även om vi inte är sjuka så påverkar viruset våra liv, och det är nästan allt vi hör om. Hela tiden.
Jag måste faktiskt erkänna att jag tycker det börjar vara lite läskigt. Kände inte så från början, men ju mer det eskalerar, desto mer skrämmande känns det.
Inte så konstigt i och för sig, men ni fattar säkert.
 
Jag menar; jag har aldrig förr varit med om att gränser stängs, sociala sammankomster begränsas och samhällsbärande verksamheter stängs.
Se bara på Italien; där hela landet satts i karantän. Känns så svindlande på något sätt.
Flertalet länder i Europa har ju till exempel stängt skolor, varav både Norge och Danmark. Och tydligen har även Finland fattat beslutet att stänga skolorna den här veckan.
Jag har inte tillräckligt på fötterna för att spekulera i om fördelarna överväger nackdelarna med att stänga skolor, men det är en oerhört komplicerad fråga och jag är GLAD över att det inte är jag som ska ta det beslutet.
Det finns ju faktiskt så extremt mycket nackdelar med att stänga, så det är därför jag funderar över om det är en så bra idé.
Sverige har inte stängt skolorna, än. Här är det beslutet lagt på kommunerna. Alltså varje enskild kommun får göra en egen avvägning om att stänga eller inte stänga.
Så sent som idag fattade Piteå kommun beslut om att stänga gymnasieskolorna (Strömbackaskolan och Grans naturbruksskola) från måndag den 23/3 och istället bedriva utbildningen på distans. Grundskolorna och förskolorna, håller öppet. Än så länge i alla fall.
Min magkänsla säger mig att förskolorna inte kommer stänga. Pratade med en kollega idag; hen tror de kommer stängas, och jag tror att de inte kommer stängas. Så vi får väl se inom kort vem som har rätt då ;-)
Jag känner bara som så; att om hela samhället är i gungning NU, hur blir det inte då om förskolorna stänger...?! Samhällets mest grundläggande bärande vägg. Stänger förskolorna rasar ju hela jäkla samhället som ett korthus!
Jag menar; det skulle ju faktiskt påverka alla andra yrken; precis ALLA andra yrkeskategorier.
Vårdpersonal är en annan livsviktig yrkeskategori. De hör till kategorin Samhällets hjältar. Men till och med vården är ju faktiskt beroende av förskolan för att kunna sköta sina jobb.
Varenda kotte i samhället (som har barn, och det är ju rätt många...) är beroende av förskolan.
Och tas den då bort... ja...
 
Men oron finns där hela tiden... Tänk om ens jobb skulle stänga för, låt oss säga, 2-3 veckor. Kanske fyra om vi har otur. Vad händer då? Får man lön under den tiden (eftersom man inte FÅR gå till jobbet)? Blir man helt utan pengar i nästan en månad, kanske en månad? Måste man sjukskriva sig? Måste man använda upp sina semesterdagar? Vad händer?
Jag personligen är så djupt och innerligt tacksam över att jag är tillsvidareanställd/fast anställd med ett "eget ställe" numera. Känner att jag i alla fall har den säkerheten i ryggen.
 
Tänker vidare på alla människor där ute med osäkra timanställningar. Vid-behov-anställningar. Alla som arbetar inom hotell, restaurang och serviceyrken. Speciellt de som går på timanställningar inom dessa brancher.
FY TUSAN vilken mardröm de måste gå igenom för tillfället!
Räkningarna upphör ju faktiskt inte att trilla in för att ett virus plågar världen.
 
Tänker på alla företag. Både stora och små, men allra mest de små. De som kanske inte klarar den här krisen. För om de riktigt stora företagen har problem just nu, hur är det då inte för det lilla småstadscaféet med två anställda? Det som VERKLIGEN är beroende av att det kommer in betalande kunder varje dag. De som inte har råd att behålla sina två anställda om dessa intäkter slutar komma in.
Att höra om vad som händer med världsekonomin just nu i och med Corona gör ju det hela extra skrämmande. Vad händer? Hur långt kommer det gå? Hur länge kommer det hålla på? När vänder det? Klarar vi den här krisen?
 
Land efter land stänger sina gränser.
Vad jag vet har inte Sverige stängt gränserna, men alla länder runt oss har gjort det. Norge, Danmark och Finland.
Dock känner jag (i alla fall just nu) att jag är böjd att hålla med experterna... jag kan inte riktigt se att det skulle ge någon effekt att stänga landsgränsen när viruset redan finns i landet. Har det väl kommit in så sprids det ju som en löpeld innanför gränserna.
 
Karantän och isolering är två av de ord vi blivit verkligt bekanta med den senaste veckan. Och uppmaningen "Tvätta händerna"...
"Känner du dig det minsta sjuk - stanna hemma." Ett mantra som är extra viktigt att följa nu i dessa Coronatider.
Tycker i alla fall att det var ett helt rätt beslut av regeringen att plocka bort karensavdraget (tidigare Karensdagen), så att alla verkligen ska ha möjligheten att stanna hemma. För i och med karens så betyder det ju att det är så många människor som inte har råd att stanna hemma. De åker till jobbet med feber för att de helt enkelt inte har råd att vara sjuka.
Egentligen borde karensen avskaffas permanent, men det är ju såklart en samhällsekonomisk fråga (och en annan diskussion).
En annan sak som plockades bort i samma veva var ju kravet på läkarintyg från åttonde sjukdagen. Nu under corona behöver man alltså inte ha läkarintyg efter första sjukveckan.
 
Och så kommer vi då till vad som svämmat över sociala medier de senaste dagarna... tomma butikshyllor.
Helt sjukt hur människor börjat bunkra!
Jag var tvungen åka till COOP både i lördags och söndags, och till och med här gapade vissa hyllor tomma. Trots att myndigheter och experter gått ut med att man inte behöver hamstra.
Det tar inte slut. Butikerna får sina leveranser och hyllorna fylls på. Även om det kan ta någon dag, eftersom de töms snabbare än det är leveransdagar.
 
Vad folk tycks hamstra verkar vara genomgående för hela landet...
 – Skithuspapper
 – Pasta
 – Ris
 – Havregryn
 – Mjöl
 – Konserver
Med andra ord; torra livsmedel med lång hållbarhet. Och så skithuspapper. Pappret verkar ju vara en gemensam nämnare för flera länder, av någon anledning. Tror folk det kommer bli brist på papper, eller vad?
Två saker till som människor tydligen hamstrar är värktabletter, munskydd och handsprit.
Kan hända att det blev lite mindre med munskydden efter det kom ut att de inte skyddar friska människor, utan kan till och med ge motsatt effekt. Munskydden hjälper bara de som redan inskjuknat; då de hjälper till att inte sprida viruset vidare.
Och det enda hamstringen av handsprit gjorde var att den tog slut och då inte räckte till sjukhusen.
Så två ord: Sluta hamstra!
Att ha ett krislager av lite olika saker hemma är aldrig fel. Det är aldrig fel att vara förberedd, men att hamstra handsprit och Ipren är inte nödvändigt.
 
Tänkte att jag skulle börja avrunda, men vill bara säga en sak till... och det är vikten av att hämta sin Coronainformation från rätt ställen.
Nu är det viktigare än någonsin att vi verkligen är källkritiska! Granska ALL information som kastas emot dig på internet. Vad är källan, alltså var kommer informationen ifrån.
Hämta INTE din Coronainformation från sociala medier!
Egentligen -undvik sociala medier när det kommer till Corona.
När sådana här saker händer florerar det så mycket falsk info. Så mycket rykten, som efter några led tas som fakta.
Pränta in i ditt medvetande att sociala medier INTE är någon nyhetskälla. Twitter, Instagram och Facebook är inte tillförlitliga källor.
När det gäller information och uppdateringar om Corona så är det bästa att gå direkt till t.ex. Folkhälsomyndigheten eller 1177.se. Eller möjligtvis Regeringen. Men jag upplever det som att Folkhälsomyndigheten har bäst information angående själva viruset och allting runt omkring.
 
 
Stay safe och Tvätta händerna :-D