Jag och min dator
 
Ni behöver inte läsa denna text om ni inte vill. Jag behöver bara få skriva av mig lite på grund av min frustration över datorer...
 
Jag och min dator (alla de jag haft) har ett mycket komplicerat förhållande...
Jag är beroende av dessa manicker, men de gillar inte mig.
Vet inte hur många gånger jag haft problem med mina datorer genom åren (min första dator kallades ju som ni vet Rosten), varav ett halvår för ett par år sedan avlöste problemen bara varandra.
Det var efter det som jag tröttnade och köpte den jag har nu (datorn på bilden) -en helt ny dator ihopbyggd från grunden. Och den har i och för sig fungerat bra för mig än så länge *peppar peppar*, men kände ändå för att skriva detta inlägg.
 
Nuvarande dator har nämligen varit sådär lagom störande den senaste tiden. Bokstavligt.
För ett tag sedan började fläkten (måste det nästan vara, med tanke på ljudet) låta något gräsligt! Det låter ungefär som om man står framför ett roterande fläktblad och håller en mjuk plastbit mot det.
Och det låter HÖGT! Oljudet hörs tydligt när jag befinner mig på andra sidan lägenheten...
Men så fort jag tänker tanken att ringa efter hjälp (min bror är duktig på datorer, och det är han som hjälpt mig tidigare) så tystnar det och är lugnt ett par timmar.
 
Dessutom har jag alltid varit alldeles för rädd för att öppna datorn, alltså själva "plåtlådan", då jag är lite smårädd för att förstöra något av all mekanik som finns där inne. Därför dammsugs datorn mestadels utanpå, t.ex. vid "fläkthålen" och så. MEN jag vet ju att datorer är en dammagnet på insidan, och jag tänkte att det kanske ändå är så att det är för mycket damm på fläkten.
Så jag vågade mig på att öppna sidorna och försiktigt dammsuga hela datorn invändigt (gick bara fint och blev toppenbra!)
Oljudet försvann och jag blev ännu gladare.
Det höll dock i sig endast typ 5-6 timmar; sedan började det om igen. Och den här gången var ju datorn i alla fall fri från damm invändigt, så det kan inte vara det.
 
Min förra dator brände upp fläkten vid grafikkortet en gång (bokstavligt; fläkten smälte och blev deformerad), men det lät inte som detta ljudet. Den gången lät det precis som om någon i lägenheten under använde en motorsåg.
Nu låter det som sagt bara som att fläkten "speedat upp".
 
Nu har jag flyttat datorn lite grann åt sidan, och vridit på den lite grann; och även då slutade oljudet. Nu är det tyst och lugnt, precis som det ska vara.
Men jag måste nog ringa ändå.
 
Dock, finns det någon mer där ute som känner igen detta scenario?
Problem med t.ex. datorn. Du ringer efter/ber någon om hjälp. Vederbörande kommer, och helt mirakulöst fungerar datorn huuur fint som helst. Sedan, när personen åkt därifrån, så börjar dumburken krångla igen...
 
Så; finns det någon där ute i världen som kan uppfinna en dator som ALDRIG någonsin krånglar så får den personen hemskt gärna skänka en sådan till mig ;-)
 
 
 
 
För övrigt -bara lite "mental notes" för mig själv att komma ihåg...
 
Inte gå ut på internet direkt efter arbete med högupplösta bilder i Photoshop. Datorn klarar tydligen inte av det och börjar sega sig något otroligt!
 
Spara bilder högupplöst DIREKT! Om jag arbetar en massa med bilderna, och sedan sparar dem lågupplösta för att få exempelbilder färdiga snabbt så innebär det bara DUBBELT arbete, och DUBBELT så lång tid!
Något som förmodligen varenda kotte vet, men jag var tydligen tvungen att göra det misstaget för att lära mig ;-P
 
 
 
UPDATE!
Ganska precis när jag skrivit och publicerat detta inlägg så satte oljudet igång igen!
Vad less jag blir!!
Spelade in en kort video, ifall ni vill ha ett hum om hur jobbigt det låter från min dator. Behövs ju i och för sig bara ljudet, men att snabbfilma med Canon och ladda upp på YouTube-kontot kändes som det enklaste/snabbaste att göra.
 
Tänk er att detta ljud hörs i HELA lägenheten när datorn är igång...
Era fantastiska kommentarer!
1

Jag säger MAC. har aldrig några problem. Men ja, gamla blir de ju. Efter sex år bytta jag min till en ny och ja, inga problem!

Svar: Ja, jag har hört att många som använder mac är mycket nöjda med dem :-)
Jag har perioder då jag nästan själv känner för att byta; just för att jag håller på så mycket med bilder/media. Samtidigt som jag är lite rädd för skiftet mellan PC och MAC ;-) Men en dag kanske... :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Det behöver du inte vara. Du har väl en smartphone. Det är som en smartphone i stort fortmat där dina redigeringsprogram kommer funka som de ska :)))

Svar: Ja, jag kan tänka mig att man vänjer sig snabbt, speciellt om man redan använder någon appleprodukt sedan innan. Det är nog mer att jag alltid är lite smårädd för nya tekniska saker (när det kommer till datorer) ;-) Jag minns att jag till och med var lite smånervös när jag skulle byta operativsystem från Windows95 till XP för en massa år sedan... ;-)
Så, en dag (när ekonomin finns) kan det hända att det blir en mac :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?