Follow
Känns underbart att få ett sådant här brev när man ligger sjuk hemma!
OBS! Jag är INTE ironisk, utan det är ju så att min nystartsanställning kickar in på torsdag, vilket betyder att jag slipper vara inskriven i Jobb -och utvecklingsgarantin. Jag hamnar så långt från Fas 3 man kan komma, typ! :-D
 
Så har det gått 7 veckor sedan jag började med LCHF. Det närmar sig två månader med stormsteg.
Och som sagt; de hälsovinster jag redan fått med den här kosten går inte att mäta i... någonting annat.
Magen håller sig fortfarande lugn och jag fortsätter att gå ner i vikt -dessutom utan att jag ännu kommit igång med träningen. Jag har tänkt på det i typ två veckor, men har inte fått det till att bli. 
Note to self: Jag MÅSTE snart få det till att bli att komma igång med detta! 
 
Nåja, det har ju gått bra ändå.
Den här, den sjunde veckan, har jag gått ner 2,6 kilo, vilket gör att den totala viktnedgången lägger sig på fantastiska 12,1 kilo! Viktnedgången är alltså uppe i tvåsiffrigt :-D
Därför känner jag mig mycket positiv till mitt julmål... det är ju trots allt ganska många veckor kvar till jul, och mitt mål är att komma ner på tvåsiffrigt till julafton. Det är 3,5 kg kvar och 12,5 veckor. Jag tror ganska garanterat att jag kan klara det :-D
 
Nu ska jag dra mig tillbaka till soffan, där jag tillbringade hela dagen igår; växlande mellan vaket och sovande tillstånd. Är fortfarande inte riktigt frisk.
Jag ville dock bara dela dessa fina nyheter med er, då jag (trots att jag är sjuk) nästan brast ut i ett glädjetjut när jag ställde mig på vågen imorse. Trodde jag skulle ha gått ner kanske några hekto, och så visar siffrorna på -2,6 kilo!
 
Jag gjorde något otroligt dumt i torsdags... utmanade verkligen universum... ;-P
Jag sa, "out loud", att Jag har så tur att jag nästan aldrig blir sjuk.
Det är ju liksom som att be om det ;-P
Samma kväll fick jag ont i halsen, precis som jag alltid får strax innan en förkylning bryter ut. Jag hade ont i halsen hela fredagen, och jag känner fortfarande av det idag.
Dessutom har jag idag, lördag, även fått feber. Inte överdrivet mycket (38,3) men ändå. Skit!
Jag vill ju verkligen INTE vara sjuk på måndag! Det skulle vara bland de sämsta dagarna att bli sjuk, då det är då som ddet här nya systemet med skolmaten börjar.
 
Trots att det inte är LCHF så stannade jag i alla fall till på Willy´s efter jobbet igår och köpte en påse halstabletter. Jag har även testat att dricka varmt te, och visst lindrade det lite, men jag tycker det blir ännu lite bättre om det blir kallt istället för varmt när jag har ont i halsen.
Därför tänkte jag för tillfället skita i att halstabletter inte är LCHF, och äta någon sådan då och då tills halsen känns bättre. Och jag räknar ju egentligen inte halstabletter till godiskategorin, så på ett sätt fuskar jag inte... Även om det handlar om en ren teknikalitet.
Saker och ting ställs ju lite på ända när man blir sjuk.
 
Nej, nu känner jag att jag måste krypa ner under täcket en stund.
Vi hörs!
 
Ungefär i mitten av augusti hade vi grillparty hemma hos mormor, och det var vid den tidpunkten som allt det underbara höstvädret började vilket betydde att jag fotade en del den dagen. Dock kom jag på att jag inte visat någon av bilderna, förutom de på Thyra.
Därför får ni en liten bildbomb här med några blombilder...
 
Jag har inte läst så mycket böcker om LCHF ännu; men den här har jag läst, och jag vill verkligen rekommendera den!
Det är, som ni ser här bredvid, boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt.
Den är sannerligen en ögonöppnare, samtidigt som man blir ganska upprörd då och då. Upprörd därför att det går inte att begripa varför inte sjukvården tar till sig den här kosten.
Som jag skrev i mitt förra inlägg om detta; LCHF är ingen diet.
Det är ingen modefluga. Lågkolhydratkost har funnits hur länge som helst.
William Bantning (från vem ordet "bantning" kommer ifrån) åt just lågkolhydratkost, och det var på 1800-talet.
 
LCHF-kost betyder att vi går tillbaka till att äta vad våra kroppar är konstruerade för att äta. Vi går tillbaka till att äta riktig mat gjord på naturliga råvaror.
Fetmaepidemin har inte varit så stor, någonsin, som sedan lavinen av lightprodukter gjorde entré i samhället och vi började äta absurt mycket kolhydrater.
Läkarvården rekommenderar Typ 2 diabetiker att äta raka motsatsen till vad som är bra för dem. De ska hålla blodsockret på en jämn nivå, men får rekommenderat att äta mat som gör att blodsockret åker berg -och dalbana.
Det här är några av de saker det skrivs om i den här boken.
Jag läste ut den på två kvällar. Hade antagligen sträckläst den om det inte vore för att det var väldigt sent på kvällen och jag skulle upp morgonen efter.
 
Rekommenderas!
 
Vill du ha en personlig design på din blogg, men inte har tid, intresse eller kunskap att fixa den själv i CSS och HTML-mallarna? 
Jag gör personliga bloggdesigner utifrån dina önskemål.
Erbjudandet gäller för bloggar på blogg.se.
 
Jag kan fixa det mesta inom design på den här bloggportalen. 
 
P R I S E R
Bloggdesign: 500 kr
Köp bort "Designen gjord av"-länken: 200 kr (utöver priset för bloggdesignen)
Naturligtvis ett valfritt alternativ, men det SKA framgå i beställningsmailet om du vill köpa bort länken. Annars lägger jag till den automatiskt.
 
 
Om du vill beställa en bloggdesign av mig, skicka då ett mail där denna information SKA finnas med:
 
• Bloggadress
• Bloggnamn (alltså vad det ska stå i headern).
• Om du vill att det ska stå någon annan text i headern också, t.ex. ett citat, en beskrivning av din blogg eller liknande.
• Vilken färg/vilka färger du vill ha. Eller om det är någon färg du absolut INTE vill ha.
• Om, och i så fall vilken, informationstext (om dig och/eller bloggen) du vill ha i sidomenyn.
• Vilken bredd du max publicerar på dina bilder i bloggen. (T.ex. "Jag publicerar bilder som är max 700pixlar").
• Bifoga eventuella bilder du vill ha med i designen.
Tänk på att om du vill ha en bild som går över hela bloggen så får bilden inte vara för liten.
 
Jag kan även dela upp kategorierna samt arkivet i sidomenyn (typ som jag har), ifall ni vill. Om ni t.ex. har många kategorier eller har bloggat länge (så ni vill dela upp arkivet efter år). 
MEN TÄNK PÅ att med den typen av kategorier så läggs det inte till nya allteftersom, utan man måste göra det själv i kodmallarna. 
 
Jag kan även fixa två sidomenyer-designer, om ni vill ha det. Men tänk här på att det blir bäst om man har ganska mycket sidomenymaterial, annars blir sidomeny nr.2 väldigt tom.
 
M A I L A D R E S S: petterssonerica@live.se
 
Välkommen med din beställning!
 
P.S. Om du beställt en design, så håll gärna lite extra koll på din mail. Designen ligger nämligen kvar på min testblogg tills den blivit godkänd av dig och levererad. Jag kan alltså inte börja på nästa innan den är levererad.
 
 
VIKTIGT!!
Jag designar bara till bloggar som ligger hos bloggportalen blogg.se!
Jag designar INTE bloggar som ligger hos andra bloggportalen, som t.ex. Wordpress, Blogger/Blogspot, Devote o.s.v.
Någon gång i framtiden kanske jag kan utöka till Wordpress och Blogger, men för tillfället är jag så dåligt orienterad i deras mallar.
Så... endast BLOGG.SE gäller för tillfället!

Jag hade inte tänkt skriva om detta på Pixeliebloggen; dels för att det egentligen är en fotoblogg och dels för att jag har gjort en speciell blogg som handlar om just detta.
Men det känns som om det är en så pass stor del av mitt liv just nu att jag ändrat mig. Det kommer inte att handla lika mycket om den här resan som på andra bloggen, men jag kommer att skriva lite grann om den i alla fall. Därför har jag gjort en speciell kategori, vilken jag enkelt kallat ”Min viktresa”.

Efter ett antal misslyckade försök som runnit ut i sanden samt ett lyckat försök som trots allt slutade med att jag gick upp i vikt igen kände jag i början av augusti hur motivationen kom rusande emot mig som ett ånglok. Istället för att bara ignorera den beslutade jag att faktiskt greppa tag i den och göra det bästa av situationen. Det var så länge sedan jag kände riktigt äkta motivation sist, så det kändes bra att göra något åt det.

Nu fattades bara en sak… vilken metod skulle jag använda mig av?
Skulle jag göra på samma sätt som jag alltid gjort (i grund och botten ”äta mindre och motionera en massa”) och riskera att även denna viktresa skulle sluta på samma sätt som alltid –med att det skulle rinna ut i sanden?
Det slutade i alla fall med att jag bestämde mig för att prova något som jag varit nyfiken på ett tag, men hade tidigare inte idats sätta mig in i…


LCHFLow Carb High Fat.
Jag har varit så skeptisk mot denna metod, i och med att jag faktiskt är uppvuxen i ett samhälle där vi, alltsedan unga år, fått inpräntat i oss de tre orden ”Fett.Är.Farligt.”
Jag kände dock att jag inte har något att förlora. Går jag upp är det ju bara att sluta med det, och skulle det faktiskt fungera –great!

Sagt och gjort; måndagen den 10:e augusti 2015 var första dagen jag lade om till lågkolhydratkost. Det var min första dag på LCHF, och jag måste säga att starten gick över förväntan.
Alla dieter som finns går typ ut endast på att man ska äta mindre och träna mer, dvs. man är oftast hungrig i några veckor medans man går på [ lägg in valfri diet här ]. Man ser fram emot ”när det är slut och man får börja äta riktig mat igen”, vilket man gör och det resulterar i att man går upp allt (oftast mer) igen. Därav uttrycket jojobantning.

Det jag märkte på en gång med LCHF är att jag aldrig behövde vara hungrig. Det är inte meningen att man ska gå hungrig när man äter lågkolhydratkost! Med tanke på vad man är lärd sedan… alltid… kändes det lite konstigt att faktiskt äta så pass mycket fett som man skulle. Det kändes som om jag skulle gå upp typ 10 kilo per vecka.
Vi har lärt oss att det är så mycket bättre att köpa fettsnåla, eller fettfria, alternativ till olika produkter. Hellre sådant det står ”light” på än det vanliga, feta alternativet. Läkare rekommenderar att vi hellre ska äta typ Lätta, Becel och andra margariner och vi får lära oss att det enda sättet att gå ner i vikt är att benhårt räkna kalorier. ”Ät mindre kalorier än du gör av med.
Men hur kan sådant som till 100% är artificiellt tillverkat, med ingredienser man inte fattar något av, vara bättre än naturliga livsmedel?? Lightprodukter är så fullproppade med tillsatser och sötningsmedel att de egentligen endast är dåliga för kroppen.

LCHF är ingen diet. Det är en livsstil man enkelt kan fortsätta med efter att man nått sin målvikt. Eftersom hel –och halvfabrikat inte är tillåtet inom lågkolhydratkost så innefattar den riktig mat som man lagar från grunden med endast riktiga, naturliga råvaror.
LCHF finns inte till för att något företag ska suga pengar från de människor som sitter fast i jojobantningen. Det är faktiskt helt gratis att lägga om till sådan kost. Det är inga klubbar man ska gå med i som kostar skjortan per månad (typ som t.ex. viktklubb.se eller Viktväktarna), det är inga pulver eller sådant man måste köpa (som kostar ÄNNU mer än dessa klubbmedlemskap). Det är bara att sätta igång. Det enda som kostar är matkostnaderna, och mat ska man ju köpa i vilket fall som helst, eller hur.
Du kan sätta igång med LCHF utan att egentligen ha några större kunskaper i ämnet (jag kunde i princip ingenting när jag började för 6 veckor sedan).
Man behöver inte stå och lusläsa alla innehållsförteckningar/näringsvärden. Det enda man kolla på är antal gram kolhydrater. Man kollar aldrig på t.ex. kalorier, som man måste göra i alla andra dieter.
Är det under 5 gram kolhydrater per 100 gram livsmedel är det okej att äta, OAVSETT hur många kalorier det innehåller.
Du behöver inte mäta eller väga maten, utan grejen med LCHF är att du äter När du är hungrig tills du är Mätt. Varken mer eller mindre. Lita på kroppens egna signaler.


VAD FÅR MAN ÄTA/INTE ÄTA?
Enkel sagt kan man säga att man på LCHF får äta alla typer av kött och fisk. Man får äta ovanjordgrönsaker, alltså sådant som växer ovan jord (vilket utesluter t.ex. potatis och andra rotfrukter, men jag återkommer till det), mejeriprodukter, ost o.s.v. Mejeriprodukter som t.ex. mjölk kan man dock vara lite försiktig med, och en del som äter LCHF plockar även bort mejerierna (det har inte jag gjort). Ost är mycket bra, och ju fetare desto bättre.
Feta såser som t.ex. Bearnaise, Aioli o.s.v. är sådant som man äter till maten under lågkolhydratkost. Majonäs är bra, och när du steker maten så gör det i riktigt smör och inte i margarin.
Ägg är också något man får äta i princip hur mycket man vill av, och det går ju att variera nästan i oändlighet.

Sådant som växer under jord är alltså sådant man inte ska äta, eftersom det innehåller så mycket stärkelse och kolhydrater. Därför äter man t.ex. inte potatis på lågkolhydratkost.
Man äter inte heller pasta, ris, bulgur eller något annat som innehåller stärkelse.
Bröd och annat som innehåller mjöl är inte heller LCHF, därför går även det bort.
Det finns att köpa s.k. lågkolhydrat/LCHF-produkter som t.ex. pasta och bröd, men det är endast bluffprodukter. De är inte bättre än det vanliga; bara dyrare.
Vad som också går helt bort är ju sådant som är självklart: typ godis, fikabröd, chips, popcorn, läsk, saft & andra sockerdrycker, glass, frukostflingor, müsli, alkohol. Ja, kort och gott allting som innehåller en massa socker (socker = kolhydrater). Även sötningsmedel är sådant som går bort.
Frukt hör inte heller till LCHF-mat, då det innehåller fruktsocker, vilket fungerar på samma sätt som socker i kroppen. Det kan även trigga sötsuget, just eftersom det innehåller fruktsocker.

Jag vet att det verkar som om man inte får äta någonting på LCHF. Det tyckte jag också i början. Men det är faktiskt inte så farligt som det ser ut. Efter ett tag lär man sig också vilken mat som är bra LCHF, så efter ett tag behöver man knappt tänka efter särskilt mycket då man är och handlar.
Då LCHF-kost håller blodsockret på en jämn nivå hela dagen och man håller sig mätt längre så saknar man egentligen inte dessa snabba kolhydrater särskilt mycket. För mig tog det typ endast en vecka innan sötsuget försvunnit, och då ska ni veta att jag är världens godisråtta och mackoman!
Visst kan jag sakna ibland att bara springa ner på Hemmakväll och köpa en påse lösviktsgodis, men jag tror det är mer ”jag-vill-ha-nåt-att-tugga-på-när-jag-sitter-vid-datorn” och inte så mycket riktigt sötsug.
Jag kan till och med gå på kalas numera och titta på när andra äter fika/efterrätt, utan att bli sådär extremt sugen på det som står framdukat framför mig. Och det för att fettet jag äter under måltiderna håller mig mätt länge.

Snabba kolhydrater (typ allt med socker) ger energi, men bara på kort sikt. Det är därför man blir så otroligt pigg direkt man har ätit, men efter en stund faller blodsockret och man blir tvärtrött.
Äter man istället fett så håller sig blodsockret på en jämn nivå under en längre tid, och man klarar av att hålla igång betydligt längre. Det blir inte dessa upp-och-ner toppar som kolhydrater ger. Av den anledningen är LCHF en perfekt kost för Typ 2 diabetiker. De ska ju äta sådant som håller nere insulinet/håller en jämn blodsockernivå, och ändå får de rekommendationer från sjukvården att äta en kost innehållande mycket kolhydrater, artificiella lightprodukter och margarin. Mat som höjer insulinet och ger blodsockertoppar, och istället kontra med mediciner… När LCHF egentligen är som gjord för dem.
(MEN detta gäller som sagt Diabetes typ 2, inte typ 1).

Dessutom är kroppen konstruerad att hushålla med det fett den har (lagra för att överleva), vilket gör att när man äter kolhydrater så tar kroppen/hjärnan sin energi från dem istället för från fettet.
Kolhydrater höjer insulinet i kroppen och så att säga ”låser fast” fettet i kroppen. Därför ”tar den” inte från fettet även om man motionerar, utan från kolhydraterna, vilket resulterar i ingen eller väldigt långsam viktnedgång.
Men om man drastiskt minskar, eller tar bort, kolhydraterna ur ekvationen tvingas kroppen istället att ställa om sig och ta från fettreserverna för att fungera, vilket resulterar i att man går ner i vikt.
Eller går upp i vikt om man behöver det. Jag läste nyligen att LCHF brukar kallas en viktstabiliserande kost; då man går ner i vikt om man behöver det och upp i vikt om man behöver det. Men man kan även använda kosten om man är normalviktig och bara vill få en bättre hälsa.


MINA OMEDELBARA HÄLSOVINSTER MED LCHF
Jag har diagnostiserad PCOS (polycystic ovarie syndrome) samt har de senaste åren haft stora problem med IBS-liknande symptom (det sista ej diagnostiserat). På grund av ”IBS:en” har jag länge haft ont i och varit dålig i magen minst 5 dagar per vecka. I princip varenda gång jag ätit någonting har jag varit tvungen att springa på toa flera gånger efter varandra.
Jag åt typ en förpackning Dimor/Imodium per vecka.
Nu har jag ätit LCHF i 6 veckor, och under den tiden har jag inte haft ett enda maganfall! Inte ett enda…!
Och under fem av dessa veckor har jag inte tagit en enda Dimor –eller Imodium-tablett!
Jag förstår ifall det kanske är svårt att tro på; det skulle garanterat jag också tycka om jag inte varit med om det själv. Jag hade trott det skulle ta längre tid för effekterna att visa sig.
MEN jag kan ärligt säga att mina magproblem helt försvann, bokstavligt talat, samtidigt som jag lade om min kost till LCHF!
Då PCOS innebär bland annat oregelbunden mens måste jag nog återkomma senare med resultat inom det; när jag hållit igång mer än 6 veckor innan jag fått några presentabla resultat av det.
Jag hade också huvudvärk lite då och då tidigare, och brukade ta Ipren för det.
Men sedan jag lade om kosten har jag inte behövt ta en enda sådan tablett heller. Huvudvärken, liksom ”IBS”-besvären, är helt borta.


MIN VIKT MED LCHF
Som jag skrev tidigare kändes det ju första veckan som om jag skulle gå upp typ tio kilo per vecka på grund av allt fett jag skulle äta, just eftersom vi alltid fått lära oss att Fett.Är.Dåligt.
Därför hade jag inga förväntningar när jag i slutet av första veckan skulle ha vägningsdag. Så märk min förvåning när vågen visade på MINUS 4,8 kilo!
Jag är naturligtvis medveten om att första veckan är det mycket vätska, men jag valde att inte tänka på det. För att behålla motivationen valde jag att fokusera på de fina siffrorna vågen visade. Jag kan lova att det var en boost för motivationen och självförtroendet!
Och det har fortsatt att gå neråt. Vissa veckor lite mindre än andra, men hittills har det gått neråt varenda vecka. OCH det utan att jag kommit igång med motionen/träningen.
De resultat jag hittills uppnått är endast med hjälp av LCHF-kost.
På 6 veckor har jag gått ner 9,5 kilo.
Känner att det inte direkt är något resultat jag kan klaga på ;-)
Och jag kommer självklart att börja kombinera kosten med träning (eventuellt till och med snabbare än jag först planerat), men jag känner att det här var ett bra sätt att starta på; att börja med kosten för att sedan utöka och gå vidare.
Det här är det längsta jag hållit ut i en sådan här resa på åtta år, och jag känner mig fortfarande ovanligt full av motivation. Jag har en bra känsla om hur det här ska gå.


Recepten på mat inom LCHF är inte heller krångliga. Eller, det finns väl sådana också, precis som med vilken annan mat som helst. Men för mig som inte tycker om att laga mat var lite halvnervös att matlagningen skulle ta lång tid och vara avancerad, men trots att man lagar från grunden med naturliga råvaror tycker till och med jag det mesta går snabbt att tillaga.
Bilderna i slutet av detta inlägg är några exempel på maträtter jag ätit under dessa 6 veckor, ifall någon är nyfiken på vilken typ av mat man får äta.
Det är även så att t.ex. tacos samt traditionell (svensk) julmat är utmärkt LCHF-mat. Du kan äta i princip allting på julbordet även om du äter strikt LCHF…!


Det här blev verkligen ett långt inlägg. Jag vet inte om ni orkat ta er igenom det ;-)
Men så… avslutningsvis, så kan jag bara säga…
JAG är verkligen såld på LCHF! 
Det är en livsstil som passar mig perfekt. En livsstil som jag inte kommer ha några problem att följa även när jag nått min målvikt.


1. Köttfärs -och vitkålsröra
2. Laxfilé med grönsaker i ugn
3. Skink -och broccolipaj
4. Tacogratäng
5. Kyckling i ugn
Idag är det lördag den nittonde september, vilket betyder att det är ett nytt tema i Saturday Challenge.
SC är en liten grupp bloggare (jag, Johanna, Amanda, Aina, Malin och Johanna) som varannan lördag publicerar en bild på ett specifikt tema.
Tyvärr har mitt deltagande varit otroligt dåligt de senaste månaderna, men jag har planerat att försöka skärpa mig, då jag tycker det är jätteroligt att vara en del av ett fototema.
 
Denna veckans tema är i alla fall svartvitt, och detta är mitt bidrag:
 
Hej igen!
Glest som vanligt mellan blogginläggen, men det är väl bättre än att publicera en massa små struntinlägg. Eller?
Förra helgen, lördagen den 12:e september, agerade jag Fotograf på min systers bröllop vilket ägde rum på Storstrand i Öjebyn (strax utanför Piteå).
Här kommer ett smakprov från dessa bilder, vilka jag fått tillstånd att lägga ut. Dock vågar jag inte lova att det kommer fler bilder, men får jag tillstånd för dem senare så kommer ni naturligtvis att få se dem också :-)
 
 
Min kanalbox har verkligen bråkat med mig nu i eftermiddag. Där ett tag var jag nära att bara kasta ut den genom ett fönster! Alla kanaler i paketet slutade att fungera, förutom 1:an, 2:an och 4:an. Många kanaler är i och för sig inte lika farligt om de strular, men jag vill ju gärna ha i alla fall 3:an och 5:an...
Och även om de inte läser just det här inlägget på min lilla blogg, så vill jag skicka ett helt lass med stora TACK till Bredbandsbolaget!
De två personer jag pratade med på supporten (var tvungen ringa två gånger, då det inte rättade till sig första gången) var verkligen både jättetrevliga, tillmötesgående och mycket hjälpsamma.
Ett stort Tack till er båda för ert tålamod med mitt (svårlösta) problem!
 
Jag har varit kund hos bredbandsbolaget i ungefär nio år (tror jag det är) och jag har verkligen bara positiva erfarenheter av detta företag. Jag har alltid fått mycket bra hjälp av supporten (som för övrigt har öppet alla dagar från 8 på morgonen till 10 på kvällen!) och jag tycker alltid de är otroligt tillmötesgående.
Under dessa år har mina tjänster strulat kanske en handfull gånger (max), vilket är ett bra resultat för ett helt decennium.
 
TACK Bredbandsbolaget!!
För några veckor sedan hade vi grillparty hemma hos mormor, och det var då jag tog dessa söta utomhusbilder på min brors flickväns lilla vovve Thyra.
Hon är verkligen en liten sötnos till energiknippe :-D