Allt å åssit
Tänk att tiden kan gå så snabbt trots att den - så gott som - står stilla just nu.
Ja, jag vet att jag förmodligen känner så för att jag inte direkt påverkas personligt av Covid-19 läget. Eller ja, såklart påverkas jag i form av restriktioner om hur vi ska bete oss och vad vi ska tänka på, men hoppas ni förstår vad jag menar ändå.
Min vardag ser på det stora hela ganska normalt ut i och med att jag har det jobb jag har.
Jag är för övrigt så extremt TACKSAM just nu över Att Jag Har Just Det Jobb Jag Har!
Det försvinner inte.
Jag har min inkomst säkrad.
Jag har min vardag och mina rutiner säkrade trots det osäkra läget i världen.
Mina tankar går verkligen till alla människor som inte vet just nu. Inte vet hur det blir med deras jobb. De som tvingas sluta. De som inte vet hur ekonomin ser ut den här månaden. Och nästa. Och nästa...
 
 
I alla fall... påsk har det varit. Och igen; tycker mitt liv gått otroligt snabbt den här vintern.
Känns som det var nyss det var vecka 10 och sportlovet (senast då vi hade få barn på förskolan), och nu är det alltså vecka 16 och därmed påsklov.
Kan säga som så; att jag behövde verkligen en långhelg!
Nu kör vi raka spåret mot semestern. Endast två och en halv månad kvar! YAY!
Vi får väl se hur den här sommaren blir... Som med allting annat; väldigt annorlunda skulle jag gissa.
Eller igen: För mig som inte brukar hitta på något särskilt på somrarna så blir det väl en rätt så normal levnadssituation ;-)
 
Dock är det beslutat att PSG (Piteå summer games) ställs in, och ingen hade väl väntat sig något annat. Det kommer ju alltid typ 600 fotbollslag från hela världen, och det går ju inte nu.
Här i Piteå händer det alltid så mycket på somrarna. Det är PSG, Öjeby kyrkmarknad, PDOL, i år är det vår tur att ha NOLIA, lördagsloppisarna o.s.v.
Hur mycket kommer att tvingas ställa in i år?
Hittills är det, som jag skrev, bara PSG som ställt in ännu. De andra avvaktar, men risken är ju överhängande. Usch! Vad tråkigt om ingenting blir av. Och vilka KONSEKVENSER får det för hela kommunen och näringslivet här?? För typ alla butiker/företag i stan är ju det uteblivna PSG en GIGANTISK käftsmäll (så mycket av deras inkomster som de får in genom att Piteå blir typ dubbelt så stort i början av juli).
Och PDOL...? 2020 är ju deras 30-års(!)jubileum. Missar vi det?
Och nästa år (2021) fyller Piteå 400 år. Vad händer med allt runt omkring det om detta läge fortsätter länge? Jag HOPPAS vi kommit ut på andra sidan innan 2021!
Så mycket frågor - så lite svar.
Och just nu är det ju verkligen ingen som faktiskt har några svar.
 
Vi får anamma det nya ordet HEMESTRA den här sommaren. Semestra på hemmaplan.
Det kan ju ärligt vara ganska nyttigt det också... Istället för att rusa iväg utomlands så kan vi passa på att utforska vårt närområde. Upptäcka Sverige. Upptäcka guldkorn i vår egen stad; sådant vi inte hittat tidigare för att vi varit hemmablinda.
Maybe it´s the silver lining and one of our lessons in all this chaos. Uppskatta det vi har. Lev i nuet.
 
 
Kan ju inte riktigt hoppa över dessa väderbilder. Man ser bilder från så många platser runt om i Sverige och världen där det spirar vårtecken. Såhär såg påskhelgen ut hos oss här uppe.
Det började snöa under söndagen, övergick i snöstorm under måndagen och även idag (tisdag) har det snöat lite grann.
Nu under eftermiddagen slutade det dock och eftersom temperaturen ligger över noll så smälter det ordentligt. Som man brukar säga: Den nya snön på våren tar bort den gamla snabbare :-)
 
 
Måste ju lägga in senaste bilden från min kamerarulle också. Detta lilla meddelande låg i posten idag när jag kom hem. Visst var det gulligt gjort :-)
Min arbetsgivare (Piteå kommun) har alltså skickat ut presentkort tillsammans med ett litet uppmuntrande tackkort.
Vet inte om det gäller alla i kommunens regi, eller om det "bara" är vår förvaltning, men jag älskar verkligen att jobba för Piteå kommun!
 
 
Okej, nu vet jag egentligen inte riktigt vad jag skrivit i det här inlägget.
För ja, det kaaan va så att jag samtidigt sitter och kollar på en Instagram-live av mina favoriter Fayme och Natashja. Att försöka skriva ett blogginlägg samtidigt var inte direkt en lysande idé, eftersom jag verkligen inte kan slita mig ifrån en sådan live i första taget!
Jag har tipsat om dem några gånger, men har ni missat?
 
Dålig stämning på Spotify, Acast, podcaster och Patreon.
Jag har aldrig blivit patreon hos någon kreatör tidigare, men att jag blev det här är sannerligen ingenting jag ångrar!
De släpper ett poddavsnitt (på alla poddställen) varje tisdag och om man är patreon får man varannan torsdag en exklusiv vlogg och varannan torsdag mordpodd.
Mordpodd är för övrigt något jag aldrig tänkt på tidigare, men jag älskar deras!
Tips Tips Tips!
Varenda gång jag lyssnat på dessa härliga människor har jag minst en gång skrattat så jag gråter.
 
 
Vi höres!
Stora kramar till er!
Era fantastiska kommentarer!
1

Verkligen en konstig värld nu. Man kan inte planera får ngt alls i dagsläget. Det är verkligen dag för dag som gäller.
Så underligt allting är. Jag tror inte jag kommer kunna åka hem till norden alls i sommar. Har mentalt förberett mig för det. SÅ en helt annorlunda sommar blir det. Verkligen.
ja, Erica, vi ska verkligen hoppas att det är över till 2021. VI måste tro det, hur ska vi annars orka?

Förstår att där glad över ditt jobb i dagsläget. Det blir liksom ett normalt ankare i tillvaron + därtill SÅ viktigt. Så det är ju verkligen skönt, Erica.

Förstår också att Piteå, och alla andra städer, måste ställa in sina evenemang i sommar. Det är verkligen trist och tråkigt men ett måste.
ja, vilket bakslag för SÅ mycket, både stort och smått.

SÅ fint av Pite-kommun att ge er presentkort. SÅ himla sporrande och bra. Ja, heder åt dem!!!

Oj oj, ditt väder och mitt väder skiljer sig tusenfalt nu. Ja, du vet ju ...
MEN det är väl äkta aprilväder hos dig, som det ska vara. Såklart fattar jag ju att du tycker det är trist ändå.

Patreon, det har jag endast hört talas om. Visst är det en betaltjänst för poddar?
Själv tar jag de poddar jag lyssnar på direkt via apples egen podcast-app.

Kram på dig Erica i den snöiga nord!!

Svar: Ja! Eller hur! Det är konstigt, konstigt, konstigt nu! Såg att en del länder kommer att börja släppa lite på restriktioner strax, för att se hur det går. Läste att typ Danmark kommer öppna förskolor, MEN att pedagogerna ska se till att barnen håller 2 meters avstånd till varandra. HUR nu SJUTTON det ska gå?? Stackars pedagoger!
Jajamen, till 2021 måste det väl ändå vara över. I alla fall det värsta, och kanske har det till och med hunnit komma något vaccin/botemedel mot covid-19 innan dess...


Läste nu ikväll att Adam Alsing gått bort nu i Covid-19, 51 år gammal. Blir liksom betydligt verkligare när man ser ansikten och inte bara siffror som Folkhälsomyndigheten redovisar i ett diagram.




Mitt jobb ja! Är verkligen så otroligt GLAD över att jag jobbar där jag jobbar! Jag har min fasta punkt även nu när det svajar. För jag tror fortfarande inte att varken förskolor eller skolor kommer stängas. Hörde nyligen (tror det var under eftermiddagen) att det finns inga planer från Regeringen just nu om någon skolstängning. *Pustar ut*


Och ja, visst var det gulligt med presentkortet! Piteå kommuns officiella slogan är "Det är hit man kommer när man kommer hem" och de senaste åren jobbar de utifrån "En i gänget", vilket betyder att deras målsättning och strävan är att alla som jobbar inom kommunen - oavsett nivå/yrke - ska känna sig delaktig och som "en i gänget". Personligen tycker jag de har lyckats!


Men allt som måste ställa in, ja. Det kommer verkligen bli en annorlunda sommar i år, ingen tvekan om saken! Ja, för dig också! För dig blir det ju verkligen annorlunda. Usch, vad tråkigt att du (mest troligt) inte kommer kunna åka hem, träffa din familj och få tillbringa tid på ert paradisställe. Vi får hoppas nästa sommar blir en riktig Dundersommar istället :-D
Och precis; så mycket tillställningar som måste ställas in. I Piteå har vi en hel del saker som alltid går av stapeln på sommaren och staden lever verkligen upp under juni-augusti. Inom turismen brukar Piteå kallas Sommarstaden. Och vad händer nu? Jag vill inte ens tänka på hur mycket inkomster kommunen och alla företagare här går miste om när hela jäkla turistsäsongen basically ställs in. Det är sååå många företag här som (i princip) är BEROENDE av sommarturismen. Och alla norrmän som alltid kommer hit. Det lär ju inte bli något av med det... På somrarna i vanliga fall, om man t.ex. går längst en parkeringsplats här så är VARANNAN bil från Norge. Jag skojar inte. Varannan till var tredje bil har norska skyltar i juli...
Men som sagt: NÄSTA ÅR...!




Patreon är en typ av prenumerationstjänst. Inte specifikt för poddar, men driver man podd kan man använda sig av Patreon. Det är en tjänst för kreatörer överlag. Sådana yrken där det inte alltid är så lätt med inkomster. Det kan vara Konstnärer, Författare, Poddare, Bloggare, Fotografer, Illustratörer, Musiker and you name it. Om ens favoritkreatör har en Patreon kan man "prenumerera" på hens sida och på så sätt stötta hen verksamhet. Många har så att deras "patreoner" får tillgång till exklusivt material, men det är inget krav att ha det så. Sidan finns till för att man ska, om man vill, kunna stötta sin favoritkreatör för att hen ska ha möjligheten att arbeta med sin verksamhet på heltid. Jättebra för t.ex. frilansare. Jag vet att t.ex. Jonna Jinton använder Patreon.


Jag vet att Patreon även kan användas av t.ex. människor som arbetar med aktivism i någon form; för att få ut ett budskap och/eller kämpa för något som tar mycket tid i anspråk (heltid/mer än heltid). Det kan vara exempelvis inom feminism, antirasism etc.


Jag har bara en prenumeration där, och det är på Dålig stämning. Så om jag tar den som exempel...
Fayme och Natashja har podden Dålig stämning som släpps på alla gratis-poddappar varje tisdag (typ Podcaster, Acast, Spotify...). Sedan har de två val på Patreon. För 5 dollar/månad (Patreon är inte svenskt ursprungligen, därav valutan) har de ett "paket" som de kallar "Människoklubben för människor". Då får man varannan torsdag tillgång till en vlogg (videoformat).
Sedan har de ett 10 dollar/månad-paket, som kallas "Någon slags självskadebeteende" (ja, jag vet att de har väldigt lustiga namn. Det gör det dock så roligt ;-D). För den summan får man tillgång till vloggarna samt övriga torsdagar mordpodden Mordisk stämning. Den startade de för att båda gillar den typen av poddar, och de är väldigt intresserade av crime/mord.


Och jepp, jag har 10 dollar-paketet. Så jag har tillgång till både vloggarna och mordpoddarna. Plus då alla gratis poddavsnitt, vilka jag mest använder Spotify för att lyssna på.




Jag hade absolut kunnat tänka mig att använda Patreon om jag varit kreatör; att det varit mitt yrke. Tycker det är toppenbra att det finns en sådan sida. Vet att det finns fler också, men det är Patreon jag känner till.




Kramar!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
2

"Allt å åssit" är det piteåmål för allt och ingenting? Hos oss, på min ort i Dalarna skulle i så fall samma uttryck vara : " allt å assint" 🙂
Mitt jobb stannar inte heller av kan jag tro, det blir till att jobba tills man blir sjuk. Vi får sätta på oss lite mera kläder (skyddskläder) bara.
Men man får försöka hålla modet uppe! Ha en trevlig helg!

Svar: Jepp. Det betyder "allt och ingenting" på pitemål (eller pitbonschka). Kul att erat uttryck är så likt vårat (ändå) :-) Jag älskar verkligen dialekter! Tycker det är så intressant hur man pratar på olika ställen runt om i landet, och jag älskar att lära mig t.ex. ord som används på daglig basis på ett ställe, men som är helt okänt överallt annars.

Ja, du har verkligen ett jobb som finns kvar i alla lägen! Visst var det äldreomsorgen? Eller var det vården? Jag ville säga äldreomsorgen, men kan minnas fel :-) Det är ju verkligen ett viktigt yrke! Sannerligen inget som man "bara kan stänga ner" eller "jobba hemma". Blir... ja, liiiite svårt ;-)

I min kommun är det bestämt att från på måndag kommer förskoletiderna för 15-timmarsbarnen vara 3h/dag 5 dagar/vecka istället för 5h/dag 3 dagar/vecka. Vi får väl hoppas på att fler blir hemma när det "bara är 3 timmar", men det kommer förmodligen inte bli så i praktiken. Förmodligen kommer vi få fullt hus på förskolorna 5 dagar/vecka istället för bara 3 dagar/vecka... Så ja, vi får väl se hur det går...


Hoppas du får en toppenfin helg! Ta hand om dig!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
3

Jo det är äldreomsorgen jag jobbar i. Ett äldreboende med två avdelningar där de gamla bor hela tiden och en avdelning som är korttidsboende. Jag jobbar bara nätter.
Jag tror som du, ni kommer att få fullt hus 5 dagar/vecka! Varför gör de den ändringen?

Svar: Då mindes jag rätt :-) Och är så imponerad av er som klarar av att jobba nätter. För mig som är så fruktansvärt, både, kvällstrött och morgontrött skulle jag aldrig fixa det!

Ja, jag tror det kommer bli så tyvärr. Fullt hus alla dagar istället för bara tre. Vet inte varför beslutet är fattat, men jag skulle gissa att det kanske handlar om en tanke att korta ner hur länge på dagarna det är fullt hus. Bara tre timmar istället för fem. Har en känsla att det kommer "backfire", men man vet aldrig... Personligen kan jag tycka det borde kännas mer rimligt att "förbjuda" (i brist på bättre ord) 15-timmarsbarnen att vara på förskolan just nu under rådande läge. De barn som har 15-timmarsplats har ju trots allt det för att en eller båda föräldrarna är föräldralediga/arbetslösa/lediga och därmed ändå hemma. Varför kan då inte de barnen få vara hemma? Det gäller ju trots allt bara tillfälligt, och förskolan är ju INTE till för föräldrarnas egentid... Samtidigt förstår jag ju att det är svårt att bara förbjuda dessa barn att komma till förskolan, då det blir ett lagbrott. Då alla barn enligt skollagen har rätt till sin undervisning (och förskolan hör ju till skolväsendet).
Jag håller i alla fall tummarna för att maten räcker. Vi beställer mat via Mashie.se, och sidan stänger för beställningar/ändringar 2 veckor innan ätdag. Min kommun använder Cook'n'Chill-systemet, så maten lagas i Produktionskök, kyls ner och körs ut till varje enhet 3 gånger/vecka. Den typen av enhet (förskolor/skolor/äldreboenden) kallas Slutberedningskök, vilket betyder då som det låter att maten slutbereds (värms) på enheterna på serveringsdagen.
Jag älskar det systemet; för eftersom jag inte har utbildning inom yrket så hade jag aldrig kommit in i yrket om det inte vore för det.
Så vi får väl se hur det går nu den kommande tiden. Är ju några röda dagar snart igen också; veckan som kommer är "hel", men fredagen veckan efter det är ju 1:a maj och efter det någon gång kommer kristi himmelsfärds. Stör mig dock liiite på att 6:e juni är en lördag i år ;-P


Hoppas du har en mysig helg om du är ledig, och lugna pass om du jobbar :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
4

Först: Vilken lycka att du fick tillbaka din bil! Kan tänka mig att det blev en stor chock att komma ut på parkeringen och inse att bilen inte stod där sm vanligt.

Sedan: Jag tillhör också de lyckliga vars jobb fortsätter som normalt. Eller ja, nästan normalt, det är ju distansundervisning, men bortsett från att eleverna inte är i skolan fysiskt är det som annars. Mina vardagar ser därför i stort sett ut som de gjorde förra våren, och det är jag såklart SÅ OERHÖRT GLAD för! Dessutom är jag inte en person som ens i normala tider sitter på café, äter ute, bjuder hem folk och så vidare, så det har egentligen inte heller ändrats. Är för övrigt även så glad för att vi får röra oss precis som vi vill, utan en massa restriktioner och utan att tvingas ha munskydd.

Ett tag tyckte jag att tiden gick långsamt, tills jag insåg att vi hade haft 3,5 vecka med distansundervisning innan påsklovet (samma vecka som hos dig). 3,5 vecka är ju nästan en månad!

Nyhetsrapporteringen är ju dock verkligen ångestframkallande... Både viruset i sig och alla konsekvenser det får för privatpersoner och för hela branscher. Här brukar det vara massvis med tyska turister på sommaren, nu lär det inte komma några alls. Och alla ungdomar (och andra) som skulle sommarjobba inom turism - nu blir det inget av med det.

Svar: Tack! Ja, det kändes verkligen underbart att den kom till rätta så snabbt. Dock, när vi stod vid bilen och väntade på bärgaren den kvällen kom det förbi en suspekt gammal Audi. Den körde förbi två gånger, och pappa tror att det kan vara någon som skulle till min bil. Kanske till och med gärningspersonen; kanske hen upptäckt att hen glömt saker där (bevis som polisen redan tagit reda på) och/eller att de tänkte hämta bilen... Det skulle inte förvåna mig, då det hunnit bli mörkt och varför skulle någon annars hovra vid en mörklagd kyrkogård på det viset... Så är mycket glad över att vi stod där, och nu står bilen på Toyota och väntar på ett nytt tändningslås. Och jag har fått låna mina föräldrars andrabil tills min är fixad :-)


Ja, visst känns det SKÖNT att ha ett jobb som fortsätter (hyfsat) som vanligt trots Coronan. Jepp, du har ju också ett sådant. Som du skriver; annorlunda på det sättet att ni kör distansundervisning, men ens dagsrutiner blir ju i alla fall inte totalt uppluckrade. Och ja, när man börjar tänka på antal veckor så känner man verkligen att det gått ganska snabbt ändå. Redan nästan en månad! 3,5 vecka. Då borde det vara 3 veckor för gymnasiet här i Piteå. Visst började ni onsdagen, som de flesta kommuner i Sverige; dagen (eller om det var två dagar efter regeringens beslut). Piteå började med sin distansundervisning måndagen efter.


Och precis; det gäller att hålla ett sunt avstånd till medier för tillfället. Allt vi matas med ger så väldigt lätt ångest, och man vet knappt var man ska kolla eller vad man ska tro på. Lyssnar såklart bara på myndigheterna; tänkte mest på allt vi matas med nästan mot vår vilja just nu ;-)

Och turismen ja! DEN kommer sannerligen lida i sommar. Så det är alltså mycket tyska turister i eran stad på sommaren. Och Norrmän här. Ja, alla turister som bidrar så otroligt mycket till ekonomin under somrarna; undrar verkligen hur det ska bli. Läste en rubrik på PT´s sida (jag prenumererar tyvärr inte på Piteåtidningen och ALLA artiklar på deras hemsida ligger bakom betalvägg) om att det är så många lokala företag här som verkligen kommer blöda i sommar nu när Piteå summer games är inställt. Min lilla stad bokstavligen fördubblas i folkmängd under den veckan, så det kommer verkligen vara en smäll för företagarna.
Och sommarjobbarna, precis som du skriver, hur kommer allt detta att drabba dem? Alla ungdomar som är beroende av den inkomst de kan få från sitt sommarjobb. Usch, hur kommer samhället att se ut ens när allt detta är över?


Hoppas du haft en mysig helg i alla fall! Och att du får en bra kommande vecka med distansstudierna. Kan tänka mig att det verkligen känns konstigt för er lärare att inte få träffa eleverna. Även om man vänjer och anpassar sig till en ny situation så kan jag tänka mig att det känns konstigt när man är van att stå framför en klass i ett klassrum.
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?