Vintern raaaasar ut...
Eftersom jag inte har några nya valborgsbilder,
och att alla valborgseldar är inställda i år så får detta inlägg prydas av
bilder från valborgsmässoafton 2017.
 
 
Så var det alltså sista april aka Valborgsmässoafton.
Som det är sagt så många gånger nu; en ovanlig sådan. På grund av Covid-19 är ju alla större firanden och majbrasor inställda.
Dock känner jag att det inte spelar någon större roll för min egen del, då jag inte haft några valborgstraditioner sedan jag var liten. På den tiden hade vi alltid årets husvagnsdebut just den här dagen. Vi, tillsammans med några andra familjer, samlades i Svensbyn där vi typ grillade korv, tände majbrasa och framförallt -sprang runt och smällde smällare. Ja, vi fick ha egna smällare. Detta var innan det blev förbjudet. Minns inte vad alla hette, men det var typ 1-öres, 3-öres, Tigerskott och så vidare. Undrar hur många tändsticksaskar som gick åt de dagarna..?
Har du något speciellt valborgsminne? Smällde du smällare?
 
 
Som vuxen har jag som sagt aldrig haft några direkta traditioner runt den här dagen. Eller inga faktiskt. Och jag saknar det inte ens. Jag har aldrig känt någon stress över bristen på planer, så Coronarestriktionerna denna trettionde april sätter inga käppar i mitt hjul.
Vad jag däremot inte tänkte på förrän den här veckan, är att första maj faktiskt är en FREDAG i år! Så jäkla härligt! Är det t.ex. en torsdag så blir det ju en klämdag, vilket är sådana dagar då jag jobbar som vanligt.
Jag har så mycket hellre långhelg än en "trasig" vecka. Med trasig menar jag exempelvis om onsdagen eller torsdagen varit röd dag; så det blir klämdagar.
Så nu har jag TRE sovmornar på raken att se fram emot. Det är det bästa med helgerna. Sovmorgon.
 
Veckan har i alla fall gått riktigt bra. Förskolan går fortfarande på högvarv med extremt låg frånvaro.
Jag älskar fortfarande mitt jobb otroligt högt, men vid den här årstiden börjar man automatiskt att räkna veckorna till sommaren.
6 veckor till skolavslutningen. 7 veckor till midsommar. 8 veckor till förskolornas sommarjour/sommarstängning börjar, och därmed min SEMESTER!
Jag har semester veckorna 27 till och med 30 i år = 4 veckor.
Hade ursprungligen sökt 5 veckor (hela sommaren eftersom min förskola inte har jouren i år), men i och med coronaläget så bestämdes det att kommunen endast kommer bevilja 4-veckors semestrar.
Nåja, det är ju ingen fara. Då har jag ju ändå kvar de där fem semesterdagarna till en annan gång.
Har dock inte en susning vad jag ska göra vecka 31 (sista jourveckan). Men det lär jag ju få veta.
När har ni eran semester i år? Eller jobbar ni hela sommaren?
 
Jag vet att det var väldigt fult med majbrasan i en gammal container, men det handlade helt enkelt om säkerheten. Bilderna är fotade i Badhusparken, som ligger i stan. Säkerheten först.
 
Klassiskt Valborgsväder.
 
Era fantastiska kommentarer!
Elisabeth
1

Det är intressant med den låga frånvaron! Har hört liknande berättelser här, och även om att magsjuka i princip inte existerar längre, tack vare extremt god hygien och för att barnen är ute så mycket.

Eftersom jag jobbar på en kommunal gymnasieskola har jag sju veckor ledigt i sommar (fem veckor semester + två veckor inarbetad tid - vi har 45 timmars arbetsvecka), med början dagen innan midsommarafton. OM nu inte terminen blir förlängd, men det tror jag inte.

Vi hade också smällare! :-D Fanns det inte några som hette ryssar också? Eller något liknande... Minns att just det smällde mer än de andra.

Svar: Jepp, jag tycker också det är intressant med frånvaron/närvaron just nu. Nästan mer än det brukar. Har inte tänkt på magsjukan, men när du skriver det så låter det faktiskt väldigt logiskt. Bättre hygien och mer utevistelse borde ju rent logiskt minska risken för just magsjuka. En annan sak jag tänkte på igår var att det kanske har att göra med regeln att "Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Även för sådant du i vanliga fall skulle gå till jobbet med". Nu har folk gjort det ett tag, och även hållit barnen hemma för det minsta, så sjukdomar har inte fått någon chans att sprida sig via förskolor och skolor. De som vistats där har gjort det för att de varit 100% friska...

Ja, sommarloven måste ju verkligen vara en av de stora fördelarna med läraryrket! Att få vara ledig så pass länge :-D Lite avundsjuk på det ;-) Menar såklart inte att det är bara därför man blir lärare och att det är den enda fördelen, men hoppas du förstår vad jag menar :-) Och som du skriver; det är ju inte så att ni "bara får ledigt för att". Ni har ju faktiskt jobbat ihop det, och är det någon yrkesgrupp som verkligen förtjänar långa sommarlov så är det ni lärare!

Nej, terminen blir garanterat inte förlängd. Kan inte tänka mig det. Ni har ju faktiskt kört vidare med utbildningen, det är ju bara arenan som ändrats.


Vad kul att du också smällde smällare! Det är verkligen barndomsvalborgs för mig! Och ryssar ja! Kände igen det så fort jag läste din kommentar. TROR vi sa "ryssare" (av någon anledning) men efter en snabb googling så ser jag att de hette ryssar. Utan e ;-) I samma googling hittade jag även KINASKOTT och kände genast igen det namnet också.
Namnen på dessa skott hade ju garanterat inte gått igenom någon granskning om de tillverkats idag... tack och lov.


Kan nästan fortfarande känna hur det luktade dagen efter valborgs på det stället vi brukade vara... Det hängde sannerligen kvar en stark lukt av krut och tändstickor ;-) Och jag vill inte veta hur alla våra ytterkläder luktade...


Hoppas du får en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
2

Jag har sen semester i år, vi turas om på mitt jobb, vartannat år tidig, vartannat år sen. Sen är vecka från och med v 30. Men i år lade jag min semester ännu senare, så jag är ledig från 11 augusti till 9 september och så ledig vecka direkt så 17/9 går jag på jobbet igen. Valde att ha semestern så pass sent eftersom vi har bokad resa till Gran Canaria 2 veckor från 26/8. Men nu är det ju coronadagar...så det blir väl en hemester...

Svar: Ändå ganska skönt att gå på semester lite senare. Är såklart skönt att vara ledig samtidigt som alla andra också, men samtidigt en härlig känsla att ha all sin tid kvar när alla andra är på väg att börja om ;-) Usch, vad jag tycker synd om alla er som hade planerade resor i år. Sådant är ju oftast planerat långt i förväg, och så blir det inställt på grund av denna störande pandemi...
Ja, jag är insatt i det med två semesteromgångar inom äldreomsorgen. Min mamma jobbar också på ett äldreboende, så hon har alltid också haft vartannat år första och vartannat år andra omgången. Är ju egentligen väldigt logiskt, då det inte går att ha enbart sommarvikarier i flera veckor på sådana ställen. Måste ju alltid finnas i alla fall någon ordinarie.

Egentligen är den andra turen nästan bättre att ha, då den svenska sommaren ju knappt hunnit komma igång under första...

Hemester kan nog trots allt bli bra det också; vi får passa på att utforska våra närområden lite extra. Och hoppas på att Sverige bjuder på en fin sommar 2020 :-) Ska jag vara ärlig så hoppas jag på en upprepning av sommaren 2018, men minus skogsbränderna. Jag gillar när man "känner att det är sommar".


Ha en fin fortsättning på helgen!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Ullis
3

Vi turas om om att ha tidig/sen semester på mitt jobb. Förra året hade jag sen semester (v. 30, 31, 32 och 33). I år har jag tidig; v. 26, 27, 28 och 29. Har tagit semester även onsdag och torsdag i vecka 25 också, men vet ännu inte om det är beviljat. Men troligtvis får jag det. Nu är det bara att hoppas att corona håller sig i schack, om inte så kan vi få senarelagd semester eftersom många av oss kan behöva jobba på corona-avdelning då.

Svar: Härligt att vara ledig extra dagar vid midsommar (v.25) :-D Ja, jag håller verkligen tummarna att corona börjar plana ut så att alla kan få sina semestrar "som vanligt". Vi har också några små restriktioner för semestern. Typ. Om ens ställe är stängt under sommarjouren söker man oftast semester under hela jouren, vilket är 5 veckor. Men när det var dags att bevilja våra semestrar fick vi meddelande om att inte mer än 4 veckor kommer beviljas under sommaren (och så får man väl hoppa in någonstans den femte veckan, antar jag). Jag blev beviljad semester vecka 27-30.
Dock har det kommit ytterligare meddelande efter det; i och med att närvaron och behovet blivit större än man beräknat nu under pandemin så kan det hända att vi får den femte veckan ändå (om man sökt det förstås). Så jag har turen att ändå jobba i en sådan bransch att semestern ändå inte kommer påverkas nämnvärt.
Tänker på er som har det mer osäkert.


Ha en fin fortsatt helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?