Mäktiga platser i Norrbotten
Vi vet ju alla att det här är "en annorlunda sommar". Det har vi vid det här laget hört tills öronen trillat av.
Men ska jag vara ärlig så är den egentligen inte särskilt annorlunda jämfört med andra år, om man tänker resemässigt.
Jag har ju inte haft råd att åka på några direkta långresor tidigare somrar, så jag har bara varit hemma när jag varit ledig (eller ja, arbetslös på den tiden jag inte hade jobb).
MEN jag har ändå den här våren och försommaren försökt fundera i lite annorlunda banor.
För jag skulle ju vilja hitta på något, men som passar inom ramarna för årets restriktioner. Visserligen får vi resa inom landets gränser nu, men restriktionerna om personligt ansvar ligger ju ändå kvar.
 
Och faktiskt så har till och med jag börjat fundera lite i semestrar uppåt-inåt landet; något jag aldrig tänkt för förr. När jag var yngre kunde jag inte ens tänka mig det, då jag hellre åkte till någon stad. Och i min barn-tonårshjärna var ordet semester förknippat med att styra kosan söderut.
Söder betydde "bort".
Norr betydde "hem".
Detta förmodligen på grund av att jag är uppvuxen så högt upp i landet att i princip var vi än skulle semestra så innebar det att bila söderut.
Men de senaste åren har jag faktiskt börjat känna en liten dragning norrut-västerut och ja, det kaaaan ha att göra till viss del att jag började följa den fantastiska Jonna Jinton. Att se hennes bilder och filmer har faktiskt fått mig att börja drömma lite om den typen av liv.
Och drömmen om de där fantastiska vidderna som finns i fjälldelen av Sverige har blivit starkare och starkare.
 
Och skulle jag då inte kunna ta en sommar till att utforska min landsdel lite extra?
Åka till vissa ställen jag tänkt på ett tag, men som inte blivit av? Ställen jag sett bilder från och önskat att jag själv kunde fota...
Norrbotten ÄR ett FANTASTISKT och MAGISKT landskap, både på sommaren och på vintern. Och jag bor här, med faktiskt bilavstånd till så många vackra platser... Borde jag då inte ta tillfällena i akt och utnyttja det?
 
I detta inlägg listar jag tre ställen jag faktiskt funderat allvarligt på att besöka i sommar...
 
 
Första stället är väl egentligen ganska självskrivet... Pratar såklart om Storforsen.
Där har jag visserligen varit vid ett flertal tillfällen förr, men nu börjar det vara länge sedan. Flera år sedan, vilket gör att det hade varit roligt att åka dit med kameran igen. Är inte ens säker på att jag ens varit där under tiden jag haft min 5D.
Dessutom ligger ju Storforsen närmast till; det är inte direkt överdrivet långt. Vet inte exakt hur långt, eller hur länge det tar att köra, men vad kan det ta? En och en halv timme kanske?
Storforsen ligger i Älvsbyns kommun, bortanför Vidsel.
Så det är en bit, men inte extremt långt bort.
Storforsen är Europas största oreglerade fors, och därmed otroligt mäktig att besöka. Området kring forsen är dessutom ett naturreservat, så naturen där är fantastisk.
 
 
Nästa plats jag kollat upp lite är Trollforsen.
Har såklart hört namnet förr, men det har aldrig blivit av att googla mer exakt info om stället, typ mer exakt var det ligger och så.
Men när jag började googla så verkar det som om det faktiskt ligger inom rimligt reseavstånd! Som jag fattat det är bilvägen mellan Piteå och Trollforsen någonstans mellan 2 och 2½ timme! Det är ju faktiskt inte längre än det tar att åka härifrån och upp till Haparanda...
Och när jag bildgooglar stället sitter jag och dregglar och bara tänker "Åh! DÄR vill ju JAG också fota!!"
Man skulle bara ha haft en drönare som tillskott i kamerautrustningen... DET hade varit UNDERBART!
Men DET får vänta, med tanke på att jag skiter på mig lite när jag kollar priser på dessa leksaker... ;-P
 
 
Och på tal om att skita på sig... Det höll jag nästan på att göra igen när jag började googla Stora sjöfallet.
Fyyy f*****n vad jag vill åka DIT och fota! Sååå jäkla mäktigt!
Dit är det däremot lite längre, vilket betyder att det kräver mer planering, mer tid samt att det såklart blir lite dyrare än att åka till de andra platserna. MEN jag kan tänka mig att det är VÄRT DET! Jag menar... TITTA bara på bilderna jag printscreenat här ovanför...
Enligt vad jag hittar via Google så är det dock en överkomlig resetid, trots att det är längst bort. Vad jag hittade så är den beräknade resetiden ungefär 4 timmar. Med andra ord verkar det som att man skulle kunna göra en dags/dygnsresa dit.
Däremot vet jag inte riktigt hur säkert det är just nu.
Vad jag fattade av kartan så kör man i närheten av Gällivare för att komma dit, och ja... vi känner ju alla till det stora utbrottet av Covid-19 de har i den stan för tillfället.
Vågar man köra på genomresa där just nu? Är det oansvarigt?
 
 
Vi får se hur det blir. En önskan från min sida vore såklart att kunna besöka ALLA dessa platser i sommar, men jag skulle vara nöjd även om det "bara" blir två. Vill som sagt verkligen hitta på något, så jag hoppas det blir fler än en (1)!
Vilken av dessa platser skulle ni allra helst vilja se bilder från här på Pixeliebloggen?
Era fantastiska kommentarer!
Elisabeth
1

Att bara åka förbi/genom Gällivare borde inte vara några problem, varken för dig själv eller för andra. Däremot skulle nog i alla fall inte jag stannar där för att fika eller handla... Samtidigt vet jag inte, media kanske förstorar upp situationen där?

Om jag ska välja ett ställe att se foton ifrån blir det nog Trollforsen, av följande anledningar: 1) Namnet är härligt! 2) Det verkar vackert. 3) Det är ett ställe jag aldrig hört talas om förut, och ett lite (ur ett Götalands-perspektiv) "ovanligare" resmål. Stora sjäfallet känns mer traditionellt, om du förstår hur jag menar.

Svar: Ja, jag tänker också så; att om man bara kör genom borde inte vara några problem? Men man blir ju lite nojig. För ja, det var ett stort utbrott.
Ja, jag gillar också namnet på Trollforsen. Jag förstår precis vad du menar med att Stora sjöfallet känns lite mer vanligt. Kan tänka mig att det är dit de flesta åker om de gör en resa upp mot det hållet. Och det ser ju så otroligt mäktigt ut när man kollar bilder därifrån, så jag också vill verkligen åka dit någon gång :-D

Tack för din kommentar! Hoppas du får en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
2

Om du sitter i din bil och bara kör genom Gällivare, vad skulle kunna hända? Covid19 kommer inte flygande är inte luftburen, den finns inte överallt i luften, som tex mässlingen kan göra. Vem skulle kunna hosta på dig genom bilen? Nä det är nog helt ofarligt att resa igenom.
Jag tycker du ska ge dig ut på de här resorna!

Svar: Ja, jag vet att det inte smittar genom bilar, så det borde gå bara bra att köra igenom/förbi. Det är bara den "hypokondriska delen av mig" som blir extra nojig ;-) Jag har inte hypokondri, men hittade inget bättre ord ;-)
För ja, jag är verkligen sugen på att åka till dessa platser. Speciellt Trollforsen och Stora sjöfallet. Storforsen har jag ju varit vid flertalet gånger i mitt liv. Och kanske kanske kanske jag varit vid Trollforsen någon gång också. Tyckte min hjärna ville kännas vid namnet när jag såg det, men kan inte hämta något minne av att jag varit där. Men som sagt; jag KAN ha varit där någon gång som barn. Vi semestrade mycket med husvagn, och tillsammans med en annan familj var vi runt till lite överallt.
Stora sjöfallet VET jag däremot att jag aldrig varit vid, och det ligger numera på min Bucket list.

Hoppas du får en fin vecka, och att ni har lite mer somrigt väder än vad vi har :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?