Team Tidsomställning eller Team Permanent tid...
 
Gick in på bloggen och upptäckte att sist jag skrev var i januari. Visste att det var ett tag sedan, men trodde ändå att jag i alla fall publicerat något inlägg i februari (alltså typ förra veckan). Men nix. Tydligen inte.
Kanske inte så konstigt ändå, då tiden går så sinnessjuk snabbt! Fy tusan, den springer iväg.
Jag menar; vi är snart halvvägs in i Februari. Det var "snart" när jag påbörjade denna text...
Det är LJUST klockan FYRA på eftermiddagen.
Det är LJUST halv åtta på morgonen.
Det är alltså numera ljust när jag åker hem efter jobbet, även om det är en dag då jag har städningen.
Innan jag vet ordet av kommer det vara ljust när jag åker till jobbet också, och DET är en milstolpe för mig denna årstid. Visst, det är härligt med ljuset på eftermiddagen... Men för mig är det morgonljuset som betyder mest.
Det är morgonljuset som gör så det känns likt att "livet kommer tillbaka".
Det är morgonljuset som gör att tidiga mornar blir lättre att hantera -även för en sjukt morgontrött människa som jag.
Sedan så är ju det ultimata när morgonljuset och kvällsljuset går ihop. Ungefär vid 1-tiden på natten under sommaren; när solen går nedanför horisonten i typ en kvart för att sedan vända uppåt igen.
Då när gyllene timmen blir dubbelt så lång, eftersom solnedgång och soluppgång sitter ihop.
Bara 3-4 månader kvar nu...
 
 
Februari var det alltså... Måste ju bara ägna några rader till att uppmärksamma det speciella med just Februari 2021. Det är liksom "den perfekta månaden".
Eftersom februari endast innehåller 28 dagar så betyder det ju exakt 4 veckor, vilket i år innebär Fyra Hela veckor exakt.
Eftersom månaden började en måndag så kommer den alltså att avslutas en söndag. Tycker ändå det är ganska häftigt. Inte ofta det blir så. Och nej, jag ids inte göra matematiken om hur pass ofta det inträffar. Vi nöjer oss med att det är riktigt coolt.
Dessutom ser ju mars likadan ut, sina första tjugoåtta dagar. Februari och Mars ser ju faktiskt likadana ut dag 1-28, förutom vart fjärde år då (skottår).
 
Och i slutet av mars ställer vi ju om klockorna för vad som kanske är sista gången, eller näst sista gången, om jag förstått det rätt.
Jag vet fortfarande inte om Sverige kommer gå med permanent sommar -eller vintertid.
Satt precis och läste sammanfattningen av en utredning som gjordes i frågan 2018, och tydligen är effekterna av tidsomställningen "små, men övervägande positiva". Alltså att ställa om till sommartid varje år. Tydligen visade det sig vara bättre för folkhälsan i stort, eftersom de ljusare kvällarna resulterat i att folk är mer/längre ute och ägnar sig åt fysisk aktivitet. Och att de negativa effekterna var försumbart små.
Den undersökningen visade tydligen att permanent tid (oavsett sommar eller vinter) skulle "medföra vissa nackdelar för folkhälsan".
Men såklart också vissa problem om olika medlemsländer har olika normaltid.
Påpekar dock att effekterna - både positiva och negativa - gällande tidsomställningen är väldigt, väldigt små. Så som jag förstod det är det trots allt svårt att dra några säkra slutsatser av sådana undersökningar.
Så det ska bli verkligt intressant att se om Sverige väljer sommartid eller vintertid. Någon som vet om beslutet är fattat än?
Ställer vi om klockorna för sista gången i mars, eller i oktober?
 
Hur är det med Dig? Är du Team Tidsomställning, eller Team Permanent tid?
Personligen vet jag helt ärligt inte längre vilket "team" jag tillhör. Tror jag har liksom en fot i bägge lägren, om det är möjligt.
Just nu känner jag en saknad om sommartiden skulle försvinna. Jag älskar den känslan av att ställa fram klockan i mars. Känslan att liksom komma "lite närmare sommaren". Och ja, jag vet! Även om det fysiskt inte stämmer, så är KÄNSLAN tillräckligt stark.
Sedan känns det såklart lite jobbigt att ställa tillbaka till vintertid, men det kompenseras med KÄNSLAN av "en timmes extra sovmorgon".
Jag har inga problem att tro på att sommartiden generellt är bra för folkhälsan.
Det är min fot i Team Tidsomställning.
Den andra foten vet att jag är så anpassningsbar att om vi väljer permanent vintertid så kommer jag inte ens att tänka på allt detta om typ två år. Eller säg att vi ställer om klockorna för sista gången i oktober. Förmodligen kommer jag inte ens tänka på det kommande mars när det "borde varit dags för sommartid".
Jag vet ju också att det finns flera av er som minns tiden innan sommartiden infördes, men jag insåg precis att om vi tar bort det precis nu så kommer det att ha varit lite som ett "tidsexperiment" som varat under ganska exakt min livstid. Sommartiden infördes 1980, och jag föddes fyra år senare. Kanske är det därför som jag känner ett litet vemod inför detta; för att sommar-vintertid är allt jag och mina fellow Millennials* känner till.
 
Men nej; nu tror jag det är dags att avrunda detta blogginlägg. Det har redan tagit alldeles för lång tid att skriva.
Dels påbörjade jag det för flera dagar sedan, men har varit så trött att jag somnat ifrån allt vad bloggande heter på kvällarna. Dessutom "började jag avsluta" det nu på morgonen, och det är flera timmar sedan. Jag kan verkligen inte konsten att "snabblogga"...
 
Men goa vänner; vi hörs om ni vill och kan, nästa gång! Eller i kommentarsfältet...  ;-D
 
 
 
 
 
 
* Ja, det kaaaan vara så att jag inte visste, förrän alldeles nyligen, att det är MIN generation
som kallas Millennials. Har alltid trott det varit de som föddes runt millennieskiftet, men
tydligen är det inte så.
Runt 1981-1995: Millennials (tydligen). Eller Generation Y.
De som är födda senare än så kallas tydligen Generation Z.
Och de som föddes tidigare (ca 1965-1980) är Generation X.
Och ännu tidigare; ca 1946-1964 kallas tydligen (Baby)boomers.
Ja, det kaaan också vara så att jag finner den här typen av onödigt vetande spännande ;-P
Era fantastiska kommentarer!
Eva i Dalarna
1

Haha då är jag en boomers då, född 1960...Ställa om tiden tycker jag går på ett ut, men det ska bli jäkla skönt att slippa jobba 11 timmar vid omställningen till vintertid. I vanliga fall jobbar jag 10 tim/natt, en timme till kan låta lite men tro mig, den känns!

Svar: Hihi :-) Det är mina föräldrar också. Födda -59 och -62. Gränserna mellan generationerna är dock lite flytande. De är på ett ungefär, eftersom det går efter ungefär vilken tid olika åldrar växte upp i. Alltså de som har mest liknande erfarenheter av sin uppväxt utifrån hur världen såg ut (om du förstår hur jag menar). Exempelvis så verkar jag räknas generellt till Millennials; men är en s.k. "äldre millennial". I vissa aspekter kan jag räknas till yngre Gen X, men generellt (som sagt) till äldre Millennials.

Ja, jag förstår hur det blir med nattjobbare vid höstomställningen. Hade tänkt nämna det, men texter blir oftast alltför svårlästa med alltför många disclaimers ;-) Har det för att mamma har berättat någon gång tidigare att den där extra timmen när man ställer om till vintertid är väldigt tung. Hon jobbar inte natt, men tror hon provat det vid något tillfälle under sin yrkestid.

Hoppas du haft en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

För min del är det faktiskt ganska likgiltigt om vi ställer om klockan eller inte, har aldrig haft problem vare sig med omställningen till vintertid eller omställningen till sommartid. MEN om vi ska ha en tid året runt vill jag ha vintertid/normaltid, för annars skulle det vara SÅ mörkt SÅ länge på morgnarna. Nu är det ljust vid sju-tiden på morgonen här, med sommartid skulle det inte vara ljust förrän vid åtta-tiden. Så nej tack till permanent sommartid! Dessutom är ju vintertiden normaltid, medan sommartiden är "påhittad". Okej, all tid är förstås påhittad egentligen, men du fattar hur jag menar.

Jag har läst om de olika generationerna en del, och på många sätt känner jag igen mig mer i generation X än bland Millennials. Det är förstås som du skriver, att gränserna är flytande, och som född i början på 80-talet har man ju egentligen mer gemensamt med en som är född 1980 än någon som är född 1995. För personerna födda 1995 har t.ex. internet alltid funnits, medan jag använde internet första gången när jag gick i åttan! (Bara att att jag minns första gången jag använde internet säger onekligen något om hur det var med internet då.)

Svar: Först vill jag bara be om ursäkt för det kriminellt sena svaret. Har varit så otroligt trött efter jobbet den senaste tiden, så har somnat ifrån datorn varenda kväll (ibland även somnat VID datorn haha).
Jag gillar verkligen att läsa om hur andra känner inför sommartid/vintertid och att höra vad andra har för åsikt i frågan.
Precis; vintertiden är normaltid. Den som var året om innan sommartid infördes, så det mest logiska är att gå tillbaka till det.
Men som sagt så gillar jag omställningarna. Jag mår bättre av att komma liksom "ett skutt närmare sommaren" när vi ställer om klockan i mars. Obs dock att det är en känsla, alltså psykologiskt hos mig. Men den är så pass stark att jag gillar den.
För mig känner jag att det liksom inte spelar så stor roll om det är mörkt lite längre på mornarna under vintern. Det är ju mörkt när man åker till jobbet oavsett, eftersom det mitt i vintern inte blir ljust förrän vid 10-tiden. Så för min del känner jag att det kvittar om vi har dagsljus 10-14 eller 11-15.
Och på somrarna blir det ju aldrig mörkt, så då spelar det ju inte heller någon större roll (känner jag). Då är det ljust oavsett hur tidigt man vaknar, och ljust oavsett när man går och lägger sig. Äääääälskar verkligen midnattssolen!! Eller ja, tekniskt sett har vi inte midnattssol just hos oss, men nära på. Solen går ner vid 01-tiden, är borta typ en kvart, för att sedan vandra uppåt igen. Jag älskar verkligen att man under sommaren inte vet vilket ljus som hör till solnedgången och vilket som hör till soluppgången -då de går in i varandra :-)

Precis; gränserna vid början och slutet av en generation är flytande. De äldsta och de yngsta i en generation har lite foten i två läger så att säga. Har läst/hört tillkomna ord som exempelvis "xennials", vilket basically är vi som är födda i början av 80-talet (typ 1981-85-ish). Eftersom vi har svårt att riktigt passa in i en av generationerna. Att vi i vissa lägen identifierar oss med Gen X och i vissa lägen med Millennials.
Och så "zennials" för de som är födda i slutet av 90-talet och därmed i gränslandet mellan Millennials och Gen Z.
För är man född typ 1994-1999 tycker jag inte man kan "claima" att vara uppvuxen på 90-talet. Då är man uppvuxen (större delen av sin barndom) under 2000-talet, och man har haft tekniken med sig från barnsben. Ja, inte som de barn som föds idag då, men hoppas du förstår hur jag menar.
Jag är ju född -84, alltså mitt i 80-talet, men jag kan inte säga att jag vuxit upp på 80-talet. Var 5 år när det tog slut och har väldigt knapphändiga minnen från de åren. Så jag (vi) är 80-talister "by birth", men vi växte upp på 90-talet.
"an -80´s baby, but -90´s kid", som man brukar säga :-)

Ja, vi är båda uppväxta precis under samma tid. Är så kul med någon som delar "samma" minnen; t.ex. internet, som du skriver. Tror jag var ungefär i den åldern också när jag började använda internet. Eller ja, använda är väl lite starkt ord kanske ;-P Vi hade 30 minuter var någon kväll ibland, och efter kl 18, då det var billigare. Vi var ju ändå fyra syskon, så det blev trots allt 2 timmar åt gången som telelinjen var upptagen... Tror nog aldrig jag kommer glömma uppkopplingssignalen till internet... haha :-D
Och att det ibland tog typ 20 minuter av ens 30 minuter bara att komma ut på Lunarstorm, så man hade tio minuter på sig att göra... vad man nu gjorde där...
Då var Bredbandet, när det kom, verkligen som en skänk från ovan! Vilken LYX det var att få vara på internet när man ville! Eller ja, i alla fall när hushållets enda familjedator var ledig ;-)


Stort tack för din kommentar! Ha en toppenfin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Gen x checking in!!!
Karolina brukar kalla sig millennial, född 96.
Peter född 65 balanserar mellan boomer och Gen X. Han hävdar bestämt att han är GenX.
Kul sånt där.

Slopa tidsbytet, det är det viktigaste av allt. Sjukt töntigt att hålla på som vi gör. Det gagnar ingen.
Jag vill ha normaltid hela året, för att det är just normaltid. Dygnet är liksom gjort efter den, om inte börjar solur och annat gå fel. Ja, en baggis kanske, men iaf. Ingen verkar heller tänka på hur förfärligt mörka vintermorgnarna kommer att bli om det är sommartid hela året. Nä, fram för normaltid.

Ibland undrar jag om det någonsin sker en förändring här? Känns som om beslutet aldrig går igenom. Vill ha normaltid, men gråter inte om det blir sommartid hela tiden. Huvudsaken är att hattandet UPPHÖR.

OCH ja, visst har vintern gått fort. Nu år vi nästan säga att vi är slutet av februari. Nästa månad är en vårmånad, jaaaa inte hos dig, jag vet det ... men ... här ..
Med årets vackrast klaraste ljus. Som glas.

Älskar den blå timmen på vintern, när snön blir blå i skymningen och ljuset är sådär vemodigt vackert.

Vet du Erica ... nu ska jag åka till Lotta och få den där semlan, hihi.

KRAMAR!!!

Svar: Först: Tusen gånger om ursäkt för det otroligt sena svaret! Tack för ditt tålamod :-)
Ja, visst är det kul det här med just generationer. Jag gillar att läsa om sådant, och att jämföra saker mellan olika generationer.
Det finns verkligen ett gränsland mellan generationer. Början och slutet är väldigt flytande.
Jag har läst om att det uppkommit ord som exempelvis "xennials", vilket generellt är vi som är födda i början/mitten av 80-talet. Just för att vi delvis kan identifieras med Gen X och dels med Millennials. Och årsmässigt tillhör vi Millennials.
Jepp, samma för Karolina. Årsmässigt tekniskt sett allra äldsta Gen Z, men i gränslandet mellan generationerna. Har läst/hört att ordet för de födda i slutet av 90-talet har blivit "Zennials".
Jag har alltid tänkt som så; att är man född ca. 1994-1999 så är man ju faktiskt inte uppvuxen på 90-talet. Är man född andra halvan av det årtiondet ligger större delen av ens barndom under 2000-talet, och tekniken fanns med i ens liv ganska tidigt i livet.
Samma för mig; jag är född i mitten av 80-talet, men jag är inte uppvuxen på 80-talet då större delen av min barndom var 90-tal.
Jag har sett meningen "an -80´s baby, but -90´s kid" lite då och då, vilket jag tycker är en bra förklaring. Och så kan man naturligtvis byta ut årtiondena beroende på vem man pratar om :-) "70´s baby, 80´s kid", "90´s baby, 2000´s kid" osv.
Insåg när jag började läsa om generationerna att båda mina föräldrar, årsmässigt, hör till Boomers. Dock även de i gränslandet till Gen X.
Vi får kanske hitta på ett sådant mellanord till personer födda i början av 60-talet också ;-) "Boomex" kanske, haha ;-)

Jepp, vet att du inte är något stort fan av tidsomställningen ;-) Hade varit praktiskt att gå tillbaka till en tid året om.
Men om jag personligen bara går på känsla så gillar jag det här att ställa om till sommartid, och tanken på att nyttja kvällsljuset fullt ut (vilket var anledningen till att sommartiden infördes).
Men som sagt tror jag inte jag direkt kommer sakna tidsomställningen om den försvinner. Däremot känner jag personligen att det inte gör mig så mycket om det blir ständig normaltid eller ständig sommartid. Det är ju ändå mörkt när man åker till jobbet på morgonen oavsett vilken tid man har. För min del kan jag känna att det kvittar lite grann om det är ljust kl 10-14 eller kl 11-15. Är det dessutom mulet mitt i vintern blir det ju ändå aldrig riktigt helt ljust.
I skrivande stund är det faktiskt LJUST ute när jag åker till jobbet! Äntligen! Inte HELT ljust, men "ljus gryning". Med andra ord: Så gott som helt ljust. 06:30 har till och med solen börjat gå upp, märkte jag när jag körde till jobbet igår. Man ser inte själva solen, men horisonten hade hunnit bli rödfärgad.
OCH det är fortfarande ljust klockan 17! Så nu ÄNTLIGEN är det ljust när man slutar för dagen, även om det är kl 16 eller 17. DET är ljuvligt.
Tror nog ändå jag uppskattar eftermiddagsljuset mer, eftersom det enda man gör på morgonen är att göra sig i ordning och åka till jobbet. Tror det kan vara därför som jag gillar sommartiden, eftersom den är positiv för eftermiddagar/kvällar, och vintertiden är positiv för mornarna.
Och på sommaren spelar det ju egentligen ingen större roll. Då är det ju trots allt ljust oavsett hur tidigt man än vaknar, och det är ljust hur sent man än går och lägger sig.


Håller verkligen med dig om att Marsljuset är magiskt! Som glas är en väldigt bra beskrivning. Det gör liksom att även om det är en vintermånad så ger ljuset hopp om vår. Eller ja, i alla fall vårvinterdagar. De första vårvinterdagarna brukar ju göra entré just i mars.


Stort TACK för din kommentar, och ursäkta romansvaret (men du känner ju till mig... ;-P).
Hoppas du får en toppenhelg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Ullis
4

Hej! Kul att du skriver. :) Hur går det för dig med renovering av lägenheten? Jag är så nyfiken. :)

Svar: Tjenixen :-) Tyvärr finns inget att meddela just nu; renoveringen är inte påbörjad än. Jag bor fortfarande kvar här hemma. Har inte fått något datum än för flytt till den tillfälliga lägenheten, så vet inte när det blir. Förhoppningsvis snart :-) Längtar verkligen efter att få det nytt här!
Tänker att jag inom en snar framtid ska få iväg ett mail och fråga hur det ser ut med renoveringsstarten.
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?