Gick in på bloggen och upptäckte att sist jag skrev var i januari. Visste att det var ett tag sedan, men trodde ändå att jag i alla fall publicerat något inlägg i februari (alltså typ förra veckan). Men nix. Tydligen inte.
Kanske inte så konstigt ändå, då tiden går så sinnessjuk snabbt! Fy tusan, den springer iväg.
Jag menar; vi är snart halvvägs in i Februari. Det var "snart" när jag påbörjade denna text...
Det är LJUST klockan FYRA på eftermiddagen.
Det är LJUST halv åtta på morgonen.
Det är alltså numera ljust när jag åker hem efter jobbet, även om det är en dag då jag har städningen.
Innan jag vet ordet av kommer det vara ljust när jag åker till jobbet också, och DET är en milstolpe för mig denna årstid. Visst, det är härligt med ljuset på eftermiddagen... Men för mig är det morgonljuset som betyder mest.
Det är morgonljuset som gör så det känns likt att "livet kommer tillbaka".
Det är morgonljuset som gör att tidiga mornar blir lättre att hantera -även för en sjukt morgontrött människa som jag.
Sedan så är ju det ultimata när morgonljuset och kvällsljuset går ihop. Ungefär vid 1-tiden på natten under sommaren; när solen går nedanför horisonten i typ en kvart för att sedan vända uppåt igen.
Då när gyllene timmen blir dubbelt så lång, eftersom solnedgång och soluppgång sitter ihop.
Bara 3-4 månader kvar nu...
 
 
Februari var det alltså... Måste ju bara ägna några rader till att uppmärksamma det speciella med just Februari 2021. Det är liksom "den perfekta månaden".
Eftersom februari endast innehåller 28 dagar så betyder det ju exakt 4 veckor, vilket i år innebär Fyra Hela veckor exakt.
Eftersom månaden började en måndag så kommer den alltså att avslutas en söndag. Tycker ändå det är ganska häftigt. Inte ofta det blir så. Och nej, jag ids inte göra matematiken om hur pass ofta det inträffar. Vi nöjer oss med att det är riktigt coolt.
Dessutom ser ju mars likadan ut, sina första tjugoåtta dagar. Februari och Mars ser ju faktiskt likadana ut dag 1-28, förutom vart fjärde år då (skottår).
 
Och i slutet av mars ställer vi ju om klockorna för vad som kanske är sista gången, eller näst sista gången, om jag förstått det rätt.
Jag vet fortfarande inte om Sverige kommer gå med permanent sommar -eller vintertid.
Satt precis och läste sammanfattningen av en utredning som gjordes i frågan 2018, och tydligen är effekterna av tidsomställningen "små, men övervägande positiva". Alltså att ställa om till sommartid varje år. Tydligen visade det sig vara bättre för folkhälsan i stort, eftersom de ljusare kvällarna resulterat i att folk är mer/längre ute och ägnar sig åt fysisk aktivitet. Och att de negativa effekterna var försumbart små.
Den undersökningen visade tydligen att permanent tid (oavsett sommar eller vinter) skulle "medföra vissa nackdelar för folkhälsan".
Men såklart också vissa problem om olika medlemsländer har olika normaltid.
Påpekar dock att effekterna - både positiva och negativa - gällande tidsomställningen är väldigt, väldigt små. Så som jag förstod det är det trots allt svårt att dra några säkra slutsatser av sådana undersökningar.
Så det ska bli verkligt intressant att se om Sverige väljer sommartid eller vintertid. Någon som vet om beslutet är fattat än?
Ställer vi om klockorna för sista gången i mars, eller i oktober?
 
Hur är det med Dig? Är du Team Tidsomställning, eller Team Permanent tid?
Personligen vet jag helt ärligt inte längre vilket "team" jag tillhör. Tror jag har liksom en fot i bägge lägren, om det är möjligt.
Just nu känner jag en saknad om sommartiden skulle försvinna. Jag älskar den känslan av att ställa fram klockan i mars. Känslan att liksom komma "lite närmare sommaren". Och ja, jag vet! Även om det fysiskt inte stämmer, så är KÄNSLAN tillräckligt stark.
Sedan känns det såklart lite jobbigt att ställa tillbaka till vintertid, men det kompenseras med KÄNSLAN av "en timmes extra sovmorgon".
Jag har inga problem att tro på att sommartiden generellt är bra för folkhälsan.
Det är min fot i Team Tidsomställning.
Den andra foten vet att jag är så anpassningsbar att om vi väljer permanent vintertid så kommer jag inte ens att tänka på allt detta om typ två år. Eller säg att vi ställer om klockorna för sista gången i oktober. Förmodligen kommer jag inte ens tänka på det kommande mars när det "borde varit dags för sommartid".
Jag vet ju också att det finns flera av er som minns tiden innan sommartiden infördes, men jag insåg precis att om vi tar bort det precis nu så kommer det att ha varit lite som ett "tidsexperiment" som varat under ganska exakt min livstid. Sommartiden infördes 1980, och jag föddes fyra år senare. Kanske är det därför som jag känner ett litet vemod inför detta; för att sommar-vintertid är allt jag och mina fellow Millennials* känner till.
 
Men nej; nu tror jag det är dags att avrunda detta blogginlägg. Det har redan tagit alldeles för lång tid att skriva.
Dels påbörjade jag det för flera dagar sedan, men har varit så trött att jag somnat ifrån allt vad bloggande heter på kvällarna. Dessutom "började jag avsluta" det nu på morgonen, och det är flera timmar sedan. Jag kan verkligen inte konsten att "snabblogga"...
 
Men goa vänner; vi hörs om ni vill och kan, nästa gång! Eller i kommentarsfältet...  ;-D
 
 
 
 
 
 
* Ja, det kaaaan vara så att jag inte visste, förrän alldeles nyligen, att det är MIN generation
som kallas Millennials. Har alltid trott det varit de som föddes runt millennieskiftet, men
tydligen är det inte så.
Runt 1981-1995: Millennials (tydligen). Eller Generation Y.
De som är födda senare än så kallas tydligen Generation Z.
Och de som föddes tidigare (ca 1965-1980) är Generation X.
Och ännu tidigare; ca 1946-1964 kallas tydligen (Baby)boomers.
Ja, det kaaan också vara så att jag finner den här typen av onödigt vetande spännande ;-P