Fototips /Tredelningsregeln
 
Om ni är fotointresserade (och kanske annars också) har ni säkert stött på termen komposition och tredelningsregeln. Komposition är hur du placerar motivet i bilden.
 
Om man inte är fotointresserad och mest bara fotar på "titta-och-tryck"-nivå så ser man ju till att alltid ha motivet i mitten av bilden med gott om luft runt om. Ni vet den klassiska "turistbilden", med en eller flera personer centrerat i bilden med en sevärdhet eller något liknande i bakgrunden. Oftast är bilden fotad en bit ifrån, för att man ska få med hela personen samt hela bakgrunden.
Och jag menar självklart inte att det är något fel med sådana bilder! De fyller precis den funktion de är tänkt till; att dokumentera en resa (eller vad det nu kan vara).
 
Men om man blir biten av fotograferingen och vill utvecklas inom den hobbyn, så är tipset att använda sig av den s.k. Tredelningsregeln.
Den handlar om att man flyttar motivet lite åt sidan i bilden istället för att centrera den. Tänk dig ett rutnät, som jag ritat upp på bilden här i inlägget. Bilden är med hjälp av det uppdelad i tre delar, längst båda sidorna.
På min kamera kan man ställa in Live wiew-läget så att detta rutnät syns när man fotar. Men jag vet inte hur det är på andra kameror, om den funktionen finns där.
Som ni ser har jag lagt fokus på den lilla personen i juldekorationen, och den har jag lagt längst en av linjerna. Och därmed har jag fått en bild som är mer intressant än om jag lagt "personen" i mitten.
 
Ett tips när man fotar porträtt är att lägga fokus på ögonen (som man gör vid porträttfotografering), och se till att ögonen ligger längst den övre linjen. Personligen tycker jag inte det gör särskilt mycket om man beskär lite av toppen på huvudet, men det är en smaksak. Samt beror det självklart på vad för bild man är ute efter.
 
Däremot tycker jag att tredelningsregeln är lite mer av en riktlinje.
Jag tycker man ska gå väldigt mycket på känsla också. Ibland kan en bild med centrerat motiv bli betydligt bättre, och ha mer känsla, än en fotad med tredelningsregeln.
Ett annat tips är att gå "utanför ramarna" och strunta i alla fotoregler.
Till exempel om man fotar porträtt kan man testa att placera modellen i en av de nedre "rutorna" i rutnätet, så att man får väldigt mycket luft ovanför/snett ovanför.
Eller så kan man placera ett motiv i mitten av bilden/lite mot ena sidan, men sedan använder man kort skärpedjup och lägger fokus på någonting (t.ex. en annan person) i bakgrunden, så att personen i förgrunden blir oskarp. Det finns massor olika idéer; endast fantasin sätter gränserna...!
 
Lycka till!
Era fantastiska kommentarer!
1

Jättefin blogg! Bloglovin byte? ♥

Svar: Tack! Välkommen hit :-D
Förut gjorde jag alltid bloglovin´-byten, men till slut hade jag en så oöverstigligt lång lista där att jag var tvungen rensa. Därför brukar jag tyvärr inte göra "byten" nu.
Men du är varmt välkommen att följa min blogg om du gillar den :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?