Norrsken / Northen lights
 
"Överraskningen" jag skrev om igår (blev i och för sig tekniskt sett idag, då klockan hann passera midnatt) handlar egentligen om att jag lyckades ta några bilder som finns med på min fotograferings-bucket-list... Jag har ÄNTLIGEN lyckats att få möjligheten att fota sådana här bilder... NORRSKEN, på en plats som inte är från min balkongdörr mitt i stan!
 
Jag höll utkik under HELA kvällen igår (tisdag). Var ute i flera timmar och bara väntade (man vet ju aldrig när, eller OM, det kommer att bli Norrsken), och den långa, kalla väntan gav faktiskt resultat!
Jag stod bakom Nolia, vid vattnet, och hade nästan beslutat mig för att bege mig hem då jag såg något som skimmrade över vattnet. Det var svagt, men det var där.
I ungefär samma stund vände jag mig om och fick syn på något starkare grönt bakom själva Nolia ishallen. Så jag kastade in stativet och kameran i bilen igen och skyndade mig på andra sidan. Och där fick jag dessa bilder!
 
(Slutet av inlägget försvann när jag publicerade det, så jag försöker igen).
 
En mer erfaren Norrskensfotograf kan säkert få betydligt bättre bilder, men jag känner mig väldigt nöjd för att vara första gången jag fotar detta mäktiga fenomen!
Jag var så exalterad att jag knappt kunde stå still under tiden kameran exponerade, så det var tur att jag hade stativet ;-D
Det var så värt all väntan!!
 
 
ISO: 320
Bländare: 4.0
Slutartid: Allt mellan 10sek. och 30sek.
 
ISO: 320
Aperture: 4.0
Shutterspeed: Between 10sec. and 30sec.
Era fantastiska kommentarer!
1

Grymt vackra bilder :)

Svar: Tack! Det var verkligen magiskt att jag lyckades befinna mig på ett bra ställe att fota Norrskenet på :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Magiskt! Det är en dröm att fota norrsken, för mig är det en dröm att ens få se norrsken annat än på bild! :-) Kul för dig att vara på rätt plats vid rätt tid med din kamera!

Svar: Ja, det var verkligen magiskt! Både att se och att jag hade möjligheten att befinna mig på en bra fotoplats :-) Jag är väldigt tacksam över att bo på en plats där jag har möjlighet att se detta fenomen; skulle önska att alla människor fick samma möjlighet :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

SÅ läckert!!!
SÅ vackert!
JAG har aldrig sett norrsken!! ALDRIG!!!
Gissa om jag skulle vilja se det!!
Är det sant att norrsken kan spraka ibland?

Svar: Tack :-D Ja, det är verkligen ett magnifikt naturfenomen! och jag är så tacksam över att få möjligheten att både se och fota det! Håller tummarna att du också får möjlighet att uppleva Norrsken en dag :-D
Ja, jag tror jag har hört att Norrsken kan låta (på något sätt), men har tyvärr inte hört något (än). De gånger jag sett Norrsken har det varit i eller i anslutning till (som igår) stan, så ljudet av biltrafiken är "i vägen".

Googlade på det, och tydligen är det lite spridda uppfattningar om det är själva Norrskenet som låter...

http://fof.se/tidning/2004/7/kan-norrsken-lata

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/07/09/norrskensljud-har-fatt-sin-forklaring

http://www.irf.se/norrsken/Norrsken_ljud.html
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Wow, säger bara WOW!!

Svar: Tack :-D Ja, Norrsken är verkligen magnifikt :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

5

Grattis till lyckade bilder! Det var norrsken här också men då sussade jag sött...
Jag fotade norrsken för första (och hittills enda) gången i mars, hoppas verkligen få tillfälle till det igen!!

Svar: Tack! Ja, jag blev så glad när jag var på rätt ställe när Norrskenet dök upp :-D Det är verkligen ett mäktigt fenomen! Hoppas du får fler tillfällen att fota det (men det tror jag) :-D
Ha det fint!
P I X E L I E - Erica Pettersson

6

Så otroligt snyggt! Helt underbart vacker att se på, och bilderna du har tagit är jättefina också!

Svar: Tack för bildberöm :-D
Ja, visst är Norrsken ett magnifikt naturfenomen! Underbart att se på :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

7

OMG!!! Så otroligt vackra bilder, helt fantastiskt! :)

Svar: Tack! Vad glad jag blir över dina ord :-D
Ja, visst är Norrsken fantastiskt!
P I X E L I E - Erica Pettersson

8

JAG VILL OCKSÅ BO I RIKTIGA NORRLAND! Galet vackert och mycket fina bilder. Hos mig såg man bara norrskenet lite sådär i horisonten, jag vill ha ett som liksom dansar ovanför mig, har bara varit med om det en gång i hela mitt liv och då fattade jag inte vad det var, trodde det var utomjordingar eller nå men på senare tid så har jag förstått att det var visst norrsken hehe.

Svar: Tack! Vad roligt att du gillar bilderna :-D
Ja, visst är Norrsken mäktigt! Det här är andra gången jag ser det; varav första gången var jag på helt fel ställe -hemma i lägenheten mitt i stan, med en massa hus och störande ljus runt omkring. Så det var verkligen underbart att befinna mig på en sådan bra plats den här gången :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

9

Ja mitt i stan är ju inte det mest optimala direkt, om jag orkade hade jag kanske kunnat ta mig någon annanstans jag med för att få se mer av det, men jag är så bekväm av mig, haha. Du gjorde det bra som väntade ute så länge :)

Svar: Ja, mitt i stan är det så mycket annat ljus som stör, i och med att man använder lång slutartid. Jag hade verkligen tur att jag var på just det stället jag var när Norrskenet uppenbarade sig. Just den kvällen hade jag åkt runt lite med bilen för att hitta "det perfekta stället", och det ville inte riktigt visa sig. Men som sagt så fick jag syn på det precis när jag var på den stora Noliaparkeringen utanför stan, så det var verkligen värt all väntan :-D
I vanliga fall är jag också väldigt bekväm av mig och har inte så mycket tålamod att vänta på ett fototillfälle, men just den kvällen kände jag mig lite extra envis ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

10

Du valde rätt tillfälle att vara envis, bilderna blev helt magiska :)

Svar: Tack :-D Ja, jag är glad att jag var det just den kvällen. Och att det blev Norrsken just då; så ibland ska man ha tur också :-D
Hade hämtat hem en av Norrskensapparna du tipsade om på din blogg, så på sätt och vis har jag dig att tacka för att jag lyckades få dessa bilder :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

11

Åh vad roligt att tipset kom till användning, vilken av dom valde du? Jag har fortfarande inte bestämt mig för vilken jag ska ha kvar, känns onödigt med tre men har inte lyckats välja vilken som är bäst ännu haha.

Svar: Ja, den kom verkligen till användning :-) Höll koll på den hela kvällen :-)
Jag valde Auroral Forecast-appen, och jag tycker den var riktigt bra. Lättanvänd, vilket är väldigt viktigt för mig ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

12

Det är den jag kollar först varje dag också, så har en liten känsla av att det är den jag gillar mest :) Förstår du något av det som står i textrutan eller tittar du bara på bilden som jag?

Svar: Nej, i ärlighetens namn förstår jag inte så mycket av texten i rutan, så jag kollar också mest på bilden. För att se när det är ungefär vid där jag bor. Det enda i texten jag kollar på är ungefär i mitten (tror jag det är) där det visar, vad jag gissar är, hur stor möjligheten till Norrsken är :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

13

Vad skönt, då är jag inte ensam om att inte förstå ;) Det brukar ju räcka med att kolla på bilden så jag nöjer mig med det :)

14

Wow! Så otroligt magiskt.... det är en sak jag vill uppleva live.

Svar: Ja, "magiskt" är precis rätt ord i sammanhanget! Det var riktigt magiskt att få uppleva, och få möjligheten att fota! :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?