Julens lista 2014

1 – Alkoholfri glögg eller glögg med alkohol?
Jag dricker nästan aldrig glögg. Inte för att jag inte tycker om det (för jag tycker det är ganska gott) utan det är ungefär som med kaffe; det blir helt enkelt inte av särskilt ofta. Men de gångerna är det alkoholfri.

2 – Egen pepparkaksdeg eller färdigköpt?
Av tradition har vi alltid bakat våra pepparkakor av egen deg, så jag har fortsatt med det. Under barndomen bakade vi alltid pepparkakor, varje år, hos mormor och morfar. Och mormor gör alltid egen deg.



3 – Kokt julskinka? Ugnsbakad? Eller, skinka vad är det?
Äter inte mycket julskinka; typ en eller två skivor mest "bara för att". Därför har jag aldrig gjort någon själv. Men vi har alltid kokat och griljerat julskinkan.

4 – Glitter i granen?
Japp. Glitter måste det vara :-D Dock har jag övergett att linda smalt glitter i "banor" runt granen, och numera sätter jag istället tjockt silvrigt glitter som går från toppen och neråt (hoppas ni förstår hur jag menar).

5 – Dopp i grytan?
Har aldrig smakat, och vi har aldrig gjort sådant.

6 – Kommer tomten med klapparna?
Yes. På julaftons kvällen dyker hen upp för julklappsutdelning. De senare åren är det dock någon av oss som tar på sig en tomteluva och agerar julklappsutdelare, vilket inte gör något eftersom vi är alla vuxna. MEN från och med nu kommer ju jularna att innehålla barn igen :-D Vilket förmodligen innebär införandet av tomte "på riktigt" igen...

7 – Rim på klapparna?
Nej, jag brukar inte rimma. Men endast för att jag är så kass på att komma på bra rim. Mamma är dock bra på det, och det var min bror som fick den genen.

8 – Jenny Nyströmjul, eller amerikansk jul?
Som ni vet... min dröm är en blandning av båda två! Jag skulle verkligen trivas kriminellt bra att fira jul i USA! Jag har absolut ingenting emot att ha julpynt tills det rinner ut genom öronen :-D Man kan inte få för mycket julpynt!
Det enda jag dock inte klarar av är uppblåsbart pynt, som t.ex. tomtar...

9 – Fira jul hemma eller hos någon annan?
Hemma; och med det menar jag hemma hos mamma och pappa. När vi var små växlade vi alltid; ett år hemma, ett år hos mormor/morfar och ett år hos farmor/farfar. Men jag tyckte alltid bäst om att vara hemma.
Numera är vi alltid hemma i Hortlax, liksom i år.

10 – Favoritjulsånger?
Jag gjorde ett inlägg om det igår --> ni kan hitta det här.
Men det är framförallt Sprid ditt ljus, En stjärna lyser så klar, Julen är här, Mössens julafton, Låt julen förkunna samt Juletid.

11 – Äta först och klappar sedan, eller klappar först och äta sedan?
Vi äter alltid först (ungefär vid 14-tiden), för att sedan se på Kalle (de som vill) och efter det (ungefär vid 18-19-tiden) är det dags för julklappsutdelning.
Och vi har en tradition som, även om den tar mycket tid, jag verkligen gillar. Det är att vi alltid öppnar klapparna i turordning (alltså inte sliter upp dem allihopa samtidigt). Detta började vi med när vi var små; för att mamma och pappa skulle ha chansen att hålla lite koll på vad vi fick av vem. Men traditionen fortsatte, och vi kör fortfarande på det. Och jag tycker inte det gör något alls att det tar lång tid :-)



12 – Julstjärnor eller hyacinter?
Julstjärnor! Jag älskar julstjärnor!

13 – Bakar du till jul?
Ja, mest pepparkakor och lussebullar numera eftersom jag bara har en halvfrys (halv kyl, halv frys) och därmed inte har mycket plats. Men hemma har vi alltid haft en uppsjö av hembakat fika till jul. Sorter som bara bakades just till december/jul. Och de tänker jag fortsätta med den dagen jag har mer plats (och ett större kök).



14 – Stjärnor i fönsterna? Elljusstakar?
Både och. Jag har tre fönster (bor i en 1:a). De är hyfsat stora, så i köksfönstret har jag två stjärnor på fot. I fönstret vid balkongdörren har jag en sådan stjärna. Och i det tredje fönstret har jag i år min favoritelljusstake :-D
Älskar pyntade fönster! Och jag älskar att gå utomhus i december och kika mot fönsterna i alla hus! SÅ mysigt!!

15 – Favoritfärger till jul?
RÖD, grön, "tomtegrått", guld, silver. (Jag vet; jag har exakt samma favoritfärger som Annika hade i sin lista ;-))
Men jag tycker helt enkelt att julen ska vara julig med mycket rött och grönt :-D  Jag kan tycka det är fint på inspirationsbilder, men jag tycker inte om när julen endast går i t.ex. vitt och silver. Jag tycker det är så tråkigt när man inte ser någon skillnad på när det är julpyntat och när det inte är det...
Julen ska SYNAS!



16 – När börjar du julpynta?
Veckan innan första advent (så det är färdigt när första ljuset tänds). I år har jag dock inte satt upp granen ännu, men den kommer...

17 – Har varje julprydnad sin bestämda plats år efter år?
Jag skulle önska (för att jag är van det från barndomen). Men jag hittills alltid ändrat om någonting bland möblerna, så jag har inte haft möjlighet att hitta bestämda platser till julpyntet. Förutom granen. Bortsett från, jag tror, två år så har den alltid stått i samma hörn :-)



18 – Färgtema i granen?
Allt möjligt! Granen är den enda julprydnad där jag tillåter andra färger än ovanstående. Dock INTE svart! Jag tror inte jag skulle vilja ha en helt enhetlig gran, med t.ex. endast rött, endast silver eller liknande.

19 – Levande gran eller plast?
Konstgjord. Vi har inte haft levande gran sedan vi var riktigt små. MEN vi har en MYCKET fin gran för att vara fejk (och min egen är detsamma). Och de barrar dessutom inte... ;-D

20 – Hur ser din julfrukost ut?
Har tyvärr inte direkt någon traditionsenlig julaftonsfrukost hemma hos mig ännu. Känns lite tråkigt när det bara är jag. Kanske den dagen jag har (förhoppningsvis) en egen familj.
Jag minns dock julaftonsfrukostarna från barndomen... Det var den enda dagen på året då vi fick äta frukost i vardags/TV-rummet. Vi fick O´boy (vi fick det en del helger, samt storhelger) och vi behövde inte äta fil om vi inte ville :-)

21 – Hur ser en vanlig julafton ut?
Förmiddagarna är mest för att göra sig iordning. Jag vaknar till en underbar känsla (som inte kan infinna sig någon annan dag), ser julkalenderns sista avsnitt. Sedan ser jag även sista avsnitten av Sunes jul och Mysteriet på Greveholm. Efter det ser jag även julaftonsavsnittet av Svensson Svensson (från första säsongen). Sedan jag flyttade hemifrån har det blivit tradition.
Sedan, eftersom jag inte behöver så lång tid att göra mig iordning (använder t.ex. inte smink och brukar inte fixa några avancerade frisyrer) och att jag inte har något särskilt att fixa med så brukar jag ta det lugnt en stund.
Någon gång mitt på dagen, vid ett-halv två, brukar jag samla ihop mina klappar och åka till Hortlax.
Vid två äter vi. Och då jag aldrig äter julmat innan julafton är det helt underbart gott!
Sedan tittar en del av oss på Kalle, och resten... tja, tar det lugnt, röjer upp och så.
Sedan; efterrätt. Bästa Ris á la Malta, och marängsviss till de som inte tycker om malte.
Efter det är det dags för julklappsutdelning, och julklappsöppning. Vilket tar i princip resten av kvällen.
Sedan innfinner sig Lugnet... En efter en åker folk hem till sig, och jag brukar inte kunna låta bli att känna en viss tomhet.
Som om, liksom: "Allt man byggt upp inför i en hel månad är helt plötsligt över". Vet inte riktigt hur jag ska beskriva, men det är en tråkig, men samtidigt tillfredställande känsla.

22 – Frukter som är måste på julen?
CLEMENTINER!



23 – Din favoritjulskiva?
Agnethas & Lindas julskiva.
Mamma har den på LP, och vi lyssnade alltid på den under barndomen. Därför köpte jag den på CD när jag flyttade hemifrån, så jag har fortfarande tillgång till den :-D
Men när det kommer till julmusik nuförtiden så lyssnar jag mest på Spotify, där jag har en julspellista speciellt för jul.

24 – Favoritjulsång?
Samma fråga som tidigare... Men jag kan ju välja ut min favorit av de jag listade ;-)
Det varierar lite grann från år till år, men just nu måste jag nog säga... En stjärna lyser så klar.

25 – Vörtbröd, med eller utan russin?
MED russin! Alla gånger MED russin!

26 – Risgrynsgröt eller Ris á la Malta?
Ris á la Malta! Mums :-D
Det konstiga är att jag inte ens klarar av risgrynsgröt...



27 – Julmust eller mumma till julbordet?
JULMUST!! Julens – årets – bästa dryck! (Jag vet inte vad mumma är för något).

28 – Ser du Kalle på julaftonen?
Nej, inte direkt (längre). Jag vet inte varför, men jag blir så rastlös. Andra i familjen ser det dock, så TV:n är igång.



29 – Karl-Bertil Jonsson?
Nix. Och jag måste erkänna att jag aldrig sett det heller.

30 – Julklappar till alla eller bara till barnen?
Till alla. Vi har inte haft några barn medverkande i julfirandet sedan... jag och mina syskon var små.
Därför är det så roligt att Elias finns nu :-D  Jag gissar att det kommer finnas ett berg med klappar med hans namn på ;-) Det är så kul att handla till barn! :-D

31 – Vill du slå in julklapparna själv? Eller vill du att affären ska göra det?
Jag slår in dem själv. Dels för att jag vill välja papper och inte bara ha butikens egna (oftast enfärgat med typ butikens logga på).
Jag tycker väl det är halvroligt att slå in klappar, men gör hellre det än låter butikerna göra det.



32 – Färgglatt eller enhetlig färg på julklappspappret?
Färgglatt! Absolut färgglatt! OCH det ska vara JULMOTIV på! Om jag t.ex. hade barn skulle jag antagligen inte vilja så in julklapparna i t.ex. rosa disneyprinsesspapper, nallepuhpapper eller något sådant. Det är födelsedagspapper. Julklappar ska slås in i JULpapper, oavsett ålder på mottagaren :-D

33 – Din högsta önskan i jul?
Att det blir en jul att minnas (på ett positivt sätt).
Och att jag skulle vinna en jättevinst innan jul, så jag kan ge alla familjemedlemmar de drömjulklappar min hjärna hela tiden bygger upp... ;-P
Era fantastiska kommentarer!
1

KUL att läsa den här listan hos dig.
Så himla roligt att ta del av andras jular. Vi brukar också som i er familj, vi öppnar klapparna en och en. Tycker jättemkt om det!! Det får gärna ta tid.
Jag tycker att mellandagarna är jättemysiga också, nästan årets mysigaste dagar. Lugna, fina och sköna...
Så roligt att läsa det su skrivit!! OCH fina bilder därtill.

Svar: Tack! Vad roligt att du tycker det :-D Och vad roligt att du gillar bilderna! De flesta är från förra julen :-)
Ja, det är verkligen roligt att läsa om hur andra bloggare firar jul. Roligt att se likheter -och olikheter i firandet :-)

Ja, mellandagarna är riktigt mysiga. Det tycker jag också. Juldagen har jag döpt till "Stora pyjamasdagen" ;-) Det enda jag stör mig på är att mellandagsrean börjar typ tidigare och tidigare för varje år. Det heter ju trots allt MELLANDAGSrea, vilket betyder vardagarna mellan jul och nyår. Vilket innebär att rean ska inte börja under julhelgen. Den har ju haft start på annandagen i flera år nu, och jag har det för att förra året var det någon som började redan på JULDAGEN! Jag.Gillar.Inte.

Låt julen vara jul med lugn och ro. Stress och shopping hinner vi alltid med...
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?