6/365 - A little walk down Memory Lane

Vad vad populärt när du var liten?
Idag är det alltså måndagen den 6:e januari, och första veckan som "endast innehåller 2014-dagar". Det känns faktiskt hur roligt som helst att jag fortfarande är aktiv i den här utmaningen. I vanliga fall brukar det hålla i sig ungefär en vecka, men jag känner mig fortfarande inspirerad :-D
Det är i alla fall andra veckan av Liies bloggutmaning, temat för det här veckan är Barndomen och dagens fråga är Vad vad populärt när du var liten?

So...
Born in the 80´s, grew up in the 90´s...
Kan man som säga, ja. Jag var 5år när det blev 1990 (fyllde 6 det året) och 15 vid millennieskiftet (fyllde 16 år 2000).
Samtliga bilder idag är tyvärr lånade runt om internet, då jag inte har egna bilder på sakerna för att göra ett sådant här minneskollage.

Jag minns...
...Nintendo 8 bitars.
Även Supernintendo var ett av de TV-spel som fanns och var populära. Vi syskon fick dock ett Nintendo 8 bitars. Och trots den usla grafiken (om man jämför med idag) så är det just DET spelet jag kan bli sugen på att spela idag om jag vill spela just TV-spel. Även Nintendo 64, men då var jag ju trots allt lite äldre.

...Brythjärtan/Vänskapshjärtan
Ett halsband med berlocken formad som ett hjärta som gick att bryta i två delar, för att t.ex. två "bästisar" skulle kunna ta varsin halva och det skulle då synas att man var bästisar.
Detta finns kanske än?


...Plastnappar
Så många av dessa plastnappar som möjligt, i olika grälla färger och storlekar. Bars ofta som halsband.

...Hockeybilder
Precis som det låter; samlarbilder på hockeyspelare, där NHL-spelare var absolut populärast. Mest en fluga för killarna, men nog kan det väl ha funnits någon tjej som också samlade hockeybilder?
När jag var i mellanstadieåldern kom det även samlingsbilder på hästar/kända hästekipage; "för tjejer"... Tror dock inte dessa blev så långlivade.


..."Dankar"
Dessa "spelkulor" i järn (eller vilken metall det nu var). Och den som hade den största "danken" fick respekt på skolgården.

...Tamagotchi
Åh, jag minns dessa små elektroniska husdjur. Dessa små tingestar som måste ha drivit lärarna till vansinne med sina bip-ljud varenda gång de behövde matas/bajsa/gå ut... Och allas tamagotchis var ju inte direkt synkroniserade... Men så blev de också, efter ett tag, förbjudna i skolan...



...Pogs
Tja, vad kan man säga om Pogs? Små runda brickor man samlade på hade typ en halv miljon av och "tävlade" med andra om att vinna. Minns inte exakt; men tror att man lade typ en var upp-och-ner-vända på varandra. Sedan använde man en speciell metallbricka för att försöka "sprätta" dem till att bli rättvända. Och lyckades man få båda åt rätt håll så vann man båda brickorna. Eller något sådant.
Populärt när jag gick i mellanstadiet.


...Robyn-parfymen
Tja, den måste väl nämnas när man skriver ett inlägg om 90-talet ;-) En mycket populär doft (den doftade liljekonvalj, har jag det för) när jag gick på högstadiet. Blev garanterat poppis i och med filmen Fucking Åmål, som kom ungefär i den vevan.

...Nokia 5210 & Nokia 3210
Dessa är väl egentligen och nosar på 2000-talet, men de får vara med då det är riktigt slutet av 90-talet. T.ex. så var min första mobil 3210:an, vilken jag fick när jag började gymnasiet år 2000.
Minns att det kändes så stort; en EGEN mobil!
Pappa skaffade Nokia 5210 någon gång under andra halvan av 90-talet, och man tyckte den var så "liten och modern" ;-)
Dock höll ju faktiskt batteriet på dessa telefoner i typ (drygt?) en vecka innan man behövde ladda dem... Apple kanske kunde lära något av de tidigare mobiltillverkarna... ;-)
Ja, jag VET att det finns mer saker i moderna mobiler; mer saker som tar ström. Men sista meningen var lite med glimten i ögat.


...Namnhalsbanden
I efterhand kom jag på även namnhalsbanden... Googlade för att hitta en bild, men hittade bara "moderna" namnhalsband, där själva smycket tydligen är hela namnet i något skrivstilsaktigt. Men det är inte de jag menar, utan de där man köpte bokstav för bokstav; de som fanns i ens namn. Sedan trädde man dem på typ en läderrem så att det blev ett halsband.

...90-talskläderna
Minns ni Champion-tröjorna, Complete-tröjorna, Adidasbyxorna med knappar längst hela benen (som man kunde knäppa upp ända upp till höfterna), jazzbyxorna (eller vad de hette) med en kort kjol över...
Och för att inte glömma MAGTRÖJORNA!
Färgerna limegrön och orange. String som helst skulle synas typ en decimeter ovanför byxlinningen (ej samtidigt som magtröjorna dock ;-))
Jag har i och för sig aldrig varit särskilt modemedveten, ens som tonåring. Så det kan hända att jag missat en massa saker som var inne under detta årtionde.


Music of the 90´s
De tre populäraste grupperna på 90-talet måste väl ändå ha varit Hanson, Spice girls och BSB (aka Backstreet Boys).
Spice girls för de lite yngre och Hanson, BSB, Westlife o.s.v. lite mer upp mot tonåren. Hanson kan man väl kanske till och med säga var 90-talets version av tonårstjejers "Ååååhhhh, han är så sööööööööööööt"-tjutande ;-) Gällde främst de två yngre; Taylor och Zachary. Som jag minns det.









Som ni säkert märkt, speciellt ni som följt min blogg ett tag, vet att jag verkligen älskar nostalgi. Jag kan sitta och minnas tillbaka hur mycket som helst ;-)
Därför tror jag att vi avslutar detta inlägg nu. Det lär ju komma fler, om jag känner mig själv rätt... Även om det inte blir inom ramen av denna bloggutmaning.

Åttiotalisterna; the last generation that grew up without internet
Okej, visst fanns internet under andra halvan av 90-talet, men det var inte på långa vägar lika tillgängligt som det är idag. Det var modem som var kopplat till hemtelefonen, vilket gjorde att det tog en evighet att komma ut på nätet, och sedan kostade det telefonikostnad... per minut. Minns att vi fick använda internet en halvtimme var, EFTER klockan 18:00, då det var lite billigare.
Era fantastiska kommentarer!
1

Åh guud vad kul! Jag minns också detta men var ju lite yngre än du under tiden. Jag minns också att jag hade album med BSB och Spice Girls och samlade på foton av dem som jag satte in i dessa album. Dock lyssnade jag på dem alla som du nämnt här, fast jag vet inte, jag blev intresserad av musik väldigt tidigt så egentligen kanske BSB och Westlife var för äldre. Minns dock när Mmmbop kom, då gick jag i förskolan, och någon fick en singel med den låten och tog med till skolan. Singlar - HAHAHAH! 29kr.. Westlife lyssnade jag mer på när jag kanske var i 10-årsåldern. Pogs hade jag massor, men inga fina, jag fick dem av en kompis till min mamma som hade massor över i sin affär (så jag fick left overs helt enkelt)... sedan kommer jag ihåg puttekulorna och goggos - fy vad roligt det var!

Tamagotchisarna var jag aldrig så intresserad av, jag tror jag tyckte de var tråkiga (eller så hade jag ingen egen, jag minns inte), men så kom ju den där fula lilla Furbeen i slutet av 90-talet tror jag och då fick jag en rosa i julklapp. HAHA. Jag kan hålla på hur länge som helst, men det är så himla kul att kolla på sådana här inlägg!

Svar: Ja, visst är det roligt att ta en tur i nostalgins tecken :-D
Ja, jag tror det var de mest populära banden under 90-talet. Känns som det :-) Spice girls lyssnade jag inte särskilt mycket på, men jag kanske var aningen "för gammal" när de var som störst. Jag minns också MmmBop; minns inte exakt när det var den kom, men gissar att jag gick mellanstadet eller högstadiet.

Singlar för 29:- ja! De hade jag nästan glömt :-D Sådana hade man ju också en del av; billiga och så behövde man inte köpa en hel skiva om det var 1 eller 2 låtar man ville åt.

Pogs hann jag också ha, som sagt :-) Det var i mellanstadiet.

Furbee har jag bara hört talas om i namnet, men tror jag hann bli för gammal innan de kom. Så jag har aldrig haft någon sådan. Började 7:an 1997, så under senare delen av 90-talet så var jag i tonåren.

De där goggos visste jag tyvärr inte att de existerat förrän alldeles nyligen, då jag läste det hos någons sådan här nostalgilista. Bildgooglade dem, men bilderna av dem säger mig tyvärr inget heller. Så de hann jag nog bli för gammal för också.

Penntrollen minns jag däremot ;-)

Jag kan också hålla på med nostalgi hur länge som helst! Jätteroligt :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Åååh, napparna kommer jag ihåg!

Svar: Ja, man hade några sådana :-)
Tror nog att det är en av de saker man minns bäst av 90-talets "flugor" ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Haha, jag är 86:a och minns ALLT det du skrev upp och ÄLSKADE ALLT också! =)
Jag är sjukt glad att jag växte upp på 90-talet och inte idag! =)

Svar: Ja, jag kan tänka mig att du minns dessa saker då du är 86:a (jag är 84:a, så det skiljer bara två år) :-)
Ja, jag är till stor del också väldigt glad över att jag växte upp på 90-talet. Vissa saker från nutiden hade jag velat ha i min uppväxt, men på det stora hela är jag tacksam över att jag växte upp innan internet "tog över" :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Härligt. Jag kommer ihåg allt det här, men genom mina barn. Avslöjar min ålder där ;-)

(Deltar i Bloggutmaning365 och tänker läsa 4-5 deltagande bloggar/dag...nu är det dags för din. Återkommer gärna.)

Svar: Vad roligt också att få läsa om någon som minns 90-talet ur föräldrasynvinkel :-)
Vissa modesaker det årtiondet måste ha sett mycket underligt ut ur vuxenperspektiv... Det tycker i alla fall jag såhär i efterhand ;-) T.ex. plastnappar i olika färger som halsband! Små runda pappbitar att försöka vända på för att vinna (pogs)! o.s.v. ;-)

Varmt välkommen till min blogg, och varmt välkommen tillbaka :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

5

Hahaha, omg, jag minns allt det där! Det roliga är att vi har fortfarande kvar Nintendo 8 bitars ;P har till och med haft båda telefonen, den blåa var den allra första helt egna ( ej begagnad ). Coolt, allt det där som man nästan glömt :)

Svar: Vad roligt :-D Ja, det är nog de allra vanligaste sakerna jag tog med från 90-talet ;-)
Nintendo 8 bitars-spelet borde vi ha haft kvar någonstans också, men det har varit försvunnet ett tag, så det kan hända att det tyvärr försvann i någon förrådsrensning...

Och det är så synd, då det fungerade och just det spelet börjar ju få kultstämpel nu och är jättedyrt att köpa...

Ja, 3210:an var min första mobil också. Jag hade till och med exakt ett sådant blått skal som på bilden (anledningen till att jag valde just den bilden ;-))

Minns att just mobil var en sådan sak man argumenterade med att "aaaaaaaalllla andra har en egen mobil" (tonåringars "alla andra"-argument). Men närmare sanningen var ju trots allt att alla andra faktiskt INTE hade en egen mobil då... kanske några st. ;-)

Men så fick jag och min syster varsin 3210:a när jag började gymnasiet och hon 8:an :-D (Oviktigt vetande: Jag har till och med kvar samma telefonnummer nu som det jag fick med den telefonen).
P I X E L I E - Erica Pettersson

6

Wow, har du lyckats ha kvar samma nummer? :O Hur häftigt som helst ju!!

En Nintendo 8 bitars är svindyra att köpa i dagsläget, vi brukar spela med våran lite då och då, risken är att man fastnar i spelen och kan inte sluta innan man har varva spelet från början till slut ;P haha. Enklare spel för mina barn att spela på än våran X-box.

Nä, men sådana här inlägg är verkligen roliga att läsa om. Man får den där "aha" och "just ja" upplevelsen och kommer ihåg massvis med prylar man hade vid den här tiden :)

Svar: Ja, jag har samma nummer :-) Hade "vanliga" Telia från början, och för några år sedan, när jag bytte till Halebop, flyttade jag bara över numret dit. Misstänker att det skulle bli näst intill omöjligt att byta nummer nu, efter 13-14 år ;-) Det sitter i ryggmärgen, ungefär som hemtelefonnumret under min uppväxt ;-)
Ja, de är verkligen DYRA! Tyvärr. Så det känns så tråkigt att vi inte hittar vårat. Men kanske den dagen jag har en bra inkomst igen... ;-) I dagsläget har jag i alla fall ett Nintendo 64 i min (egen) ägo, så lite nostalgi kommer jag i alla fall åt :-)

Ja, det är riktigt roligt med sådana här inlägg :-D Du har verkligen rätt i att det blir en hel del "just ja"-upplevelser. Till exempel läste jag om Lunarstorm hos någon annan, vilket jag glömt att ta med. I och för sig var det nog mer mot övre tonåren i början av 2000-talet (gymnasietiden), men det är i alla fall nostalgi :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

7

Den Nokian har jag också haft (grå) men det var nog inte min första mobiltelefon, hade en eller två andra innan den. Den var så snygg! ;-) Tror den finns kvar härhemma nånstans.

Jag var 20+ på 90-talet (född -72) och känner igen en del av de saker du skriver om, men annat är helt obekant för mej.

Spice Girls, Hanson och Backstreet Boys - var det verkligen på 90-talet de var populära? Känns inte som så länge sen, fast när jag tänker efter så stämmer det ju faktiskt...

På 90-talet tog jag studenten (-91), flyttade hemifrån (-92 eller om det var -93), upplevde riktigt stor hjärtesorg för första gången (-95), tillbringade en sommar på kibbutz i Israel (-95, och tilläggas kan att jag häromdan fick en vänförfrågan på Facebook av en person från den tiden, nu såhär nästan 20 år senare - internet är fantastiskt!), åkte till Island som nordjobbare där jag träffade min blivande men (-96), fick mitt första barn (-99). Mitt 90-tal i korthet ;-).

Svar: Ja, just de två Nokiamobilerna har nog väldigt många haft :-) Skalet på 3210:an var i original grå, men jag valde just den bilden då jag hade ett exakt likadant blått skal till den :-) Min finns också kvar här någonstans :-)
Kan tänka mig att vissa av sakerna (mer leksaks) är sådant som inte är nostalgi för dig, då du var i 20-årsåldern under det årtiondet :-) Jag var som sagt 6-16år mellan 1990 och 2000.

Ja, de musikgrupperna hade sina glansdagar på 90-talet :-) T.ex. Hanson var ungefär under min högstadietid (ca. 1997-2000). Ja, vissa saker känns verkligen som nyss, och när man börjar räkna åren så är det så länge sedan ;-)

Oj, du hann ändå med en hel del under 90-talet :-D Vad roligt att även ha utlandserfarenheter i bagaget! Och vad roligt med vänförfrågan från den tiden! Håller med; internet är fantastiskt! Även fast jag trots allt är glad över att jag hann växa upp innan det "tog över" ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

8

Nintendo det glömde jag! Och plastnapparna, haha jag har fortfarande kvar flera av mina i min nostalgilåda :)

Svar: Ja, bland det roligaste jag tycker med att kolla in vad andra listat är att hitta sådant man glömt bort :-) Det här var ett jätteroligt ämne!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?