Så vinner du mig som bloggläsare
Jag vet att det finns hur många sådana här inlägg som helst, och de flesta ser nog antagligen ungefär likadana ut, men jag tänkte ändå göra ett eget...
I detta inlägg kommer jag att skriva lite bloggtips. Sådant jag gillar på bloggar, eller "Hur du vinner mig som bloggläsare" så att säga.
Jag vet att sådana här långa texter är kritiska, men jag har försökt använda mycket stycken och underrubriker, så jag hoppas inlägget känns ganska luftigt att läsa trots allt.
Något kommer jag säkert att missa också, men i så fall lägger jag till det i ett annat tipsinlägg :-)

Bloggdesignen -det första, viktiga, intrycket
Dessa punkter kommer inte att vara rangordnade, men jag måste nog ändå börja med bloggdesignen. För, tyvärr kanske man på ett sätt kan säga, ÄR det just designen som är bland det viktigaste för en blogg.
Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, brukar man ju säga. Och det stämmer bra in på just bloggar. En blogg kan vara hur bra som helst och ha mycket insiktsfulla texter, men besökarna hinner inte upptäcka dem för att de hinner "vända i dörren" på grund av designen.

Därför är det en fördel om man lägger ner tanke och omsorg på sin bloggdesign. Man behöver naturligtvis inte sätta sig in i alla vad kodning heter om man inte vill eller är intresserad. Det finns massvis med folk där ute som gör beställningsdesigner, både gratis och för en viss summa (vissa är lite dyrare, men då får man också vad man betalar för.
Så allt man gör för att undvika de klassiska "standardmallarna" är en bra idé.
Inga skrikiga färger
Detta kan i och för sig vara lite svårt, med tanke på att man faktiskt ska hitta sin egen stil på sin blogg. Hitta sin speciella stil och helst sticka ut från "massorna".
Men för min egen del ryggar jag tyvärr tillbaka lite när jag kommer in på bloggar som innehåller alltför skrikande färger, till exempel kraftigt chock-neonrosa, illgrön eller liknande. Jag får liksom svårt att koncentrera mig på texten om hela bakgrunden riktigt lyser chockrosa.
Typsnitt, widgets och musik
TYPSNITT
Typsnittet i brödtexten (inläggen) ska vara lättläst, och helst inte för liten. T.ex. Arial i storlek 8 eller 9 är ingen bra idé, då det blir alldeles för ansträngande för ögonen att läsa.
Det ska helst inte heller vara något specialtypsnitt i själva brödtexten, vilket också blir väldigt jobbigt att läsa.
Typsnitt med serifer (typ Times new roman) lämpar sig oftast bäst för utskriven text, men kan fungera. Jag rekommenderar dock att man håller sig till Verdana, Arial, Tahoma eller liknande fonter.
I header och rubriker är det dock mer fritt att välja vilket typsnitt man vill. Och via google.com/fonts finns det massor att välja mellan.

Det finns även ett typsnitt jag VERKLIGEN rekommenderar att man undviker; och det är Comic Sans!! Denna font har jag aldrig gillat, och jag tycker att den ger ett oseriöst och barnsligt uttryck.
Så om ni vill att jag ska stanna som läsare på er blogg -strunta i Comic Sans.

WIDGETS
Detta var i och för sig lite mer för några år sedan. Ser det inte så hemskt ofta numera, tack och lov.
Det handlar om olika typer av bloggwidgets. Det finns olika saker man kan lägga in i designen på sin blogg. De är ofta roligt utsmyckade, men passar mycket sällan in i designen, och passar inte ihop med varandra.
Det kunde vara olika typer av klockor, 4-5 olika utsmyckade nedräknings-lister o.s.v. Sådant som kanske, eventuellt, kunde vara roligt för stunden att ha på sin blogg, men inte gjorde annat än att skräpa ner designen.
En Bloglovin´-ikon däremot, blir som en annan sak. De hjälper besökaren att hitta var man kan följa bloggen, om man vill det. En bloglovin´-ikon rekommenderar jag faktiskt att man har på sin blogg, och det finns ju olika sådana. I olika storlekar och utföranden.
Det kan även finnas vissa widgets jag kan acceptera, om de läggs in på ett snyggt sätt och det är en widget som inte är alltför utmärkande, t.ex. skrikiga färger (se punkt ovan).

MUSIK
Jag säger bara två ord: NO NO!!
Ni som någon gång råkat ha högtalaren uppskruvad på nästan högsta, och sedan gått in på en blogg som haft musik i bakgrunden vet vad jag menar. Hjärtattackkänslan som uppstår då... needless to say more!
Bilder
Bilder måste jag nog säga är det allra viktigaste för en blogg. En blogg utan bilder, såvida det inte är en skönlitterär blogg, lämnar de flesta ganska snabbt. I och för sig kan jag tycka det är ganska tråkigt, då bloggaren kan ha skrivit otroliga texter. Insiktsfullt och välarbetat. Men faktum är att många människor idag inte är särskilt intresserade av att läsa längre texter på bloggar, i alla fall inte på en blogg de är in på för kanske första gången.
Därför är det jätteviktigt med bilder, och helst bilder av lite bättre kvalitet.
Nu säger jag inte att man måste vända upp och ner på spargrisen och köpa sig en vräkig systemkamera med en skog av objektiv. Nej, det räcker gott och väl med en vanlig liten kompaktkamera.
Även mobilkamerorna idag tar ju faktiskt riktigt bra bilder, men postar du mobilbilder på din blogg så bryt gärna av då och då med bilder tagna med en "vanlig" kompaktkamera.
Och publicera dina egna bilder. Jag tycker en sådan blogg är så mycket roligare att läsa än en som har mycket bilder som alla är hämtade runt hela internet.
Jag förstår att det kan vara svårt om man vill ha en anonym blogg, men det finns ju alltid undantag. Det här är ju bara mina tankar om vad jag faller för hos en blogg.

BESTÄMD BILDSTORLEK
En sak angående bilder kan jag också rekommendera, och jag tycker det är så pass viktigt att det får bli en egen liten underrubrik...
Bestäm gärna en fast bildstorlek som du kommer att använda till bilderna du lägger ut på din blogg.
Jag säger inte att man endast måste publicera just den storleken, men för min del fastnar jag lättare för en blogg där bilderna som läggs ut är lika stora. Bilderna på min blogg är till exempel 700 pixlar breda. När jag bestämt mig för den storleken anpassade jag sedan designen efter det.Jag kan även tycka det är jobbigt med alldeles för små bilder, typ att hela tiden publicera "thumbnail"-bilder (typ 2x2 cm).
Språk och styckeindelning
Otroligt viktigt för bloggens läsvänlighet!! Dåligt språk, felstavningar och dålig styckeindelning kan skrämma bort många läsare, även om textens handling är bra.
Det lönar sig att vara noga med speciellt dessa saker.

Det finns knappt något jobbigare än att läsa en lång text i ett enda stycke, så var noga med styckeindelning och gör radbrytningar på lämpliga ställen. Det ger texten luft och det blir skönare för läsarens ögon.
Var också noga med grundläggande saker som punkt och stor bokstav! Jag har sett exempel på bloggar där man slarvat (eller kanske inte vet bättre?) med till och med de här sakerna, och texten blir näst intill omöjlig att läsa. Vilket resulterar i att man tyvärr inte återvänder.
När du skriver dina bloggtexter; använd ordentlig svenska (eller vilket språk du skriver på). Jag kan i och för sig tycka det kan vara ganska charmigt med dialekter, och är väl inte helt emot om man använder dialektsord i sin blogg. Men tänk bara på att alla läsare inte förstår dem. Speciellt eftersom vissa dialektsord är helt annorlunda än "standardsvenska".
Exempel: Pitemål... remidjen = bestick, åssit = ingenting, nalta = lite grann. Och så vidare.

Tänk även på grammatiken när du skriver. Jag säger inte att du måste skriva som om en svenskalärare ska rätta inlägget efteråt, men försök vara så noga som möjligt.
Jag har till exempel sett många bloggar där man inte använder "de" och "dem" rätt. Man använder t.ex. "dem" till allting. "Dem gick till skolan". Rätt ska vara "De gick till skolan". Men vill man inte skriva "de" så skriv då hellre "Dom gick till skolan".
Uppdatering
Det här tycker jag är ganska svårt. Jag vet att det sägs att man helst ska uppdatera flera gånger om dagen. Kanske till och med 5-10 gånger. Kanske mer?
MEN jag tycker kvalitet går framför kvantitet. Har du inget annat att skriva än orden "Måste rusa till bussen. Skriver mer sen", så skriv ingenting utan vänta istället till du hinner och har inspiration till ett mer kvalitativt blogginlägg.
Små, korta statusuppdateringar; that´s what Facebook, Instagram and Twitter is for...
I alla fall har jag fått den uppfattningen.


Era fantastiska kommentarer!
1

Jätte bra inlägg! :)

Svar: Tack! Vad roligt att du tycker det :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Sara
2

Ger tummen upp till detta inlägg, bra skrivet! Håller med dig i alla punkter!

Svar: Tack! Vad roligt att du gillar inlägget :-D Och vad roligt att det finns fler som tycker samma sak :-) Ha en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

bra inlägg

Svar: Tack! Vad roligt att du gillar det :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Många bra tips som stämmer in även på mig. Detta med färger även när man använder liknande färger, samma nyanser på bakgrund och texter även då kan det bli en ansträngd läsning.

Är helt ny bloggare sen januari i år kan du tipsa mig om fler bra saker än dessa i ditt inlägg, vore jag tacksam, känns som om jag fastnat lite.

Tack på förhand!

Svar: Tack för din kommentar! Och varmt välkommen till min blogg :-D
Ja, jag håller med om det där med liknande färger, speciellt ljusa. Brödtexten bör ha en ganska ordentlig kontrast mot bakgrunden (inte typ ljusgrått på vitt) för att underlätta för ögonen när man läser.

Vad roligt att du gillade inlägget. Det är inte omöjligt att det kommer fler liknande tipsinlägg i framtiden :-)

Hoppas du får en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

5

Skulle önska att jag kunde mer om design.
That is all I can say.
Resten har jag nog rätt bra koll på.
Skulle aldrig orka, eller vilja, uppdatera bloggen 5-10 gånger om dagen. Nej, hellre ett välskrivet inlägg om dagen än 10 korta, hafsigt skrivna.
Tycker bloggpauser är helt OK också.
En annan sak, SVARA på kommentarer. Jag blir så trött på de bloggar jag läser där det inte svaras. Lessnar på dem, och går ofta inte tillbaka.
Ha en trevlig helg!

Svar: Ja, det här med design är en lite speciell punkt. Jag vet ju självklart att alla inte har möjligheten att fixa en egen design. Och det finns ju trots allt gratis/standardmallar som är helt okej. Det är mer att komma in på bloggar som skriker av neonfärger som sticker i ögonen och är svåra att koncentrera sig på ;-)
Nej, uppdatering 10 gånger (eller fler) om dagen skulle inte jag heller orka med. Och jag förstår inte vad man bloggar om i så många inlägg. Om vi säger 10 inlägg per dag så blir det ju 70(!) blogginlägg per vecka, om man bloggar varje dag! Då ser jag som sagt hellre Kvalitet framför Kvantitet.

Bloggpauser tycker jag också är okej. De faller lite grann under "kvalitet framför kvalitet", tycker jag. Det är bättre att man tar en liten paus om man t.ex. har dåligt med inspiration än att man publicerar en massa nonsensinlägg.

Och ja, jag håller absolut med om att svara på kommentarer! Det är ju trots allt det som är bland det roligaste med att blogga: att skapa relationer med sina läsare :-) Jag gillar dessutom (som du) när man svarar i sitt eget kommentarsfält. Tyvärr tycker det svenska bloggklimatet (mest ungdomar...) att man ska svara i den andras blogg, vilket jag tycker blir så spretigt. Men å andra sidan så hänger det säkert ihop med att det "svenska bloggklimatet" nuförtiden mer blivit en jakt på mycket kommentarer än att kommentera andras inlägg. Det viktigaste verkar vara att ha mycket kommentarer; om kommentarerna är relevanta för inlägget verkar inte spela särskilt stor roll. Tyvärr.

Hoppas du får en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

6

Jag blir galen på folk som inte kan skilja på "de" och "dem"!!! Gaaahh!!!

Standardmallar är helt okej på en blogg, tycker jag (för att jag själv har det, haha!). I övrigt håller jag i stort sett med om det du skriver. Stilrent och enkelt gillar jag. Inte en massa plotter, då blir jag trött i ögonen.
Uppdatering några gånger i veckan räcker för mej. Alla har inte tid att blogga varje dag (jag har inte det) och att blogga om en massa blaha-blaha bara för uppdaterandets skull känns meningslöst. Men jag gillar vardagsbabbel och vardagsbilder!

Kram och trevlig helg!

Svar: Ja, det är verkligen störande! "Dem gick till kiosken"... Aaaaa!!! Då är det till och med bättre om man skriver "dom"...
Ja, en standardmall kan naturligtvis vara bra på en blogg. Det finns riktigt bra standardmallar också. Det var inte min mening att klanka ner på bloggar som av en eller annan anledning har en standardmall :-)

Ja, precis. Det bästa är att uppdatera bloggen när man vill, har tid och har något att blogga om; även om det inte blir varje dag. Som sagt: kvalitet framför kvantitet :-D

Tack för din kommentar :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

7

Bra inlägg! :)

Svar: Tack :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

8

Detta var ett mycket intressant inlägg och oj vad duktig du är! Klart och tydligt skrivet med mycket styckesindelning så det är lätt att läsa! TOPPEN! :)

Men en fråga som jag har tänkt på och ifrågasätter lite. Är det verkligen bra att uppdatera flera gånger om dagen? När jag var som aktivast så bloggade jag två gånger om dagen, morgon och kväll och då hade jag nog ganska många besökare för att vara så ny som jag var då. Men nu är mitt mål att uppdatera dagligen men ibland blir jag sugen på att uppdatera oftare men jag tänker att läsarna hinner inte med då och kommer hoppa över inlägg och inte skriva kommentarer på allt! Det jag tycker är riktigt tråkigt är när någon har varit inne i bloggen och skriver i första inlägget om tre- fyra inlägg för de inte orkar skriva flera gånger! Och jag tror att det blir mera så ju oftare man uppdaterar samma dag!
Vad har du för tankar om mina tankar?

Svar: Tack! Vad skönt att höra att det gick bra att läsa trots all text :-) Blogginlägg med den här textmängden är ju som sagt alltid kritiskt.
Jag har samma tankar som du angående uppdatering av bloggen (ber om ursäkt om jag var för otydlig i just det stycket). Det jag tänkte när jag skrev var mer att jag tycker det känns lite som så i det "svenska bloggklimatet", dvs. ungdomar, att folk generellt verkar tycka att man ska uppdatera typ 10+ gånger per dag. Men jag ser som sagt hellre kvalitet än kvantitet, och jag har så svårt att förstå hur man kan ha material till att blogga typ 15 gånger varje dag...

Jag känner även exakt som du skriver: har alltid tyckt det känns så tråkigt när man t.ex. har 4-5 nya inlägg, men de som kommenterar skriver bara på inlägget högst upp. Skönt att höra att det är fler som känner så :-)

Så som sagt; jag ser kvalitet framför kvantitet, även om det skulle innebära att man inte uppdaterar varje dag :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?