Klassiska bloggtips som inte fungerar


Först vill jag bara säga att jag är fullt medveten om att detta blogginlägg kommer att verka väldigt negativt och deppigt, men det är helt enkelt mest mina egna reflektioner över hur alla "klassiska" bloggtips fungerat för mig.
De kanske fungerar bättre för andra bloggare, men jag kan ju bara skriva utifrån mina erfarenheter...

Som ni säkert vet (alla läsare som är bloggare själva vet det ju garanterat) är att det finns ju hur mycket sådana blogginlägg/artiklar runt om på internet angående "tips på hur man kan sprida sin blogg", "tips för att få en större blogg" och så vidare.
De flesta tipsen ser (ungefär) likadana ut på alla dessa listor, och det här är som sagt mina tankar angående hur jag tycker de fungerar.

Vill bara understryka, innan jag börjar, att jag VET att man inte ska hänga upp sig på statistiken när det kommer till bloggning. Man ska blogga för att man tycker det är kul; det är egentligen inte meningen att det ska vara någon typ av popularitetstävling. Dock kan jag inte låta bli – och jag VET att jag låter bitter – att känna att de bloggare som mest understryker att "statistiken spelar egentligen ingen roll" är de bloggare som redan har ett stort antal läsare (allt från flera hundra till flera tusen). Känns lite grann som det brukar kännas angående det här med pengar... Tycker ofta att de som brukar säga typ att "pengar är inte allt" är de som HAR mycket pengar.
För visst måste vi väl ändå erkänna att det är roligare att blogga om man har läsare, än att lägga ner tid på blogginlägg och sedan är det endast man själv som läser dem...



Kommentera andras bloggar
Det här är oftast det allra första tipset på listor över hur man sprider sin blogg, och faktiskt så ÄR det ju faktiskt det mest logiska sättet att nå ut med sin egen blogg.
Dock ska man naturligtvis inte bara skriva kommentarer som t.ex. "Snälla, kolla in min blogg", utan man ska helst skriva något relevant till bloggarens inlägg, för att visa att man läst och intresserat sig för det.
Det är precis det jag gör, och kanske är det därför det tar så lång tid för mig att kommentera...
Men jag tycker, enligt min erfarenhet, att genom att göra på det sättet så får man inga nya läsare till sin egen blogg.
Exempel:
Jag har ungefär 20 besökare per dag, och om jag sitter en hel eftermiddag och kväll (testade en gång att sitta från ca. klockan 16 till midnatt och endast kommentera) så kommer jag upp till kanske 50-55 besökare. Dagen efter det ligger siffran på kanske 40 besökare. Men efter det är siffran återigen nere på max 20 unika besökare, och jag har under dessa två dagar fått kanske 10 kommentarer sammanlagt.
Skriver inte detta för att klaga, utan det är som sagt bara ett exempel från en av mina tester.
Och naturligtvis vet jag att man måste fortsätta kommentera regelbundet, men vem har tid att sitta vid datorn konstant under hela sin fritid och endast kommentera andra bloggar? Man har ju faktiskt andra saker man måste göra också... både blogga på sin egen blogg och så allting i verkliga livet.
Hur hinner alla bloggare publicera flera inlägg per dag, kommentera en massa hos andra, jobba/studera, ha ett socialt liv och hinna med alla måsten i vardagen?? Vad är Er hemlighet? ;-)

Bra kvalitet på bloggbilderna
Nästa punkt som brukar vara ett stående inslag på dessa listor är att man helst ska ha bilder av kvalitet på sin blogg, för att folk dras mer till bloggar med fina bilder. Att "istället för att bara fota med mobil så använd vanlig kompaktkamera eller systemkamera".
Jag fotar i princip ALLA mina bloggbilder med min stora systemkamera. Tror jag kanske publicerat 5-7 mobilbilder sedan jag köpte min första systemkamera 2008.
Nu är det ju i och för sig ingen säkerhet att folk gillar mina bilder bara för att de är fotade med en systemkamera; självklart fattar jag ju det också. Men kvalitén på mina bilder är ju ändå bättre nu än om jag bara hade använt min gamla skruttiga iPhone 4S.
Så enligt min erfarenhet har bildkvalitén gjort varken till eller från ur statistiksynpunkt.

Blogga om det du känner för och tycker om
Ett bra tips, i alla fall i teorin. Jag håller absolut med om att man ska blogga om det man tycker om, och för att man tycker det är roligt att blogga. Gör man det av någon annan anledning så märks det ganska snabbt.
Dock tycker jag det är svårare i praktiken...
Jag har alltid upplevt att när jag bloggat om sådant jag tyckt varit intressant så har mitt läsarantal snarare gått ner lite grann.

Blogga regelbundet, gärna 2-3 gånger per dag
På den här punkten vet jag att jag inte är en särskilt bra bloggare. Jag har ofta haft längre bloggtorka de senaste åren, även om viljan att blogga alltid finns där. Men inspirationen är slö, oftast under vinterhalvåret.
Dock, enligt den erfarenhet jag har, så har inte den här punkten fungerat för mig heller.
Det är snarare så att jag upptäckt att det är under mina perioder då jag är inne i ett bloggflyt (publicerar inlägg mer regelbundet) som jag förlorar prenumeranter och jag får svackor i statistiken.
Det har hänt flera gånger att jag under en period av bloggtorka fått kanske 2-3 nya prenumeranter, men när jag sedan börjat om att blogga så har jag istället förlorat 4st.



Ett Tack till mina läsare!
Jag vill bara avsluta med att rikta ett stort TACK till de läsare jag har här på min blogg!
Jag har absolut inte skrivit det här inlägget för att klaga på er; det får ingen tro! Det är bara som jag skrev i början; mina egna små allmänna reflektioner angående sådana här bloggtips.
Jag är så obeskrivligt tacksam över de läsare jag har. Jag älskar er! ♥ Det vill jag att ni ska veta.
Era fantastiska kommentarer!
1

Håller med dig till viss del. Själv har jag märkt att bra kvalité på bilder fiskar läsare, eller håller kvar dom längre på sidan, kanske jag bör uttrycka mig. Läsare blir mer engagerad om det finns bra bilder att titta på som kompletterar läsningen av inläggen typ.

Däremot att kommentera andras bloggar, fungerar precis som du skriver, bara för stunden. Men är inte effektivt om man vill öka statistiken på längre sikt och inte bara på kort sikt! Vill man sprida sin blogg tror jag mer på att dela den på sociala medier och gå den vägen istället.

Har tittat in här ett par gånger, men nu var det längesen. Vilken fin design du skaffat dig, verkligen! Måste bara påpeka att jag inte kunde se menyn med ad-block aktiverat, den försvann efter någon sekund inne på bloggen för att sedan bara visa nedre kanten på den = såg inga rubriker (underrubriker syndes dock vid hover). Tänkte att jag säger det när jag ändå kommenterar.
Aja, hur som helst, skitfin design, keep it up! :)

Svar: Tack för din kommentar! Och varmt välkommen tillbaka till min blogg :-D
Det är så roligt att få feedback på just sådana här inlägg; att få läsa vad andra tycker om samma ämne :-)

Ja, angående bilderna har du nog rätt -bättre kvalitet gör nog ändå att besökarna stannar kvar längre och tar sig tid att "utforska" bloggen lite mer. Så är det nog, absolut :-)

Så skönt att det inte bara är jag som känner samma sak inför kommentering av bloggar. Inte ett bra tips om man vill höja statistiken på sikt och få Läsare till sin blogg, inte bara Besökare. Fungerar kortsiktligt i 1-3 dagar, men så fort man inte har tid att sitta och konstant kommentera så rasar statistiken på ett par timmar eller en dag...

Jag misstänker också att övriga sociala medier näst intill är den enda vägen att gå idag för att sprida sin blogg.

Vad roligt att du gillar min design! Det är alltid lika roligt att få sådana komplimanger från någon som själv är så duktig på att göra bloggdesigner :-D
Angående dropdownmenyn: Jag gjorde den här designen när jag fortfarande hade Pro, och därmed ingen annons högst upp; det är därför min design ser vimsig ut just nu när panoraman kommit tillbaka ;-) Håller på att pyssla med en ny design för tillfället, som jag tänkte ha under perioder då jag inte har möjlighet att förlänga Pro.

Ett stort TACK för din fina kommentar! :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Håller med dig i vad du skriver, och jag tyckte absolut inte att det var något "klago"-inlägg. Håller också med om att självklart blir man ännu mer pepp när man har fler följare och kommentarer, men att man även ska göra det för det är kul såklart. Tycker din blogg är väldigt ärlig och du skriver väldigt bra - plus att du tar fantastiskt fina foton såklart! ;-)

Ha en trevlig söndag!

Svar: Tack för din kommentar! Jag uppskattar verkligen att få feedback på den här typen av inlägg :-) Vad skönt att det inte uppfattades som ett klagoinlägg.
Ja, eller hur -visst är det så att det är roligare att blogga när man har läsare :-)
Vad roligt att du tycker om min blogg! Du är varmt välkommen hit!

Vad roligt att den uppfattas som ärlig; det är precis vad jag hoppas. Under min tid i bloggvärlden har jag försökt ha just den inriktningen :-)

Hoppas du haft en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Håller fan med på allt det där! Tycker de som blir stora är rätt meningslösa (men typiskt bloggvärldigak, haha vilket ord!). Men känns som att man måste låtsas vara en kändis för att någon ska bry sig. Sen har jag också lagt märke till att längre inlägg med substans inte heller är populärt. Dessvärre är det väl mycket sådant jag själv gillar.

Svar: Hej! Varmt välkommen till min blogg, och ett stort tack för din kommentar :-D
Det är så skönt att höra från fler som tycker likadant angående detta ämne om bloggar. Ja, det känns ibland som om ju mer intetsägande blogg man har, desto lättare har man att få mycket läsare.

Precis; inlägg med längre texter, men som verkligen innehåller något intressant verkar nästan skrämma iväg folk i bloggvärlden. Det är som om människor nu för tiden inte ids läsa längre. Och det känns så tråkigt, eftersom de inläggen ofta brukar vara riktigt intressanta, insiktsfulla o.s.v.
Men lägger en bloggare upp typ 20 i princip identiska selfies i samma inlägg så drar det en massa besökare...

Som sagt; ett stort tack för din kommentar :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Anonym
4

Jag gillar verkligen detta inlägg och tycker det var intressant att läsa dina tankar! Jag tror på regelbundenhet och hålla en hög nivå konstant är det enda sättet att nå många läsare och hålla kvar dem! Däremot tror jag absolut inte på att blogga 2-3 gånger per dag utan ett välgjort inlägg om dgaen räcker! Jag vill ha kommentarer på alla mina inlägg och skulle jag lägga in tre inlägg per dag skulle jag få många mer inlägg som inte får en enda kommentar för då gör folk så att de slår ihop kommentarerna under en bild fast det gäller kanske tre och det gillar jag inte! Så lagon i det fallet är bäst!7
Däremot har jag också märkt att tar jag en längre paus får jag ökat antal prenumeranter som sedan försvinner när jag börjar blogga tätare igen! Jag tänker att det beror på att det är tråkigt att gå in på en blogg som aldrig uppdaterar och då är det bra med en prenumeration som påminner när bloggaren börjar blogga igen! Däremot, när man bloggar ofta är det dumt att ha prenumeration på det för då blir det mycket pren.flöde och dessutom spelar inte prenumerationen någon roll för man tittar in i bloggen oavsett om man är intresserad!

Sedan gäller det att visa sin blogg för rätt typ av människor som kan tänkas vara intresserad av det man bloggar om. Jag menar, de stora bloggarna är fulla med inredningstips och dagens outfit osv och det är så otroligt ointressant för mig så jag skulle aldrig följa deras bloggar. DÅ är det inte läge att förska hita dessa till min blogg! Jag vill ha människor som vill se fina bilder, fotografer, eller vanliga människor som gillar mina bilder och jag har hellre intressaerade följare än ointresserade! :=)

Svar: TACK för din utförliga kommentar! Det är just SÅDANA som jag älskar att få på min blogg :-D De är så mycket roligare att svara på än när det endast kommer kommentarer det bara går att skriva "Tack" till.
Vad roligt att du gillar inlägget. Jag tror också på färre men välarbetade inlägg hellre än korta Twitter-liknande meddelanden. Jag håller med angående det där med att läsaren "klumpar ihop" kommentarerna till 3-4 inlägg under ett (1). Inte särskilt roligt, då jag också vill ha kommentarer under alla inlägg jag skriver.

Tyvärr tycker jag det känns som om det svenska bloggklimatet har blivit så att det inte handlar om att skriva relevanta kommentarer till blogginlägg, utan det är mer en popularitetstävling. Därför kan många bloggar tyvärr få kommentarer som typ bara "Fin blogg" eller "Ha en bra dag" under ett inlägg som handlar om t.ex. ett sjukdomsbesked eller att en släkting har dött...

Angående upp -och nergången av följare tror jag absolut att du har rätt. Man lägger till en bloggare när hen får bloggtorka för att slippa gå in regelbundet på hens blogg utan att det är publicerat något. Tycker dock det känns trist när siffran går ner, men tror det kan bero mest på att jag inte har mycket läsare ännu på min blogg. Har 108 följare på bloglovin´ (vilket ju inte är så mycket i bloggvärlden) och min statistik ligger på ungefär 20 unika besökare per dag. Därför blir det så tydligt på min blogg när jag tappar läsare/besökare.

Absolut rätt också om att försöka nå ut till de som kan tänkas vara intresserade av innehållet i ens blogg (fotomänniskor om man har fotoblogg, modemänniskor om man har modeblogg o.s.v.) för precis som du skriver så har jag också hellre intresserade läsare än ointresserade. Det är ju trots allt så man får relevanta kommentarer till sina inlägg :-)

Det är dock här jag tycker det är svårt... att dra intresserade personer till min blogg. Personer som också vill stanna kvar här. Jag vet inte riktigt hur jag når ut med min blogg till andra bloggare. För som jag skrev under rubriken angående att kommentera andras bloggar... jag tycker bara det fungerar på kort sikt (typ 1-2 dagar). Sedan försvinner alla nya besökare igen.


Som sagt; ett stort TACK för din kommentar! Som jag sa så är det verkligen sådana här kommentarer jag älskar! Kommentarer där jag verkligen får svara på ett personligt sätt; på ett sätt som gör att jag verkligen kan skapa en kontakt med mina läsare :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

5

Och det var jag som var anonym ovanför! :)

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?