10 skäl till varför du ska bo i Piteå
 
Först vill jag bara säga att det naturligtvis finns negativa saker i den här stan också, precis som i alla andra städer. Men jag väljer att framhålla det positiva i detta inlägg.
 
Jag brukar ju prata om hur mycket jag vill prova på att flytta någon annanstans i Sverige, eller allra helst utomlands. Och det ÄR verkligen något jag vill prova på. MEN den stad som för alltid har den största platsen i mitt hjärta är min älskade hemstad – Piteå.
Plus att jag tänkte passa på att göra den här listan nu när jag är at a good place in my life ;-)
 
 
 
1. Inte för stort och inte för litet
Okej, är man storstadsmänniska ut i fingerspetsarna kanske man inte ska bo i en småstad som Piteå. Men personligen tycker jag att det här är en stad som "inte är för stor och inte för liten".
Det ÄR en småstad, men samtidigt inte ett sådant samhälle där "alla känner alla".
Man har naturen "runt knuten" oavsett var i kommunen man befinner sig -inklusive stan.
 
2. Trevlig stämning
Frågar man någon annan får man ju säkert ett annat svar, eftersom vi alla har olika referenser och erfarenheter. Men jag kan ju bara skriva utifrån MINA erfarenheter, och jag älskar den allmänna stämningen här i Piteå.
Man brukar ju prata om "Piteandan", på gott och ont. "På ont" är att det som sagt är en småstad, och på sådana platser är det lätt att det blir lite inskränkt.
MEN eftersom jag fokuserar på det positiva här så blir piteandan kännbar på det sättet att det är en sådan trevlig stämning överallt.
På ett sätt tycker jag att Piteå får de positiva effekterna av en småstad men utan att bli en "alla-känner-alla"-ort.
 
3. Bästa kommunen!
Samma sak gäller här; det är ju inte säkert att en annan person skulle svara på samma sätt, utifrån dennes erfarenheter. Men när det gäller MINA erfarenheter så har jag, när jag haft kontakt med kommunen, 99,9% positiva erfarenheter!
 
4. Levande sommarstad
På sommaren lever staden verkligen upp, och det är inte för inte som Piteå fått rykte om sig att verkligen vara en Sommarstad. Under sommaren vill jag inte befinna mig någon annanstans än här i Piteå!
 
5. Mycket att göra för de som gillar vinteraktiviteter
Jag brukar ju som sagt klaga på att min hemstad är så otroligt död under vinterhalvåret. Och visst stämmer det till viss del... MEN det är mest för att jag inte direkt är en vinteraktivitetsmänniska.
Gillar man skidor, slalom, skoter, skridskor eller rent allmänt vinterfriluftsliv skulle jag faktiskt rekommendera Piteå på vintern.
 
6. Bästa skolorna!
De senaste tre åren har Piteå rankats på 1:a plats två gånger och 2:a plats en gång över listan på Sveriges bästa skolkommuner.
Naturligtvis finns det alltid saker att jobba på, men jag känner mig ändå stolt :-)
 
7. Bra förskolor (barnomsorg)
Här är det samma sak också; jag har ju i och för sig ingen direkt erfarenhet av barnomsorgen, annat än att jag jobbat i förskolekök de senaste 1½ året. Och jag har ju inte varit på varenda förkola i kommunen.
MEN av de jag varit på har jag fått så varma och positiva känslor av. Och då måste jag erkänna att jag ändå är ganska kräsen...
 
8. "Det är hit du kommer när du kommer hem"...
...är Piteå kommuns slogan, och nog för att jag är partisk men jag tycker verkligen det stämmer.
Den trevliga stämningen tycker jag gör att det verkligen känns att man kommer hem när man kommer hit.
 
9. Bra lokaltrafik (i alla fall för att vara Norrbotten/Norra Norrland)
Ja, jag tycker bussförbindelserna är bra här i Piteå. I alla fall, som sagt, enligt den erfarenheten jag har.
Naturligtvis beror det på var man ska/var man bor. Ut mot de mindre byarna runt omkring i kommunen är det ju otroligt lång väntetid, med typ två bussturer per dag (eller nåt sånt) till vissa ställen.
Men busstrafiken för själva stan och de närliggande byarna (typ Hortlax, Bergsviken, Öjebyn, Munksund o.s.v.) tycker jag är riktigt bra. Det går bussar ungefär en gång i timmen. En gång i halvtimmen vissa tider på dagarna till vissa platser.
 
10. Framtidsvisioner
Jag kan inte riktigt sätta fingret på något konkret här, utan det är bara en känsla jag har. Kanske för att det investeras så mycket här just nu? För att det byggs så otroligt mycket nytt?
Men någonstans i magen känner jag en positiv känsla när det kommer till framtidens Piteå.
 
 
 
Tänkte avsluta med lite korta fakta om min stad, bara för att ;-) Kanske i och för sig mest intressant om man inte är från Piteå. Bor man här vet man ju redan dessa saker ;-P
Hämtat direkt från Piteå kommuns hemsida (länk till källan)
 
Län: Norrbotten
Ytstorlek: 3 086 km2
Antal invånare: 41 993 (februari 2017)
Avstånd till:   Stockholm 876 km
                      Luleå 55 km
                      Umeå 220 km
                      New York 6332 km (3934 miles)
Storgatan i Piteå var Sveriges första gågata. Gågatan invigdes i augusti 1961.
 
♦ 2021 fyller Piteå 400 år. Stan är dock egentligen äldre, då den först var placerad på platsen för nuvarande Öjebyn, men brann ner och flyttades till var stan ligger nu.
♦ Öjebykyrkan är över 600 år gammal.
♦ Piteå bestod tidigare av 4 st. mindre kommuner (Hortlax kommun, Norrfjärdens kommun, Piteå stad och Piteå landskommun) men gick ihop till en storkommun 1966.
Vid intresse finns mer historia att läsa här.
 
Era fantastiska kommentarer!
1

det ser ut att vara en fin stad.

Svar: Tack! Ja, det är en underbar liten stad :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Skulle gärna åka dit!
Det är fler som bor i Reston än i Pite! ca 60,000 i min förort (det är mkt det)
Såg ett jättetrevligt Halv 8 hos mig från Pite. SÅ mysiga människor.
Förstår att du trivs.
Ha en finfin helg!!

Svar: Ja, Piteå ÄR en fin liten stad! Älskar den innerligt, och jag trivs verkligen otroligt bra här :-D
Oj, ja det var många invånare i din förort. Kanske ni blir en regelrätt stad då snart :-)
Ja, Piteå är betydligt mindre med sina 41000 (snart 42000) invånare ;-) Och den summan är ju invånarantalet i hela kommunen, inte bara i själva stan. I stan skulle jag nog gissa på att det bor några tusen bara.

Dock tycker jag det är riktigt kul (även om jag stör mig på att det är folk överallt) under somrarna när turismen kommer igång här. Piteå är ju en rätt välkänd turistort/sommarstad. T.ex. under PSG (Piteå Summer Games = Sveriges näst största fotbollsturnering för barn) blir Piteå minst dubbelt så stort. Jag skulle gissa att det antal turister som kommer hit är minst lika stort som Piteå kommuns invånarantal... Trycket på campingplatser, hotell och liknande är sanslöst under den veckan... Och så gott som varenda skola och förskola i kommunen upplåtes som boende till alla lag. Vid det här laget är turneringen uppe i att det kommer över 800 lag från hela världen. Till lilla Piteå. En liten prick på kartan i Norrbotten, Sverige :-) Vad jag än tycker om PSG (går jag inte in på nu) så känns det trots allt ganska coolt :-)

Ja, jag har sett att Piteå varit representerad i Halv 8 hos mig några gånger (tror det är 2 eller 3). Har dock "bara" sett två gånger. En gång för inte sååå länge sedan (något år bara), men första gången jag såg programmet från Piteå (vilket var första gången jag såg det överhuvudtaget ;-)) börjar vara ganska många år sedan nu. Det är nog en 6-7 år sedan.
Det var avsnittet då en gammal klasskompis från gymnasiet var med: http://www.pt.se/nyheter/deltagarna-i-halv-atta-hos-mig-5795916.aspx :-)

Hoppas du får en fin helg!!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Alltså, jag menar att det är mkt för att vara en förort. Inte som stad. Vi har inte ens stadsrättigheter. Än.
DU kan komma och hälsa på tycker jag :-)
Washington DC är ju staden vi är förort till, men det visste du sen LÄÄÄÄÄNGE!!!

Svar: Jag gissade det ;-) Med tanke på att det är USA, och ni har många riktiga städer som med råge rymmer hela Sveriges invånarantal, flera gånger om... Så sent som nu, i slutet av januari 2017 (samma vecka som Trumpetens presidentinstallation) passerade vi ju 10-miljonersstrecket här. Invånarmässigt. En struntsumma för så många andra länder i världen som är större (självklart) men stort för lilla Sverige :-)

Ja, en vacker dag (under VÅREN!) bär det av mot USA och Washington DC. Med en hel arsenal av tomma minneskort och siktet låst på Körsbärsträden. OJ, jag känner att ögonen börjar glittra bara av att tänka på det! Och då planerar jag ju inte ens den resan än... ;-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Jag har aldrig varit i Piteå men det verkar vara en jättemysig stad! Jag tror att jag skulle trivas där. Jag är en småstadsmänniska. Jag skulle inte vilja bo i en större stad (som tex Stockholm) och jag tycker att Robertsfors där vi bor är för litet. Här finns liksom ingenting, det är bara en håla. I själva Robertsfors bor det väl ett par tusen invånare.

Svar: Tack! Ja, Piteå är verkligen en mysig stad :-D
Ja, jag tror absolut du skulle kunna trivas här om du är mer av en småstadsmänniska :-) Piteå är en småstad, utan att det blir en alla-känner-alla-stad och samtidigt finns allt man egentligen behöver (och lite till) här. Shoppingmässigt har vi ju till och med hela 2 gallerior här (Småstaden och Gallerian). Bio. Restauranger. Bra skolor. Bra förskolor. Gymnasiemässigt har vi i och för sig bara en gymnasieskola (eller två, men Grans har endast naturbrukslinjer), om jag tänker på t.ex. Skellefteå som har flera st. Dock är Strömbackaskolan en väldigt stor skola som innehåller alla nationella gymnasieprogram, så det går bra ändå :-)

Och avslutningsvis tycker jag att Piteå är Sååå mycket mysigare än Lill-Stockholm (aka Luleå) ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?