Blått och gult i mitt hjärta
 
Idag är det den 6:e juni, och det har väl ingen missat ;-)
Betyder i alla fall att det är Sveriges nationaldag.
Men framförallt, om vi ska vara ärliga, betyder det Ledig dag, då nationaldagen varit en röd dag sedan 2005 (shit! att det gått så lång tid redan!)
Och i år passade jag faktiskt på att dekorera lite blågult här hemma, med lite flaggor och ballonger. Jag gillar de färgerna, och det är ju inte så ofta en får möjlighet att dekorera med just svenska flaggan.
Det är 6:e juni, och sedan midsommarafton och möjligtvis om en känner någon som tar Studenten. 6:e juni var för övrigt precis det datumet jag själv tog Studenten, men det var som sagt innan det blev en röd dag. Två år innan, rättare sagt. Alltså 2003.
Men ni som följt min blogg länge vet redan detta ;-)
 
Jag tycker att inför nationaldagen varje år kommer en sak alltid upp på tapeten; den om varför vi firar nationaldagen, och varför den firas just detta datum. Detta eftersom vårt land inte har så "specifika" saker/händelser att fira som t.ex. USA (tar dem som exempel eftersom de har typ världens största nationaldagsfirande).
Nej, när det kommer till anledningen för Sveriges nationaldag måste de flesta av oss förmodligen googla fram anledningen.
Vill bara säga att jag absolut inte skriver detta med bitterhet. Om jag ska vara helt rak och ärlig så struntar jag faktiskt till största delen i vilken anledningen är...
.
Jag väljer istället att ta den här dagen till att känna lite extra glädje och tacksamhet över att vara född just här.
Egentligen är det ju en otrolig slump var vi hamnar. Vi kunde födas precis var som helst, i vilket land som helst, i hela världen. Och universum gav mig Sverige. Universum såg till att just jag föddes här. I Sverige. I Piteå.
 
 
Jag är så tacksam över att universum gav mig ett hemland:
 
– Som haft fred i över 200 år. Okej, framtiden är naturligtvis oviss som världen ser ut idag. Men hittills har ändå Sverige officiellt haft fred i över två århundranden...
 
– Som har gratis skolgång för alla; genom hela livet. Från förskoleklass ända upp till universitetet. Även till viss del gratis förskola (allmän förskola: 15 h/vecka för alla 3-5 åringar).
 
– Som har gratis sjukvård samt tandläkarvård för ALLA upp tills en fyller 20 år!
Och kraftigt reducerad för alla över 20 år (trots att det inte känns så när en går till tandläkaren... ;-P)
 
– Som har gratis medicin resten av året när en överstiger en viss summa. Nu behöver just jag inte utnyttja detta, men för de som äter mycket mediciner, eller om jag behöver det någon gång, är det ju riktigt bra. Däremot vet jag att det är svårt att komma upp i högkostnadskort, eftersom medicinerna blir mer och mer rabatterade ju högre en kommer i summa.
 
– Som har hela 480 dagars lagstadgad betald föräldraledighet när en får barn, och kan man spara dagar finns de kvar tills barnet fyller 8 år (har det varit i alla fall. Säg till om jag har fel).
 
– Som har 5 veckors lagstadgad semester. En har dessutom rätt enligt lag att ta ut 4 av de veckorna sammanhängande, t.ex. under sommaren. Det kan arbetsgivaren inte neka.
 
– Med åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet.
 
– Som är ett av de mest jämställda länderna i världen.
 
 
Det finns naturligtvis fler saker att ta upp som jag missat här, men detta är sådant som dyker upp i hjärnan såhär på rak arm.
Och ja, naturligtvis finns det även mindre bra och rent utav dåliga saker här också. Men det här är ett positivt inlägg. Det här är en lista över saker som gör att jag känner mig tacksam över att vara född i Sverige.
 
Jag avslutar inlägget (som blev betydligt längre än planerat) med några dagsfärska, blå-gula bilder.
 
 
 
GRATTIS PÅ NATIONALDAGEN SVERIGE!!
♥ Blå-Gult deepest in my heart ♥
 
 
 
 
 
Era fantastiska kommentarer!
Annika
1

Vad fint du gjorde hemma den 6 juni!
Trevligt.
Ja, jag vet, en lite vag nationaldag. Tror att länder som har självständighetsdagar firar med större tryck och mkt större känsla, självständighetsdatum eller krigsslut etc.
Som Norge och USA tex. Precis.
MEN Sverige är ett fantastiskt land. OCKSÅ så glad att jag växte upp där.
Gillar verkligen din lista. Sverige är unikt på många sätt.
Heja Sverige!!!

Svar: Tack! Vad roligt att du tycker det :-D Ja, allt blir lite extra glatt med dekorationer :-)
Precis; länder med en väl ankrad anledning till firande skapar ju oftast riktigt stora firanden av sina respektive nationaldagar. Typ 17 maj och 4 juli... :-)

Och exakt - Sverige är ett fint land på så många sätt. Och eftersom vi inte har en så tydlig historisk anledning så tycker jag att vi uppmärksammar det fina med det här landet den här dagen, 6 juni. Vilken vinstlott en ändå drar genom att födas och växa upp här. För det ÄR det verkligen.

Ha en fin dag!
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Gud vad bra positivt inlägg om Sverige ändå! :D Inte alltför ofta man kommer över dem :D

Svar: Tack för din kommentar! Vad kul att du tycker om mitt inlägg :-) Ja, jag tyckte att i alla fall en dag per år kan Sverige få ett positivt inlägg, bland alla andra som finns där ute i cyberspace :-)
Hoppas du haft en bra helg, och att du får en fin fortsatt söndag!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Jag hoppas detsamma för dig ! :D

4

Tankvärt inlägg! Vi ska verkligen vara tacksamma och stolta över att bo i Sverige. Tänker alltid på det när jag reser, att jag inte skulle byta bort det mot något annat. :)

Svar: Tack! Vad roligt att du tycker det :-) Ja, när en tänker efter är det verkligen en vinstlott att vara född just här i Sverige. Det är så mycket vi har här som vi är så vana vid att de blir självklarheter, men som en upptäcker inte alls är självklarheter när en kommer till ett annat land.
Hoppas du får en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?