| Inside my head
Piercings är vanliga idag, och den allra vanligaste är ju såklart "hål i öronen", alltså piercing i örsnibbarna.
Det är väldigt olika i vilken ålder vi väljer att pierca våra öron, och många gör det aldrig.
Om jag får killgissa lite så skulle jag nog säga att de yngre barndomsåren är den ålder då en väldigt stor del av alla gör hål i öronen.
Själv var jag 21 år, och vi hade en regel i min familj om "inte för 18 års ålder". MEN anledningen till det var helt enkelt för att det finns så mycket allergier i familjen.
 
* * * * *
 
Till att börja med vill jag säga att jag har ingenting emot att barn gör hål i öronen. Det är upp till var och en, och alla familjer/personer gör det som passar bäst för dem.
MEN vad jag vänder mig emot, och vad detta inlägg ska handla om, är alla dessa föräldrar som piercar öronen på sina BEBISAR! Oftast (bara?) på flickor.
Motiveringen tycker jag dessutom oftast är typ att "bättre att göra bort det så tidigt som möjligt, eftersom det kan göra lite ont vid håltagningen" (eftersom det ofta kan göra lite ont en halv sekund just när hålet görs).
Känner att jag har sååå mycket att säga om detta, men jag ska försöka begränsa mig och inte sväva ut alltför långt.
 
Ett...
Vaddå, "göra bort det så tidigt som möjligt"??
Det är ju som att säga att det är någon typ av obligatorisk ritual som alla barn flickor måste gå igenom. Att hål i öronen är något som en ska ha om en är flicka.
Plus att en ju faktiskt VÄLJER åt sitt barn att hen kommer vilja ha örhängen.
En bebis kan inte uttrycka att hen vill ha hål i öronen. En Bebis Kan Inte Prata! Och är därmed inte fysiskt kapabel till att välja det. Alltså tar en ju ifrån barnet det egna VALET!
Och enligt det jag sett så handlar det till 100% om flickor.
Pojkbebisars öron piercas inte, och de får därmed ha kvar sitt val tills de blir äldre och själva kan berätta om de vill ha hål i öronen.
Det valet berövas alla dessa flickor. Föräldrarna utgår bara helt sonika från att hon vill ha hål i öronen.
Eller ja... föräldrarna bestämmer att hon vill ha hål i öronen i framtiden.
 
Två...
Och det där med att det är bättre att göra bort det tidigt pga smärtan, innan de vet att det kommer att göra lite ont (ja, jag har sett exempel på sådana argument).
Jag skulle säga att det är VÄRRE att medvetet göra en sådan sak mot en människa som känner smärtan men inte vet "varför det gör ont".
Jag tycker, och det står jag för, att det är ett övergrepp att göra hål i öronen på en bebis eller ett småbarn som inte ännu kan prata!
De kan inte säga att de vill. Och de kan inte säga att de inte vill!
JAG TYCKER det borde vara förbjudet att göra den typen av "ingrepp" på någon som inte själv kan uttrycka, med egna ord, att hen vill.
 
 
Även om ansvaret att sköta de nytagna hålen ligger på föräldrarna,
är det bra om barnet förstår delar av skötselråden – t ex att de själva,
eller kompisarna, inte får röra vid de nytagna hålen och att man ska
vara försiktig när man tar av och på tröjor mm.
Källa: blomdahl.se

Hittade ovanstående citat när jag googlade; från ett företag som är specialiserade på håltagning.
Fastnade specifikt för det där "är det bra om barnet förstår delar av skötselråden". Det är ju faktiskt helt omöjligt för en bebis!
Är barnet några år går det ju faktiskt prata med hen och förklara att det är viktigt att det är rent vid hålen, att hen inte ska vara där och röra o.s.v.  En till exempel 4-5-åring kan förstå det, och även förstå förklaringen att det kan göra lite ont i en sekund när hålen tas. Men att det kommer gå över direkt. Barnet kan förberedas på det, och därmed fatta ett informerat beslut utifrån denna vetskap.
En bebis kan inte det! En bebis kan inte förstå det. Du kan inte förklara för en 0-1-åring vikten av renlighet och försiktighet vid nytagna hål.
Därför tycker jag att det är ett övergrepp att utsätta sin bebis för en sådan sak som att pierca öronen.
 
Dessutom; vad har ett barn under 4 år för behållning av att ha hål i öronen?
Det medför ju faktiskt också en viss risk, i och med att småbarn (toddlers) ofta är väldigt aktiva och vilda i sina lekar.
Bebisar och småbarn behöver inte piercade öron! Det står jag fast vid.
Jag tror inte jag hade satt så högt som 18-årsgräns för öronpiercingar till mina barn. Mest troligt hade jag satt 5-7 år som lägsta åldersgräns. Ungefär vid skolstart. Men det är också OM de visat intresse av sig själva. Som jag känner just nu hade jag inte introducerat frågan.
 
 
Jag skulle jättegärna läsa era reflektioner! Det är alltid intressant att läsa andras syn på ämnen jag skrivit om.
Vad tycker du om att föräldrar piercar öronen på sina bebisar/småbarn?
Vilken åldersgräns tycker Du är den ideala?
Har du hål i öronen? När gjorde du dem?
Ni som har barn; har ni haft någon specifik åldersgräns för att göra hål i öronen?
Era fantastiska kommentarer!
1

Intressant. Jag har också funderat över detta någon gång. Min reflektion är att det är folk från andra länder än Sverige som gör hål i öronen på sina bebisar. Jag skulle aldrig vilja göra det.

Mina barn har inte piercat sig någonstans.
Jag gjorde ett hål i vardera örsnibb när jag var 8 år. För att jag frågade efter det, det var inte mina föräldrar som ville det. Men de gick med på det. När jag gick i gymnasiet slutade jag använda örhängen. Jag saknar det inte.

Trevlig helg!

Svar: Tack för din feedback :-)
Ja, jag har det också för att det finns andra kulturer där det görs hål i öronen på bebisar.
Upprinnelsen till mina funderingar kommer dock från att jag sett vita svenska föräldrar pierca sina bebisars öron. Jag skulle inte heller göra det! Kan verkligen inte förstå hur de tänker!

Jag var som sagt 21 när jag gjorde mina hål, och vi hade 18 år som åldersgräns. Vilket som sagt berodde på att det finns så mycket allergier i familjen. Bland annat lite överkänslighet mot nickel (tror jag). Jag har dock inte använt örhängen på en massa år nu, så hålet i vänster öra har växt igen... ;-)


Hoppas du får en Trevlig helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Jag gillar det inte heller. Tycker det ser konstigt ut när småtjejer har hål i öronen. Nej, tycker inte det passar. Jag vet att i vissa kulturer gör man hål när de är bebisar, och är det en kulturell grej är det en sak.
Låt barnet få välja själv och gör det när hon är stor nog att själv kunna välja. För jo, det är nog bara flickor man tar hål i öronen på när de är riktigt små.
Jag har nog alltid tyckt att det sett lite "tacky" ut med örhängen på småtjejer. Sen tänker jag på hur lätt det är att fastna i olika saker med örhänget under lek etc och då kan ju hela örsnibben klyvas om det skulle vilja sig illa.
Jag var 14 då jag tog hål i öronen, det gjorde inte ont. Så det är en usel ursäkt om nu ngn förälder använder just smärta som ursäkt. Tyvärr kan jag inte ha örhängen längre, får sådan klåda, även av guld.
Karolina tog hål då hon var i high school. Innan dess var hon inte intresserad.
Ja, låt flickorna få välja själva när de är stora nog att kunna bestämma.
Kram från mig

Svar: Ja, visst känns det helt fel! Egentligen har jag ingen direkt åsikt om hur det ser ut, utan det jag inte gillar är "själva grejen". Till exempel det att göra ett "ingrepp" på bebisar och det att en tar ifrån barnet dess eget val. Sådana föräldrar bestämmer ju i princip "att hon vill ha örhängen"...
Precis; det förekommer i andra kulturer att de piercar öronen på bebisflickor. Kan fortfarande känna att de ju också faktiskt känner av ingreppet, men jag tänker inte heller lägga någon värdering i den typen av handlingar inom andra kulturer. Sådana jag inte tillhör och därmed inte har tolkningsföreträde.

Min kritik riktas till vita, svenska/västerländska föräldrar som piercar sina bebisdöttrar bara för att det är "sååå guuuulligt".

Plus det här att det är flickors öron som piercas. Pojkars öron görs det inte hål i, och de får alltså ha kvar sitt eget val.

Precis; det gör inte ont. Det kan liksom "bränna till" en nanosekund precis när nålen skjuts genom örsnibben, men det gör absolut inte ont. ONT kan det dock göra för bebisar! Det känns förmodligen på samma sätt som för äldre, men det BLIR ju trots allt värre eftersom de inte vet VARFÖR det gör ont...

Jag tror nog att 13-15 år är en väldigt vanlig ålder att göra hål i öronen. Får jag killgissa lite så tror jag det är 5-6 år och 12-15 år som är vanligast.

Jag var som sagt 21; före det hade jag egentligen inte tänkt på det särskilt mycket. Som sagt så hade vi 18-årsgräns i min familj, men det var bara för att vi har så mycket allergier i familjen. Bland annat nickelkänslighet, tror jag. Så det var liksom "När ni är 18 får ni göra vad ni vill" ;-)

Jag använde i alla fall bara örhängen ett par år efter min håltagning, sedan rann det typ ut i sanden, och numera är till och med mitt vänstra hål igenväxt...

Däremot har jag funderat över att pierca det igen, då jag en födelsedag för något år sedan fick ett par Norrskensörhängen från Jokkmokks marknad. Och jag älskar dem så mycket att jag skulle vilja använda dem :-) Men vi får se vad som händer :-)


Tack för din feedback!
Kramar!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Erica, om du tycker att håltagning i öronen är ett övergrepp (vilket jag ju håller med om), borde du läsa om omskärelse av småpojkar, nyfödda bebisar, som är rätt vanligt här i USA. Stor debatt pågår om det, och har gjort länge. De som är för, och de som är emot. Fler och fler väljer att inte omskära sina pojkar. När man väntar barn här skriver man på papper innan om man INTE vill att pojken, om man får en sådan, ska omskäras. Om inte, så görs det direkt på BB.
Så var det för 22 år sen. Numera tror jag det är lite annorlunda, och jag vågar inte säga hur många amerikanska pojkar som idag omskärs. Men det är mkt, mkt, mkt vanligt. Och nej, för de flesta har det inget med religion att göra alls. Det går av gammal vana. Vågar nästan påstå att USA är det enda land i västvärldens som ännu använder sig av detta. DET är ett övergrepp, och ett grovt sådant. SÅ många nerver sitter i förhuden, och man kan tycka att pojken själv ska bestämma det senare i livet. Då är det ju ett lätt ingrepp.
Otroligt, eller hur!

Svar: Åh, ja! Jag känner till omskärelse av pojkar. Är inte särskilt insatt så pass att jag läst på om det, men vet självklart vad det är. Helt sjukt! Och piercing av bebisar bleknar i jämförelse. Eller; det går inte ens jämföra med könsstympning.

Helt sjukt att det är så vanligt i ett västvärldsland! Exakt; DETTA om något är ett övergrepp! Det är könsstympning. Precis som det flickor i vissa delar av världen utsätts för.

Precis! VARFÖR görs omskärelse på pojkbebisar som ju inte har den fysiska möjligheten att ge sitt samtycke!?! Och att det görs på sjukhus i ett upplyst västvärldsland är bara barbariskt!

Helt SJUKT att föräldrar måste skriva på ett papper för att deras barn INTE ska omskäras! Borde ju i så fall vara tvärtom! Att om det inte finns papper på ett godkännande (eller ja, ett samtycke från PATIENTEN/BARNET i fråga) så lämnas barnets könsorgan i fred!

Glad i alla fall att det råder en debatt om saken. Det betyder ju att det trots allt FINNS smarta människor. Och förhoppningsvis leder det till sist till att könsstympningen försvinner!


Viktigt ord i alla sammanhang: Samtycke! C.O.N.S.E.N.T !!

Förr i tiden trodde man att barn inte kände smärta. Ibland verkar det som om vissa fortfarande tror detta... Helt sjukt!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II. (och ibland iPhone 6)
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM and Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CS5.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?