Jag äter mitt namn
Att komma på vad en ska äta till middag kan nog vara det värsta med matlagning, det tror jag många kan skriva under på. Speciellt alla som hittat på och lagat mat sju dagar i veckan i flera decennier. Till slut tar idéerna slut, och det kan lätt döda motivationen till matlagning.
När jag satt i söndags och skulle klura ut en veckomatsedel för denna vecka så fick jag en fundering att köra någon typ av utmaning, menymässigt.
För närvarande (eller har varit ett tag) är ju en vanlig typ av videos på Youtube den här utmaningen typ "äter bara mat på ..." och det kan vara mat på en viss bokstav, mat med en viss färg o.s.v.
Gjorde en liten egen variant på denna utmaning; en veckomeny baserad på mitt namn.
Mitt förnamn har ju faktiskt fem bokstäver, vilket passar perfekt för en arbetsvecka (vill ju ha helgerna mer fritt).
Min första tanke var att "det borde väl inte bli överdrivet svårt?".
Tji fick jag!
Började med att skriva upp bokstäverna i mitt förnamn lodrätt. Lite som när en är barn och skriver sådana där namndikter.
Sedan tog det stopp. Körde fast på första bokstaven.
Vad finns det ens för maträtter som börjar på E?
Efter lite googlande blev det i alla fall någon variant av Enchiladas.
R var betydligt lättare. Har en massa rotfrukter hemma nu (höst och billiga säsongsgrönsaker ni vet). Det fick bli en smarrig egenkomponerad Rotfruktsgryta.
Sedan tog det stopp igen. Och igen. Och igen.
Men till slut fick jag i alla fall ihop till fem rätter på rätt bokstäver. Resultatet ser ni i detta inlägg.
Måndag: Enchiladas. Någon enkel variant i alla fall. Ser lite bleka ut, men gott blev det.
Tomater och avokadoröra som tillbehör.
Tisdag: Rotsaksgryta tillsammans med matvete blandat med sojabönor. Till detta tomat och mozarella. Det var inte förrän maten var i princip klar som jag insåg att tisdagens maträtt blev helt vegetarisk (inte vegansk dock pga lite grädde i grytan samt osten mellan tomaterna). Skitgod!!
Onsdag: Veckans "nja..." Efter många tankevändor och lite googlande var Isterband det enda jag kunde komma på (nej, inlagd sill tänkte jag inte på förrän menyn var klar).
Har faktiskt aldrig smakat Isterband, så den här dagen var jag som mest nervös inför. Har nämligen alltid tyckt ordet låter så äckligt. Tycker dock det verkligen låter som husmanskost.
Tyvärr kan jag såhär efteråt inte ge något sådär högre betyg. Det gick väl ner, som man säger, men jag kan inte säga att det föll mig i smaken. Det är ingenting jag kommer att göra fler gånger.
Den stuvade potatisen däremot; den kan det hända att jag gör fler gånger, till något annat. DEN var trevlig :-)
Torsdag: Jag och soppa, vet ni! Mums!
Hittade ett recept på Champinjonsoppa som jag provade göra som maträtt nummer fyra.
Inte riktigt lika god som rotfruktssopporna jag gjort tidigare (svårt att mäta sig med dem!) men det här är absolut en rätt jag kommer äta igen!
Fredag: Då har vi då kommit fram till (arbets)veckans sista dag, och sista dagen i min matutmaning.
A var en av de där skitsvåra bokstäverna.
Jag frågade i en instastory om någon hade tips, och jag fick ett förslag vilket jag verkligen tackar för!
Dock var huvudingrediensen där något som jag aldrig riktigt klarat av (kassler). Är inte allergisk, men jag har aldrig gillat smaken och "konsistensen".
Men så hittade jag någonstans på internet ett lite annorlunda pastarecept med avokado. Avokadopasta.
Eftersom jag älskar avokado så fick det bli detta.
Det blev faktiskt riktigt gott, trots att smakkombinationerna är lite speciella (avokado, sojabönor, pasta).
Veckans favorit: Rotfruktsgryta och Champinjonsoppa.
Veckans bottennapp: Isterband.
Hoppas ni får en riktigt fin helg vänner!
Vilken rolig idé Erica. Tycker du fick till det bra!
Isterband gillar jag, med kokt potatis (även stuvad) och rödbetor.
Funderade på om jag skulle göra detta med mitt namn, jag fick ju både E och A från dig då. Men vad gör man på V?! Till slut kom jag på Varmkorv 😁😁
Nästa vecka kan du ta ditt andra namn om du har nåt, eller efternamnet 🙂
Ha en trevlig helg!
Jag älskar isterband. :p Tyvärr kan jag inte äta det då det innehåller korngryn, jag är glutenintolerant.
Kul ide du kom på med namnet. :)
HEJ Erica!! Tillbaka här på din blogg igen efter mitt långa uppehåll. Du har ju redan varit hos mig (tack för DET!!!) och nu tittar jag on här. Vilken KUL ide med maträtterna utefter ditt namn. Jättekul! Roligare att laga mat då också, kan jag tro.
Mkt mat övh inne hos dig nu :-) Så vackra naturbilder också du visar längre ner.
Såg vad du skrivit om höstmys, haha. JADU, du vet ju var jag står utan att jag behöver skriva det ;-)
Men ingen höst hos mig ännu, det är väldigt varmt här. Ja, hett faktiskt. Men, men ... det ska väl vika det också.
Däremot störs jag enormt av folk som snackar höst i augusti redan. TRÖTTSAMT- På samma sätt störs jag av folk som snackar jul i september och vår så fort nyårsraketerna tystnat.
Ja, du känner till min gamla käpphäst.
Kul att vara tillbaka här igen, Erica.
Stora kramar från mig!