Långt inlägg om vår nya verklighet
Jag vet inte vad jag ska skriva, samtidigt har jag massvis med tankar jag vill få ner i ord.
Jag har försökt få till ett blogginlägg i flera dagar, då jag har så mycket tankar. Dock snurrar de runt så jag blir yr vilket betyder att texterna bara blir röriga och oförståeliga.
Men jag gör ett nytt försök.
 
Det känns som världen står stilla, och jag antar att man kan säga att den gör det. Bokstavligen.
Vi lever i något slags globalt undantagstillstånd, eller vad man ska kalla det.
Alla länder famlar i mörkret, ingen vet vad som är rätt och fel att göra, ingen har facit och ingen vet vad framtiden bär på.
Vad kommer hända? När vänder det? När återgår livet till det normala?
Eller är detta det nya normala?
Ja, jag vet att den här krisen kommer ta slut förr eller senare, men just nu känns det som att detta är vår nya permanenta verklighet.
Inte för att vi i Sverige har det lika instängt som i många andra länder, men Corona påverkar ju hela våra liv ändå.
 
Något som påverkas av den här pandemin är faktiskt klimatet...
Nu när hela världens befolkning stannar hemma - vi reser inte, vi släpper ut avsevärt mindre miljöförstöring o.s.v. - så har faktiskt miljön börjat reparera sig själv. Och det på rekordtid!
Det är ju faktiskt bara ungefär 3-4 veckor sedan Corona bröt ut på allvar, och under den tiden syns tydliga skillnader på miljön runt om i världen.
Läste att i Kina har luften klarnat upp av sig själv, kanalerna i Venedig (Italien) innehåller klart vatten för första gången på evigheter och så vidare.
Tycker verkligen detta bevisar vilka enorma rövhattar vi människor är mot vår planet.
Det är som om naturen ville lära oss en läxa, och säga "Titta vad bra jag skulle klara mig utan människor".
Tänk om vi faktiskt kunde lära oss läxan. Tänk om DETTA var vad vi faktiskt tog med oss efter att krisen är över. Naturen.Reparerar.Sig.Själv.På.Rekordtid. TÄNK vad som skulle kunna göras om vi fortsatte på samma spår sedan.
Om det tog så lite som en månad för naturen att påbörja en synlig återhämtning, fatta vad vi skulle kunna åstadkomma på ett år. Två år. Tre år. TIO år...
 
 
Gällande Coronaläget så har det egentligen inte kommit så mycket nytt här, alltså gällande restriktioner och så.
Högsta antal personer vid en sammankomst har sänkts från 500 till 50 samt att Regeringen och Folkhälsomyndigheten fortsätter uppmana folk att ställa in sina påsklovsresor till fjällen.
Kan för övrigt inte få in i mitt huvud hur någon fortfarande kan tycka det är en bra idé att åka på något sådant i rådande läge.
Vårdpersonal på dessa vintersemesterorter har flertalet gånger vädjat om att folk inte ska komma dit, för det finns inte så pass mycket kapacitet att ta hand om alla extra människor som eventuellt blir sjuka där. Eller t.ex. om någon skulle bryta benet i backen är det inte säkert att det finns någon möjlighet att ta hand om hen.
Hörde dock att det är flera skidanläggningar som stängt redan nu, så jag hoppas det får effekt.
 
Förskolor och skolor håller fortfarande öppet, så än så länge har jag prickat rätt.
Jag håller dessutom fast vid min tro att de kommer fortsätta hålla öppet. I förrgår fick jag en extra stark känsla som sa mig att "om förskolorna/skolorna inte stänger innan påsk så kommer de inte stänga. Då har det gått så pass lång tid att myndigheterna anser att det verkar fungera med öppna skolor".
Och även om grundskolorna mot förmodan skulle stängas, så är jag spiksäker på att förskolorna INTE stängs. Det går helt enkelt inte. Nackdelarna överväger fördelarna med råge!
För även om det skulle komma ett beslut om att Vi stänger förskolorna, så skulle de ju ändå vara tvungna hålla öppet, för alla de barn som fortfarande har rätt till barnomsorg i en sådan situation.
Visst, det skulle kunna gå göra som under sommarjouren, att en (1) förskola per område håller öppet. Men det måste väl ändå bero helt på hur många barn det gäller...
Det är ju ändå extremt många barn som har föräldrar inom samhällsviktiga yrken, och det går väl inte peta in hur många barn som helst i samma förskolebyggnad? Speciellt inte i Coronatider...
Så nej, jag tror fortfarande att en stängning av förskola och grundskola aldrig kommer bli aktuell!
Vad tror du?
Och vad tycker du -ska förskolan och skolan stänga eller fortsätta vara öppen?
 
En annan sak jag kom på som nyligen gått från att vara en rekommendation till en regel; är att det införts besöksförbud på alla Sveriges äldreboenden.
Jättebra, tycker jag. Eftersom de äldre tillhör riskgruppen är det ju idiotiskt att det ska hålla på och springa en massa människor "utifrån" in och ut på äldreboendena.
För tydligen har det nästan varit extra mycket besökare sedan Folkhälsomyndigheten började rekommendera att man skulle undvika att hälsa på äldre... Hm... Tydligen behövs det regelrätta förbud för att människor ska fatta.
Tänker... kanske börjar det vara dags för Regeringen att FÖRBJUDA befolkningen att göra sina fjällresor nu...?
 
I övrigt ser det ju ut ungefär som tidigare.
Vi uppmanas att hålla social distansering, hålla oss hemma så mycket det bara går, undvika att "gå på stan" i onödan, handla (livsmedel) med förnuft, tvätta händerna, stanna hemma från jobb/skola vid minsta symptom, hålla kontakten med våra äldre digitalt och inte besöka dem om det inte är absolut nödvändigt o.s.v.
"Stöd era lokala företag" är också fortfarande på tapeten.
Butiker är inte stängda. Vet inte hur det är med restauranger, men tror inte de är stängda. Dock är det många som nu erbjuder take away, så man kan stödja dem utan att utsättas för risk.
Tror jag läste att det var någon restaurang här i Piteå (eller flera) som hade försäljningsrekord för två helger sedan, tack vare rörelsen Local hero Piteå. Det var extremt många människor här som ville stötta våra företag genom att exempelvis köpa take away.
 
Min uppfattning är att Regeringen för närvarande fokuserar mest på företag, krispaket och arbetsmarknaden. Antalet varsel under mars månad har ju faktiskt nått rekordnivåer, och även om ett varsel inte behöver leda till uppsägning så vill jag inte ens tänka mig nervositeten i osäkerheten.
Plus att det faktiskt också varit extremt mycket uppsägningar.
Är i alla fall glad över att det införts lösningar som t.ex. korttidspermitteringar och lättnader i A-kassans regler.
Som jag förstod det så betydde det som meddelades i måndags, att om man gick med i a-kassan senast sista mars så skulle hela mars räknas. Är inte jätteinsatt eftersom jag varit med i a-kassan sedan 2015, men något sådant.
Plus att de tillfälligt ändrade arbetsvillkoret; man måste ju ha haft jobb ett år (eller något sådant) för att få ersättning därifrån vid arbetslöshet, men nu skulle man bara behövt ha jobbat i 3 månader för att få det, tror jag.
Plus de tidigare besluten med tillfälligt slopad karens och borttagen regel för läkarintyg från 8:e sjukdagen. Jag gillar att det ändå skapas regler som faktiskt gynnar arbetstagaren.
 
 
Jag vet att alla redan vet allt detta, men bloggen är ju trots allt till för mitt behov av att bara få skriva ur mig en massa tankar. Plus lite som en dagbok, så att jag kan gå tillbaka och minnas hur livet såg ut vid en viss tidpunkt.
Och är det något vi alla har just nu, så är det tankar och funderingar!
Tror nog huvudet på alla människor svämmar över av funderingar just nu.
 
Avslutningsvis; bortsett från alla de restriktioner att tänka på varje dag så fortsätter mitt liv ändå på som vanligt. Jag jobbar på och sedan åker jag hem. Som jag alltid gör.
Och eftersom jag som sagt är övertygad om att mitt jobb aldrig kommer stänga, så kommer mitt liv att fortsätta se ut på det viset. Känns oerhört skönt.
Det känns också helt obeskrivligt fantastiskt att jag har det jobb jag har. Att jag hann få min nuvarande anställningsform. Fast anställning på ett jobb som måste finnas.
 
 
Stay safe!!
Kramar på avstånd!
Era fantastiska kommentarer!
1

Visst är det konstig tid. Den konstigaste tid vi levt i, vi som lever här och nu. Den mest skrämmande och mest ödesmättade. Ja, de som var med om kriget kan ju jämföra med det. Men inte vi som är födda efter det.
Otroligt konstiga tider, och miljoner tankar hela tiden.
Du vet vad jag kallar det, livet under det svarta paraplyet. För det känns verkligen så.

Tycker det är omöjligt att säga vem som gör rätt eller fel i dagsläget. Det kan verkligen bara framtiden utvisa. Så jag kan inte svara på om det är klokt att hålla skolorna öppna. Som du vet är de ju bommade och stängda resten av läsåret här.
Rätt? Fel?
Vet inte, men så är det.

Men den kommer en massa skit i kölvattnet. Läste idag att våldet i hemmen ökat, både det mot barn och mot kvinnor.
Läser också om barn som inte kan sköta skolarbetet de förväntas sköta digitalt eftersom de inte får hjälp av någon, eller för att de helt enkelt inte har internet hemma.
Folk som bor trångt och inte kan göra ett dugg mer än typ vandra i ett litet rum där det kanske bor flera stycken.

Svåra tider. SÅ svåra tider.
Och nu när de snackar om en andra våg i höst ... När jag läser om det vill jag bara krypa ihop som en boll.
Det är jobbigt att hela tiden leva med denna klump i magen och att hela tiden bara se det svarta paraplyet.

För egen del, i dagsläget MÄRK VÄL, går det ingen när på mig personligen. Innerligt tacksam över att Ps jobb tuffar på. Tacksam för att jag kan gå ut och gå långa rundor. Tacksam över att egentligen inte alls känna mig instängd, per se.
Men gissa om jag längtar tills det ska bli normalt igen-

Vet du, jag tror det ligger massor med läxor i detta till oss människor. Miljön som du skriver om är en. Karolina sa att när hon är ute och går på högre höjder ser hon havet. DET har hon aldrig gjort förr, det har bara legat smog över hela LA. NU är det borta. SÅ visst, det är som en fingervisning om att naturen KAN återhämta sig snabbt och absolut att vi människor är rövhål som förstör den.
Sen tror jag att viruset gör att vi får tänka efter mer, gå in i oss själva istället för att ständigt vara på väg, väg, väg. Tror också att det är en läxa i att vi ska tänka oss för vad gäller de dagliga resurserna. Vi ska inte slösa som vi gjort, inte kasta så mkt mat som vi gjort, inte renovera och köpa nytt, nytt hela tiden.
Ja, du fattar ...


Sen, att folk ska stanna hemma och inte resa bort. JA!! JA!! Gör man det NU är man faktiskt en ganska dum människa. Inte så lite heller.
Stay the fuck home.

Erica, ha en så fin helg som du kan. OCH abolut måste vi få skriva om detta. Allt annat är nästan konstigt. Tycker det är märkligt då man besöker ngn blogg där allt bara lallas på som vanligt.
FÖR DET ÄR INTE SOM VANLIGT!
Så skriv, skriv och skriv så mycket du vill om detta.

KRAMAR!!!!

Svar: Ja, eller hur! Det är verkligen en konstig tid just nu. Saknar motstycke för oss som lever idag (eller ja, är födda efter 40-talet då) i västvärlden. Det känns så surrealistiskt alltihop. Som om det inte händer fast det gör det... Omöjligt att inte prata och skriva om. Och jajamen; Du har ett så bra uttryck för hur det känns just nu, det svarta paraplyet. Det är verkligen konstant uppspänt över oss hela tiden nu.


Ja, exakt! Det är omöjligt att veta vad som är rätt och fel väg. Tydligen har Sverige fått en massa kritik för att vi valt en annan metod än andra länder (enda landet i Europa som håller skolorna öppna t.ex.), men ingen vet ju faktiskt vad som är rätt och fel i det här läget.
Jag måste dock säga att jag står bakom Regeringen och Folkhälsomyndigheten, i alla fall i skrivande stund. I det här väldigt speciella krisläget som världen hamnat i så litar jag på myndigheterna.

Och trångboddhet ja. Precis! Just det är orsaken till att fattiga människor har störst risk att drabbas hårt av detta virus. Man bor trångt, man har inte ett jobb där man kan jobba hemifrån, man måste ta sig till jobbet (oftast via kollektivtrafiken). Och tar man Italien som exempel, så kanske det inte är så konstigt att de drabbat så hårt. Där det är betydligt vanligare än här uppe att man bor i generationsboenden, alltså flera generationer under samma tak.
Sedan har vi medel -och överklassen här uppe... de som åker ut till sommarstugan (idioter!) och kan jobba hemifrån. Nu säger jag såklart inte emot att jobba hemifrån. De uppmaningarna har vi ju fått av myndigheterna. Men vi har ju också fått uppmaningar och vädjan om att INTE åka till landet eller andra platser som ligger mer avskilt, eftersom det inte finns så pass mycket extrakapacitet inom sjukvården på den typen av platser.

Ett av de orden vi fått stifta bekantskap med under dessa veckor är ju "hemestra". En uppmaning att passa på att semestra på hemmaplan, i sin egen stad. Gillar det :-D


Och ja! Precis! All skit som följer i spåren av lockdown och isolering... Just detta ÄR en av anledningarna till att Sverige inte stängt grundskolorna -för alla de barn som har sin trygga punkt i skolan. De barn som far illa hemma, de barn som lever i fattiga hem o.s.v. De utsatta barnen.
Och som du skriver; våldet i nära relationer (Mäns Våld Mot Kvinnor!) ökar skrämmande markant när det blir karantän och isolering. Tänk vilken mardröm det ska vara att vara tvingad till isolering i en lägenhet tillsammans med ens förövare!
Har det för att jag läste siffran 30% någonstans (ta med en nypa salt då jag inte minns var jag läste det). TRETTIO procents ökning av våld i relationer under Covid-19...! Man känner sig verkligen så lamslagen när man tittat på/läst nyheter idag. Usch!


Och ja, visst ÄR det så skönt när ens liv kan puttra på relativt normalt trots Covid-19 pandemin. Härligt att du kan fortsätta komma ut på dina promenader. Jag kan inte ens föreställa mig vilken mardröm det ska vara efter några veckor om man bor i ett land där det blivit total lockdown med utegångsförbud och allt! Hoppas, hoppas, hoppas vi kan lyckas undvika det!


Och så miljön ja! Jag tycker det är så otroligt intressant när jag upptäckte vad som börjat hända med den bara nu under dessa veckor då världen stängt ner. TÄNK ändå att naturen, bara genom att få en liten öppning, faktiskt börjat synligt återhämta sig!
Och se där! Vad roligt att Karolina fått uppleva "first hand" skillnaderna! Det måste sannerligen ha varit en upplevelse, kan jag tänka mig. Önskar att jag också varit på något sådant ställe. Vi människor är verkligen som ett virus själva. Ett virus som drabbat den här planeten... Jag såg så sent som idag att "The earth overshoot day" för Sverige i år var den 2 april! Alltså under torsdagen den här veckan! Alltså den dagen då vi förbrukat vår "årsbudget" för den påverkan vi kan göra på planeten. Alltså den mängd utsläpp Jorden klarar av att hantera. Och det har bara gått ett enda kvartal!! ALLT som vi gör från och med nu TÄR på vår jord.
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

Jag tror som du; grundskolorna och förskolorna kommer att fortsätta vara öppna. Dock är ju allt osäkert i dagens läge, så man kan förstås aldrig veta. Jag hoppas i alla fall på att de får fortsätta vara öppna, och litar på att experterna tar vettiga beslut.

Håller för övrigt med dig angående lösningarna som införts. Lite intressant är det faktiskt att moderaterna och andra, som annars inte direkt tycker att det ska finnas speciellt mycket bidrag, nu ropar på MER bidrag till näringslivet. Jag tycker verkligen att det behövs stöttning, så det är HELT rätt, men när borgerliga partier ropar efter mer bidrag blir jag lite lätt anti mot dem (de borgerliga partierna alltså), och tänker "jaså, nu passar det!?".

Svar: Jepp, jag blir bara säkrare och säkrare på min tro att de inte kommer stängas. Speciellt inte ju längre tiden går. Känner lite som så; att om de inte stängt innan påsklovet (vecka 16) så kommer de inte göra det. Då har det "gått så pass lång tid att det anses fungera att hålla dem öppna". Och ja! Hoppas de får fortsätta vara öppna. Det är sååå mycket nackdelar som skulle följa med en stängning, och det känns inte värt det då ingen trots allt vet om skolstängningar hjälper...
Och YES! Jag tycker också det är så intressant att se hur hela den borgerliga sidan nu skriker efter och sätter krav på regeringen att de ska hjälpa. De är emot bidrag, men nu har de minsann inga problem med att ta emot dem...
Samma med att Moderaterna (tror jag det var) krävde för ett tag sedan av regeringen att de "måste ju se till att det finns någon typ av lager av medicin och skyddsutrustning för vården. Så jäkla ironisk, då det var HÖGERREGERINGEN som för tusan sålde ut alla apotek och det existerande backuplagret av läkemedel...
Så högern vill privatisera hela välfärden och sänka skatterna, men de kräver att regeringen ska ta ansvar för allting... Fattar inte riktigt hur de tänker att deras åsikter ska gå ihop.

Jag tycker nästan det är lite intressant/kul/underhållande (vet inte vilket ord som passar bäst) att de allra flesta i världen jämt har sådana starka åsikter om att kapitalism är det enda rätta. Att kapitalism är det bästa för världen.
Men nu; nu när vi verkligen sätts i en KRISsituation, då dukar kapitalismen under på en vecka.
Och det mest intressanta: Nu, när vi hamnat i en verklig krissituation, då ber kapitalismen socialismen om hjälp!

Jag hoppas från djupet av mitt hjärta att ALLA kommer ihåg detta vid kommande val! Kapitalismen är extremt bräcklig och helt värdelös i en (riktig) kris.

Jag gillar även detta citat-ish från mina favoritpoddare: "Är det inte konstigt att vanliga arbetarklassarbetare förväntas ha 3-4 månadslöner undanstoppade för en regnig dag, medan de stora företagen knappt klarar av en enda vecka av tuffare tider..."
Småföretagare är såklart en sak; där förstår jag att en veckas förlorad inkomst kan göra att det brister. Men om vi pratar om de riktigt största företagen med vad? miljarder, i omlopp.


TACK för din feedback! :-D Hoppas du haft en mysig helg och får en trevlig påskvecka!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
3

Allt kan hända tror jag. Man vet inte vad de hittar på.
Den som lever får se!
Jag önskar att jag hade ett jobb där man kunde arbeta hemifrån, meb tyvärr är det svårt att hjälpa gamlingar att tex gå på toan, hemifrån. Omöjligt helt enkelt så det är bara att ge sig ut.
Men jag orkar inte gå omkring och tänka dystra tankar hela tiden.
Folk gräver ner sig i elönde, med god hjälp av media.
Det är ju inte kul men mitt i alltihop tänker jag att det faktiskt kunde vara värre: det kunde vara Ebola!

Svar: Ja, det kan verkligen gå åt vilket håll som helst det här. Och det kan vända snabbt. Det är sannerligen omöjligt att veta vad som sker framöver, även i den närmaste framtiden. Jag tror dock stenhårt på att förskolorna och skolorna kommer fortsätta hålla öppet.

Precis! Det finns många av oss där ute som inte KAN jobba hemma. Precis som du, min ena förälder och en massa andra inom äldreomsorgen. Att hjälpa äldre duscha kan bli liiite knepigt hemifrån ;-) Jag själv har också ett sådant jobb som är omöjligt att sköta hemifrån. Blir svårt att servera förskolemåltider hemifrån. Det finns EN uppgift i mitt jobb jag kan sköta hemifrån, och det är beställningarna. Det rör sig dock om en (1) timme per vecka. MAX en och en halv.


Håller med, det är så lätt att gräva ner sig i allt elände, speciellt som vi ser det precis överallt nu. Tyvärr har jag ganska svårt att strunta i att läsa uppdateringar angående denna situation, då jag nästan känner mig stressad över att inte veta.


Tack för din kommentar och hoppas du får en frisk påsk :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
4

Jag läser också uppdateringar, på folkhälsomyndighetens hemsida och krisinformation.se men jah läser inte Aftonbladet eller liknande, media älskar ju att gräva ner eller kanske gräva upp elände...
Glad påsk önskar jag dig också, jag ska jobba. Har inte varit helledig en påsk sen mina barn var små.

Svar: Samma här. Håller mig också till Folkhälsomyndigheten, Regeringen och Krisinformation. Kan dock inte hålla mig från att läsa lite annat också, men jag hämtar ingen information där. När det kommer till infon så är det de tre förstnämnda som gäller.
För jag håller med; media trissar ju verkligen upp allting. Och sätter rubriker för att sälja...


Glad påsk!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?