The evolution of the school lunch
Tänkte att vi skulle fortsätta på skolspåret även i detta inlägg.
Sist skrev jag ju om skolstarten; lite minnen och tankar jag hade runt den dagen.
Idag tänkte jag att vi skulle lägga fokus på skolmaten.
Detta ämne som alla människor har en relation till, i alla fall i Sverige. En aldrig sinande källa till diskussion och debatt. Jag tror också att vad de allra flesta - i alla generationer - har gemensamt är åsikten att hata skolmaten. Det är liksom något man "ska" göra...
 
Tyvärr måste jag erkänna att jag under hela mitt liv tillhört just den stora massan.
Jag hatade skolmaten när jag gick i skolan. Jag åt ingenting till lunch (annat än enstaka rätter). Jag tog lite, lite på tallriken i grundskolan för att man var tvungen, men på gymnasiet gick jag knappt till matsalen. Där! Jag erkände det.
Idag har jag genuint ändrat åsikt. Gjort en total U-sväng.
Och nej, det är inget jag säger bara för att jag jobbar i kök.
Men att börja jobba i kök har gett mig möjligheten att kunna jämföra "min" skolmat med dagens skolmat.
 
 
 
Som sagt; jag avskydde skolmaten under hela min skoltid. Är fullkomligt medveten om att avsky är ett väldigt starkt ord, men det passar tyvärr in.
Jag minns maten som segt kött (typ biffar), klistrig sås, vissa konstiga rätter där man inte riktigt visste vad innehållet var, korv som böjt sig likt skålar där mitten var rå och kanterna brända, fullkomligt intetsägande fiskrätter (eller ja, snarare torr fisk med potatis)...
Salladerna var alltid bra dock. Min kommun har alltid satsat bra på salladsbuffén.
Vad jag kommer ihåg från Hortlax matsal var att salladsdelen var typ lika lång som själva delen med maten.
Mitt bästa minne från grundskolematsalen var när jag skulle gå ut 7:an eller 8:an och köket skulle byggas om. Då när det serverades fil eller kräm plus smörgås till lunch.
Det var dock endast två veckor. I övrigt var maten som jag beskrivit den i detta stycke.
DET har alltid varit min erfarenhet av skolmaten.
DET var min erfarenhet av skolmaten då när jag blev tillfrågad om att prova på köksyrket...
 
Två exempel på den svenska skolmaten idag.
Smakmässigt ger jag två tummar upp till både
fisken till vänster och Kycklinggrytan till höger.
 
Att jag tackade ja till att prova detta yrke är något jag för alltid kommer att vara så TACKSAM över!
Det gav mig en inblick i hur skolmaten har utvecklats. En inblick jag aldrig hade fått annars.
Eftersom jag inte har några barn så skulle jag ju aldrig ha kommit i kontakt med dagens skolmat. Min enda referens hade varit hur den var "när jag gick i skolan".
 
Jag svär under ed att kvalitén på skolmaten idag är ljusår bättre än under 90-talet.
Under min egen skoltid var det kanske 2-3 maträtter jag gillade.
Idag är det kanske 2-3 maträtter jag inte är så förtjust i av alla på matsedeln.
 
"Du är vuxen numera. Barns smaklökar är annorlunda än vuxnas och du kanske bara lärt dig tycka om sådant du inte tyckte om som barn."
Det kanske är en mening du tänker när du läser detta?
Och ja, visst kan det vara så. Visst kan det handla om att jag uppfattar maträtter på ett annat sätt idag som vuxen.
MEN skolmaten idag ÄR av betydligt bättre kvalitet än den var under min skoltid! Ljusår bättre, som sagt. Jag hittar inte på, och det handlar inte om att jag är partisk på grund av mitt arbete.
Hade jag av någon anledning börjat äta i en matsal idag, utan att arbeta i kök, hade jag haft denna åsikt.
Bara det att vi serverar sådant som aldrig skulle ha serverats när jag gick i skolan...
T.ex. Lax. Har inte ett enda minne av att vi någonsin åt lax i skolan. Men numera serverar vi laxrätter lite då och då. Nu närmast en supergod Lax -och potatisgratäng på tisdag.
1-2 gånger per år har vi även Ugnsstekt laxsida, alltså ren lax, på menyn. Och jag kan lova att DEN är MUMS MUMS MUMS!
En annan typ av mat jag inte har något minne av att det någonsin serverades förr (men här KAN jag ha fel) är Kyckling. Numera har vi kyckling i både goda grytor och pastasås.
 
Som standard serveras två rätter per dag; en vegetarisk och en icke-vegetarisk.
Eller egentligen tre rätter, då det alltid finns veckosoppa att beställa. Det kan vara allt från t.ex. Potatis -och purjolökssoppa till Köttsoppa eller något annat gott.
Under andra halvan av min skoltid började det komma mer och mer ett vegetarisk alternativ, men idag är det standard.
 
När vi pratar om skolmaten så går det ju inte hoppa över salladsbuffén.
I min kommun är en varierad salladsbuffé lika viktig som maten, och det måste jag säga inte bara gäller nutiden. Så var det redan under min egen skoltid.
Som ni ser serverar jag mer av en grönsaksbuffé än en salladsbuffé. Jobbar på en förskola, och utifrån den erfarenhet jag hunnit skaffa mig så äter yngre barn sallad tre gånger så bra om det är rena grönsaker istället för redan ihopblandat.
Och jag måste säga att jag rent personligt ÄLSKAR att titta ut över en grönsaksbuffé när den är så färgglad som på bilden.
 
De första åren i en människas liv kallas ju för de formativa åren; och jag tänker att det borde väl kunna innefatta maten man äter också...
Den mat man lär sig äta under de första fem åren i livet kan väl vara den typ av mat man fortsätter att välja som vuxen..?
Och nej, jag menar inte att man inte kan lära sig äta annan mat senare i livet, men jag tror ändå på något sätt att grunden läggs de där första åren.
Om ordet "grönsaker" i framtiden betyder Minimorötter till Happy meal eller vad som syns på bilden ovan.
Och bara en viktig disclaimer: Nej, såklart menar jag inte att man aldrig får äta eller ge sitt barn junkfood (det är jättegott då och då!), utan jag målar bara upp ett exempel. Jag vet såklart också att bra mat ÄR en klassfråga, so no judgement whatsoever!
 
Så tillbaka till inläggets fokus då... skolmaten.
Ett av de fantastiska sakerna vi har här i Sverige är ju faktiskt gratis skolmat. Tänker på det varje gång jag ser människor klaga på våra skatter. Men det är ju faktiskt våra skatter som möjliggör att våra barn och ungdomar får äta gratis från förskolan ända upp till gymnasiet.
Och ja okej, man betalar en liten månadsavgift för att ha sina barn på förskola. Men vi har inget system där man måste skicka lunchpengar eller lunchlåda med sina barn, och det är DET jag vill få fram.
Det är ett STORT privilegium vi har. Däremot, i och med att vi haft det så länge, så tror jag det är ett privilegium de flesta av oss tar för givet idag.
 
Och ja, jag är medveten om att jag själv genom livet varit dålig på att uppskatta privilegiumet med gratis skolmat, men jag har som sagt omvärderat och satt det lite i sitt perspektiv.
Jag kan också säga ärligt att... Om vi hade haft dagens skolmat när jag gick i skolan, då hade till och med jag ätit i skolan!
 
 
 
Mina skolmatsfavoriter DÅ: Palt, Spagetti & köttfärssås, Pizzapaj
Mina värsta rätter DÅ: Allting annat, framförallt Potatisburgare
 
Mina skolmatsfavoriter NU: Palt, Tortellinigratäng, Ugnsstekt lax & potatis, Laxgratäng
Sådant jag fortfarande inte är särskilt förtjust i: Potatisburgare, Blodpudding
 
 
 
 
 
Har du gått ut skolan? Vad tyckte du om skolmaten på din tid?
Går du i skolan? Vad tycker du om skolmaten?
Har du erfarenhet av flera tiders skolmat? Vad tycker du? Skillnad på kvalitén förr och nu?
Vilken var/är din favoriträtt av skolmaten?
Vilken var din värsta skolmat?
Vilket är ditt värsta/bästa skolmatsminne? (Om du har något sådant.)
Era fantastiska kommentarer!
Eva i Dalarna
1

Jag minns knappt nånting av skolmaten förutom att vi alltid måste äta upp allt mattanten lade på tallriken. En gång hade jag fått en stor tomatklyfta och jag avskydde verkligen tomat. Så vas göra? Jo jag tog tomateländet i mun och bar det med mig ut bakom skolan, där spottade jag ut den, väldigt nöjd med mig själv!
Men idag gillar jag tomater!

Svar: Ja, det där med att tvingas äta upp det någon annan lagt upp till en var definitivt en lustig grej. Kan förstå att man kan förväntas äta upp det man själv tagit, men det som någon annan måttat upp och tyckt att "det här kan du äta upp" har jag alltid tyckt varit väldigt märkligt. Tror det kan ha att göra med att vi fick lära oss just den typen av "tumregel" på Hemkunskapen i högstadiet... "Har någon annan serverat dig är det okej att lämna, men har du själv tagit för dig måste du äta upp". Tycker det känns betydligt rimligare än vad de körde med i skolmatsalarna förr.

Tack och lov hade vi självservering hela min skoltid (förutom typ första terminen i 1:an tror jag att jag har något minne av).


Haha! Smart med tomaten :-D Alla knep är bra knep ;-) Som sagt så hade vi alltid självservering under min skoltid, så jag brukade ta pyttelite mat som jag sedan smetade ut på tallriken så att det inte skulle se orört ut när jag gick till skrapstationen...
Ibland hade de dock dagar då de ville utesluta matsvinnet, vilket i och för sig är en bra grej. Tyckte dock inte det som elev ;-) De dagarna plockade de helt enkelt bort hela komposten så att det inte skulle finnas någonstans att skrapa ner maten.
Lösningen då blev att typ gömma mat i servetter som man slängde i soptunnan...


Hoppas du får en fin fortsatt helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

På lågstadiet tyckte jag om nästan all mat i skolan, minus sådant jag aldrig gillade (bland annat risgrynsgröt och ärtsoppa - gillar fortfarande inte!), för all mat lagades på skolan, så den blev som hemlagad. På mellan- och högstadiet var maten dessvärre många gånger inte speciellt god. På gymnasiet blev det bättre igen, speciellt i trean, då maten många gånger var riktigt god. Då fick vi även en ordentlig salladsbuffé, det hade vi inte haft innan.

På tal om vegetarisk mat: När jag gick ettan i gymnasiet blev jag vegetarian, och då var man tvungen att SÄGA TILL att man ville ha vegetarisk mat. Ibland, när det vegetariska var godare än den "vanliga" maten tog den vegetariska maten slut! Sådant skulle ju aldrig hända numera, som tur är. Inte måste eleverna meddela att de vill ha vegetarisk mat heller. På skolan där jag jobbar finns två eller ibland tre alternativ; alltid ett vegetariskt, ett med kött/fisk, och om det är griskött finns det alltid ett alternativ som inte innehåller gris (med tanke på de som är muslimer). Är eleverna nöjda? Pja, utåt sett gnäller många, men ser man dem sitta och äta verkar de ändå ganska nöjda. ;-)

Och visst är det ett privilegium med skolmat, SPECIELLT när den är så bra som den faktiskt är idag!

Svar: Tack för din kommentar! Vad roligt att läsa om dina erfarenheter av skolmaten :-D Haha! Risgrynsgröt har jag heller aldrig klarat av. Har aldrig kunnat äta någon typ av gröt, inte ens som bebis.

Ja, förr lagades ju verkligen maten i själva skolköken (och förskoleköken). För min egen karriär är jag glad över att det inte är så idag, eftersom då hade jag aldrig kunnat jobba i förskolekök då jag inte har någon utbildning. Men å andra sidan känns det som att det var mer hemtrevligt då. Speciellt i förskolorna (eller ja, dagis var det ju då) :-)
Kan tänka mig att det kändes skillnad att komma upp i gymnasiet och börja serveras salladsbuffé. Gör mycket för måltiden.
Vi hade som sagt salladsbuffé även i grundskolan, så det hade inte blivit någon skillnad till gymnasiet. Jag åt dock tyvärr aldrig lunch på gymnasiet...

Vet inte riktigt hur det var med den vegetariska maten här, men det är som om det ringer en klocka när du skriver att man var tvungen säga till om man ville ha det. Eller i alla fall att köket ville veta vilka elever som åt vegetarisk (lite som med spec.kost).
Det låter som att ni har likadant som vi numera i alla fall. Vi har också tre alternativ per dag.
En "animalisk" rätt (alltså typ kött, fisk o.s.v.), en vegetarisk rätt samt soppa.
Tills för två år sedan fick personer som inte äter fläsk och blod (oftast av kulturella/religiösa skäl) speckost, alltså egna matlådor (samma som de med allergier). Detta plockades dock bort och vi har numera "endast medicinska specialkoster", alltså man måste ha läkarintyg för att få spec.
De som inte äter fläsk hänvisas istället till den befintliga vegetariska maten, eller veckosoppan.
Även Laktosfritt plockades bort som specialkost. Istället görs all mat laktosfri.
Är väldigt tacksam över detta, då de nya reglerna minskade på antalet specialkostbyttor man fick till sitt kök med typ 80%...

Så de vanligaste specialkosterna numera är typ mjölkprotein, fisk, gluten, ägg och liknande. Plus att Önskekost såklart finns kvar.

Oj, det var inte tänkt att jag skulle börja babbla om specialkost. Blir lätt så när jag väl sätter igång hehe ;-P


Hoppas du får en riktigt fin fortsatt vecka!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Jag tyckte ganska bra om maten faktiskt. Jag tycker att det var bra kvalite på den.

På låg- och mellanstadiet så fick vi maten upplagd av mattanterna och vi fick säga om vi ville ha lite eller mycket mat. Vi var tvungna att äta upp, det stod en "matvakt" där man lämnade sin tallrik och kollade så att man hade ätit upp maten. Om inte så fick man gå tillbaka och äta upp.

Det äckligaste jag visste var levergryta och blodpudding. Nu klarar jag att äta blodpudding (men gör det aldrig pga innehållet). Men lever går absolut inte att äta. Bara lukten får mig att må illa. Gillade inte heller när man fick mimosasallad och kassler. Favoritmaten var spaghetti och köttfärssås samt sprödbakad torsk.

Mitt gräsligaste matminne var när vi gick på mellanstadiet och skulle vara "fattiga eller rika". Det var under en lektion i typ samhällsorientering (som det hette på min tid). Vi lottades fram till att vara antingen rik eller fattig. Jag och en klasskompis blev "rik" och vi skulle sitta framme vid katedern och äta ordentligt med mat. Om jag minns rätt fick vi hamburgare och pommes till lunch. Dom andra skulle vara fattiga och dom fick ris och vatten till lunch. Tanken var ju att det skulle vara lärorikt och få oss att fundera på världens tillstånd, men jag tyckte bara att det var hemskt.

Svar: Tack för din kommentar! Vad roligt att få läsa om dina skolmatsminnen :-D
Vi hade "mattantsservering" en bit in i första klass, tror jag. Eller förresten... Det kanske var i 1:an och 2:an, när vi hade egen matsal i Norrbyskolan. Efter det gjordes matsalen där om till klassrum och alla Norrbyelever började äta i Hortlaxskolans matsal.
"Matvakter" låter som något jag hade hatat att vara tvungen gå förbi. Tror inte vi hade sådana, men minns inte jättemycket från Norrbymatsalen :-)


Blodpudding håller jag med om! Usch. Tycker fortfarande inte om det, även om jag tekniskt sett kan "tvinga ner det".
Levergryta eller annan levermat hade vi aldrig. Tror inte ens det serverades Leverbiff i skolan när jag gick där (Leverbiff finns på menyn numera).
Och USCH! Hade inte ens tänkt på kassler! Tror inte vi brukade få det i skolan, men vi brukade äta det hemma ibland. Och jag säger bara ett ord: Usch!


Oh! Nej! Usch vilken jobbig lektion! Kan förstå tanken, men känner mig lite skeptisk till utförandet när det är en mellanstadieklass. Jag hade inte heller velat bli "rik".

SO hette det på min skoltid också. Vad heter det nu? Hade inte ens tänkt på att det kanske heter något annat nu...
SO (Samhällsorientering) hette det när jag gick på högstadiet. På mellanstadiet sa vi OÄ (Omvärldsorientering).


Hoppas du får en mysig kväll!
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Njaee, jag tyckte nog att det mesta av skolmaten var ganska tråkig. IDAG är det absolut bättre än vad den var på 70 och 80-talen då jag gick i skolan.
Potatisen minns jag som otäck, vattnig. Det godaste jag visste var när vi fick pannkakor. MEN inte själva pannkakan eftersom den var tjock, jag gillade fruktsåsen man fick till så galet mycket. Samma fruktsås fick vi till risgrynspudding (avskydde den maten), men såsen ... MUMS. Ville bara äta den, den var som aprikoskräm.
Fiskpanetter var tråkig mat, om vi fick sådana var jag lite deppig hela dagen, haha.
Nej, jag kan inte påstå att skolmaten på ngt sätt var speciell då jag gick i skolan. Inte alls. Inte i gymnasiet heller.

NUMERA vet jg ju vilken otroligt bra mat skolorna servererar. GOD + det faktum att man kan välja mellan ett par rätter. Alltid ngt vego-alternativ.
Där är nog Sverige och Finland ganska unika tror jag.

Jag ar ju sett motsatsen till bra skolmat på Karolinas grundskola och gymnasium. SÅ otroligt trist mat som man dessutom betalar för. Chicken nuggets, trista tacos, trött pizza ...
USCH för skolmaten här, och då bor jag ändå i en rik kommun.
Som du kanske minns skickade jag med skollunch nästan hela Karolinas skoltid. SAKNAR inte att stå och göra den lunchen, vilket jag gjorde varje morgon.
Men hon ville verkligen inte äta skolans mat, vilket jag fattar fullt ut.

Ärtsoppa och blodpudding är inget jag vill äta än idag. OCH pölsa. Fy tusan.
Vi fick lappskojs också, det var otäckt. Minns att vi brukade kalla det för tarmar.

Mitt värsta skolminne från matsalen måste ha varit allra första lunchen i ettan. JAG fick en rutten potatis. Alldeles brun inuti. OCH vet du, jag var så rädd att jag åt den.
DET glömmer jag inte :-(

Svar: Stort tack för din kommentar! Så kul att få läsa om dina skolmatserfarenheter och minnen :-D
Ja, skolmaten har definitivt utvecklats till det bättre. Kvalitén och typ av mat var verkligen inte något att hänga i granen förut.
Håller totalt med om potatisen! Jag har samma minnen; VATTNIG är ordet! Sannerligen! Ska jag vara ärlig så var det skolans potatis som gav mig avsmak på Rundpotatis. Har nyligen kunnat börja äta det, men kunde knappt det under större delen av mitt liv. Vi hade ju dessutom aldrig rundpotatis hemma. Som så många andra (i alla fall här) hade vi bara Mandelpotatis till maten.

Åh, vad jag lider med dig angående potatisen från första skollunchen! DET är inte det minne någon borde behöva ha från den dagen.
Första gången jag åt i skolmatsalen var innan skolstart. Under vårterminen på lekis var det alltid en dag då hela gruppen gick för att hälsa på i skolan. Se sitt framtida klassrum. Träffa sin framtida lärare. Och äta lunch i matsalen innan dagen avslutades. Den dagen planerades alltid till en dag då det var Ugnspannkaka på matsedeln; då de flesta barn gillar det och alltså för att ge dem en positiv första upplevelse. Önskar att barn i alla generationer fått ha det så.


Skolmaten idag ja. Kan absolut inte klaga på den! Önskar vi fått sådan mat på 90-talet :-D Och ja, 2-3 rätter. Animalisk, vegetarisk samt soppa. Finns något för alla.


Usch vad trist det är med den amerikanska skolmaten! Egentligen känns det ju lite bakvänt... Just eftersom ni faktiskt betalar för maten så BORDE den ju vara bra. Logiskt sett borde den ju kunna vara till och med bättre än svensk skolmat.
Utifrån det du berättar kan jag verkligen förstå Karolinas ovilja till att äta skolmaten.

Jag tycker det är så intressant med olika matkulturer i olika länder; t.ex. vad som äts till lunch. En familjemedlem jobbade några månader i Norge för kanske 10 år sedan, och han hade varit besviken över att "de bara äter mackor till lunch". När vi här är vana vid vanlig varm mat.


Blodpudding håller jag med om! Idag kan jag kanske "tvinga ner det" om det skulle behövas, men undviker det om jag kan. Ärtsoppa har jag däremot alltid tyckt om; både som barn och nu som vuxen. Pölsa har jag aldrig smakat (har tydligen lyckats undvika det haha), men har alltid tyckt det låter så illa ;-)


Ha en toppenfortsättning på dagen!
Kramar
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?