Jag vill så gärna läsa böcker
 
Det finns en typ av människor jag alltid varit avundsjuk på, och det är s.k. storläsare.
Alltså människor som alltid har en bok på gång och hinner läsa typ 50-60 böcker per år. En i veckan varje år, ibland mer.
Jag har alltid tyckt om att läsa, men har samtidigt alltid varit "bokperiodare". Mitt inne i en period har jag kunnat läsa flera böcker efter varandra, och även sträckläsa nästan allihopa. Jag älskar den känslan.
 
Men den kommer som sagt i perioder, och ju äldre jag blir desto längre tycks det bli mellan dessa perioder. Ofta flera år, och om jag inte är i en period så klarar jag inte av att påbörja en bok.
Det går med andra ord inte att "tvinga igång" en bokperiod.
Jag har försökt sååå många gånger, eftersom jag verkligen VILL läsa. Jag älskar konceptet att "fly in i en annan värld", men försöker jag mig på att läsa utanför en läsperiod tar jag mig knappt genom första kapitlet (hur spännande historien än verkar vara).
Det slutar med att jag måste läsa om samma sak om och om och om igen, för att jag inte riktigt fattar vad jag precis läst.
 
Jag klarar inte heller av konceptet att Läsa en stund innan jag somnar.
Att läsa i sängen är för mig helt uteslutet, eftersom så fort jag hamnar under täcket så somnar jag. Obönhörligt.
Och visst, jag kan ju sitta någon annanstans här hemma och läsa för att sedan förflytta mig till sängen. Men i ärlighetens namn så tycker jag det verkar så mysigt det där med att göra sig iordning för natten, mysa ihop sig i sängen och läsa 2-3 kapitel innan man somnar.
Andra problemet (lyxproblem visserligen, men ändå) är att även om jag skulle sitta någon annanstans med min bok så har jag oerhört svårt att lägga ifrån mig en bok jag kommit in i.
Även om det innebär att jag sitter uppe en hel natt så klarar jag inte av att sluta innan jag sträckläst från pärm till pärm.
Problemet med detta är ju såklart väldigt uppenbart... Dels skulle jag inte kunna läsa under vardagskvällar, plus att det överhuvudtaget inte är bra att dygna regelbundet.
 
Därför är jag så avundsjuk på människor som köper (eller lånar) en hög med kanske 10 böcker, och detta täcker typ månadsbehovet. Eller semesterbehovet.
SÅ har jag alltid önskat vara!
Att jag varit i en konstant läsperiod. Att jag varit en sådan som kunnat gå från bok till bok till bok, och i slutänden ha bokhyllor (ja, plural) fyllda med böcker jag läst ut. Bildligt såklart, med tanke på att jag inte vill ha det så "cluttered" hemma numera. Men till exempel att jag kunde ha en bokblogg där arkivet faktiskt var gediget. Fyllt med recensioner, och att den kunde uppdateras ofta.
Har faktiskt provat ha en bokblogg vid ett tillfälle, men eftersom mina perioder kom så sällan så stod den mest still. Slutade med att jag plockade bort den.
Hälften av böckerna jag ägde pre-decluttering var olästa pga så sällsynta bokperioder.
 
Nu var inte detta meningen att vara ett klagoinlägg, utan grundtanken var att jag ville skriva om en önskan jag har. Som sagt; den om att vara en sådan person som läser massor. Som alltid har en bok på gång.
Nextory har jag, men det hjälper tyvärr inte mycket när det kommer till skönlitteratur (den typen jag gillar bäst att läsa).
Jag har alltid haft otroligt svårt att läsa biografier, och det visade sig att Nextory var perfekt för mig gällande sådana böcker, så det är vad jag använder den appen till.
Detta är INTE något samarbete med Nextory! I wish!
Men när det kommer till skönlitteratur; ja, då vill jag sitta med en fysisk bok i händerna och med mina egna ögon läsa de tryckta orden.
 
Jag vill så gärna komma tillbaka till den känslan jag hade i mellanstadieåldern.
Som de flesta andra barn var jag inne i en bokslukarperiod då (10-12 årsåldern kallas ju för Bokslukaråldern). Jag konsumerade Wahlströmsböckerna om Tvillingarna Wakefield (typ alla 80-talstjejer vet vilka jag menar ;-)) snabbare än det hann komma ut nya...
Nu menar jag inte att jag vill läsa Tvillingböcker idag, men jag vill tillbaka till den känslan igen.
 
 
Hur är det med dig? Tycker du om att läsa?
Läser du mycket?
Är du bokperiodare eller är du en person som alltid har en bok aktiv?
Har du någon favoritförfattare? Genre?
Ni får mer än gärna tipsa om både bra författare och titlar!
Jag är inget jättefan av t.ex. smetiga kärleksromaner, skräck och fantasy. Gillar mer typ deckare och kriminalromaner. Den typen där man inte riktigt kan lista ut hur det slutar (lex Harlan Coben).
Era fantastiska kommentarer!
enannanannika
1

Jag är en sån som du är avundsjuk på 😉😄. Läser ca en bok i veckan (ifjol läste jag 56 böcker). Har alltid älskat att läsa och har alltid en bok på gång. Att läsa är avkoppling för mej.
Du föjer ju mej på min vanliga insta (annikaberts) men jag har även ett bokkonto ifall du vill kika in. Där heter jag enannan_annika.

Svar: Jajamen! Jag vet att du är otroligt duktig på att läsa mycket! :-D Du är definitivt en av de personer jag är avundsjuk på :-)
Ja, läsning är definitivt avkopplande! Det håller jag med om, och jag känner samma sak när jag väl sitter ner med en bok. Tyvärr verkar det som att jag inte har ro att komma mig till den punkten ;-) Önskar verkligen så hett att jag ska komma dit snart, för som sagt älskar jag att läsa :-)

Vad roligt att du har en boknischad Instagram! Jag gick in där det första jag gjorde när jag läst din kommentar här, och du fick en ny följare på det kontot :-) Tänker att det kan vara en toppeninspo att hitta nya böcker!

Stort tack för din kommentar, och hoppas du har en toppenhelg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
2

Ja jag är också en sån som du är avundsjuk på. Älskar att läsa och har haft lånekort på biblioteket sen jag var 12 år. Har massor av böcker i bokhyllan.
Har du läst böckerna om Wallander av Mankell? Jag läser om dem då och då, älskar Kurt Wallander. Men jag läser det mesta. Förr läste jag alltid ut en bok jag börjat med, även om jag inte tyckte om den, det gör jag inte nu för tiden. Gillar jag den inte efter något kapitel så får det vara.
Dödsdomen av Val Mcdermid kan jag också rekommendera. Åh, det finns så många bra böcker! När jag blir pensionär ska jag läsa om mina böcker....

Svar: Vad kul! Ja, jag är sannerligen avundsjuk på alla er som läser mycket. Det är ju så mysigt att drömma sig bort med en bra bok :-D
Nej, jag har aldrig läst Wallander-böckerna. Har bara sett filmerna, men inte alla. Har endast sett de där Johanna Sällström var med.

Tyvärr har jag alltid varit så att jag inte kan läsa samma bok mer än en gång. Vill inte veta hur den slutar. Men det kanske beror på att jag läst så mycket Harlan Coben ;-) Han lyckas ALLTID slänga in ett "wild card" på bokstavligen sista eller näst sista sidan. Att lista ut de böckerna, tycker jag, är näst intill omöjligt. Och det är precis som jag vill ha det :-D

Tack för dina boktips och lycka till med din läsning! :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Ullis
3

Jag är en periodare när det gäller böcker. Särskilt sen datorn och internet kom in i mitt liv. :D Innan dess läste jag massor, hela tiden. Jag älskar deckare, gärna skrivna av svenska författare.

Mina favoritförfattare är bl.a. Lars Kepler, Stieg Larsson, Sofie Sarenbrant, Kristina Ohlsson, Henning Mankell (om Kurt Wallander), Olov Svedelid (om Roland Hassel), Sjöwall/Wahlöö (om Martin Beck). Kan fortsätta hur länge som helst. <3

Jag har också Nextory, och där har jag en massa böcker som jag vill läsa. När jag har tid. :D

Svar: Åh! Då är det inte bara jag som är bokläsperiodare :-) Håller med; det är så enkelt att bara sitta och polemasa framför internet i dessa tider. Och jag har absolut inga problem med att tro på att sociala medier faktiskt är beroendeframkallande...
Tack för tips på författare! En del känner jag såklart till, och resten ska jag kolla upp :-) Speciellt som jag också lättast dras till just deckare. Jag gillar sådana böcker där man absolut inte kan lista ut slutet. Rekommenderar Harlan Cobens böcker.
Sjöwall & Wahlöö´s böcker om Beck har jag funderat på, mest för att jag är nyfiken på hur de är skrivna jämfört med hur man gjort filmerna. Men tror nog att jag kommer att hoppa över dem ändå. Känner att jag bara kommer se Haber och Persbrandt framför mig när jag läser, och det vill jag inte ;-)

Nextory ja; det är en bra tjänst. Har inte använt den på ett tag nu, tyvärr. Skulle vilja komma igång igen, men senaste året har jag bara dragits till poddar.
Nextory använder jag mest till om det är någon typ biografi jag är nyfiken på, eftersom när det gäller skönlitteratur så vill jag helst läsa en fysisk bok ;-) Jag var bland annat nyfiken på nästan alla Youtubers böcker under den period då det var så populärt för Influencers att släppa böcker.


Hoppas du har en fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?