Längtan till Landet
 
Hade någon sagt detta till mig för sisådär 10-15 år sedan hade jag skrattat rakt ut och skakat på huvudet, men jag har fått en ny dröm.
Eller ja, ny och ny. Den börjar väl har ett par år på nacken ändå, eftersom den liksom smygit sig på.
Det var inte så att hela drömmen slog ner som en bomb i mitt huvud, utan den började som ett litet frö och utvecklades därifrån.
Det handlar om en längtan efter att flytta ut på landet. Alltså "riktiga" landet.
 
Att bo i hus har alltid varit min dröm. Jag är ju uppvuxen i hus (villa) och det har alltid varit min dröm att bo så som vuxen också.
Men under hela livet har jag alltid sett framför mig att bo mitt i något villaområde, precis som mitt barndomshem. Att ha grannar nära.
Det är just DET som ändrats de senate åren.
Istället för att drömma om villaområden har jag börjat snegla mot gårdar på landet.
Hus med mycket mark runt omkring sig. Eller ja, det är inte så att jag absolut behöver ha ett stort hemman, men det ska vara längre till grannen än 10.-20 meter...
 
 
Jag vill kunna gå ut bara utanför dörren och kunna få underbart mysiga bilder. Om t.ex. Norrskenet uppenbarar sig vill jag bara kunna gå ut på gården och ändå inte besväras av en massa artificiellt ljus.
Jag vill kunna prova på att ha lite mer självhushåll på sättet odling o.s.v. Odla egna grönsaker, rotfrukter, jordgubbar, hallon. Ja, ni fattar.
Ja, jag vet. Det är inte säkert att jag skulle klara av det. Skulle jag väl få det livet kanske det inte passar mig och jag kanske inte skulle klara av att hålla dessa odlingar levande.
Men drömma får man ju alltid göra, eller hur!
Och vem vet vad jag skulle klara av om jag bara fick chansen...
 
 
Det bästa med Piteå är att det faktiskt är ganska nära till stan även om man bor på "riktiga" landet.
Man behöver faktiskt inte åka särskilt långt utanför stadskärnan för att nå den här typen av miljöer som på bilderna i detta inlägg.
Okej, just dessa bilder är fotade i Svensbyn och det finns byar längre bort. Men jag tror nog ni förstår poängen :-) Det är inga extrema avstånd.
 
 
Jag har även en bild av hur jag vill att mitt hus ska se ut, och med tanke på den visionen så kommer jag förmodligen vara tvungen bygga detta hus.
Eller, egentligen har jag två visioner. Den ena är en speciell typ av nytt hus, och den andra är ett gammalt hus som är renoverat men i gammal stil (om ni fattar).
Dock, om jag verkligen kom i den positionen att det var dags att välja, så hade jag nog gått på det nyare huset. Anledningen är att den drömmen har jag haft under en längre tid och det är en stadigare dröm.
MEN nu vill jag bara vara tydlig: Detta inlägg betyder INTE att jag är på väg att köpa/bygga hus!
Jag har inte dessa möjligheter just nu, och dessutom trivs jag väldigt bra där jag bor för tillfället.
Inlägget är enbart en beskrivning över en av mina största drömmar.
 
 
 
Trivs du där du bor?
Har du något drömboende?
Bor du hellre i stan, eller dras du till lugnet ute på landet? Eller du kanske helst av allt vill bo i ett klassiskt villakvarter?
Är du en lägenhets -eller hus/villaperson?
Era fantastiska kommentarer!
Eva i Dalarna
1

Jag skulle vilja bo i en lägenhet i stan, nära till allt och man slipper skotta snö och klippa gräs. Att kunna gå till biblioteket när jag vill utan att passa busstider eller be maken om skjuts.
Men jag bor i hus på landet. Med grannar omkring men i ett fristående hus. Och där bor vi billigast, ja för det är ju en ekonomisk fråga också, särskilt när man inte är höginkomsttagare.
Tur att jag ändå trivs!
Men drömma kan man ju!

Svar: Ja, där har vi den STORA fördelen med att bo i stan: Snöskottning och gräsklippning. Och om man bor i hyresrätt: När vitvaror och sådant går sönder hemma ringer man bara hyresvärden ;-D
Ja, förstår att det kan vara opraktiskt med landsboende om man inte har körkort/tillgång till en egen bil.

Och så sant! Det är absolut en ekonomisk fråga. Efter att huset är köpt blir det ju oftast billigare att bo i hus än i lägenhet i stan. Och precis; att man trivs där man bor är ju a och o. Tänk vilken plåga det skulle vara att misstrivas i sitt eget hem!

Exakt; drömma är gratis. Vi ska absolut drömma på! Hur realistisk något är spelar absolut noll roll, drömmar kan vara hur stora och orealistiska som helst! Det är vad de är till för :-D

Tack för din kommentar! Ha en fin måndagkväll!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Ullis
2

Vi har bott både i lägenhet och hus. Vi bodde i lägenhet på Strömnäs och hus på Mossen. Det var jobbigt med hus. All renovering, skottning, gräsklippning, osv. Nu bor vi i lägenhet i centrala Ronneby, 5 min från centrum och 1 minut till resecentrum där det går tåg och buss. Man åker till Köpenhamn med tåg på 3 timmar. Ändå trivs vi inte här, vi har börjat prata om flytt upp till Piteå igen. Isåfall om 1,5 år. Vi älskar Piteå och saknar det.

Svar: Ja, du har erfarenhet av båda typerna av boende. Jag kan tänka mig att det är massor mer jobb när man bor i hus. Alltid något som behöver fixas. För att inte tala om fördelen när man bor i hyresrätt... När t.ex. vitvaror går sönder plockar man bara upp telefonen och ringer hyresvärden. Snacka om att DET är en TUNG punkt på plussidan för lägenhet (specifikt hyresrätt då såklart).
Vad tråkigt att ni inte trivs där ni bor nu. Att misstrivas med sitt boende tar ju verkligen ner så otroligt mycket av livskvalitén.
Roligt att höra att ni trivdes så bra i Piteå att ni funderar på att flytta tillbaka. Det är verkligen en mysig liten stad :-D

Jag håller verkligen tummarna för att allt löser sig till det bästa för dig och din familj, oavsett vad ni beslutar er för. Hur gamla var det era barn är? Visst var de runt tonåren, eller är jag ute och cyklar?


Hoppas du får en fin fortsatt vecka!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Ullis
3

Mina barn är 24, 22 och 14. :)

Svar: Ok :-) Er yngsta kanske vill söka till Strömbacka när det är dags för gymnasiet ;-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?