Provluktade 50 ljus på en kväll
 
Jag och min syster delar ett intresse -det för doftljus.
Två dagar innan julafton, alltså den 22:a december, hade vi ljuskväll med en hel arsenal av olika ljus i alla möjliga dofter. När jag säger en hel arsenal, så var det verkligen otroligt mycket ljus... två hela kartonger från Lyko, som väntat sedan i somras någon gång.
Det tog flera timmar att gå igenom ;-) Tror att klockan var närmare midnatt (om inte strax efter) innan jag åkte hem igen. Jag skulle dessutom jobba dagen efter; dock kan man ju inte säga att det direkt var någon ansträngande arbetsdag (mer om det i nästa inlägg).
 
Jag tog en hel del bilder under denna ljuskväll, vilka jag planerade att smälla upp på bloggen. Dock måste jag erkänna att jag inte riktigt vet vad jag ska skriva eller hur jag ska lägga upp detta, så det kommer förmodligen bli till största delen ett bildinlägg.
 
Tvä fulla kartonger från Lyko stod framför oss denna kväll. Jag vet att det inte ser ut som jättemycket ljus i andra kartongen, men de flesta var inte sådana i glasburk utan sådana i mindre format, vilket ni kan se på kommande bilder.
Detta är INTE något samarbete med Lyko (I wish!), utan alla dessa ljus är sådana som min syster köpt själv och samlat på sig under 2019.
 
Vi började med att strukturera upp alla ljus i kategorier (för att göra det enklare och mer överskådligt).
Eller ja; jag behövde gå och skita och när jag kom tillbaka hade T kategoriserat upp alla ;-)
"Fresh" i en grupp, "Fruktigt" i en grupp, "Festive" i en grupp o.s.v.
 
Dessa två (längst fram) luktade exakt som det luktade i vår dusch hemma under barndomen. Typ någon tvål eller schampo vi hade då.
Gillade den nostalgiska känslan som infann sig, men inget jag skulle köpa som doftljuslukt.
 
"Festive"-gruppen. De ljus jag tror vi båda såg allra mest fram emot, och som vi gick på sist ;-)
 
Lite skumtomtar och Fazer blåbärschoklad som tilltugg.
 
För att inte hinna glömma bort vilket ljus som luktade vad gjorde vi så att vi hade varsitt skrivblock.
Där skrev vi upp stödord för varje ljus vi luktade på, men utan att direkt diskutera efter varje.
Istället så gick vi igenom anteckningarna i slutet och jämförde vad vi skrivit.
Måste säga att det var riktigt intressant. Vilken skillnad det kan vara i hur man uppfattar lukter och vilka minnen som triggas igång på samma lukter. Däremot var det väldigt många ljus som framkallade barndomsminnen, det tror jag vi båda kunde skriva under på :-)
 
De flesta ljus var sådana som ingen av oss luktat på tidigare, men några bekanta fanns förstås med.
Som Pink sands. Ett sådant bränner jag faktiskt nu i skrivande stund, då jag fick just det ljuset av min andra syster julen 2018.
Pink sands är ett ljus som vi visste doftar mycket gott!
 
Som sagt så framkallade de flesta ljus nostalgiska minnen, men det fanns även något som bara luktade "det det är" kort och gott. Mulberry & Fig var ett sådant. Luktade inte illa och jag skulle nog inte köpa det i första hand. Men jag hade absolut kunnat köpa det om mina favoriter inte fanns i just den butiken jag befann mig i.
 
Flowers in the sun kan jag definitift tänka mig att köpa! Kanske inte största burken, men absolut mediumburken! (Den på bilden är, som ni ser, den minsta.)
Detta ljus luktar GYLLENE TIMMEN!!!
Tänk er att vara ute med bilen och kameran på en fototur under gyllene timmen en sommarkväll. SÅ luktar detta ljus! Helt underbart :-D
 
Ljuset intill Gyllene timmen-ljuset... Det luktade verkligen MAN... Det luktade också gott, men inte som det gula ljuset.
 
"Wedding day" från Yankee candle var den allra första doft jag någonsin luktade på av alla YC-ljus.
Kommer inte ihåg exakt när det var, men kanske 7-8 år sedan.
Det luktar inte illa, men med tanke på hur många det finns som jag gillar mer så skulle jag nog inte köpa det enkom.
 
Är det någonting jag älskar, och dras till, så är det ju typ alla Yankee candles ljus som heter något med "christmas". Dels älskar jag etiketterna, namnen och i regel luktar de underbart. De brukar oftast lukta verkligen julmagi.
 
Mitt all time-favoritljus hörde ju faktiskt till deras Festive-serie. Det var Fireside treats. Det som luktade marshmallows (och hade sådana på etiketten). ÄLSKAR det ljuset, men har tyvärr eldat upp mitt sista. Jag är så ledsen över att den doften slutat säljas/tillverkas!
 
Däremot älskar jag också det vita ljuset som står till vänster av Christmas magic-ljuset på bilden (det som är ur fokus). Det heter Winter glow och är också ett av mina favoriter.
 
Detta ljus var absolut sist ut; och det är som man säger... Spara det bästa till sist.
Detta ljus från Kringle candle blev utan tvekan kvällens vinnare!
Det heter Stardust och luktar inte som något någon av oss två känt förut!
Vi hade skrivit exakt samma anteckning båda två om detta ljus: Magi. Disney. Sagor. (Jag skrev också "Drömmar").
Namnet och etiketten säger sannerligen exakt vad det doftar.
Jag och T sa enigt: "Om Disney/sagor haft en doft, då hade det varit den här!"
Det går egentligen inte beskriva vad det luktar, utan det enda man tänker när man sticker näsan i burken är "Det här luktar SAGOR!" alternativt "Det här luktar DISNEY!"
 
Här har vi prispallen, det var vi också rörande överens om. Topp 3 av ALLA ljus vi gått igenom under kvällen.
 
Kringle Candle - Stardust
Yankee Candle - Warm cashmere
Yankee Candle - A calm and quiet place (jag har också en sådan burk hemma).
 
 
 
Gillar du doftljus?
Om ja, vilket/vilka är dina favoriter? Favoritmärke? Favoritdoft?
Vilken är din favorittyp av doft; alltså typ fräscha, fruktiga, juliga, kryddiga o.s.v.?
Era fantastiska kommentarer!
Therese
1

Det här var ju så himla kul så det måste vi göra om! Kanske i sommar, när vår- och sommarkollektionerna släppts? :)

Svar: Jepp, det var verkligen kul! Och intressant :-) Vi får absolut göra om det. Ja, kanske till sommaren. Eller så får det bli en ny jultradition :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Hej Erica! Nu är jag tillbaka igen i Bloglandia efter ett långt uppehåll från egen blogg och andras bloggar. MEN nu är det dags igen. KUL inlägg detta. Jösses vad YC-ljus ni har!!! OJ oj!!! OCH vad KUL att ni doftade er igenom alla- Hoppas ni "rensande näsan" ibland genom att lukta på kaffebönor :-) För det hjälper under ett doftmaraton.

Som du vet ÄLSKAR jag doftljus. Är galen i dem, både YC och andra. Under julen gillar jag mest sådana med barrdoft, gran eller tall. Har svårare för kaneldofter och väldigt söta vaniljdofter. Så, på julen letar jag helt efter barr av alla de slag. Jag har ett ljud härhemma vilket har den finaste barrdoft jag någonsin känt, märket heter Bedrock Tree Farm, och säkert säljs de inte i Sverige. Sorten heter Fir Needles.

Blir så nyfiken på det gula ljuset som doftar sommarnatt och golden hour. Ska ta mig en lukt på den nästa ggn jag kommer till en YC-affär.

Doftljus for the WIN!!! ALLTID

Svar: HEJ! Och välkommen tillbaka till cyberspace :-D Har saknat din blogg under dessa två veckor, som jag gör under alla blogguppehåll. Okej, det är två gånger per år ;-) men har alltid lite abstinens när jag inte får min dagliga dos av dina härliga texter och bilder. Dock förstår jag att det är skönt att ta pauser ibland och hämta ny kraft :-) Välkommen tillbaka i alla fall, det är vad jag ville ha sagt ;-D

Ja, det var en jäkla massa ljus vi luktade oss igenom den kvällen! Jag och T delar verkligen detta ljusintresse.
Och du hade säkert gillat att vara med under den ljusprovningen också! Doftljus ÄR ju verkligen underbara! Så länge de inte luktar budget-vaniljljus eller gammal tant :-)

Dock dras jag ändå mera till sötare dofter. Är inte jättemycket för t.ex. de riktigt fruktiga och sådana ljus. Mitt absoluta favorit har hela tiden varit Yankee candle´s Fireside treats. Blev så sur när de slutade med det!

Hittade dock en ny favorit som sagt; Kringle Candle´s Stardust! Det går inte ens att beskriva doften! Som sagt: "Om sagor/Disney hade haft en lukt..."

"Warm cashmere" och "A calm and quiet place" var också starka på prispallen!

Bedrock tree farm lät sannerligen som ett mysigt märke! Nej, det säljs inte i Sverige.


JA! Provlukta på "Flowers in the sun" (det gula ljuset) om du hittar det! Jag tyckte verkligen att det luktade som att åka ut sent en sommarkväll med bil och kamera för att fota.


Stort TACK för dina fina kommentarer!
Ha det fint! Kramar!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?