Riots is the language of the unheard
Det är väl ingen som missat allt som hände på sociala medier i veckan.
De massiva protesterna och ställningstagandena mot rasism, efter det vidriga mordet på George Floyd i USA.
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva; det känns som det är fullt och tomt i huvudet på samma gång.
Men detta handlar inte om mig; för om jag känner så här i min priviligierade vita värld, FATTA då vad alla svarta människor känner! De LEVER med rasism VARJE DAG hela livet.
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Har som sagt så mycket tankar i huvudet, men vill inte klampa in och ta över där jag inte har tolkningsföreträde. Det som vita människor gör hela tiden!
De senaste två dagarna har jag insett hur måååånga människor som genast borde googla orden white privilege, vithetprivilegium och vithetsnorm.
Bara en sådan sak som det faktum att vita endast lyssnar på vita. Samtidigt tvingas svarta/POC skrika sig hesa för att få göra sina röster hörda. Oftast förväges då... ja, vita endast lyssnar på vita.
Och när desperationen över att inte bli hörd till slut mynnar ut i att man tar till våld (fullkomligt mänskligt när man skriker för döva öron), DÅ kommer en hel hord med sina pekpinnefingrar och "opopopop! Ingen kommer ta er seriöst om ni håller på sådär".
Så nej, jag kan helt enkelt inte fördöma när marginaliserade grupper tar till våld och skadegörelse.
 
Vad jag däremot fördömer totalt är polisbrutaliteten! Den som dödar oskyldiga svarta människor hela tiden. George Floyd var absolut inte först; det händer hela tiden. Det är DET som MÅSTE få ett slut.
Jag såg en text på Instagram igår:
"You keep saying "It´s horrible that an innocent black man was killed, but destroying property has to stop".
Try saying "It´s horrible that property is being destroyed, but killing innocent black men (and women) has to stop!"
You´re prioritizing the wrong part."
 
 
Det minsta vi som är vita kan göra är att stötta Black Lives Matter. Men UTAN att sätta oss själva i fokus för alltihop.
Det minsta vi kan göra är att Lyssna, Läsa och utbilda oss.
Följ konton av svarta/POC på sociala medier, och har du en egen plattform (konto på Instagram, facebook, blogg o.s.v.) dela och lyft vad dessa människor skrivit. Istället för att endast skriva egna texter i det här ämnet.
Läs "vanlig" litteratur (alltså böcker o.s.v.), se dokumentärer, lyssna på poddar... Ja, det har tipsats om så mycket de senaste dagarna, så tips på sådant finns det gott om på olika Instagramkonton.
Det räcker inte med att vi publicerar en svart fyrkant och en knuten näve en (1) dag på Instagram och sedan släppa det. Det måste fortsätta dagen efter, och dagen efter det... Nästa vecka, nästa månad, månaden efter det...
 
 
Era fantastiska kommentarer!
1

Jadu, vilken vecka det varit i USA. Herregud vilka manifestationer och vilken uppdämning. Som jag skrev på min blogg, allt hade kört ihop sig till en Perfect Storm. Först covid och allt vad det innebär i arbetslöshet, ekonomin som rasat och hela samhället som kom på glid. Sedan mordet på den svarta joggare i Georgia, incidenten med den svarte fågelskådaren i NYC och den vita kvinnan. OCH så då GF och hela den vidriga biten. DET blev droppen.
Jag förstår till fullo demonstrationerna, och stöder dem. Däremot stöder jag inte det våld och den anarki som uppstår i dem. Ja, jag vet, det är opportunister och extremister som ställer till det för den stora fredliga demonstrationsmassan. DET är det som gör att det hela blir så våldsamt. Det finns inget rim och reson i att slå sönder halva DC och andra städer i US. Sedan det faktum, vi har ingen president ... vi har ingen ledare. Det 45 gör gagnar ingen. Jag saknar ord för honom. Jag gör verkligen det.

NU ska vi se om det blir skillnad. HOPPAS det för guds skull. MÅ det bli nya lagar och förordningar vad gäller polisens handlingar.

Det är fint att du engagerar dig, Erica. Imorgon är det en protest här i Reston, en march mot rasismen.
Bra.
OCH det verkar ha lugnat ner sig med kravallerna också nu.

Kramar från ett sårigt och blödande USA.

Svar: Ja, sannerligen! Alltså 2020... vilket skitår! Först covid och nu alla dessa händelser! Och att detta till och med överskuggat Covid i media den här veckan... Säger en hel del om hur stort det är... Jag älskar att se hur hela världen slutit upp bakom Black lives matter. Jag hoppas att allt detta leder till något bra; rasismen har ingenting på jorden att göra.
Vi som är vita måste också börja rannsaka oss själva och erkänna våra vithetsprivilegier. Bland annat privilegiet att bli hörda när vi pratar.

Och precis; ni har ju inte ens någon ledare i de här tiderna. Den där som ska föreställa president är mer som en ond seriefigur.
Hoppas VERKLIGEN att allt det här betyder slutet för den där människans politiska karriär!


Hoppas det blir en lyckad protest hos er imorgon!

Jag såg för övrigt att alla poliserna inblandade i mordet på George Floyd åtalas nu. Fantastiskt! Han som utförde mordet åtalas tydligen för "2nd degree murder" och de övriga för medhjälp till mord.


Ta hand om dig! Kramar!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?