Coronarestriktioner, nytt kök, julbekymmer och lite annat
Hej där!
Med risk för att bli tjatig, men det var inte igår! Hur står det till med just Dig?
För mig knatar - eller springer - livet på, med allt vad det innebär under detta skitår. Än har vi ingen aning om när allt det här slutar, men en sak har vi i alla fall konstaterat... 2020 kommer otvivelaktigt få ett helt eget kapitel (eller två) i framtida historieböcker!
Det har liksom varit som om universum fått totalt frispel, och slagit vad med sig sig själv; "Hur mycket kan hända på ett år?"
 
Just nu känns det riktigt avlägset att Norrbotten hade noll fall av Covid-19 för typ två månader sedan (början av hösten). Nu när siffrorna istället pekar spikrakt uppåt med en hiskelig fart.
Extremt många testar sig nu, eftersom hösten generellt är förkylningarnas årstid, och läskigt många testas positivt för Covid.
Norrbotten är en av regionerna som fått skärpta rekommendationer den här veckan.
Nu är det basically Gå till jobbet om du har ett sådant jobb, jobba hemma om du kan och åk bara till butiker du behöver typ för att handla mat. Annars Stanna hemma.
Idrottsträningar för barn födda 2005 och framåt är dock inte inställda, men matcher och idrott för vuxna stannar av (förutom, enligt vad jag läste, träningar för de som har idrotten som försörjning. Alltså tränar på elitnivå).
 
Restriktionerna som skärptes för Norrbotten tidigare i veckan:
• Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.
• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
• Avstå från att göra onödiga resor utanför regionen. (I Piteå gäller "Resor utanför kommunen ska undvikas.")
Inom mitt jobb är exempelvis alla APT för resten av året inställda. Är ju visserligen bara november och december kvar, men ändå.
Julavslutningen vi brukar ha är såklart inställd (vilken i och för sig brukar räknas som "decembers APT").
 
--------------------------
Än så länge uteblir rekommendationer om munskydd i Sverige.
Än så länge vidhåller Folkhälsomyndigheten att det inte behövs restriktioner för dessa, då de tror att maskerna skulle göra att folk förlitar sig på dem och slutar hålla avstånd.
OBS! Säger inte att det är MIN åsikt, utan bara vad de säger från FHM´s sida.
Jag tycker gott det skulle kunna bli maskrestriktioner i alla fall i utrymmen där det tenderar att bli folksamlingar och där det är svårt att hålla avstånd. Exempelvis inom kollektivtrafiken, i butiker och liknande.
Dock är jag gode säker på att det antingen måste till en regelrätt regel om munskydd, eller att FHM officiellt går ut med en sådan rekommendation för att majoriteten av alla svenskar ska börja använda dem. Känner jag mina fellow medborgare rätt så kommer majoriteten inte att göra något som vi "inte MÅSTE".
--------------------------
 
Åh, fy f*n vad jag längtar tills allt detta är över! Så att allt kan återgå till normalläge; eller ja, så normalt som det kan bli såklart.
 
 
 
Vi började inlägget med en negativ punkt, men då kan ju den andra få bli en positiv då istället.
Såg den här veckan att Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges skolkommuner är klar, och att Piteå hamnade på sjunde plats!
GRATTIS till min älskade, bästa lilla stad!
Nej, det är såklart inte Bäst då det fortfarande är flera kommuner som är bättre.
Men...
1. Piteå är med på Top-10!
och
2. Plats 7 av hela 290 kommuner är inte illa pinkat!
Tycker också det är så roligt att av de 10 högst rankade kommunerna så ligger hälften (5 st.) i Norr -och Västerbotten! :-D
 
 
Detta blir både en positiv och liiite negativ punkt... Men mest positiv ändå :-)
Jag har nämligen fått ett smakprov på hur min lägenhet kommer se ut efter renoveringen.
Nej, bilderna här ovanför är INTE min lägenhet. Jag bor fortfarande kvar här och de håller som bäst på med de två ovanför mig. Så min är inte påbörjad ännu.
MEN lägenheterna kommer ju se likadana ut, så detta är hur min lägenhet kommer se ut! Minus de svartvita tapeterna, då jag inte har sådana hos mig.
JAG ÄR SÅ JÄKLA TAGGAD ATT DET KAN NI INTE ANA!!!!
Bilderna på köket är alltså den föredetta sovalkoven, vilket som sagt fortfarande är sovalkov i min lägenhet.
Jag.Kan.Knappt.Vänta!
Jag vill laga mat där NU!
 
Såhär ser det ut hemma hos mig för tillfället.
Nerpackat i väntan på klartecken att flytta ner en våning.
(Ja, det är sängen som står upp till höger i bild ;-))
Inte riktigt drömscenariot att julpynta i...
Den öppna lådan till höger är sådant som ska skänkas bort.
 
Däremot har jag ett litet dilemma, vilket handlar om julpyntningen i år.
Eftersom renoveringarna ser ut att dra ut på tiden (Covid och sådant ni vet...) så har jag ännu inget datum då jag kan flytta ner i extralägenheten/när de kan börja med min.
Det betyder att jag inte vet om jag kommer bo här eller i extralägenheten under december och jul.
Hinner jag flytta kan jag ändå packa upp lite grann och julpynta där.
Men blir det december i min egen lägenhet vet jag inte riktigt hur jag ska göra.
Har ju hunnit packa ner i princip allt i lådor; tömt skåpar, lådor och hyllor, och jag vet inte riktigt om jag ids packa upp allt igen för att sedan packa IGEN när det är dags att flytta ner.
För säg att jag skulle packa upp nu och börja julpynta. Och såg får jag meddelande nästa vecka om att "nu är vi redo att börja med renoveringen av din lägenhet".
Eller att jag packar upp och julpyntar nu, och så får jag det meddelandet andra veckan i december...
För jag kan helt enkelt inte behålla allt nerpackat och julpynta PÅ det. Det kommer ju inte ens se mysigt ut, utan endast ännu mer kaos.
Åh! Jag vet verkligen inte hur jag ska göra!
Jag är oändligt tacksam och taggad på att få renoverat, men det känns surt att jag kanske inte kommer kunna julpynta alls i år. Ett år då jag känner att jag behöver det extra mycket.
 
 
Detta övervinner i alla fall ALLT!! Det är DETTA jag är som allra mest taggad på! Nytt badrum!!!!!
Modernt KAKEL, handduksvärmare (vilket jag inte ens visste sattes in som standard) och framförallt DUSCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tror inte att någon kan förstå hur mycket jag längtat efter att ha dusch! Kommer sannerligen inte att sakna mitt gamla slitna badkar för fem öre!
Ja, jag kommer absolut att ta före och efterbilder på min egen lägenhet :-D
 
 
Något som inte riktigt går lämna onämnt är det som sker i USA.
Jag har inte skrivit om valet här på bloggen, men det är bara för att jag inte bloggat på sistone.
Kan säga som så att mina ögon tårades när det gick upp att Trump förlorat valet. Glädjetårar, om nu någon mot förmodan missförstod ;-)
Min första glädjereaktion handlade inte om att Biden vunnit, utan om det faktum att Trump förlorat, haha ;-)
Är böjd att hålla med om vad jag läst/hört i sociala medier: "Tänk att vara så hatad att hela världen FIRAR när man förlorar ett val"... Tycker det säger en hel del om vilken typ av president en person är...
 
Och ja, jag vet om allt med Trumps alla stämningar, högsta domstolen och allt det där. Och att ingen egentligen är riktigt säker innan januari -då Biden installeras som USA´s 46:e president.
Och ja, jag vet också om att Trump faktiskt kan ställa upp igen i valet 2024. Men för tillfället känns det ändå som det går att andas ut en smula.
Tror nog aldrig att mina nerver varit så spända precis hela tiden som nu under detta val.
Inte ens under förra valet, då Trump vann. Känns liksom som att det varit tusen gånger mer på spel detta val.
 
Förresten... Vet inte om jag är den enda, men varje gång jag ser, hör eller läser om Trump börjar jag tänka på President Snow. Ni vet, diktatorn i Hunger Games-trilogin.
Som om Trump varit inspirationen till Snow-karaktären, eller att Snow varit Trumps förebild. Och ja, jag vet att böckerna kom ut långt innan Trump blev president.
Det är förmodligen bara jag och min konstiga hjärna som relaterar något sådant, men nu när den väl börjat tänka på det kan den inte sluta...
 
 
Det spökar i min lägenhet... ;-P
Hehe, nej skämt åsido. Det var bara så att när jag kom hem från jobbet i förrgår (tisdag) så möttes jag av detta.
Plus att det var typ 5 grader inomhus! Vet ju inte NÄR på dagen fönstret öppnats...
När jag åkte till jobbet på morgonen såg det som vanligt ut; lampan stod på fönsterbrädan och fönstret var stängt. Visserligen vet jag att handtaget inte varit helt nertryckt, och att det förmodligen kommit någon stark vindpust och tryckt upp det.
Men det känns ändå konstigt...
För mina fönster är sådana att även om handtaget inte är nertryckt så sitter fönstret så pass hårt i ramen att man måste använda lite kraft för att öppna det. Och jag VET att det var "fasttryckt".
Så det måste ha varit en extremt stark vindpust.
Eller så spökar det... 😋😂😜
 
 
 
Så; det blev ett långt inlägg lite i punktform (inspirerat av Annikas bloggform Torsdagspunkter).
Jag älskar detta koncept, då man ibland har flera saker man vill blogga om men de passar inte riktigt att få helt egna inlägg. Så jag tackar ödmjukast för den fina idén Torsdagspunkter!
 
Hoppas ni haft en bra vecka, trots Covids framfart! Jag höll på att skriva Trevlig helg, men insåg precis att det inte är fredag förrän imorgon hehe ;-P
 
På återseende!
Era fantastiska kommentarer!
1

Du är så gullig, Erica. Skriver alltid så fint om min blogg. TACK för det, min vän. DET värmer mer än du anar!
TACK snälla rara!!

Ja, infektionerna är verkligen talande nu. Överallt. Vi befinner oss verkligen mitt i den andra vågen. Otäckt är det, så otäckt.
Vi har ungefär samma restriktioner som ni har. Jag är glad så länge det inte går till lockdown. VI hade ju sådan i våras och jag vill inte dit igen. Tror inte på dem heller, lockdowns.

Såg du min punkt igår om munskydd? Jag fattar inte hur AT och FHM tänker där. EN gåta ....
DET är ju vetenskapligt bevisat att munskydd skyddar andra. OCH igår kom CDC här i US ut med att de även skyddar en själv.
SÅ på med dem. FATTAR inte att det blivit sådant stigma i Sverige runt detta enkla och självklara. Ofattbart. Skulle önska att det blev krav. ATT FHM och regering skulle börja ta i med hårdhandskarna och verkligen kräva det-- och en hel del annat där jag tycker det är lite för slappt.
men just munskydden, världens enklaste. OCH man rör verkligen inte ansiktet mer då man har dem på sig. Tvärtom.
Jaja, hehe, det var min lilla tirad om den saken ...
:-D


Nu till din lgh!
men åååå vad snyggt det kommer att bli sen!! DET är ju så klockrent att köket blir i alkoven!! OCH att du faktiskt får ett sovrum i det gamla köket. UNDERBART!!
ÅÅÅ vad snyggt det blir.

Så synd att det inte blir klart före jul.
Jadu, det här med att pynta, som du så väl behöver detta skitår, det är ju svårt. men det är val knappt värt att du gör det, eller??
OM du skulle få flytta ner NU vore ju saken biff, men du kanske inte får flytta ner förrän om ett par veckor.
BUHU, det kanske blir ett sånt år då du får maxa tid hos dina föräldrar?

45, ja jag fällde också glädjetårar.
OCH du skulle ha hört hur folk reagerade här. Jag hörde grannar som gick ut och hurrade på sina deck. Bilar tutade och på kvällen skickades fyrverkerier upp över golfbanan och våra sjöar.
Inne i DC var det ren eufori.
HAHA!
Ja, låt honom ställa upp i valet 2024 om han ids. PUST. Tror inte han kommer till makten igen.
Men jättebebin kan ju inte ens erkänna sig besegrad. USAs genom tidernas värsta president. Haha, jaaa ... jag har också jämför honom med President Snow, det har jag.

JAG har saknat din blogg. GLAD att du är på banan igen!!


Stora kramar och ha en fin och trevlig helg, Erica.
jag önskar att du redan bodde i den temporära lgh.

Svar: Tack för din fina kommentar!! Och att skriva positivt om din blogg är inte svårt. My Favorite Since 2007! Och när jag dessutom hämtar inspiration från vad någon annan gjort så är det ju en självklarhet att credda :-D


Andra vågen ja... Den är här nu, kan vi nog säga. Enligt myndigheternas pressträffar så ligger vi fortfarande långt under våra siffror från i våras (Sverige), men graferna pekar spikrakt uppåt. Därav tajtare restriktioner. Här i Norrbotten springer det iväg just nu; och enligt vad jag förstått, i Piteå och Luleå i synnerhet. Det senaste jag läste var att det är exempelvis 7 Luleåskolor som fått in Covid, och flera Piteåskolor. Läste att Strömbackaskolan (gymnasiet här) ställer om till "växelvis fjärrundervisning" igen för 2:orna och 3:orna.

Förskolebarn ska lämnas och hämtas utanför förskolan, alternativt endast en förälder åt gången tillåten i kapprummet.

När jag hämtade min systerson på fritids nu i veckan hade de satt upp en skylt på dörren med instruktioner. Man ska ringa telefonnumret till barnets fritidsavdelning och så skickar de ut barnet till en.


Jag kan också tycka det känns lite konstigt att det inte kommer rekommendationer om munskydd i alla fall på platser där det tenderar att bli mer folk, och där man inte kan hålla avstånd ordentligt. Exempelvis i kollektivtrafiken. I butiker. Och så vidare.
Dock tycker jag ändå jag ser "fler och fler" med munskydd. Majoriteten är utan såklart, men de poppar upp titt som tätt numera. Jag själv kom på mig själv med att sitta och googla på munskydd (vill hitta något roligare än de där ljusblåa ;-P) i förrgår.

Jag har tyvärr inte läst ditt inlägg ännu; ligger några dagar efter. Hade tänkt läsa ikapp efter jag skrivit mitt svar här :-)


Lägenheten ja! Ååååå vad jag längtar! VISST blir det FINT!! Jag är så taggad att jag håller på att krypa ur skinnet!

Men ja, som sagt: Julpyntningens ovisshet känns lite jobbig. Jag vill pynta NU, helst igår, men vet inte riktigt hur det ska gå till. Som sagt; packar jag upp nu så lär jag väl få flytta ner nästa vecka. Men väntar jag "för att pynta i extralägenheten" så lär det väl bli efter nyår... Nåja, det löser sig. Jag kör full fokus på summan av alltihop: Att jag kommer få bo i en nyrenoverad lägenhet till sist! Det övervinner allt, till och med att "inte få julpynta ett år" :-D


President 45 ja. Jag kände bara ren glädje när det gick upp att han förlorat. Speciellt som han bokstavligen gick ut och deklarerade vinst i princip INNAN de ens börjat räkna poströsterna...
Han kommer garanterat tillbaka 2024. Men jag hoppas inte. Och hoppet är ju som bekant det sista som överger en.

Åh, vad kul att det inte bara är jag som har dragit parallellen med President Snow. Sedan liknelsen slog mig första gången kan jag inte tänka på annat varenda gång jag ser 45:an.


Tack för dina fina ord, och vad roligt att du gillar min bloggs återkomst :-D

Stora kramar och ha en riktig toppenfin helg! (Jag önskar också att jag bodde i extralägenheten redan nu. Speciellt som det är en TREA, om jag förstått rätt vilken det gäller!)
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

Corona, detta dessvärre ständigt aktuella ämne! Vi har också fått utökad restriktioner, vilket ärligt talat mest känns som ett hån mot oss som jobbar inom skolan/förskolan... Hålla avstånd liksom, vilket skämt! Och undvika folksamlingar?! Hela skolan är ju en enda folksamling! Intressant att gymnasiet i Piteå ska gå över till växelvis distansundervisning - här finns (tyvärr, får jag faktiskt säga) inga sådana planer, TROTS att vi har flertalet covid-fall bland eleverna. Skolledningen har i alla fall bestämt att de ska betala för vår handsprit etc, fram tills nu har vi betalat det själva. Visserligen är det inga stora kostnader, jag har råd, men eftersom jag/de flesta av mina kollegor framförallt använder det på jobbet är det inte mer än rätt att skolan betalar.

Förstår att du längtar till din omgjorda lägenhet. Köket på "smakprovsbilden" ser jättefint ut, och det är absolut mycket bättre med sovrum och litet kök än med sovalkov och större kök. Trist med ovissheten kring julpyntet dock. Corona ställer då till det överallt.

Skumt med fönstret! Man kan undra hur det gick till?! Lite roligt för övrigt: Jag har en likadan lampa. :-D

Svar: Ja, eller hur! Nästan så att jag längtar tills vi svenskar kan gå tillbaka till att kallprata om vädret, haha ;-P
Precis, kan hålla med om att strängare restriktioner känns lite grann som ett hån mot vissa yrkesgrupper. För er i skolan exempelvis. Ni kan ju inte jobba hemma. I alla fall inte så länge skolorna håller öppet fysiskt, och visst var det så att ni lärare jobbade på plats även under distansundervisningen? Bra i alla fall att skolan ska börja stå för era handdesinfektionsmedelskostnader (tror det var det längsta ordet på min blogg haha :-D). Tycker det är det minsta de kan göra. För som du skriver; även om man kanske har råd med det själv, så kan jag tycka det borde klassas under samma som typ Arbetskläder för oss (i brist på bättre ord).

Har Covid kommit in på skolan/-orna och de inte ställer om till distans, eller i alla fall växelvis distans, så tycker jag skolorna borde bekosta munskydd till er också!

Ja, som jag förstod det kommer Strömbacka att ställa om till växelvis distansundervisning för 2:orna och 3:orna på vissa program. Kanske alla gymnasieskolor i landet borde köra så ett tag, egentligen, det kan jag hålla med om. För även om yngre barn "inte är de som driver smittan" (FHM´s ord) så måste man väl ändå säga att gymnasieelever räknas till gruppen Unga vuxna...


Samma problem inom Förskolan. Jag jobbar ju inom förskolans väggar så att säga, om än inte i själva verksamheten. Och är ju samma problem för förskolepedagoger. De har barn "upp-i-ögonen" varje dag, och att hålla distansering till småbarn är ju... ja...
Och så utsätts de ju dessutom när föräldrar kommer för att lämna och hämta. Föräldrar som varit utsatta för eventuell smitta på SINA respektive arbetsplatser.
På min förskola (och säkert på många) kör de i alla fall att man lämnar och hämtar ute, alternativt att endast 1 förälder åt gången är tillåten in i kapprummet.

Och så alla andra yrken där arbetarna inte kan jobba hemma, och där de träffar mycket människor i jobbet (trots skyddsutrustning). Är ju lätt att sitta och uppmana folk till hemarbete när man själv har ett jobb där man lätt kan jobba hemifrån.

Har sett att personalen på COOP här numera bär visir när de vistas ute i butiken. Inte bara munskydd, utan visir över hela ansiktet. Kan i och för sig hända att det varit så länge i andra städer, men jag noterade det nyligen här :-)


JAAAA! Jag längtar verkligen så obeskrivligt mycket tills min lägenhet är renoverad! Blev så jäkla taggad när jag fick vara upp i den översta lägenheten och kolla på hur det såg ut! Och precis; ska bli så otroligt skönt med ett riktigt sovrum. Kan känna att just sovalkov känns lite mer ungdomsboende eller studentboende ;-) Och såklart inget fel med det, men sovrum är sovrum :-D

Däremot kommer köket faktiskt till och med att bli lite STÖRRE än vad det är nu. Alltså själva köksdelen. Jag kommer få mer arbetsyta, vilket jag sannerligen ser fram emot. Plus att den nya planlösningen kommer utnyttja kvadratmeterna i lägenheten sååå mycket bättre. Mindre "döyta". Just nu har jag till exempel en dörr med en liten "passage" mellan köket och hallen. Denna öppning använder jag ALDRIG = döyta.

Jag badar aldrig någonsin i mitt (gamla och slitna) badkar, utan duschar bara i det. Så med riktig dusch istället kommer jag få in någon typ av badrumsskåp, eller kanske kanske en liten tvättmaskin. Det kommer bli SÅ BRA det här :-D


Jepp, så skumt med fönstret. Måste verkligen ha varit en ordentlig vindpust som blåst rakt mot fönstret för att "trycka" det ur ramen. Och vad kul att du också ha en sådan lampa. Gissar att det är väldigt många människor som äger Årstid från IKEA ;-)


Hoppas du får en jättefin helg och att du får hålla dig frisk!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?