Det är nästan så jag önskar...
Det finns en sak jag funderat lite över den senaste tiden, och det handlar om all kritik riktad till Regeringen samt FHM angående Coronasituationen.
All kritik som lyder typ att "de gör inte tillräckligt", att de "borde göra mer". Att regeringen är "för mesiga" och så vidare.
Det är här jag är genuint nyfiken, måste jag erkänna. Vad betyder egentligen "göra mer"? Vilka åtgärder är det man fiskar efter? Konkret; vad är det regeringen kan införa framöver som inte redan är gjort?
Och nej, jag är inte sarkastisk; jag är genuint nyfiken.
Vilka steg finns egentligen kvar -förutom fullskalig lockdown av hela landet?
 
Visst, de skulle absolut kunna lagstadga munskydd (ser inget problem med det). Men sedan då?
Vad är det Regeringen kan göra som de inte hittills gjort, utan att tumma på lagen?
För som jag förstått det så går det inte att införa en fullskalig lockdown i Sverige, och det är grundlagen som sätter stopp för det.
Var tvungen googla lite, och hittade då att det inte är gjort i en handvändning att ändra i grundlagen. Det tar flera år. För att ändra i grundlagen krävs att Riksdagen fattar två likadana beslut OCH att det går ett riksdagsval mellan besluten.
Grundlagarna står över alla andra lagar, och en total lockdown strider mot grundlagen.
Har också förstått det som att det jobbas på en ny "pandemilag" som ska ge Regeringen större möjligheter när det kommer till denna typ av kriser, men eftersom en sådan egentligen strider mot grundlagen om människors frihet så tar det tid att få igenom.
Så igen, jag är genuint nyfiken: Vad kan Regeringen egentligen göra för fler åtgärder, alltså drastiska åtgärder, som skulle göra kritikerna nöjda?
 
Kan inte låta bli, men det är nästan så att jag önskar att det infördes en total lockdown här. Alltså total. Då allting stänger; alla butiker, alla företag, alla föreningar, allt. Inklusive alla skolor och förskolor.
Ja, basically att alla människor här i landet skulle leva under totalt "utegångsförbud" under typ två månader. Med undantag för att handla mat.
Inte för att jag vill vara isolerad. Jag hoppas såklart INTE på en lockdown (absolut inte), men detta är ett tankeexperiment.
För att.. kan hända att jag är cynisk nu, men skit samma... Jag har en KÄNSLA av att många som klagar på Regeringen nu - att de gör för lite - är samma personer som skulle kasta skit på Regeringen om vi hamnade i ett isoleringsläge. "Regeringen kan inte bestämma över MEJ! Jag har rätt att gå var jag vill faktiskt!"
SÅKLART inte alla, men en stor grupp som skulle klaga på regeringen oavsett vilket beslut de skulle fatta.
 
En annan sak jag även tänkt på; Är vi så jä*la dåliga på det här med att tänka själva och ta eget ansvar??
Återigen, jag menar naturligtvis inte alla. Finns många som följer rekommendationer, och jag ser faktiskt fler och fler använda munskydd nu än förut, det ÄR många som faktiskt arbetar hemifrån och det är många som faktiskt ställer in sina sociala tillställningar trots att det känns aptrist.
Men nu pratar jag generellt hur det ser ut.
Behöver vi verkligen att någon inför regelrätta lagar för saker och ting för att vi ska klara av att göra [vad det nu kan vara]?
Jag tycker ändå myndigheterna har gett oss lång tid att verkligen ta eget ansvar i att följa rekommendationerna. Nio månader - inte långt från ett år - har vi ju haft på oss att verkligen ta ansvar i att följa rekommendationerna de satte upp.
Och nu har det ju då kommit hårdare restriktioner; för att en så stor del av befolkningen slarvar med rekommendationerna. För att...vad...för att ordet rekommendation i folks öron betyder typ att jag behöver bara följa det om jag vill...?
För att "men jag VILL ju verkligen [insert valfri social aktivitet]".
 
Om jag tar munskydd som exempel, då det varit en het debatt senaste halvåret. Det känns liksom som ett bra exempel också, då det är en sådan konkret grej.
FHM har blivit bombarderade med frågor sedan pandemin startade om varför de inte rekommenderar munskydd. Och javisst, jag funderar också. Min personliga åsikt är att det kan väl inte skada?
Låt oss hypotetiskt säga att det inte fungerar; då spelar det väl ändå ingen roll att man har dem på sig. Det skulle ju inte bli VÄRRE för att man bär dem.
Och fungerar de; ja, då räddar man liv.
Vi kommer ju liksom inte att dö För Att vi bär munskydd...
MEN vad jag känner är att... spelar det egentligen någon större roll om myndigheterna rekommenderar dem eller inte? MÅSTE de rekommendera (eller lagföra) dem för att vi ska klara av att använda sådana?
Munskydd är ju liksom inte olagliga att använda!
Det är ju bara att skaffa hem ett gäng och ta på sig en när man åker iväg någonstans där det finns andra människor. Vi kan väl tänka själva. Behöver vi verkligen, som sagt, myndigheterna till att diktera varenda liten detalj?
För om tillräckligt många (ja, jag pratar till mig själv också!) bara skulle börja använda munskydd så skulle det ju inte behövas en order från FHM eller Regeringen.
 
Vad jag försöker få fram på mitt komplicerade sätt är i alla fall att jag kan tycka det på ett sätt är lite konstigt med all kritik om att "Myndigheterna inte har lyckats få ner smittan", när det faktiskt är VI - befolkningen - som generellt varit usla på att följa rekommendationerna.
Och nej, jag menar självklart inte att all kritik är obefogad. Naturligtvis måste man få kritisera regeringen och andra myndigheter. Det är viktigt till och med. Så viss kritik är absolut befogad.
Men som sagt; vi kan väl ändå tänka själva också. Vi KAN faktiskt tillföra eller ta bort saker ur våra egna liv utan att Regeringen gjort det till en regel.
Vad är det folk vill ha egentligen? Regeringsbeslutad lockdown/isolering/utegångsförbud?
 
Och igen; såklart finns det delar där man kan kritisera hur myndigheterna skött det nu under pandemin. Äldreomsorgen. Vården. Förskola och skola.
Speciellt med de sistnämnda (jag har ju inte särskilt mycket insyn i de två första, så kan ej uttala mig) funderar jag faktiskt över varför FHM fortsätter hålla fast vid samma linje för skolorna, när Covid uppenbarligen tagit sig in på just skolor.
Men det finns så många grenar att klättra i gällande allting under denna pandemi, och jag hade inte tänkt skriva en bok här i bloggen.
Att man belyser/pratar om en vinkel på en gren betyder inte att man skiter i resten av trädet, om ni förstår hur jag menar.
 
 
Vad tycker du om myndigheterna under den här pandemin? Regeringen? FHM?
Använder du munskydd?
Jobbar du "på plats" eller har du möjligheten att jobba hemma i år?
Vill dock bara påpeka att det inte finns rätt och fel svar. Jag själv och många med mig har ju inte jobb där det går att jobba hemifrån :-)
Finns det någon specifik åtgärd du tycker Regeringen ska göra härnäst?
 
 
 
Stay Safe!
Era fantastiska kommentarer!
Elisabeth
1

Jag vill inte ha lockdown och utegångsförbud, dels av rent egoistiska skäl (återkommer till dem), dels för att det inte verkar fungera speciellt bra att stänga ner samhället och låsa in människor. I Spanien till exempel ökade ju smittspridningen mycket i höstas, trots att de hade en total nedstängning under flera månader i våras.

Så, till de rent egoistiska skälen: Min "insats" (oerhört fånigt ord, men jag hittar inget annat) under den här pandemin tycker jag till stor del handlar om det jag gör på mitt jobb. I våras ställde vi om till distansundervisning över en natt, lärde oss system och planerade om undervisningen för att den skulle passa till distans. Nu har jag distansundervisning OCH klassrumsundervisning SAMTIDIGT - på samma lektion har jag alltså elever både på Meet och på plats i skolan. Vissa elever är på plats varannan vecka, andra har ingen distansundervisning och är alltså där varje vecka, om de inte är med på Meet för att de är hemma med milda symptom, förstås. Lite rörigt, om man säger så. ;-) Så, p.g.a. detta är jag så pass egoistisk att jag vill fira jul med mina föräldrar, och det hade jag förstås inte kunnat göra om resor förbjudits eller utegångsförbud införts. Jag kommer dessutom bryta mot rekommendationerna om "icke nödvändiga resor", för att åka till mina föräldrar är ju inte en nödvändig resa... Därför är jag lite försiktig med att prata om folks bristande förmåga att följa rekommendationerna. För ja, jag stör mig på folk som festar, inte håller avstånd och så vidare, men ärligt talat, vem är jag att sucka över detta när jag själv kommer att välja att göra en onödig resa och därtill träffa personer jag inte bor med?! EGENTLIGEN borde jag förstås tillbringa hela julledigheten ensam i min lägenhet, för vi ska ju som bekant inte träffa människor vi inte bor med.

Jag tycker att regeringen borde införa distansundervisning på alla gymnasieskolor, som de gjorde i våras. Här är smittspridningen betydligt större nu än då, så jag stör mig verkligen på regeringens/FHM:s bristande logik.

Svar: Nej, lockdown/utegångsförbud är det sista jag också vill ska hända. Tror absolut inte att något gott kan komma ur en sådan åtgärd. Min åsikt är att lockdowns endast hjälper till att rasera hela samhället, och de får inte ens slut på smittspridningen. Kanske för två veckor, men precis som du skriver så har ju alla andra länder redan testat det -och de knockas ju av smittovågen som kommer efter öppnandet av samhället. Det jag menade var mest att en liten liten del av mig nästan hoppas på det (men då inte rent logiskt förstås), mest bara för att förespråkarna för "STÄNG ALLT!" skulle få se vad en ordentlig lockdown skulle göra med samhället. Jag är säker på att många skulle börja klaga redan morgonen efter; när de ska till jobbet/börja jobba och inte har någonstans att lämna av sina barn... Det är i alla fall en känsla jag har.
Men ja; det kommer inte hända eftersom Regeringen inte har behörighet att utfärda en sådan åtgärd utan en grundlagsändring.
Blir mest frustrerad över att det är så många människor som i princip vägrar rekommendationer "så länge De inte stänger ner tänker jag då minsann inte ..."

Är även sedan länge så frustrerad över att man alltid måste lägga in disclaimern "inte alla ..." så ofta att det man egentligen pratar om drunknar. "Inte alla ..." är ju liksom underförstått, och jag hatar hur svår en text blir att läsa med alla sådana disclaimers.


Jag kan ju känna angående att Du åker till dina föräldrar över jul INTE är en onödig resa. För ja, rekommendationerna är att endast umgås med personer i sitt hushåll, MEN de sa ju exakt samtidigt att för ensamhushåll kan man välja ett par personer man umgås med. För att man ska skydda den psykiska hälsan hos befolkningen.
Så som sagt; jag personligen skulle inte klassa det som en onödig resa.


Ja, resonemanget runt skolan känns ju en aning konstigt. Ena gymnasieskolan här i Piteå har återinfört distansundervisning delvis; gäller vissa program för 2:orna och 3:orna. Den andra gymnasieskolan här har gått över till distans för alla (som jag förstod det). En lågstadieskola här i stan stängde en vecka på grund av hög sjukfrånvaro bland personalen. För de får ju typ inga vikarier nu heller vid frånvaro.

Jag är också lite frustrerad över synen på förskolan. Det är som att det inte anses att det är en arbetsplats, utan bara ett "förvaringsställe för ungar". Om jag får prata fritt från hjärtat nu så förstår jag inte riktigt varför De (alltså myndigheterna) går ut med att man ska hålla exempelvis 15-timmars hemma. För jag menar; har man en 15-timmarsplats betyder det ju att i alla fall en (1) förälder är hemma. Och är barnet 3-5 år betalar man ju ändå inget för platsen. Och för barn 1-2 år så går det väl att pausa kostnaden under den här tiden?
Som jag förstått det så är det ju också så att om det finns smitta/sjukdom i familjen nu så får barnet ändå vara på förskolan om hen inte visar några symptom. OCH föräldrarna får komma och lämna/hämta barnet... OCH jag vet att alla förskolor kör "coronasäker lämning/hämtning", men att barnet skulle vara hemma borde väl vara det SÄKRASTE...

Jag vet ju självklart att det handlar om barnens rätt till förskolan, trygghet och rutiner. Tycker såklart det är otroligt viktigt. Vet att det blir tufft att bryta sådant, men just nu ÄR ju allting supertufft! Det här är ju inte ett vanligt läge, och (förhoppningsvis) är det inte för evigt.
FHM säger att "barn inte driver smittan". Och nej, kanske kan vara så. Men vad säger att barn inte KAN smitta? Barn testas ju inte. Och barn kan ju smitta exempelvis pedagoger med något annat, vilket med "minsta symptom-grejen" betyder att pedagogerna måste stanna hemma. Så jag håller med dig om att det känns som att FHM´s argument där inte riktigt håller.


Tack för din feedback! Och ha en riktigt mysig Första Advent!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

Håller SÅ med dig om inställningen till förskolan! Hörde dessutom om hur den coronasäkra lämningen/hämtningen gör att personalen får nya arbetsuppgifter. På en förskola gick det till på följande sätt: När ett barn med förälder som är sjuk i Corona lämnas på förskolan måste personalen ta på sig handskar, hämta barnet - som för övrigt måste gå ifrån föräldern på egen hand, eftersom personalen inte ska ha kontakt med föräldern - och sedan tvätta barnets händer i... en evighet, ta av sig sina handskar och skicka iväg barnet till resten. Knappast lyckat i en situation där många av personalen själva är hemma p.g.a. corona/coronasymptom/vabb. Och precis, barnen kan smitta med en vanlig förkylning, personalen måste stanna hemma, ta test och så vidare... Nej, barnen borde verkligen vara hemma.

Tack för att du säger att min julresa kan räknas som nödvändig. :-) På ett sätt är den väl det, men jag kan ändå känna mig lite "skyldig", så att säga.

Svar: Ursäkta det sena svaret. Precis! Situationen inom förskolan kan ju knappast vara hållbar i det här läget. Eller ja, det är den ju inte redan nu. Precis som du skriver, så leder det ju bara till att personalen får FLER uppgifter på FÄRRE personer. Speciellt om barnen ska lämnas "coronasäkert", och så kanske det kommer 7-10 barn samtidigt. Plus att dessa barn kanske kommer när det är dags att äta frukost. Så personalen ska ha lämning samtidigt som de ska börja servera mat...
Och hur blir det för alla barn som har jobbig lämning? Alla barn på förskolor runt om i landet som behöver bli lämnade "från famn till famn", så att säga. Det är ju en trygghet för de barnen.
Och precis; barnen kan ju smitta personalen med vanlig förkylning, magsjuka eller vad som helst. Vilket betyder att pedagogerna måste stanna hemma. Speciellt tänker jag efter jul, när vi går in i den vanliga sjukdomsårstiden (vabruari...).
Känns verkligen inte som att det är särskilt genomtänkt.


Hoppas du får en bra vecka i alla fall! Stay safe!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?