Om drömmar utan hinder
Börjar med ett par disclaimers:
1. Det här är ett DRÖMinlägg. Det har ingenting med "vad som är rimligt" att göra. Ekonomi, jobb och praktiska saker lämnas helt åt sidan för tillfället. Det är en DRÖM, och jag är av åsikten att drömmar absolut inte behöver vara "rimliga". Det är väl just det som Dröm betyder... Jag tror också det är viktigt att vi faktiskt tillåter oss att drömma om saker, även om de inte kommer inträffa.
 
2. Nej, jag tittar inte aktivt på hus, och jag har i nuläget inga planer på att flytta. Snarare tvärtom, skulle jag vilja säga, eftersom min lägenhet ska renoveras (och jag såååå mycket vill bo i en nyrenoverad lägenhet).
 
3. Det handlar inte heller om vad som är rimligt att jag skulle kunna klara av, rent praktiskt. Det handlar om vad jag för tillfället drömmer om.
 
 
 
Flytta till landet.
Om någon lagt fram det förslaget för min del för typ tio år sedan hade jag bara skrattat.
Dels kunde jag inte tänka mig att bo någonstans där det inte var tätbebyggt (förr kände jag mig alltid tryggast i tätbebyggt område, typ villakvarter) och dels var jag rädd för skogen.
Men jag har på riktigt bytt sida.
Det har smygit sig på under en lite längre period; därför har jag inte riktigt tänkt på det. Men det står klarare och klarare för mig att jag börjat drömma om att flytta "ut på landet". Alltså det "riktiga" landet. Inte till något villakvarter där det är ett par meter mellan husen, utan där boendena kallas Gårdar.
 
Kan visserligen ha lite med att göra att jag följer diverse konton på detta tema runt om sociala medier, och jag är medveten om att det förmodligen är en rätt romantiserad bild av denna typ av boende.
Men samtidigt tycker jag ändå att de olika konton jag följer som handlar om detta ändå visar olika sidor av landsbygdsboende.
Jag känner mig säker att säga att jag skulle uppskatta de olika årstiderna på ett annat sätt om jag bodde ute på landet. Jag skulle uppskatta hösten, och kanske till och med snön, på ett sätt som jag inte gör inne i stan (där snön blir brun av avgaser typ direkt...)
 
 
Jag vill köpa typ en Norrbottensgård, kanske till och med en med ett visst renoveringsbehov, och renovera upp den till mitt drömboende.
Men inte en sådan renovering där man gör om allting inomhus till modernt. Det finns ju något som heter Byggnadsvård; vilket (som jag förstått det) handlar om att man renoverar en byggnad utifrån hur den är byggd från början.
Alltså istället för att blåsa ut hela huset och sätta in nytt och ultramoderna material/saker så bevarar man det gamla, med respekt för de som byggde huset en gång i tiden.
Nu gissar jag; men skulle kunna tänka mig att det finns norrbottensgårdar som faktiskt är k-märkta, och då får man ju inte göra vad som helst.
Men en Norrbottensgård, kanske också med tillhörande diverse uthus, skulle jag innerligt vilja köpa.
 
Jag drömmer dock inte om en gård som innehåller typ ladugård eller stall, eftersom jag inte är intresserad av att hålla kor eller hästar. Jag ÄLSKAR hästar och har alltid gjort, men vill inte ta på mig allt vad det innebär att driva ett eget stall.
Jag vill prova på att odla så mycket av min mat jag kan; typ grönsaker, någon krydda kanske, potatis, kål o.s.v. Och så typ hallon, jordgubbar och äpplen.
 
Jag vill kunna bara springa ut på gården med Ms Canon när Norrskenet uppenbarar sig på natthimlen.
Jag vill kunna bara gå utanför dörren och vara ute i naturen, inte behöva "ta sig iväg till naturen".
Jag vill känna lugnet som livet i en stadslägenhet eller ett villakvarter aldrig kan ge.
 
När jag ändå är igång med drömmarna skulle jag i detta scenario vilja jobba med något hemmabaserat; typ Fotograf, Författare eller liknande. Någonting kreativt.
Jag hade absolut kunnat tänka mig att jobba på mitt nuvarande jobb och samtidigt bo på en sådan gård, men i mina drömmar handlar det om att jag vill köpa en gård och göra den till min livsstil :-)
Ja, det kaaaan vara så att jag drömmande följer personer/konton som Jonna Jinton, UnderbaraClara, Elin Kero och Northern heart...
Men jag hänvisar till de disclaimers jag skrev högst upp; det här handlar inte om vad som är rimligt, vad jag skulle klara av eller inte klara av eller om jag har råd med en sådan förändring. Det här är helt enkelt en dröm jag har om att prova på att leva på ett annat sätt.
Ett enklare sätt.
Och med enklare menar jag inte mindre jobb. Jag ÄR medveten om att det är mycket MER jobb med hus/gård än med lägenhet.
Det är alltid något som behöver tas tag i med hus; jag vet. Men på något sätt har det börjat exaltera mig mer än skrämma mig.
 
Vem vet... en dag kanske...
 
Vad drömmer Du om? Om pengar eller andra praktiska saker inte var ett hinder.
Era fantastiska kommentarer!
Therese
1

Att jobba med musik. Tänk att ha en egen studio hemma, med alla instrument som behövs, mixerbord och dator med alla program jag behöver. Bestämma mina egna arbetstider, släppa all prestationsångest och bara skriva/spela/sjunga för att jag älskar det, och att kunna försörja mig på det. Jag trivs på mitt nuvarande jobb, men fick jag välja mellan det och drömjobbet så skulle jag säga upp mig, så länge jag visste i förväg att jag alltid skulle ha en inkomst från musiken. Det största problemet, förutom att en skulle behöva massor av pengar redan innan för att kunna satsa på ett sådant jobb, är att jag inte skulle vilja ha kändisskapet som eventuellt skulle följa med på köpet. Fy för att bli igenkänd överallt, jag som är så introvert...

Svar: Förstår PRECIS vad du menar! Känner som sagt samma sak när det gäller egen fotostudio med alla fototillbehör man kan önska.
Jepp, jag älskar också mitt jobb. Men som du skriver; skulle möjligheten till drömjobbet/tillvaron dyka upp...

Precis; det är så synd att det dels behövs så mycket pengar till att börja med, och dels att man ju vill ha någon typ av försörjning under tiden man startar upp. Har aldrig fattat hur alla "hoppar och satsar" får ihop det. De måste ju antingen ha ett extremt sparkonto, eller en partner med riktigt bra inkomst.

Önskar verkligen att alla i samhället som ville skulle kunna ha möjligheten att satsa på sina yrkesdrömmar/talanger. I alla fall att alla skulle ha chansen att prova och se om "vingarna bär". Tror verkligen att bland annat kulturbranschen och uppfinningsbranschen (nya innovativa idéer) skulle blomstra. Tror att det finns väldigt många där ute som sitter på både talang, idéer och sådant, men som aldrig har chansen att nå ut med detta. För att vi i första hand måste ombesörja vardagsförsörjningen.

Nu spekulerar jag; men jag tror även psykisk ohälsa skulle minska drastiskt; inte helt såklart men med många procent, om fler fick chansen att jobba med sina intressen och följa sina drömmar.
Så om jag skulle önska (utan att tänka på sådant som praktisk genomförbarhet)... BASINKOMST!
Och motståndet mot den idén; "Då skulle ju ingen jobba!"... Jag tror helt ärligt inte det skulle bli så. Visst att det finns de som skulle passa på och bara ligga på soffan, men jag tror ändå att majoriteten skulle ta sig för något, och väldigt många skulle fortfarande jobba. För även om basinkomst skulle bli en grundtrygghet, så är det ingen som vill leva på kanske 8000/månad i längden...
Jag drömmer om Basinkomst haha :-D


Håller också med om det där att bli igenkänd. Känner typ samma sak, även om det blir inom ett annat ämne. Fy tusan för att vara en offentlig person som alltid blir igenkänd om man går utomhus.
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

Jag drömmer också om att flytta ut på landet, där jag skulle ha en STOR trädgård, med stora trädgårdsland, äppelträd, plommonträd, päronträd, bärbuskar (hallon, vinbär, krusbär, kanske björnbär) och växthus. Till huset - som gärna får vara ett renoverat litet torp - skulle det även finnas en jordkällare, som jag skulle förvara alla grönsakerna i. Av frukterna och bären skulle jag göra mos, sylt och saft. (Och kakor! ;-)) Jag skulle även ha en eller två katter, gärna från ett katthem, för att hjälpa hemlösa katter.

Det är inte så att jag inte trivs med mitt boende, hyreslägenhet med gångavstånd till jobbet och nära till affären är verkligen bra, och min lägenhet är jättefin, men ändå kan jag ibland drömma om det jag skrev ovan.

Svar: Vad roligt att du också har en dröm om landet :-D Ja, visst vore det underbart att komma bort från stadsstressen (som i viss mån trots allt finns där även i en småstad) och få andas på en egen gård ute på landsbygden!
Låter som vi vill odla ungefär samma saker också :-) Plommonträd hade jag inte tänkt på dock; det vill jag också ha!

Håller också med om bärbuskarna, eventuellt med undantag från vinbärsbuskar. Har tyvärr aldrig gillat vinbär, även om jag alltid ÖNSKAT att jag skulle tyckt om dem då vi hade sådana buskar hemma när jag var liten. Och farmor & farfar hade också sådana. Däremot gillar jag t.ex. svartvinbärssaft, så det skulle i så fall vara att jag använde bären till det ;-)


Djur är som sagt inget jag ser i min bild, men skulle jag ha något skulle det nog också vara en katt i så fall :-) Eller en hund; men jag gillar inte riktigt tanken på att vara så pass "låst" igen. Jag gillar ju att resa också...


Jag förstår precis vad du menar med jobbet och livet i stan/bebyggelsen. Jag är likadan; jag älskar mitt jobb, innerligt älskar det, så det har inget med det att göra. Tror verkligen det är viktigt att vi faktiskt tillåter oss att drömma då och då. Känns som att livet skulle bli väldigt tråkigt utan drömmar, även om det är saker som man "vet" aldrig kommer inträffa.
Å andra sidan vet man aldrig... Livet är ändå långt och man vet aldrig vad som händer i framtiden. Vem vet... om 10, 15, 20 år kanske något händer så man plötsligt står inför möjligheten att förverkliga en dröm man haft länge.


TACK för din feedback!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?