Right Now in Piteå
Äntligen har snön (i princip) försvunnit även här hos oss! SOM jag längtat! Men det vet ni redan ;-)
Igår kväll, alltså tisdag, var vädret dessutom så... ja, det kunde inte ha varit bättre helt enkelt. Solen sken från en klarblå himmel och det var relativt varmt. Visst; kallt om man jämför med sommaren. Men det är ju faktiskt inte sommar än på ett tag.
Temperaturen för tillfället ligger på ungefär 5 plusgrader, lagom för att man i alla fall inte behöver pälsa på sig fem miljoner lager kläder innan man går ut. Det räcker med en fleecejacka/tjockare jacka och joggingskor.
Dock kände jag efter ett tag på gårdagens promenad att jag ändå skulle ha tagit med mig vantar, men å andra sidan höll jag ju hela tiden på med kameran... vilket resulterar i att händerna blir kallare och stelare.
 
Det blev heller inte direkt någon mastodontpromenad. Dock var jag ute i ett par timmar, haha. Hastigheten är inte hög när kameran följer med. Blir liksom måååånga stopp på vägen ;-)
Jag styrde apostlahästarna mot Svartudden-hållet, dit jag faktiskt inte brukar gå särskilt ofta (aldrig annars än när jag skulle till Arbetsförmedlingen förr).
Jag gick bort till villaområdet på Svartudden, där jag sedan vände och gick tillbaka till stan.
Måste säga att det ändå är ett otroligt perfekt ställe att bo på. Insåg när jag gick runt där att det egentligen är det perfekta området...
Det är lugnt, fint, mysigt, ligger bokstavligen på gångavstånd till stan men tillräckligt avskilt för att man ska få känna lugnet av naturen.
Dessutom har de en alldeles underbar utsikt! OCH det gäller typ alla hus där, enligt vad jag kunde bedöma. Området är nämligen byggt mitt i en brant backe, så även de hus som ligger bakom ett annat har utsikt.
Gruset i skon är väl dock att det minsann inte direkt är det billigaste området som finns... Har det för att man får punga ut med en hel del kosing för ett hus där.
Och trots alla fördelar så tror jag nog ändå att det är inte riktigt är mitt förstahandsval den dagen jag ska (bäst att tänka positivt ;-P) köpa hus. Finns andra områden jag är mer intresserad av i så fall.
Men fint var det.
 
Men låt oss starta från början...
Större delen av promenaden befann jag mig mitt i GYLLENE TIMMEN! Blir helt jäkla LYRISK över den! Älskar, älskar, älskar gyllene timmen-ljuset!!!
 
Första bilden blev Stadsberget, Piteås nyaste parkeringshus.
Jämfört med det nergångna (understatement!!) P-däcket som stod där innan är Stadsberget jättefint. Fungerar även som samlingsplats, mötesplats, utsiktsplats (högst upp) och på vintern: Pulkabacke.
Notis: De där 400-dekalerna syns då precis ÖVERALLT för tillfället.
Min lilla stad fyller ju nämligen 400 år nästa onsdag, den 12:e maj.
Hela året kallas jubileumsår, och 400 årsjubiléet uppmärksammas därmed hela året. Men det är den 12/5 som är själva "födelsedagen". Det var den dagen som Piteå fick stadsrättigheter. 12 maj 1621.
Tänk att lilla Piteå har funnits i fyrahundra år :-)
 
En kort bit senare stöter vi på nästa nybygge. Pitebos vräkiga hyreshus Stadstornet aka Snusdosan. Ni kan ju säkert ana varför huset fått det smeknamnet haha ;-)
Huset heter Stadstornet, men säg bara "Snusdosan" till vilken pitebo som helst så vet alla vilket hus det är.
Bor man HÄR; ja, då är man ändå rätt tät (ekonomiskt). Lägenheterna här har en femsiffrig prislapp; upp till 20000 spänn i månaden för de största (tror det var en 4:a eller en 5:a som kostade det när huset stod inflyttningsklart 2017).
Just nu ligger det en 3:a där uppe på Pitebos hemsida. Den är ungefär lika stor som den jag bor i just nu. Den kostar 12276 kr/månad...
Och ja, jag är medveten om att lägenhetshyra i en storstad - exempelvis Stockholm, där bostadsmarknaden är som den är - lätt kan komma upp i femsiffriga belopp. Men jag tänker att det här är ändå Piteå; en liten liten stad med 43k invånare i Norrbotten.
Här en tolv, -femton, -tjugotusen i månaden sjukt mycket för en hyresrätt.
 
Här har vi ett annat nybyggt hyres?hus. Vem som äger det har jag dock ingen aning om. Kan vara Pitebo. Kan vara någon av de andra, privata, hyresvärdarna. Noll koll. Men å andra sidan har det byggts så otroligt mycket nytt i den här stan nu under 2010-talet. Det är ju nya hus typ överallt.
Kan dock känna en stor glädje över att det byggs så mycket nytt. Den typen av investeringar i en stad betyder ju i alla fall att stan/kommunen är långt ifrån att dö ut... Det tyder snarare på expandering, eller vad det heter.
 
Sundsgatan. Min gata :-) Avskyr dock att köra bil här.
 
Tages bro över stadskanalen.
 
Många leder häromkring. Gå och cykla kan man göra överallt här. Överallt.
 
Gymnasieskolan i Piteå; Strömbackaskolan.
Jag har inte så många minnen från 80-talet (innan jag började lekis), men har faktiskt ett kort minne av att jag sett Strömbacka när skolan hade brunnit. Efter lite googlande fick jag veta att detta hände 1989. Jag var alltså 5 år gammal.
 
Hittade också en bild från den händelsen, via Googles bildsök. Källan är tydligen PT, men kommer inte in på artikeln eftersom i princip allting på den tidningens sida är bakom betalvägg.
Men jäklar alltså!
Tur i oturen hände detta tydligen under sommarlovet. Det går runt 2000 elever på den skolan; TÄNK om en sådan sak hänt mitt under en termin! På dagtid...
I år är det alltså 32 år sedan.
 
Okej, det blev en parentes ;-)
Tillbaka till fotopromenaden...
 
Eller ja, okej. Här kom det mer skolbilder (kommer mer lite längre ner också, från när jag gick hemåt).
Huvudentrén med skolans namn framför.
 
Och här har vi ju då ytterligare lite dyrgripar till bostäder... Strax bortanför gymnasieskolan och stadshuset (det senare syns längst ner på bilden) ligger Strömbacka strand. Ja, fint namn eller hur! HÄR skulle jag kunna bo enbart för utsiktens skull! Och för namnet.
 
Husen ser då ut såhär när man närmar sig från skolans håll sett. Inte jättevacker omgivning kanske. Ligger granne med stadshusets parkering.
 
MEN på andra sidan ser det ut SÅHÄR!
FATTA att bo såhär! Promenadstråk bokstavligen precis utanför dörren. Och för de som bor på den här sidan av huset...
 
...är detta utsikten från bostaden.
Och ja, jag vet. De där fula ledningarna är ju faktiskt gruset i dojjan här. Men inte så mycket i livet är helt perfekt. Man får fokusera på själva utsikten istället.
Ja, jag dregglar. Bor man här kan man ju för tusan fota Norrsken från balkongen!
 
Vet dock inte vilken hyresvärd det är. Ganska säker på att detta inte är Pitebo. Det är inte heller min hyresvärd.
Tyvärr är ju även detta inte direkt de billigaste lägenheterna man kan hitta. Det är inte Stadstornet-priser, men kan säga kort och gott att de går bort för en ensamstående låginkomsttagare ;-P
 
Mot Svartudden.
 
Mot stan.
 
Svartudden villaområde.
 
Och HÄR tog det stopp ;-) Liiiite för blött och lerigt, tyckte mina vita joggingdojjor...
 
Tillbaka till centrum bär det av...
 
Mitt i den fantastiskt, ljuvliga, underbara Gyllene timmen!
 
Blött, blött, blött. Och skitigt.
Men det är VÅÅÅÅÅR!
 
Och så var vi tillbaka, haha ;-)
Måste erkänna att det kändes så konstigt att stå där utanför huvudentrén. Just där har jag inte varit på 18 år. ARTON ÅR!
Det är ARTON ÅR sedan jag tog studenten!!! De ungar som FÖDDES det året tar för tusan Studenten NÄSTA ÅR!
Åldersnoja much?!?!
 
En av ingångarna längst långsidan med utsikt mot stan.
 
Freja. Här tillbringade jag mesta tiden av mina tre gymnasieår. I denna byggnad huserade Barn & fritid och Omvårdnads.
Idag är det tydligen kontor för Utbildningsförvaltningen.
Alla skolans byggnader har namn efter asagudar.
Oden, Tor, Freja, Ymer, Balder och Atle.
 
Oden till vänster. Tor till höger.
 
Badhusparken. Fotad från gångbron som går över vägen och kanalen.
Ja, jag vet. Parken ser inte direkt mycket ut för världen den här årstiden. Men på sommaren är den jättefin. Och faktiskt även på vintern, då den lite grann ser ut att vara hämtad från Narnia (när det är mycket snö).
 
Snusdosan tornar upp sig ;-P
 
Gångbron mot Strömnäs-hållet. Där jag står på bilden har jag "stan i ryggen".
På bild: Strömbacka till vänster. PÄS (Piteå Älvdals Sjukhus) till höger.
 
Sådana här små skyltar finns uppsatta lite varstans i och omkring stan.
 
 
 
Och det avslutar den här fotopromenaden. Gick inte långt, men det blev många bilder. Blir liksom alltid så när Canon får hänga med och hon inte fått jobba på ett tag...
Så läser du dessa avslutande ord vill jag tacka dig ödmjukast för att du orkat hänga med genom hela inlägget.
"Kill your darlings" är inte min starka sida, om man säger så. Av någon anledning klarar jag inte av det här med urval. Det blir liksom "men DEN måste jag ta med... och DEN... och DEN... och DEN måste ju finnas med som en övergång mellan bla och bla..." Till slut står jag där med en bildbomb på typ 30-40 bilder och inser att "Hjälp, det här kommer bli ett långt blogginlägg".
Men jag vet att flera av er gillar bilder. Så kanske gillade ni denna bildbomb också?
 
Ha det toppenfint så hörs vi!
Era fantastiska kommentarer!
1

Bildbomber är bara trevligt. HAR själv ASSVÅRT att välja bilder. Även för mig blir det ofta sådär en 30 stycken, phewwww ...
Men det är bara roligt. Vill man inte kan man scrolla, tänker jag. OCH är det ngn som tar vackra bilder, som du, är det ju bara en fröjd att se!!!
OCH idag var det INGET undantag. SÅÅÅÅÅ kul att se husen, och höra dig berätta lite om dem. Jag skulle välja att bo vid Strömbacka Strand. MOT havet, såklart.
LJUVLIGT.
ÅÅÅ vilken utsikt.
Som du säger, det är BRA för en stad då det byggs mkt nytt. DÅ satsas det på den.
ja, såvida de inte bygger sönder den. Det är mindre kul.
Men visst, absolut en positiv grej för staden.

Nej, de där villaområdet skulle jag inte heller vilja bo i. Gillar inte sluttande tomter alls.
Just att bo så i en backe, nope.

Snusdosan skulle jag också kunna tänka mig, helst högst upp, hihi!!!!

OCH gyllene timmen, den är bara bäst för oss som gillar att fota. Ljuset kan locka ut mig både morgon och kväll. Sällan och aldrig att jag fotar mitt på dagen. Eller jo, om jag är på resa, vandring etc. men jag skulle aldrig gå ut och fota Reston klockan 12, haha.
Vitt, hårt ljus.

Älskar ljuset på dina bilder.
SÅÅÅÅÅ fint.

OCH det SYNS så väl på ljuset att det är VÅR!!!

TACK för både intressant och vacker BOMB.

Kramar!!


PS, reklamen var det också ja ... den ligger som två spalter på bägge sidor din blogg. FATTAR att du inte vill ha det så. Men den går att tänka bort sas. Störigt ändå att din portal inte längre har reklamfritt ens som tillval och pro.

Svar: Tack! Vad kul att du tycker det. Tänker alltid när jag sitter och knåpar ihop ett sådant inlägg att; Hjälp! Kommer någon ens att orka ta sig igenom allt det här materialet?? ;-D Precis; att göra urval bland bilderna från en fotopromenad är verkligen det absolut svåraste inom fotograferingen! JA! Visst är det vackert ute vid Strömbacka strand! Ljuvligt! Så underbart att bo med utsikt över vattnet. Inte mig emot, om man säger så...
Och så Snusdosan ja! Det är ett sådant där typ av boende man står utanför och tittar in. Man drömmer om det, men man vet att det är en så gott som ouppnåelig dröm om man är vanlig lågavlönad arbetarklass. Alltså, TÄNK att betala 20 papp varje månad ENBART för att BO! Det svindlar för mig så att det nästan är omöjligt att ta in. Det är typ 4000-5000 MER än min nettolön per månad... Nu är det ju de största lägenheterna i byggnaden, men ändå ;-P

Jag är inte heller något stort fan av det villaområdet, trots att det hör till de dyrare områdena. Tror dock mycket av det beror på läget... Det är helt och hållet utanför stan, men det tar typ tio minuter att GÅ in till centrum...
Sluttande tomt är inget jag heller skulle välja, är jag ganska säker på. Det positiva är att alla får typ samma utsikt, men jag tänker att en sådan tomt måste vara väldigt svår att göra något med.

Gyllene timmen är fantastisk! Håller med! Brukar ha lite stresspåslag när jag fotar den tiden, då jag hela tiden är rädd att inte hinna knäppa alla bilder jag vill i det ljuset, haha ;-D
Stort tack för dina kommentarer! Jag uppskattar dem så otroligt mycket, även om jag varit apdålig på att svara den senaste tiden.
Stora kramar och ha det toppen!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
2

Precis som Annika gillade jag bildbomben! Roligt att se bilder från Piteå och vackert med ljuset. Jag är lite fascinerad av att ni fortfarande har så stora snöhögar kvar, för även om vi har haft en extremt kall vår här - allt är säkert två veckor sent, minst - ligger det trots allt ingen snö kvar.

Visst är det märkligt hur tiden går! I år har jag en del treor, och några av dem födde ju samma år som jag tog studenten, vilket är en smått svindlande tanke. (En del år några år äldre, eftersom de kom till Sverige när de var runt 15, 16 och således var tvungna att lära sig svenska + bli behöriga innan de kunde börja gymnasiet.) Och mina elever i ettan föddes samma år som jag bodde i Österrike, när jag liksom blivit vuxen "på riktigt". Absurt!

Svar: Stort tack! Vad glad jag blir att du gillade bildbomben från denna promenad. Känner alltid när jag sitter och fixar ihop inlägget att "Shit! Kommer någon ens att orka ta sig igenom alla de här bilderna? Nästa gång MÅSTE jag välja mer snävt".... Och så kommer nästa bildskörd, och den blir preeeecis lika lång som alla de andra ;-P

Jepp, snön ligger kvar länge här. I regel smälter det sista bort i början av maj. Men i år var det ju så otroligt mycket av det där vita som kom... Det mesta är borta nu, men rester av vinterns största snöhögar ligger fortfarande kvar.
Dock ser man inte så mycket vitt egentligen, då de är täcka av ett mörkt lager grus.

JA! Visst är det sjukt! Otroligt vad man känner sig gammal när man börjar tänka på det sättet. Och det går liksom inte att låta bli heller.
De som FÖDDES samma år som jag tog körkort får ta körkort i år...
De som FÖDDES samma år som jag tog Studenten tar Studenten om två år.
Minns att jag inte fattade vad "de vuxna snackade om" när de pratade om hur snabbt tiden går. "Vaddå, en termin är ju eeeeeeeeevighetslååååång ju! Och en skolvecka känns som en termin lång!"
NU fattar jag! NU är det plågsamt uppenbart vad de menade... ;-P
Året som 30-plus...
Det är jul.
Sedan är det måndag.
Efter det är det midsommar.
Sedan första och sista semesterdagen (inget därimellan haha).
Sedan är det jul igen.

Stort tack för dina fina kommentarer! Jag blir så glad över att du tagit dig tid att skriva, även om jag varit så kass på att svara den senaste tiden.
Ha en fin vecka!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
3

Det var en trevlig promenad att följa med på.

Svar: Vad roligt att du tycker det! Jag hoppas kunna bjuda på fler bildbomber framöver :-D
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?