Bensinpriset, svinnvecka, True crime och Att det ska vara så svårt...
 
Bensinpriset
 
Det senaste jag såg var att nu ligger bensinpriset på över 18 kronor litern. På min billigare, obemannade, station. Det sjunker någon gång under 18, men sedan är det tillbaka där igen.
Och ja, dieseln ligger ännu högre och pushar tjugo spänn.
Det börjar sannerligen vara svettigt nu, och jag har så gott som bestämt mig... När priset på bensin passerar 20 spänn per liter... Då slutar jag köra bil.
Om jag får ihop vardagen utan bil? Nja, det vette f*n!
Jaf vet faktiskt inte om det går, men det får lov att gå. Det måste gå. För tjugo kronor litern. Nej, DET går inte. Då handlar livet basically om att jobba för att ha råd att ta sig till jobbet.
 
 
Svinnmätning
 
Just nu är det svinnmätningsvecka på jobbet.
Förutom att jag blir alldeles slut i huvudet av alla siffror samt att komma ihåg att väga allting som går ut på buffén, och allt som kommer tillbaka in i köket, så har jag varit riktigt taggad på de här mätningsdagarna.
Har verkligen haft "my mind set" på att få ner mina siffror så mycket jag bara kan. Hittills har det, om jag får säga det själv, gått riktigt bra.
Har jag räknat rätt så lyckades jag de första två dagarna få ner serveringssvinnet med ungefär hälften de två första dagarna. I skrivande stund är det bara tisdag, så resten av veckan är ju fortfarande kvar.
Jag jobbar med mig själv på det sättet att jag försöker tänka på att "ha is i magen", som jag uttrycker det. Konstigt uttryck i sammanhanget, men jag kommer inte på något bättre.
Jag är nämligen alltid så otroligt rädd att det ska bli för lite mat, men istället blir det oftast för mycket.
Jag försöker lära mig själv att verkligen stanna när jag tänker att "med största sannolikhet räcker detta". För det gör det i de allra flesta fall. Men jag lägger alltid till lite extra ändå, just för att jag är rädd att det "blir för lite".
Hittills i veckan har jag jobbat utifrån is i magen, och hittills har det gett fina resultat.
Jag hoppas djupt och innerligt jag klarar av att fortsätta så.
 
 
Att det ska vara så svårt!
 
Jag har ett stort problem. Eller ja, egentligen är väl detta definitionen av i-landsproblem, men men...
Jag har fortfarande inte hittat taklampor till lägenheten!
Ville inte, och vill fortfarande inte, köpa någon lampa förrän jag hittat en jag verkligen vill ha (som jag vet att jag inte tröttnar på nästa månad). Men liiite stressad känner jag mig för tillfället, i och med att vi gått in i den mörkaste årstiden. Det blir så väldigt skumt här hemma.
Har visserligen fönsterlampor, men det blir inte riktigt samma sak.
Att det ska vara så förbaskat svårt att hitta bestämma sig för en lampa!
 
Kruxet är att jag inte vet exakt vilken typ av inredning jag faktiskt vill ha. Har några uppslag i huvudet, men kan inte bestämma mig.
Går jag mot en mer "bohemiskt mysig" inredning vill jag ju inte ha en übermodern, kromad taklampa med "lampklot" åt olika håll (ni vet säkert ungefär vilka jag menar), och väljer jag en mer modern, avskalad inredning vill jag inte riktigt ha exempelvis en bohemisk lampa gjord av rotting.
 
I köket skulle jag vilja ha en lampa lite i Tiffanystil. Dock är de ju inte direkt de billigaste man kan hitta... Annars kan jag tänka mig en kökslampa lite mer i retrostil, typ sådana här, eller så lite mer industristil.
I hallen vet jag redan vad det blir. En enkel, vit plafond (hittat en på Clas Ohlsons). Kan inte ha en pendellampa där, eftersom lampan då kommer vara i vägen för både toadörren och garderobsdörren.
Men i sovrummet och framförallt vardagsrummet... Det är där beslutsångesten ligger. Jag vet att jag vill ha pendellampor, men det är i skrivande stund allt jag med säkerhet vet.
Jag vet att det är en lampa som typ alla har just nu, men jag gillar verkligen Sinnerlig-lampan från IKEA. Återkommer till den med jämna mellanrum. På ett sätt vill jag inte ha något som alla andra också har, så att hemmet ser ut som ett IKEA-showroom. Men samtidigt gillar jag verkligen den lampan.
 
Igen; Att Det Ska Vara Så Svårt Att Välja En Fricking Taklampa!!
 
 
Morgondagens hemmakockar
 
En helt random grej jag funderat lite över de senaste månaderna är det här med matlagning.
Klassiskt sett har det ju varit en sådan sak som unga vuxna, när man varit i början av sitt vuxenliv, varit halvbra på. Man har flyttat till sitt första egna boende och kämpat på för att skapa något ätbart (generellt alltså), och på så sätt övat upp sina matkunskaper mer och mer.
Men jag har en känsla av att dagens unga och framtidens unga vuxna kommer vara skitbra på matlagning! Redan när de flyttar hemifrån.
Bättre än generationerna före dem.
Har tänkt på det när jag ser alla matvideos och matlagningskonton på sociala kanaler. Jag tycker det dyker upp matlagningsvideos överallt i sociala medier; så fort man går in på vilken plattform som helst. Det finns hur många som helst, och det verkar gå så bra för dem.
Jag kan ju såklart ha helt fel, men det är en känsla jag har. Att morgondagens unga vuxna kommer vara fantastiska hemmakockar redan när de flyttar hemifrån.
 
 
True crime-eran
 
Det finns en genre jag aldrig i livet trodde jag skulle falla för, eftersom jag är waaaaay to harig. Jag är rädd för allt som det allra minsta kan uppfattas som läskigt. Jag kan tycka saker är läskiga, saker som ingen annan uppfattar så.
Finns inte en chans i universum att jag skulle utsätta mig för att kolla på skräckfilmer eller liknande. Jag kan till och med vara känslig för vissa thrillers.
Men jag har fastnat för, och fascineras av... True crime-historier!
True crime -alltså verkliga historier om brott/mord.
Jag tycker det är läskigt, men ändå kan jag inte låta bli att lyssna vidare.
Jag till och med betalar för en mordpodd! Mordisk stämning av Fayme och Natashja (Patreon).
Har faktiskt ingen aning om hur det kom sig att jag drogs in i denna genre, men nu är jag i alla fall där.
Några utvalda avsnitt av Mordisk stämning finns även gratis på Spotify, om man skulle vara nyfiken på vad det är för podd men inte vill eller kan signa upp sig för att betala varje månad. Sök på "Dålig stämning", så ligger även mordpoddens avsnitt där. Plus såklart hela Dålig stämning-podden, om man missat den :-)
 
 
-------------------------------------
 
Idag blir det en 12-timmarsdag med jobbgrejer för mig. Först till jobbet som vanligt, och sedan APT mellan 15:30 och 17:30.
Men fick i alla fall iväg ett blogginlägg redan nu på morgonen. Kors i taket!
 
Hoppas ni får en fin onsdag allihopa!
Era fantastiska kommentarer!
1

Bensinen alltså, den är verkligen helt oroligt dyr hos er.
TROR du att skulle klara dig utan bil??
Vet ju att det är knepigt att vara utan också.
Men dyrt är det med bränslet, det är då säkert.

Svinnmätning! KUL att du får tagga dig själv lite där.
Men jag fattar att du är jätterädd att det ska bli för lite mat också. Du är en duktig kock det vet jag. Jag kan tänka mig att du inte slösar mkt.
Men det slog mig, vad händer med den mat som blir över hos er? Äts den upp följande dag? Slängs den?

lampor är svårt, speciellt taklampor. DET är så svårt att hitta rätt. Jag kom på att jag inte har många sådana i mitt hus. I köket ha jag en sådan vid matplatsen, plus infälld belysning över köksdelen. I hallen har jag två plafonder, i trapphallen i källare och övervåning också. MEN annars har jag inga taklampor i ngt rum, inte i vardagsrummet, inte i "gillestugan", inte i ngt sovrum. I badrummen, såklart. men annars, nej.
Jag gillar retrostilen mkt.
Slängde ut en tiffanyliknande lampa ur köket då vi flyttade in här. De gamla ägarna lämnade den. Kan ångra det idag. SÅ dumt av oss.
Bo in dig ett tag till och känn efter vad du verkligen vill ha i de rum där du tvekar. Ser fram mot lite bilder från din lgh när det lackar mor jul.

Matlagning, det är ngt jag blivit bättre på efter 40!! Innan dess brydde jag mig så lite om matlagning, det var inget intresse. Det var ett nödvändigt ont som måste göras. Sen hände ngt och jag blev mer och mer intresserad och bättre och bättre på matlagning.
tack och lov för det, så glad över att det intresset kom.

Ja, kanske de unga idag är väldigt bra på det? Iallafall är de väldigt intresserade av att äta god mat. Det märker jag ju på K och Mike mfl.
Men det är säkert som du säger att de också lagar bra mat. De unga idag är på det hela en väldigt bra och klok generation. MKT klokare än min var, det kan jag säga.

True Crime, not for me!!
MEN jag vet ju att det är många som älskar det.

Stora kramar från mig!!

Svar: Jepp, bränslepriserna ligger verkligen på svettiga nivåer nu! Och de höjs precis hela tiden. Om jag klarar mig utan bil? I ärlighetens namn har jag ingen aning. Det skulle vara en extrem utmaning i alla fall.
Gick in och kollade tidtabellen för bussarna, och första bussen till Djupviken går så jag skulle vara på jobbet runt tio-kvart över på mornarna. Vilket är helt ok. Men första bussen som går efter att jag slutat för dagen går 45 minuter efter att jag slutat (14:45), så jag får ju aldrig ha bråttom hem direkt...
Och det blir genast lite knepigare de dagar då jag får städer. När jag använder bilen försöker jag se till att vara på plats på den förskolan så nära efter kl 14 som möjligt. De äter mellis då, och det är bra om jag hinner ta "lekytorna/rummen" innan de är klara. Men skulle jag behöva ta bussen skulle städningen bli 45-50 minuter förskjuten varje gång. Och sedan pricka in när det går någon buss hem efter det.
På sommaren går det ta en promenad hem till stan, men lite tuffare när det är vinter, kanske snöstorm, mörkt och jäkligt.

Ja, det är riktigt intressant med svinnmätningarna. Och jag har verkligen varit taggad inför den här veckan!
Haha! Om jag säger att det tyvärr blir rätt mycket svinn runt omkring mig... Jag är, tyvärr, den personen som genererar mycket svinn. Hur lite jag än vill vara så, så är det sanningen.
Jag är nämligen den personen som är uppväxt med "nja... nog ser det där lite ut. TÄNK om det blir för lite. Bäst att göra lite mer för att vara på säkra sidan", och det har präglat mitt vuxenliv och mitt jobb. Jag är livrädd för att det ska bli för lite, och då blir det istället för mycket. Oftast.
Men jag är medveten om det, och jag jobbar på det. Har börjar använda begreppet "is i magen nu" till mig själv när jag är på jobbet. "Det här räcker garanterat. Ha nu is i magen". Och den här veckan har det faktiskt fungerat!

Nej, det som varit uppvärmt och stått ute på buffén sparas inte. Det slängs.
Däremot, om man ser att man inte behöver allt man beställt så går det bra att frysa ner. Sedan kan man beställa mindre nästa gång det är samma maträtt och komplettera med det man frös ner. Både ekonomiskt och miljövänligt.
Vi har också rätt att köra s.k. frysrensdagar. Vi har rätt att avbeställa maten en dag och istället värma upp om vi har mat i frysen. Dessutom finns s.k. "Kökets val"-dagar inlagda på menyn med jämna mellanrum. Dessa dagar har ingen bestämd maträtt, utan de är tänkt för frysrens, om man behöver det. Det finns dock alltid något att beställa ifall man inte har något i frysen.

Lampor ja! Usch vad svårt det är! Men skönt ändå att det inte bara är jag som känner på det sättet.
Intressant att du inte heller har så mycket taklampor. Just nu saknar jag såklart att inte kunna tända i taket, MEN jag skulle också kunna tänka mig att ett hem nästan blir mysigare med punktbelysning på olika ställen i ett rum, istället för en kraftig taklampa. Typ bordslampor, golvlampor och sådant.
Ja, jag har absolut tänkt känna efter och avvakta mer än jag gjorde när jag flyttade hemifrån. Då trodde jag liksom att man "behövde vissa saker direkt", så jag for på Jysk och köpte det billigaste jag kunde hitta. Den här gången väntar jag hellre tills jag hittar vad jag verkligen vill ha :-D

Matlagning ja... Det är verkligen ett sådant nödvändigt ont när man inte har det som intresse. Så var det för mig också. Mitt intresse för matlagning började spira i samband med att jag började jobba i kök (självklart ;-))
Och ja, jag tycker verkligen det känns som att ungdomar och unga vuxna kommer vara riktigt bra på matlagning framöver. Finns så mycket matlagnings -och bakkonton på sociala medier. Plus att jag tänker att det är så många ungdomar som vänder sig till veganismen och den typen av koster. Jag tror det gör att de blir kreativa och lär sig på ett bra sätt att sätta ihop smaker.

True crime; ja, en väldigt speciell genre :-)

Stort TACK för dina ord och din feedback! Hoppas du haft en toppendag!
Kramar!!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?