Det var bättre förr... eller?
 
 
"Det var bättre förr."
 
Hur många gånger har inte den meningen sagts genom tiderna? Dessa ord som yttrats i alla möjliga sammanhang, speciellt precis när det kommer något nytt och ovant. Något som förändrar.
Det är också vad typ varenda generation sagt om "nästa generation" genom alla tider.
Såklart finns det ungefär en miljon olika trådar att följa när det kommer till detta uttryck, men jag tänkte bara fokusera på en sak som jag faktiskt har funderat på ett tag.
Det är ingen kritik mot någonting, och det är inte ett klagoinlägg. Det är bara några tankar som fått gro i min typiskt filosofiska hjärna ett tag.
 
Det handlar om trenden att "bo gammaldags".
Just nu, tycker jag, det går likt en våg av människor som vill flytta och flyttar ut på landet. Gärna köper ett äldre hus, renoverar det och sedan inreder med gammaldags inredningsstil.
Missförstå mig rätt nu; det är en dröm även jag delar och jag älskar gammaldags inredning. Och modern. Och lite mer bohemisk. Jag har flera stilar jag gillar.
Jag förstår också totalt varför folk dras till naturen och vill flytta ut på landet. Desto stressigare samhälle vi skapar, desto större kommer behovet av lugn och ro att bli. Och säg mig något som är mer avstressande än just naturen...
Men igen; som ni vet är jag otroligt filosofiskt lagd, och kan därmed inte hindra mig själv från att övertänka. Speciellt när jag blir ensam med mig själv. Ni ska bara veta huuuur många ämnen jag hinner avhandla i huvudet medans jag sitter på dass...
 
I alla fall...
 
Ibland kan jag få en känsla av att vi romantiserar "gammaldags livsstil", kanske lite för mycket.
Att vi nästan ser det som en "så mycket enklare tid" för att de inte hade stressen om att ständigt vara uppkopplad. För att internet var många decennier från att uppfinnas. Och visst; vi mår bättre av att inte vara uppkopplade precis hela tiden. Men jag är ju rätt säker på att dåtiden inte var en enklare tid att leva i.
De gamla detaljerna i ett modernt hem kan vara fint att titta på och andas historia för att de är välanvända och köpta på loppis. Men de fungerar som dekoration eftersom vi ändå har våra moderna hjälpmedel som gör vardagen enklare.
En gammaldags vedspis är en otroligt vacker detalj i ett lantligt kök, men i en tid då de var det enda som fanns hade människorna som levde då förmodligen tyckt våra elspisar varit extrem lyx.
Vi kan tycka det är så mysigt att elda i öppenspisar, men det är inget vi behöver göra för att överhuvudtaget ha värme inomhus.
Utedass kan kännas lite sådär pittoreskt mysigt ute vid sommarstugan på somrarna, men vi behöver inte ut i mörkret och kylan mitt i vintern varje gång vi måste på toa.
Istället för att värma vatten för handdisk varje dag har vi ändå varmvatten i kranen och ofta finns inbyggd diskmaskin i de där designade lantliga köken. Samma sak med varmvatten i duschen.
Vi har också kylskåp och frys. Tvättmaskin. Bilar, så att vi ändå snabbt och enkelt kan ta oss in till stan eller var vi nu behöver.
Så även om vi byter bort vissa bekvämligheter man har tillgång till om man bor i en stad, så är våra liv idag tusen gånger enklare än "förr i tiden".
 
Och ja, jag fattar att "enklare" menas just att leva helt utan bekvämligheter och bara låta sig typ omfamnas av naturen (för att vara lite sådär flummig ;-))  Men detta är inte någon slags facit. Det är bara mina lite kvällsfilosofiska tankar som tumlar runt i huvudet.
Igen så handlar det inte om att trycka ner någons livsstil eller inredningssmak. Återigen så har jag själv precis samma dröm. Jag gillar just den typen av inredning som gör att hemmet ser ut att vara hämtat från 1930-talet och bakåt.
Jag är också medveten om att det faktiskt finns människor som verkligen flyttar Off grid och lever enkelt utan el och rinnande vatten i någon liten stuga i skogen. Det finns.
Men jag vågar nog ändå säga att den stora majoriteten av alla som flyttar ut till landet eller skogen flyttar till ett hus innehållande moderna bekvämligheter. Det är vad även jag skulle göra om jag fick den möjligheten.
Den moderna civilisationen finns ju där vid våra fingertoppar hela tiden, som ett skyddsnät.
 
Det är lite så jag menar med att vi kanske romantiserar det gamla.
Vi har lyxen att liksom lajva "förr i tiden", men vi har ändå allt i nutiden att falla tillbaka på om det skiter sig, så att säga.
Vi kan prova flytta Off grid. Men blir det exempelvis en alldeles för tuff vinter ett år har vi ändå möjligheten att flytta tillbaka till en modern bostad.
Flyttar vi någonstans och provar på självhushåll av formen odla egna grödor och det blir ett dåligt skördeår; ja, då har vi ändå möjligheten att handla allt det vi behöver i butik.
Förr i tiden (och ja, jag pratar långt tillbaka) när det blev dåliga skördeår för människor på landsbygden... Ja, då blev det helt enkelt tuffa vintrar.
 
Så alla gamla saker som idag är trendigt att ha som inredning; det var saker som kämpades med och användes i vardagen förr.
Vill igen påpeka - känner att det kan inte sägas för mycket - att jag absolut inte menar att det är något fel med att flytta och leva lite enklare och mer stressfritt. Tvärtom tror jag på att det gör gott. Känner bara att det är en bra grej, i alla fall för mig, att ha dessa tankar i bakhuvudet.
Att flytta ut på landet och "leva lite enklare" blir mer stressfritt för OSS på 2020-talet. Men jag tror ju inte det var lika stressfritt att bo på landet för människor hundra år tillbaka.
Den stora skillnaden är att vi som lever idag har det så bekvämt att vårt fokus ligger på att arbeta för livskvalitet.
Människor förr i tiden arbetade basically för sin överlevnad.
 
 
Med allt detta sagt finns det inget jag hellre skulle vilja än att köpa ett hus på landet, inreda som ett modernt-gammaldags-lantligt-bohemiskt-mysigt-fusionhem, försörja mig på någon typ av skrivande eller fotograferande eller en mix av de båda och ha en stor gård där jag kan känna total frihet.
Era fantastiska kommentarer!
1

Så sant!! Mycket var INTE bättre förr.
Som just alla hjälpmedel i hemmen tex. Tänk som förr då de fick gå och slå upp vakar i isen när de skulle tvätta.
Eller sopa i sinne istället för att dra fram dammsugaren.
inte konstigt om de var förvärkta vid 45 års ålder.
Som du säger, vedeldade hus och därmed gå och hämta ved i snöstormar och iskyla. Min mormor vedeldade hela vintrarna fram tills att hon flyttade in i lgh vid 86 års ålder 2004. Innan dess var det att bära ved hela vintrarna, från vedbod till kök. Rinnande vatten, el, tv och allt sånt hade hon förstås.

OCH sen rinnande vatten ja ... en lyx vi tar för given. Men det var inte så länge sen vi vid vår sommarstuga hämtade vatten i plastkärl. För kanske 12 år sen fick vi kommunalt vatten till stugan. Kändes som en otrolig lyx.
Vi har torrdass än idag, men planerar att sätta in WC inom inte en alltför avlägsen framtid. Nu duschar vi ett sk vattenhus som är högst spartanskt. Gulligt på sommaren, men på vintern är det inte ens gångbart.

Är med i en grupp på FB som heter Stockholm förr och nu. OCH du kan ge dig på att vad ngn än lägger upp för bilder så säger folk att det var bättre förr. MEN det var de ju verkligen inte, ibland känns det som om folk liksom hakar upp sig på det. Eller också provocerar de bara. Vem vet?

Visst, är helt med på att det är nyttigt att vila från nätet ibland. MEN ÅÅÅÅÅ vad det underlättar för oss också. PÅ så många sätt. Inte minst att hålla kontakten.
OCH så TV med alla sina strömingstjänster, jag minns ju då det bara var två kanaler.

Sen, absolut romantiserar man livet på landet. JAG MED!! Jag skulle gärna på på landet, men då vill jag ha alla bekvämligheter. Jag är inte ute efter att leva som man gjorde på 40-talet. Vill ha el, vatten, internet ... ja allt sånt.

Jag sa till Peter nyligen då vi var ute och långgick, så här skulle INGEN ha gjort för 100 år sen. Bara gått för gåendets skull. De skulle tro att vi var helknäppa. GÅ utan mål liksom bara för att samla 10.000 steg. Förr skulle de trott att vi var helt stolliga.
HAHA.

Kramar!!

Svar: Hej! Och först vill jag be om ursäkt för det otroligt sena svaret. Precis! Att "leva gammaldags" är enkelt för oss nutidsmänniskor som verkligen har alla moderna saker tillhands. Blev det ett dåligt skördeår förr i tiden; ja, då hade de basically knappt någon mat alls under den vintern. Och blev det två dåliga skördeår i rad... ja, då var det inte alla som ens överlevde...
Ja jisses! Så strongt av din mormor att klara av ett sådant liv så pass högt upp i ålder. Mina gammelfastrar bodde ju som sagt i sin sommarstuga varje sommar tills de var ungefär i samma ålder som din mormor, och där hade de varken rinnande vatten eller innetoa. MEN de bodde ju ändå bara där på somrarna. Så STRONGT gjort av din mormor att klara av vinterlivet med den typen av uppvärmning! Jag är imponerad!
Mina gammelfastrars stuga är det mamma och pappa som äger nu, och de älskar den. Bor där hela somrarna. De flyttar ut så tidigt som det går och i princip pushar första snön på hösten innan de flyttar hem igen. I år blev det hemflytt en (1) vecka innan första snön kom...
Fortfarande utedass och inget rinnande vatten inne. Kommunalt vatten har de ju såklart tillgång till, från en kran på andra sidan vägen. Men det är ju bara igång mellan vissa datum; stängs av en bit in på hösten aka när sommaren är över.
För bara något år sedan byggde pappa dock ett till uthus på gården, vilket inrymmer en dusch kopplat till en sådan där stor vattentank. Kan förstå att det nästan kommer kännas som ett lyxhotell den dagen ni drar in WC på stugan! Härligt!
Kan inte låta bli att tänka på hur det var när farfar och hans syskon växte upp. De växte upp i samma by där stugan ligger (Jävrebodarna). Han föddes 1922, och vet att byn fick elektricitet i mitten av 40-talet (efter andra världskriget). Så när jag började räkna insåg jag att farfar ändå var typ 23 år, och hans systrar ca 25, 27 samt 31 när de fick el...
Det känns verkligen så oändligt länge sedan - så främmande - och ändå har vi levt under samma århundrade...

Kan verkligen tänka mig att det är mycket "det var bättre förr" i en sådan FB-grupp. Tror så många av oss idag slänger oss med det uttrycket utan att reflektera över om det verkligen var det...

Ja, absolut. Jag tror också det är bra och nyttigt att vila från sociala kanaler då och då. Tror att sociala medier stressar oss mer än vi tror. Eller ja, har förstått det som att det till och med finns forskning som visar på det.
Men det finns ändå där. Allt vi behöver finns tillgängligt när vi behöver det; tror det är därför som vi KAN romantisera "förr i tiden" på det sätt vi gör.
Två kanaler ja! Till och med jag minns när man endast hade två kanaler att välja mellan :-D Även om det var precis där i gränslandet då det började komma fler. Vet ju att det FANNS fler kanaler när jag var liten, men vi hade bara 1:an och 2:an hemma. Kommer ihåg när TV4 startades (1990) och vi fick TRE kanaler! Så lyxigt det kändes!
En känsla som dagens barn aldrig kommer uppleva... (säger jag med risk för att låta gammal haha ;-P)

Och GÅ bara för gåendes skull. För motionen. Haha, ja! Så sant! Tror nog att INGEN förr i tiden gjorde det. Ett privilegium vi har idag. Vi har så bekväma liv att vi måste "ut och gå bara för att gå" för att komma upp i ett visst antal steg. Är ganska så säker på att människorna förr kom upp i minst lika många steg bara genom att sköta alla sysslor de hade i vardagen... ;-)
Du har också så rätt i att i och med att allt var betydligt mer slitsamt, så slets folket ut mycket snabbare. Man blev gammal sååå snabbt. Som du skriver; 45 för hundrafemtio år sedan var typ som 70-80 är idag. 30+ var medelålders och när man närmade sig 40 hade man förmodligen redan barnbarn. Om man jämför med idag då 30-årsåldern typ är då när många börjar tänka på att bilda familj. 20+ är till för utbildning, karriärklättring och "leva livet". 50 idag är "ingen ålder", som man brukar säga. Man har mycket liv kvar vid 50. o.s.v.
Tänker bara på en sådan sak som att dagens pensionsålder är 65. LEVDE m
P I X E L I E - Erica Pettersson

Erica svarar
2

Nu var jag tvungen avsluta svarskommentaren i en vanlig kommentar igen... Den blev för lång ;-)

Fortsättning (sista meningen)...
...LEVDE man tills 65 i början av 1900-talet så blev man verkligen gammal!


Stort TACK för din fina kommentar och feedback!
Kramar!!

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?