Där kräftorna sjunger
 
Jag har äntligen fått ändan ur vagnen och läst ur denna bok, vilken jag började på någon gång i somras. Tyvärr kom jag av mig efter bara några kapitel eftersom jag hade svårt att komma in i den.
Jag skulle ljuga om jag sa att det är den bästa bok jag läst. Det var det inte; tvärtom så blev jag på sätt och vis lite besviken. Men det kanske bara beror på mina höga förväntningar. Hade ju hört och läst så mycket om just den här boken som alla verkar älska och som, enligt omslaget, blivit en bästsäljare.
 
Den innehåller absolut jättefina, levande miljöbeskrivningar. Det märks att författaren har en förkärlek till biologi och miljö.
Tyvärr imponeras jag inte särskilt lätt av miljöbeskrivningar; tvärtom gör det att jag har svårt att ta mig igenom (framförallt komma in i) en bok. Jag tycker böcker blir "seglästa" om det finns för mycket miljöbeskrivningar.
Såklart får det inte vara för få heller -man måste ju ändå få en känsla av var handlingen utspelar sig, och man måste få en chans att se det hela framför sig. Men jag vill som sagt inte ha för mycket av det.
 
 
SPOILERVARNING!
Läs inte vidare ifall du tänkt läsa boken och inte vill veta något i förväg!
 
Handlingen då?
Nu vill jag inte berätta alltför mycket om vad som händer, ifall det är någon som inte läst men tänker läsa boken. Därför kommer jag skriva lite mer generellt. Dock kan det hända att jag skriver något som kan uppfattas som spoilers, så förvarning på det.
Handlingen känns bitvis lite "det där skulle inte hända i verkligheten". Lite osannolik nästan.
Bokens huvudperson heter Kya, och när det kommer till hennes familjesituation - vad som hände med att familjemedlemmar försvann allteftersom - köper jag. I en misshandelsrelation blir man desperat.
Vad jag däremot har ganska svårt att köpa är hur en 6-7 åring som överges och lämnas ensam lyckas överleva och försörja sig själv. Speciellt om barnet också överges av samhället. Måste erkänna att jag har svårt att tro att ett sådant barn skulle överleva en längre period.

Sedan har jag lite svårt för den här Disneyromantiken i boken.
6-åring överges och lämnas ensam att ta hand om sig själv. Smutsig och ovårdad. Men som - naaaturligtvis - växer upp till stadens skönhet.
Jag får lite känslan av "ja, hon är konstig men hon är i alla fall snygg!"
Kärlekshistorierna känns lite grann som jag skrev kärlekshistorier när jag var i tonåren.
 
Mordhistorien då?
Jag tycker den känns både planerad och oplanerad på samma gång.
Planerad på så sätt att jag kan känna att författaren verkligen har en plan med den. Att hon faktiskt tänkt ut från början hur det ska gå och hur det ska sluta. Detta är en positiv grej, i mitt tycke. Jag tycker hon är bra på att hålla på detaljer och inte avslöja allt för mycket för snabbt. Jag tycker hon är bra på att hålla kvar läsaren. Lyckades ju trots allt med mig, trots att jag tyckte boken kändes seg...
Tycker polisarbetet kändes lite... lamt. Återigen; lite som om jag skulle skriva om en polisutredning.
Jag känner också att det känns lite overkligt att en åklagare skulle gå till rättegång med så pass lite/svagt på fötterna.
 
När jag läste första delen av boken kände jag att jag inte ville ge den mer än 1 - 1,5 av 5 i betyg, men när jag passerat hälften kände jag att jag behövde gå upp ett par steg.
Känner fortfarande att det var en lite seg bok att läsa, med vissa fallgropar i handlingen, men att författaren ändå lyckades hålla mig fast gör att jag vill ge den ett lite högre betyg.
Därför får Där kräftorna sjunger 3 av 5 i betyg från mig.
 
 
Har du läst Där kräftorna sjunger?
Vad tyckte du? Gillade du den?
Skulle du rekommendera den till en vän?
Era fantastiska kommentarer!
Anonym
1

Jag har läst boken. Jag gillade den. Sen om den är "osannolik" så vadå? Det är ju en bok. Påhittad. Fantasi. Om du vill att allt ska vars som på riktigt, så ska du nog läsa en annan typ av bok. Men vi är hu alla olika så var och en får j


Svar: Ja, såklart är det en påhittad historia. Det är ju en skönlitterär bok. Jag läser så gott som enbart skönlitteratur. Det här är ju inte ett klagoinlägg om boken. Det är en bokrecension. Man kan skriva recensioner om exempelvis böcker man läst, filmer man sett, teatrar man sett, musikalbum man lyssnat på o.s.v.
Vilket betyder att man analyserar boken, lägger till sina egna åsikter samt betygsätter den.
En recension betyder inte att alla måste ha samma åsikter om det som recenseras, därav frågorna jag lade till i slutet. Det är alltid roligt att höra vad andra tyckt om samma grej.

Ha en fin kväll!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Eva i Dalarna
2

Det var jag som skrev ovan och råkade posta innan jag var klar. Var och en får ju ha sin egen smak skylle det stå på slutet. 😊

Eva i Dalarna
3

Så fint du förklarar vad en recensuon är. Jag råkade ju också få iväg min kommentar innan den var klar. I del 2 kan du se att jag verkligen tycker att alla får ha sin wgen smak....Ha en fin kväll du med....

Svar: Ja, jag såg fortsättningen på din kommentar också. Vet inte om mitt svar kunde uppfattas som drygt, men tanken var enbart att jag ville förmedla att inlägget är just en recension.
Jag vill väldigt gärna börja om att läsa mer (vill komma in i en "bokperiod" igen), så det kan mycket väl hända att det kommer upp fler bokrecensioner här på bloggen i framtiden :-)

Stort tack för din feedback och hoppas du haft en fin tisdag!
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Ja du vet ju vad jag tycker om den. En av de få som inte gillar den, ger den en tvåa.
Visst, miljöerna är underbara (känner ju till dem så väl också iom OBX).
Men nej, det är ngt som jag inte kan med i boken. Just allt detta otroliga, ensam, gick aldrig i skolan, kunde allt ändå, enastående vacker ... bla bla bla ...
Tjaaaa ... som en Harlekinroman. Typ.
Precis, denna flicka övergavs verkligen av samhälle, vuxna, killen som älskade henne ...Nej, det var bara för mkt ...

Alla behöver ju inte tycka om samma böcker. En personlig recension av en bok är just det, personlig.
OCH miljoner läsare har såklart inte fel. Inte de som inte älskar den heller.

Tror jag hade för höga förväntningar då jag läste den.
Så den föll ganska platt till marken för mig.
MEN, jag kommer att se filmen :-)

Kramar!!


Svar: Ja, jag tror du har alldeles rätt. Förväntningarna på just den här boken hade hunnit byggas upp till något jättestort, och de blev därmed svåra att uppfylla. Precis; en recension speglar skribentens tankar, analyser och åsikter om boken (eller vad som nu recenseras). En recension skriven av en helt annan person hade ju också sett helt annorlunda ut.

Jag känner också att det var lite väl mycket alltihop. Köper absolut att ett barn kan bli övergivet av alla, inklusive hela samhället. Men att barnet inte bara överlever, utan helt på egen hand basically lyckas skaffa sig en bra utbildning.
Men precis; tycke och smak. Precis som du skriver så är det miljoner människor som älskat boken. En bok blir ju trots allt inte en bestseller utan anledning :-)

Tack för din feedback!
Jag hoppas på att komma in i en läsperiod, och då kommer det kanske upp fler recensioner här på bloggen. Nästa bok blir uppföljaren till boken jag läste förra hösten, så DÄR kan vi tala om höga förväntningar! haha ;-)

Kramar!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?