Ett laddat ämne
Såg i mitt Instagramflöde att det är International Safe Abortion Day idag.
Jag har ingen direkt koll på temadagar annat är typ Internationella kvinnodagen och Kanelbullens dag ;-) men känner att detta viktiga är värt att vika några rader till. Speciellt nu när det känns som att aborträtten är extra hotad runt om i världen. Eller ja; den är ju alltid hotad, men ni fattar.
Har faktiskt tänkt länge på att skriva något på detta, men har inte riktigt vågat då det är så otroligt laddat.
But here we go...
 
 
Än så länge lever jag i ett land där aborträtten fortfarande är intakt, men det finns sååå många kvinnor som lever i länder där abort är förbjudet. Eller där det rent tekniskt är lagligt, men i princip otillgängligt.
Att förbjuda abort är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Bokstavligen. I de mänskliga rättigheterna ingår nämligen Rätten till sin egen kropp, vilket i sin tur omfattar sexualitet och fortplantning.
Det finns lika många anledningar till abort som det finns kvinnor i världen, så att säga. Ingen har någonting att göra med varför en annan kvinna väljer att göra abort.
Hon ska inte bestraffas. Hon ska inte skammas. Hon ska inte fördömas. Hon behöver inte förklara sitt val. Om hon själv vill och behöver prata så har hon naturligtvis rätt till det, men hon ska inte tvingas till att motivera sitt beslut.
Ingen kvinna ska tvingas genomgå en graviditet om hon inte vill. Det är som sagt en mänsklig rättighet.
 
 
Abortmotståndarna kör sin propaganda om att abort i princip handlar om att "döda färdigutvecklade barn i magen", som att abort på något sätt skulle handla om att majoriteten av alla kvinnor går en hel graviditet för att sedan göra abort.
Jag vågar påstå att alla de som gör sena aborter vill ha barnet. Det är en ytterst liten del av aborter som sker sent i graviditeten, och då handlar det om grava fosterskador eller risk för mammans liv.
Faktiskt så är det så att 59% av alla aborter sker innan vecka 7, och 85% innan vecka 9; siffror från 2019 (källa: Socialstyrelsen).
 
 
Det är också så att det sker lika många aborter i länder där abort är olagligt som där det är lagligt. Skillnaden är att det är extremt osäkra och rent utav livshotande ingrepp för kvinnorna. För om det verkligen inte finns en chans att man kan eller vill föda ett barn blir man desperat.
Och ingen ska komma med "då borde väl mord/misshandel/droger o.s.v. också vara lagligt för folk kommer göra det ändå" (läses med överlägsen sarkasm i rösten). Ja, jag vill minnas att jag faktiskt stött på den meningen i någon "prolife"-debatt i sociala medier.
Det är så dumt så klockorna stannar. DET är verkligen som att jämföra äpplen och grodor.
 
En annan aspekt när det kommer till att förbjuda aborter är att i ett sådant scenario finns det risk att kvinnor som får missfall hamnar under utredning för att undersöka ifall de gjort illegal abort. Eftersom ett missfall och en abort, kroppsligt, är samma sak. Skillnaden är att det förstnämnda är ofrivilligt och det senare är framkallat.
 
 
En annan sak jag brukar höra och läsa är "Ja, jag tycker absolut man ska få göra abort om man blivit våldtagen men jag tycker inte man ska få använda abort som preventivmedel"...
Jag har två saker att säga om detta:
Ett. Det är per definition omöjligt att använda abort som preventivmedel. Ett preventivmedel är - vilket namnet faktiskt antyder - ett verktyg för att förhindra att en graviditet uppstår. Abort är en lösning på en oönskad graviditet.
Två. Det är inget annat än ren misogyni. Är man ok med abort för vissa situationer så betyder det basically endast att man vill straffa kvinnor för att ha haft sex. För här återkommer vi till: Anledningen till att någon gör abort angår ingen annan än den gravida kvinnan själv.
Även om graviditeten kommit till pga slarv eller oansvarighet så har man rätt att avsluta den om man inte vill föda fram ett barn.
"Man får ju ta konsekvenserna av sina handlingar faktiskt". Abort är ett sätt att ta konsekvenserna av en oönskad graviditet.
 
Personligen har jag aldrig gjort abort. Jag vill gärna ha barn, men inte till vilket pris som helst. Hade jag exempelvis blivit oplanerat gravid, säg, för tio år sedan... Då är jag 100% säker på att jag gjort abort. På den plats mitt liv låg för ett decennium sedan finns det nämligen inte en chans att jag hade valt att föda ett barn.
I dagens läge hade valet varit betydligt svårare, men av olika anledningar hade jag definitivt behövt betänketid.
 
 
Jag har även, återigen i abortdebatter i sociala medier, sett personer skriva "Jag är Pro-life för mig själv men pro-choice för andra".
Inte bara en gång, utan jag har sett det vid flertalet tillfällen, och det blir så tydligt att de inte vet vad pro-choice betyder. Med den meningen definierade de precis pro-choice. Den meningen är självaste definitionen av pro-choice.
Pro-choice betyder Rätten att välja; avsluta graviditeten eller behålla barnet.
En mänsklig rättighet.
Aborträtt ger säkra aborter och räddar därmed kvinnoliv. Den är otroligt viktig att bevara!
 
Tack för mig!
Era fantastiska kommentarer!
Eva i Dalarna
1

Bra inlägg. Håller med dig.

Svar: Tack. Ett otroligt viktigt ämne. Det är så jäkla sjukt att det är 2020-tal, och aborträtten fortfarande är hotad. En mänsklig rättighet att få bestämma över sin egen kropp och när, var, hur man skaffar barn.
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Tack för ett bra inlägg. :)

Svar: Tack för din kommentar! Det är ett verkligen Livsviktigt (bokstavligen) ämne. En rättighet som aldrig får gå förlorad! Jag ryser av rädsla över utvecklingen i vissa länder. Länder som en efter en gör inskränkningar och förbjuder abort. En så oroväckande utveckling!
Och vi kan ju inte ens andas ut här i Sverige; finns ju starka krafter även här som vill göra inskränkningar av denna mänskliga rättighet. Gah! Känner att jag blir både förtvivlad och upprörd.
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Japp, mycket bra skrivet. Håller med om allt till 100.
OCH här i US vet du ju hur starka krafter det finns mot abort. Texas, jag säger inget mer.
Jag är Pro-Choice hela vägen, men det visste du nog redan.
Som sagt, bra skrivet detta!!
Kram från mig!

Svar: Stort tack för din feedback! Ja, det är verkligen ett SÅ viktigt ämne. En mänsklig rättighet som är otroligt värd att slåss för.
Jepp, ska erkännas att USA - framförallt Texas - var en av de platser som fanns i mitt huvud under tiden jag skrev texten. Fullkomligt vidrig kvinnosyn. Blir på dåligt humör bara av att tänka på det.
6-veckorsgräns... Det är att totalförbjuda abort utan att totalförbjuda abort. Är otroligt många kvinnor som inte ens vet om att de är gravida före vecka 6. Det är väl i princip nästan bara planerade graviditeter som upptäcks före den veckan, eftersom man går och väntar och räknar och hoppas. Och man funderar ju inte direkt på abort om bebisen är planerad...

Ett annat land jag tänker starkt på är Polen, som ju relativt nyligen infört abortförbud. Det känns nästan ännu mer skrämmande eftersom det ligger så nära Sverige. Och när man tänker på - enligt vad jag läst - att innan vi fick legal abort här så åkte gravida svenska kvinnor över till just Polen, eftersom det var lagligt där. Nu kan det bli tvärtom...

Jajamän, orubblig pro-choice här också!
En abort, varför och hur många, angår endast den gravida kvinnan själv.

Kramar och tack för dina ord!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?