Älskar vi att hata skolmaten?
Skolmaten.
Finns det något som är så omdiskuterat och debatterat, och under så lång tid, som skolmaten?
Mest av allt omnämns den i negativa termer. I alla tider har denna mat varit föremål för klagomål.
Säger såklart inte att jag varit annorlunda. Jag om någon har klagat mycket på den mat som serverats i skolan, speciellt när jag själv gick i skolan under 90-talet och tidiga 00-talet.
Denna text skriver jag inte för att jag numera arbetar med skolmaten, även om mitt nuvarande jobb fått mig att se på saken ur ett annat perspektiv. Jag vill helt enkelt dela med mig av lite tankar jag har runt just skolmaten.
En annan aspekt är att jag bara kan utgå från min egen kommun, eftersom jag inte har erfarenhet av någon annan kommun i Sverige; varken som elev eller Måltidspersonal.
 
 
Jag vill börja med att säga att jag på riktigt tycker maten som serveras i våra förskolor och skolor håller en helt annan kvalitet idag än för 20 år sedan när jag gick i skolan.
Jag brukar beskriva det som att "om vi serverats dagens mat , så hade till och med jag ätit i skolan".
Sedan har jag full förståelse för att en del kanske tycker viss mat exempelvis är lite för osalt eller för lite kryddad. Samtidigt som man ändå måste ha förståelse för att maten som tillagas ska passa för alla människor mellan 1 och ja... ca 100 år. Och det är ju faktiskt inte svårt att salta/peppra på extra vid bordet, eller hur.
 
Jag tycker matsedeln är varierad och bra. Jag tycker inte den längre innehåller några krånliga rätter alls; alltså typ rätter med krånliga namn som man inte har en aning om vad som är i. Tycker ändå det var rätt vanligt då jag gick i skolan. Idag är det enkelt, och de flesta maträtterna heter till och med exakt vad det är.
Varje dag finns (minst) två alternativ till lunch. Det är en animalisk rätt och en vegetarisk. Vissa dagar är ju faktiskt båda rätterna vegetariska.
Det går till och med att få vegansk kost om man vill. Detta går under specialkost, men möjligheten finns.
Det serveras varje dag en grönsaksbuffé som ska innehålla minst 6 sorter.
Måltidsdryck är mjölk och vatten.
Allt detta är dessutom gratis.
Och vid den här punkten, när man säger att vi har det-och-det gratis, så kommer det alltid in någon från sidan som säger "Det är inte ALLS gratis! Vi betalar skatt faktiskt!".
Och ja, ingen har sagt något annat. Vi vet ALLA hur våra gratisgrejer finansieras. Vi vet ALLA att vi kan få så mycket gratis just eftersom vi betalar skatt. MEN vad som menas med exempelvis "Vi har gratis skolmat", är att Barnen/Eleverna.Inte.Behöver.Ha.Med.Sig.Pengar.Till.Skolan.Varje.Dag.För.Att.Betala.Skolmaten.I.Matsalen!!!
Ursäkta, men jag har inget tålamod längre för "Det-är-inte-ALLS-gratis!"-människor!
 
Nåja, i alla fall... Trots allting är det ändå som att det är någon oskriven regel att det alltid ska klagas på skolmaten. Pratar nu inte specifikt bara om min egen kommun, utan om hela landet.
Vad som än serveras, hur basmenyerna än ser ut, vad som än ändras/byts ut/läggs till kommer det klagomål.
Tror aldrig vi kommer att komma ifrån det. Kommer förmodligen vara så i alla tider, men det är först nu på senare år som jag börjat reflektera över det.
Såklart tänker jag att det dels är på grund av omöjligheten att tillfredsställa alla människors olika viljor, men jag tror ändå det handlar lite grann om att det blivit en "grej" att man "ska" klaga på maten som serveras i förskola och skola.
 
 
Blir också lite av en ond cirkel, tycker jag, när det kommer till just skolmenyn. Och återigen; just nu syftar jag inte specifikt bara på min kommun, utan hur jag uppfattar debatten i hela landet... När man läser diverse insändare, debatter på internet, trådar på olika typer av forum o.s.v.
 
"Det är bara en massa konstiga maträtter! Varför serveras det inte mer av sådant barnen gillar bäst? Så att de äter maten!"
Måltiderna lägger till populära, barnvänliga rätter på menyn, vilket oftast betyder typ Plättar, Fiskpinnar och annan läggmat.
"Det är ju bara en massa halvfabrikat i skolan! Varför serveras det inte mer näringsrik mat?"
Måltiderna lägger in mer tillagad mat och lite mindre läggmat, men behåller ändå det mest populära.
"Varför är det så mycket animalisk mat i skolan? Skolan borde servera (mer) hållbart och vegetariskt!"
Måltiderna lägger till mer vegetarisk mat.
"Varför är det aldrig riktig mat i skolan! Det är bara en massa vegetariskt jämt! Ska mina barn aldrig få äta (typ) köttfärssås och korv i skolan?? Mina barn är såååå hungriga när de kommer hem för att de inte tycker om vegetariskt!"
Måltiderna skapar en välbalanserad meny med flera olika rätter per dag; varierat mellan kött, fisk, kyckling, populär läggmat, vegetariskt, veganskt, hållbart. Allt för att möta alla typer av önskemål.
"Varför gör ni...??"
"Varför gör ni inte...??"
"Varför...??"
"Varför...??"
"Varför inte...??"
 
Jag menar såklart inte att det inte ska finnas en debatt och diskussion. Självklart är det otroligt viktigt för att utveckla och förbättra, vilket görs hela tiden. Input och feedback är otroligt viktigt i alla sammanhang, så även gällande detta ämne.
Men i vissa forumtrådar jag kollat igenom tycker jag inte det direkt är särskilt mycket feedback, utan mer enbart "Skolmaten är skit"-attityd.
Så... är det så att vi liksom Älskar att hata skolmaten?
Är det därför "vi" aldrig blir nöjda?
 
Självklart fattar jag att det även handlar om hur bra eller dåligt ställt ens kommun har det. En kommun som har det sämre ställt har ju såklart mindre resurser till allt än en rikare kommun.
Jag är i alla fall glad över att jag fått möjligheten att få ha två perspektiv på skolmaten. Att jag har erfarenhet av den både som barn och som vuxen. Står fast vid min åsikt om att Hade vi haft dagens skolmeny på 90-talet hade till och med jag ätit lunch i skolan.
För generellt HAR vi bra skolmat i Sverige.
Plus... igen... Den är dessutom gratis. Hela vägen upp till gymnasiet.
Rent tekniskt sett är det faktiskt så att skolmaten enligt lag är gratis i förskola och grundskola. Gymnasiet omfattas däremot inte av den lagen, utan det är upp till varje kommun om man vill erbjuda gratis skolmat på den utbildningsnivån. DOCK är jag gode säker på - jag gissar, men är rätt säker på att jag gissar rätt - att alla kommuner faktiskt har gratis mat även i gymnasieskolan.
Och igen; till alla "Skolmaten-är-inte-alls-gratis-vi-betalar-skatt"-människor (om det dyker upp sådana här) vill jag bara säga: Läs första delen av detta inlägg!!
Det finns ingen elev i svenska skolan som tvingas gå hungrig hela dagarna för att de inte har råd med lunchen.
Att gå hungrig under dagen för att man frivilligt väljer bort lunchen är inte samma sak.
 
 
Vad är Din åsikt om skolmaten? Var i debatten står Du?
Är du vuxen; vad tyckte du om skolmaten under din skoltid?
Vet inte om någon som fortfarande går i skolan läser här, men OM det skulle vara så: Vad tycker du om maten?
Era fantastiska kommentarer!
Eva i Dalarna
1

När jag gick i skolan tyckte jag inte om skolmaten. Men när jag blev vuxen och nån gång åt i skolan med mina barn tyckte jag om den. Gast det gjorde inte barnen! På nåt bis verkar det höra till att barben ska klaga på skolmaten!

Svar: Ja, det verkar verkligen som att det är en grej det här att gnälla på skolmaten. Man "ska" liksom göra det när man går i skolan. Man kan undra om det är något som är dömt att upprepas generation efter generation, eller om den trenden någon gång kommer brytas. Tycker det är ett så intressant ämne, och jag är väldigt tacksam över att jag fått möjligheten att se på skolmaten ur två olika perspektiv :-)
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Bra skrivet, Erica!!
Den svenska skolmaten tror jag klassas in bland de bästa i världen. Läste att det bara är Sverige och Finland som serverar varm, lagad mat. VET inte om det är sant, men så läste jag någonstans.
OCH jämför man med den mat Karolina fick på skolan här under uppväxten är Sveriges skolmat gourmet. Här betalar man dessutom för den, alla elever har ett betalkort där man som förälder sätter in pengar (så var det iaf på K's tid, det kan ha ändrats i betalningssätt, men skolmaten betalar man ännu för). Tjänar ens förälder under en viss årslön är maten gratis för de eleverna. Ingen behöver således gå hungrig.
MEN maten i skolan här är bedrövlig, uppvärmda chicken nuggets, pizza, tacos ... OCH det kan ju vara Ok ibland, men här snackar vi verkligen uppvärmd, astråkig, smaklös mat.
Måste fasiken ta och kolla menyn på skolorna. Är ju ganska bortkopplad från det livet numera.
Men, just av den här anledningen skickade jag med Karolina skollunch varje dag. Hon ville inte köpa skolmaten. Det är väldigt vanligt att man här tar med mat hemifrån. På den tiden var K petig som få med maten så det var alltid samma sak typ, knäckemackor med ost, tomater, gurka, en frukt och "guldfiskar" (små kex). Varje morgon stod jag och bredde mackorna, packade hennes lunch och såg till att den kom med. PUST!!

Minns än idag då K och jag var hemma en jul, jullovet för min systerdotter hade inte börjat ännu, så K fick följa med sin kusin till skolan och vara där en dag med henne. Vi snackar lågstadiet nu.
OCH än idag kan Karolina lyriskt tala om vilken GOD mat de fick, och att de hade "salladsbar" och hur gott hon tyckte det var.
SÅ ja, Sverige har verkligen god skolmat.

När jag var barn var det säkert inget större fel på den heller. Minns att potatisen faktiskt var äcklig, men annars? Helt ok.
Min syster brukar säga att hon gillade allt. Jag gillade inte maten lika mkt som hon alla gånger.

OCH ett är säkert, maten idag är inte vad den var på 70 och 80-talen. När jag ser vad du lagar och er meny är det ju helt otroligt BRA!!
OCH med val dessutom, det hade inte vi. JO, i gymnsiet först, men absolut inte i grundskolan.

Maten på dina bilder ser så god ut, mums!!!

Intressant läsning!
Kramar från mig.

Svar: Tack! Vad kul att du gillade texten! Ja, jag har också fått för mig att det inte är så många länder som äter tillagad, varm mat till lunch. Inte ens Norge gör det, och då är ju ändå våra två länder näst intill sammanflätade med varandra.
Min bror jobbade ett litet tag i Norge för kanske tio år sedan, och vet att han tyckte det var så jobbigt att "de äter ju bara mackor till lunch!"

Så glad att höra att fattiga barn hos er får äta gratis i skolan. Har det för att du i början av pandemin skrev om att dessa elever fick hämta upp matpaket vid skolan trots att skolorna var stängda... Minns jag fel?
Som sagt; jättebra! Kanske USA också kan komma fram till Gratis skolmat för alla barn en vacker dag. Jag tror verkligen att hela samhället vinner på att ha det så. Alla skolbarn får i sig näringsrik och välsmakande mat varje dag = de kan koncentrera sig bättre = orkar med skolan bättre = presterar bättre = skolan blir mer jämlik för alla barn oavsett samhällsklass = fler får bättre betyg och kommer lättare in på högre utbildningar = samhället får fler människor som lättare kommer sig ut i arbetslivet och betalar skatt. Jag tror verkligen att allt detta hänger samman.
Tänker att det skulle bli enklare för alla föräldrar också; att slippa fixa och dona med matsäck vareviga dag. Tänker speciellt på alla som har flera barn... Kan bara tänka mig vilket kaos att ha typ 4-5 barn i olika åldrar som ska ha med sig varsin lunchlåda till skolan varje dag. Fixa allt det på morgonen och samtidigt se till att ungarna gör sig färdiga och sedan få iväg dem till skolan. Usch!
Haha! De där "Gold fish"-kexen har jag sett i Amerikanska hyllan på vissa livsmedelsbutiker här i Sverige (typ ICA maxi). Kunde inte låta bli att tänka på dig när jag såg dem, efter att ha läst dina inlägg om amerikanska skolan och att packa lunchlåda varje dag :-)
Kan tänka mig att det inte är någon rolig uppgift att ha när man har ett barn som är väldigt selektiv i ätandet. Även om man vet exakt vad man ska packa (som du skriver; att det blir typ samma sak varje dag). Men tänker bara det att se till så det blir rätt grejer som kommer med. Tänker på alla föräldrar som har barn med rent utav Selektiv ätstörning (vanligt vid exempelvis Autism). Där det kan vara extremt viktigt att det blir exakt rätt märke. Kanske ett visst antal av någonting. Rätt konsistens. Och så vidare.
Vad roligt att Karolina fick ett sådant positivt intryck av svenska skolmaten! :-D

Ja, tror det var många som inte hade mycket positivt att säga om skolmaten. Och jag tror verkligen att den faktiskt var sämre förr. Kvalitén har förbättrats avsevärt, och det tror jag inte enbart är för att jag var barn då och vuxen nu. Utan jag tror verkligen maten var sämre då.
Potatisen ja. Den gillade inte jag heller. Och även nu beställer vi ofta sådan förkokt potatis som man värmer upp, vilket i och för sig är mer en praktisk grej. I skolorna kanske det serveras mer vanlig skalpotatis, eftersom eleverna kan skala själva.
På min förskola använder jag dock den förkokta varianten, eftersom jag lovat färdigskalad potatis (lättare för pedagogerna, eftersom barnen fortfarande är för små för att klara av att skala själva). Och skulle aldrig hinna råskala all potatis som behövs innan kokning. Även om jag vid något enstaka tillfälle beställt vanlig skalpotatis (för att det är Mycket godare.
Men minns att jag, när jag gick i skolan, tyckte potatisen enbart smakade vatten...
Kanske lite också för att jag inte gillade Rundpotatis. Var van vid enbart Mandelpotatis hemifrån.

Stort TACK för din feedback! Skolmaten är verkligen ett ämne som alla människor har en relation till, på något sätt. Så roligt att höra vad andra har att säga om den!
Stora kramar!!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Elisabeth
3

När jag gick på lågstadiet älskade jag nästan allt vi fick, förutom ärtsoppa och risgrynsgröt. All mat lagades på plats och när det var soppa fick vi hembakt bröd, som var alldeles lagom varmt. På mellan- och högstadiet samt de två första åren på gymnasiet var maten inte lika god, men ändå godkänd. I trean på gymnasiet var det återigen jättegott (förutom risgrynsgröten och ärtsoppan, förstås ;-)), även den vegetariska maten.

På tal om kostnad för skolmat: första terminen i gymnasiet betalade vi faktiskt för den, 500 kr tror jag. Sedan fick kommunen bättre ekonomi och vi slapp betala. På skolan jag jobbar nu är maten gratis för eleverna.

Numera tycker jag att det är GNÄLL och inget annat än gnäll när det klagas på skolmaten! På skolan jag jobbar finns alltid minst två rätter; en med kött och en vegetarisk, och är det griskött i kötträtten finns det nästan alltid även en fläskfri kötträtt. Till detta finns ett salladsbord med många olika grönsaker och ibland även pastasallad, fetaost och liknande. Jag kan dessutom intyga att den här maten ÄR god, för när jag var här på praktik åt jag gratis varje dag och eftersom praktiken här var sammanlagt 15 veckor har jag nog ätit de flesta av rätterna. Visst fanns det sådant som inte var jättegott, men det handlade ju om att jag inte är förtjust i linsgryta, t.ex., inte om att det var något fel på själva linsgrytan.

Håller helt med dig om att barn/ungdomar "ska" klaga på skolmaten. Det gäller inte alla elever, men för många. Istället går de till Willys och köper energidryck - så bra lunch alltså...

Svar: Åh! Så härligt! Kommer ihåg att jag alltid önskade att jag varit en person som tyckte om all skolmat. Så gott med hembakat bröd! Har tyvärr inga minnen om vad för typ av bröd vi fick, men tror inte det var hembakat i alla fall ;-)

Intressant att läsa att ni betalade för skolmaten under en period. Då var det som jag tänkte; kommuner som har det sämre ställt kan jag tänka mig inte har råd att erbjuda gratis mat. Härligt att din hemkommun fick det bättre ställt efter ett tag och kunde erbjuda det.
Vi hade gratis mat på gymnasiet i min kommun, och det är fortfarande så. Jag är verkligen säker på att gratis skolmat till alla elever är en del i kedjan som gynnar samhället i slutänden.
Men det där med att gå och köpa något annat känner jag verkligen igen. Jag gjorde tyvärr inte det särskilt ofta eftersom jag dels var rädd för att "slösa", men mest för att jag mest bara höll mig för mig själv under skoltiden. Satt typ och läste eller något sådant på rasterna.
Men det finns exempelvis en pizzeria här i stan, som basically ligger granne med gymnasieskolan... Kan tänka mig att DEN frekventerades flitigt av elever vid lunchtid.

Ja, jag kan verkligen börja känna att det verkar som om det är "meningen" att det ska klagas på skolmaten. Det är aldrig bra, och vad som än tillförs, plockas bort eller ändras så är det aldrig bra.

Stort tack för din feedback på det här ämnet! Känns som det är ett ämne man kan prata i evigheter om!

Hoppas du får en mycket fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

4

Erica!
Helt rätt, barn (och vuxna) fick komma till skolan varje dag under pandemin och hämta en påse med skollunch. No questions asked. Vem som ville fick komma dit och hämta en påse.
Så väldigt bra. Det kanske var det enda mål mat somliga barn fick den dagen.
Nu har skolorna varit öppna länge. MEN varje torsdag kan vem som helst åka till skolan och hämta en mtpåse med torrvaror, konserver, toa och hushållspapper, bindor, blöjor (när det finns). Samma sak där, vem som helst får hämta, inga frågor ställs. En av mina bästa vänner är volontär där. Hon berättar att kön med bilar är lång på to em då de lämnar ut dessa kassar med mat och annat. De flesta som hämtar upp maten är invandrare, inte förvånande eller hur.
Allt detta sker på volontärbasis och gåvor från folk. Min kompis säger att den största bristvaran är blöjor, så det har jag börjat köpa och skänka. Ett paket blöjor kostar runt 43 dollar, så jag fattar verkligen att somliga familjer har svårt med den utgiften.
jaja, ett sidospår när det kom till maten.
Men ja, alla som ville fick hämta under pandemin. Jag brukade se hur de stod och delade ut påsarna då jag gick förbi. Ibland var det ingen där, ibland en liten kö.
Du har rätt i att det är en sann klassfråga, och du har också rätt i ditt resonemang.
Jag håller med dig om allt.
Gold fish är goda, haha. TRO mig, du får testa någon gång. K är i princip uppfödd på sådana.
Nu äter hon allt, men när hon var liten var det ibland ett hvete!! Petig till max.
Kram igen!!

Svar: Hade det för det. Så BRA! Vill inte ens veta hur det skulle ha blivit utan den maten. Som du skriver; skollunchen kan vara det enda mål mat många barn äter på en dag. Fruktansvärt! Men tummen upp också för initiativet att dela ut förnödenhetspåsar till utsatta familjer. Ja, blöjor kan jag verkligen tänka mig är en alltför tung utgift för många familjer. Och många som inte har råd med det alls.
Hoppas bara att alla politiker (de som ju har en enorm makt att verkligen förändra) aktivt jobbar med lösningar för att ta hand om sin befolkning (inte bara de rika). Se till att jobba för att ALLA människor ska ha rätt att leva humana liv.

Haha! Ja, jag får kanske ta och prova de där kexen när jag hittar dem igen. Tror senaste gången jag såg dem var på något ICA Maxi, så får kanske åka till Luleå snart och kolla :-)
Så skönt att den där matvägran inte följde med in i vuxenlivet. Kan bara tänka mig vilket hinder det skulle vara.

Kramar!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?