Att skapa en verktygslåda mot SAD
Detta inlägg kopierar jag direkt från min Wordpressblogg (men eventuellt med lite redigering).
Min tanke var att det kanske kunde vara en bra idé, då kanske inte alla följt med till den bloggen; jag har ju liksom varit expert på att hoppa mellan bloggar ;-P
 
 
 
 
Som ni vet vid det här laget (ni som följt mig ett tag) är att jag mest troligt lider av vad som kallas SAD -Seasonal Affective Disorder.
Ja, jag är självdiagnostiserad så Nej, jag kan naturligtvis inte veta om det är vad jag har.
Jag kan inte veta om det är SAD, eller om det helt enkelt bara är “ja, de allra flesta känner så på vintern”.
Jag är inte korkad och jag claimar inte att jag verkligen HAR säsongsdepression.
Men jag väljer just nu att se på mina symptom som att jag har det och försöker ta till alla knep jag kan hitta för att stävja det, förutom medicin då såklart (sådant som kräver en faktisk officiell diagnos).

Planen i år är att göra ett försök i att inte bli överrumplad, vilket händer de allra flesta år. Trots att jag vet om att det kommer, så är det som om jag blir knockad varje gång. Helt plötsligt är jag bara mitt inne i det liksom.
Känner ofta en känsla och ett behov av nystart efter semestern (vilket i vanliga fall brukar gå över snabbt), och även i år. Dock känns det lite starkare just i år av anledningar jag inte riktigt kan greppa.
Av den anledningen tänker jag – i alla fall FÖRSÖKA – ta tillfället i akt och sätta upp en liten plan inför kommande vinter.
Försöka få ihop en lista med saker att göra, och ett mindset att fortsätta göra de roliga sakerna trots att jag inte känner för det.
Till exempel att blogga. Eller fota. Eller läsa. Eller vad jag nu kan komma på som jag tycker är roliga aktiviteter.


Min (påbörjade) lista över saker att göra för att hålla “SAD” i schack!

♥ Bara ställa ett eller två morgonlarm på mobilen, istället för fem.
♥ Meditera? Se över om det kan vara något för mig, hur flummigt det än låter.
♥ Äta D-vitamintillskott. Om inte annat kanske placeboeffekten kickar in…
♥ Äta mat som innehåller mycket vitaminer; speciellt B12 (då jag lite grann misstänker att de nivåerna är låga).
♥ Investera i en ljusterapilampa. Vet inte om sådana egentligen hjälper, men det är väl värt ett försök… eller?
♥ FÖRSÖKA gå ut mer, helst i solljus. Svårt mitt i vintern när man jobbar; men i alla fall FÖRSÖKA.
♥ FÖRSÖKA göra mina hobbies även sådana dagar då jag inte har någon direkt lust att sätta igång.
 
Jag har också planer på att försöka anamma ett av Jonna Jintons tips. Eller snarare ett mindset hon förmedlade i en av sina videos och som jag tog till mig...
Jag tänker försöka att inte kämpa emot vintertröttheten. Att inte ägna all min kraft och energi till att försöka känna som jag gör på sommaren.
Jag tänker försöka att lite bara "följa med" i naturens rytm. Vintern är en tid då saker och ting saktar ner, vi känner oss tröttare, har ofta lägre energi generellt o.s.v. Vad händer om jag slutar streta emot och istället accepterar årstiden precis som den är?
Erkänner villigt att detta förmodligen skulle vara enklare om jag levde närmare naturen och inte mitt inne i stan, men det går väl hitta strategier som passar här också..?


Om det här kommer fungera? Ingen som helst aning.
Jag hoppas det ska hjälpa i alla fall. Jag hoppas, genom att ha dessa stolpar framför mig, att det ska mildra min vinter.
Dock är den här årstidsdepressionen en otroligt stark och sneaky jävel som smyger sig på när jag minst anar det, men det kan väl ändå inte vara en nackdel att ha någon typ av tydliga verktyg klara. Eller?
 
 
 
 
 
Vad tycker du om vintern?
Är du en person som "stretar emot" och försöker uppnå samma känsla som under sommaren, eller låter du vintern styra din rytm och liksom följer med i årstidens skiftningar och energier? (Om det går att förstå hur jag menar med frågan.)
Har du några speciella verktyg du brukar använda dig av för att bättre klara de mörka månaderna?
Era fantastiska kommentarer!
Eva I Dalarna
1

Jag tycker att visst kan det finnas vackra vinterdagar men jag avskyr att frysa så jag går i ide. Det betyder att jag bara går ut för en daglig promenad i ljuset och för att handla eller uträtta ärenden eller andra måsten. Sen håller jag mig inne. Läser, ser på tv, stickar och så vidare. Tänder ljus och gör lite pyssel, tex gjorde jag sju små tomtenissar häromdagen, en för varje barnbarn.
Men dagliga promenaden i ljus är viktig! Och så äter jag Dvitamin. Dina planer låter bra!

Svar: Det låter lite som jag :-) Riktigt fina vinterdagar är så fotovänliga, men jag går också helst i ide tills våren är här igen :-) Allt du pysslar med inne låter jättemysigt! Man skulle ju kunna se det som så; att höstklyschor har blivit klyschor av en anledning... :-D

Dagligt dagsljus (eller i alla fall på helgerna där i december) och D-vitamin tror jag absolut kan vara en nyckel.

Tusen tack för din kommentar! Ha en fin eftermiddag/kväll!
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Att ta D-vitamin i tablettform ska du absolut göra. Antar att solljuset hos dig är mkt begränsat under vintern, eller det är ju det. Mycket klokt att ta en tablett D-vitamin varje dag.
Tycker att alla dina punkter är bra, och jag TROR att du kommer att lyckas nu i år med ditt pepp.
Meditation? Ja absolut, vet att det hjälpt många. Vet att det finns många du kan hitta på YouTube vad gäller meditation.
Och en ljuslampa., det tycker jag också du ska skaffa! Det skadar inte.
Sen, att tända ljus i massor, vara snäll mot dig själv, äta god och värmade mat, se bra filmer och serier på TV.

Eftersom jag gillar den mörka årstiden omfamnar jag den och myser in mig. Jag vet, jag är inte den rätta personen för dig denna tid på året.
Men jag finns här för dig. Förresten älskar att du börjat blogga igen!

Kramar!!!

Svar: Hejsan hejsan! Jepp, tror verkligen att D-vitamin kan vara en av nycklarna till att klara av vintern. Kan vara så att det blir en placeboeffekt bara, men tänker att det är inte för inte som det ofta rekommenderas att vi i Norden (och på dessa breddgrader) behöver extra D-vitamin under vinterhalvåret...
Ja, solljuset är ju mycket begränsat. I december går ju solen upp vid 09:30 och ner bara strax efter 13:00. Men tur ändå att det ändå är en relativt kort tid. Är ju trots allt inte hela vintern; redan i slutet av januari känner man av en ordentlig förlängning av dagsljuset :-) Då brukar det vara ljust vid 15-tiden igen.

Meditation ja. Har aldrig någonsin testat det så har ingen aning om det fungerar. Men den här vintern är jag beredd att prova allt jag kan komma på.
Absolut! Kan tänka mig att det finns mycket meditation på Youtube.

Ljuslampa, levande ljus, en lååååång julpyntsperiod, comfort food. Den här vintern tänker jag kämpa för att gå ALL IN :-D

Jajamensan; vi är verkligen natt och dag när det kommer till hösten. DOCK; hur konstigt det än låter (eftersom jag inte gillar hösten) så är din inställning och dina höstinlägg på bloggen en stor inspiration för mig! Det är liksom både min dröm och min målbild. Det låter så MYSIGT när du beskriver hösten att jag verkligen skulle vilja känna i alla fall en del av det.
Så TACK för inspirationen!

Stora kramar från mig!
P I X E L I E - Erica Pettersson

3

Vilka kloka råd du har hittat!
Jag skrev lite om vitaminer i mitt senaste inlägg under Hälsa.
(t ex komplettera D-vitamin med magnesium och vitamin K2.)
Ha en fin helg.

(Hur många robot-bilder ska man klicka på egentligen för att kunna skicka en kommentar??)

Svar: Ja, jag kände att de faktiskt var riktigt inspirerande. Inte enbart det här rådet "var ute i solljus" (vilket bara fungerar om man av någon anledning inte jobbar) :-) Har inte fått det till att bli att köpa hem D-vitamin ännu, men det ligger fortfarande i planerna. Har så svårt att veta vilka märken som är bra och vilka som bara är skit. I övrigt är jag lite restriktiv, då jag inte vill ta för mycket kosttillskott. Vill få i mig den absoluta majoriteten av behovet via maten, så det är vad jag kör än så länge :-)


Ja, tyvärr så suger (för att använda ett uttryck från ungdomstiden) blogg.se´s kommentarsverifiering. Nästan omöjligt att kommentera, enligt vad jag hört från er läsare. Och det är mest frustrerande är att jag inte kan göra något åt det. Jag lovar att om jag kunde hade jag tagit bort hela verifieringen.
Tusen tack för att du tar dig tid att skriva trots problemen! Jag är på riktigt oändligt tacksam för det!

Jag har lite samma problem varje gång jag ska logga in på bloggen...
Skriver in mina inloggningsuppgifter, klickar på "logga in" och väntar en stund medans sidan "tänker".
Efter en stund uppdaterar jag webbläsarfönstret; då dyker mitt namn upp högst upp på sidan (som att jag redan är inloggad).
Jag klickar på mitt namn för att komma in på min sida. Ibland fungerar det första gången, ibland måste jag försöka flera gånger.
Det är osannolikt att det är något fel med webbläsaren, då alla andra flikar jag öppnar fungerar perfekt. Problemet ligger också kvar (bara på blogg.se) trots att jag går in och raderar cachen/historiken. Så har ingen aning om vad felet är; måste ligga hos blogg.se. Dock måste jag säga att jag upplever det som att problemen började hopas när de plockade bort Pro-funktionen och pepprade på med reklam på alla bloggar... Har svårt att inte se ett samband... ;-P
Oj! Ursäkta utläggningen ;-)


Jag vill i alla fall önska dig en mycket fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?