I böckernas värld
Böcker.
De har en alldeles speciell plats i mitt hjärta, och de betyder något alldeles speciellt för mig.
Böcker har varit en så stor del i mitt liv, och de platser där böcker finns har varit sådana trygga platser för mig.
 
Jag är en introvert person och har såklart alltid varit. Dessutom var jag under barndomen sjukligt blyg.
Jag hade inga kompisar, och visste heller inte hur jag skulle skaffa några. Det var kort och gott så att jag inte vågade ta kontakt med och kommunicera med andra.
Detta skriver jag inte som något tyck-synd-om-mig, utan syftet är helt enkelt att förklara grunden till min relation med böcker.
 
Från att jag knäckte läskoden som femåring har jag alltid älskat att läsa och skriva. Exempelvis har mitt drömyrke sedan jag var ungefär 7-8 år varit Författare. Drömmer fortfarande om att ge ut min alldeles egna roman en dag.
När jag var tio år och gick i fjärde klass fick jag mitt egna lånekort, och plötsligt kunde jag själv låna helt fritt på biblioteket (eller bibblan som den alltid kallades). Den obetalbara känslan att kunna låna hem basically hur många böcker jag ville, eller åtminstone kunde bära... ;-)
Hortlax bibliotek värmer mig fortfarande inombords när jag tänker på det.
Det var min säkra plats. Min trygga plats. Ja, förutom mitt hem då, men mitt hem hade inte alla dessa böcker.
På bibblan behövde jag inte hålla mig undan andra barn för att jag var rädd för att ta kontakt med dem. Jag kunde bara hänge mig åt alla titlar som fanns uppradade på hyllorna.
Har ingen aning om hur många timmar jag spenderat på Hortlax bibliotek totalt. Många!
Jag brukade aboslut gå till Strömbacka skolbibliotek under gymnasietiden också, men det var aldrig riktigt samma sak. Det var inte lika mysigt, trots att det var ännu mindre (som jag minns det).
Men vår bibbla hemma i Hortlax... Den ger mig trygghetskänslor.
 
 
Bild härifrån
 
Bokhandlar älskade jag lika mycket som bibliotek, om inte ännu mer. Jag älskade att bara hålla i helt nya böcker. Böcker som aldrig blivit lästa. Omslag som inte hade den där typiska biblioteksbindningen. Vet inte hur jag ska förklara den. Har en exakt bild i mitt huvud, men har ingen aning om hur den bäst ska beskrivas.
Ni kanske vet vad jag menar? Hur biblioteksböcker klassiskt har sett ut. Att alla ryggar hade liksom samma material... såg ut lite som tyg-ish.
Idag var det länge sedan jag var på ett bibliotek så jag vet inte; kanske köper de in "vanliga" utgåvor numera. Men tänker på de klassiska.
 
Nåja, tillbaka till tråden.
Jag hittade faktiskt en gammal bild på min absoluta favoritbutik här i Piteå under min uppväxt. Bokia.
Speciellt just DEN HÄR butiken, när den låg precis där på bilden (korsningen Storgatan-Lillbrogatan). Fortfarande kan jag ibland sakna den så det gör ont. Låter väl överdrivet, men den var en så stor del av mina uppväxtår.
Jag har aldrig gillat klädbutiker, inte ens i tonåren. Jag blev uttråkad efter MAX fem minuter. Samtidigt som jag kunde spendera TIMMAR inne på Bokia!
När alla andra drogs till butiker som Kicks och JC ville jag bara till Bokia.
 
Jag har också en grej som kommer låta otroligt pretentiöst, men det är en känsla jag har...
Jag tycker bäst om att läsa inbundna böcker. Pocket går an också (plus att det är billigare), men helst av allt vill jag hålla i och läsa en "vanlig" inbunden bok.
Plattor och annan elektronik är jag inget fan av när det kommer till bokläsning. Har verkligen inget emot dem, eller de som läser böcker på dem. Det verkar otroligt smidigt att ha allt samlat i en läsplatta eller en iPad.
Det är tyvärr inget för mig; speciellt eftersom jag drömmer om att ha ett eget hembibliotek i mitt hem en vacker dag. Det kräver ju sina (riktiga) böcker :-)
 
Att hitta en bok det slutar med att jag sträckläser är en av de bästa känslorna som finns. Paradoxalt nog känner jag mig alltid "tom" när jag lägger ifrån mig boken efter sista sidan.
Jag älskar känslan att ligga och läsa en hel natt bara för att jag inte klarar av att lägga ifrån mig boken. Därför är det så att böcker jag misstänker kan bli sträckläsning måste jag styra så att jag läser under semestern... när tider spelar mindre roll. Eller som allra minst på fredagar eller lördagar. Alltså när jag inte ska upp en viss tid dagen efter.
 
 
Älskar/tycker du om att läsa?
Föredrar du inbundna böcker, pocket, ljudböcker eller att läsa elektroniskt?
Om du gillar att läsa som vuxen; gillade du det som barn också eller har det kommit med åren?
Eller kanske tvärtom; gillade du att läsa som barn med skyr det i vuxen ålder?
Era fantastiska kommentarer!
Eva I Dalarna
1

Läsning är livet för mig och har så varit sen jag lärde mig läsa. Jag vill ha inbundna böcker helst och jag har många i min bokhylla men jag läser pocket också. Känner mig rik när jag går från biblioteket med en kasse böcker. Pengarna räcker inte till nämligen så även om jag älskar att äga böcker så har jag inte råd att köpa alla och då är ju biblioteket ett bra ställe. Så jag älskar biblioteket också. Till och med så att jag pryade där som det hette då, i mitten på 70talet. Funderade faktiskt på att bli bibliotekarie men så blev det inte. Livet hittade andra vägar. Men till böckerna och läsningen hittar jag alltid.
Fint inlägg på bloggen!

Svar: Härligt! Ja, visst är det något alldeles speciellt med läsning! Och roligt att du också helst gillar inbundna böcker. Precis; inget fel på pocket (de är ju dessutom billigare) men det är något särskilt med inbundna.
Förstår att du känner dig rik när du traskar hem med en kasse olästa böcker.
Ja, böcker är sannerligen DYRA. Speciellt när man läser mycket är det inte så konstigt att man inte har råd att köpa alla. Då är biblioteken gudasända!

Kul att du gjort praktik på bibliotek! Och till och med funderat en sväng på att bli bibliotekarie.
"Pryade" :-D Ja, känner igen det ordet. Tror mina föräldrar har använt det någon gång. När jag gick i skolan på 90-talet kallade vi det "praoa" :-)
Och ja; livet har en förmåga att visa in en på andra vägar. Det är ganska roligt att vara med om ändå. Man vet aldrig vad som händer. Exempelvis hade arbete i kök aldrig ens korsat mina tankar - inte en enda gång - innan jag av en slump kom in på sådan "arbetslöshetspraktik" i ett förskolekök 2015. Och resten är, som man brukar säga, historia... :-)

Tusen tack för din kommentar och jag önskar dig en mycket fin helg!
P I X E L I E - Erica Pettersson

2

Mysigt inlägg,Erica!! Böcker går alltid hem.
Precis som du var och är jag en bokmal. Men i den ålder du beskriver slukade jag böcker.
Ja, det var en sann ynnest med lånekort. Vi fick börja låna böcker på skiolbibblan från ettan, men bara fyra böcker åt gången. Vi hade inte ett jättestort skolbibliotek. Sen blev det riktigt lånekort, kanske i den åldern du fick ditt?
Då for vi och lånade böcker på bibblan i Vällingby och det var stort.
Vet precis vad du menar, bibblaböckerna hade ett speciellt utseende förr, tror inte de ser ut så längre. Men jag vet exakt vad du menar.

Inbundna böcker är jag inte jättekär i., hehe. De är tunga och lite osmidiga att läsa i tex sängen. Fast visst, vissa böcker är det härlgit att ha inbundna och de ser absolut snyggast ut i bokhyllan. Men pocket gillar jag absolut mer, det var länge sen jag köpte en inbuden bok.
Som du vet läser jag på platta numera. Trodde INTE jag skulle gilla det. Det blev ännu mer AHAAAAA, när jag började kunna ladda ner vrpn BOKON i Sverige, alltså svenska böcker!! GUD det var nästan så jag blev gråtfärdig. Det var ju hela syftet då jag skaffade min KIndle --ATT kunna läsa svenska böcker. Men du vet, det är ett krux med utländska kort hos många internettjänster. Dock på Bokon.se tar de amerikanska kreditkort, YAY!! Sen kommer boken på ett par sekunder till plattan.
Som sagt, trodde aldrig någonsin att jag skulle tycka om det där med platta, men de har visat sig precis tvärtom.

Nu ha jag Arcy också där jag läser svenska tidningar, och det också på KIndle. Nope, trodde inte jag skulel gilla det heller, men det går så utmärkt.

Jag hör dig dock, ritkigt böcker är härliga. Och en gång ville jag också ha ett bibliotek hemma. Det kanske jag vill än, förresten. Men vi har inte stort nog tycker jag. Faktum är att vi flyttade ner vår bokhylla från vardagsrummet till "gillestugan", och istället skapade vi en myshörna/läshörna/drinkhörna där den stått. Ångrar inte det en sekund. I den vevan slängde/gav vi bort massor, massor med pocketböcker. Nu har jag mest inbundna böcker kvar i hyllan i källarrummet. För de är ju absolut snyggast om man nu ska vara noga, hehe. De böcker jag älskar särslikt mycket, och läser om, då och då hamnade i en bokhylla i vårt sovrum.

Ljudböcker har jag aldrig provat, har du? Kan tänka mig att det skulle vara ganska mysigt under en lång bilresa etc. Men annars? Nej, jag tror inte jag skulle gilla det.

Igen, så mysigt inlägg.

Kramar

Svar: Tack! Vad kul att du gillar inlägget :-D Ja, visst ÄR det mysigt med böcker! Härligt att du också alltid varit en bokmal (kommer ihåg från inlägget du skrev förra, eller om det var förrförra veckan). Det är verkligen så underbart att sjunka ner i en riktigt bra bok! En sådan där man varken kan eller vill lägga ifrån sig.
Och lånekort ja. Vilken känsla det var att få ett alldeles eget lånekort!
Ska jag vara ärlig så minns jag inte riktigt hur det gick till med lånandet innan 4:an. Kanske hade vi också någon typ av begränsning; minns som sagt inte.
Har något svagt minne av att vi lånade via föräldrarna (alltså att boklånet stod på föräldern). Något svagt minne av att man uppgav telefonnumret hem, eller något sådant. MEN jag kan inte svära på att det var så. Jag växte ju upp i en mindre by, där skolbiblioteket var "byabiblioteket" (men det låg i högstadieskolans lokaler). Det var en liten bibbla, men tycker ändå de hade ett riktigt bra utbud för att vara ute i en by.

Åh! Vad kul att du vet vilka biblioteksbindningar jag menar. Tycker det var så svårt att förklara, så skönt att höra att det gick förstå.

Så kul att du gillar din Kindle-platta. Det låter verkligen praktiskt. Jag menade självklart inte texten som en pik mot elektronisk läsning, utan mer som den känslan jag personligen har gentemot inbundna böcker. Och du har så SANT i det där med att läsa i sängen när man har en inbunden bok.
Dessutom lite småfarligt ;-) Rätt som det är slumrar man till och tappar boken rätt på nosen ;-) Har hänt mig någon gång...

Låter fantastiskt att du äntligen hittat en tjänst där du kan ladda hem svenska böcker och att de tar amerikanska kort! Härligt att du kan välja även svenska böcker även under vinterhalvåret, alltså när du inte är hemma i Sverige. Perfekt!

Har sett er myshörna på dina bilder. Kan tänka mig att det är så mysigt att sitta där, speciellt på höstkvällar med ljus, kaffe (eller ett glas vin), en filt och en riktigt bra bok på läsplattan! Jag gillar som sagt inte hösten, men det låter såååå mysigt!


Ljudböcker har jag provat lite grann riktigt nu de senaste åren. Jag betalade till och med för Nextory för ett par år sedan (ljud -och e-boksapp), men den blev tyvärr lite för dyr i längden, i alla fall för min ekonomi just då.
Måste dock säga att jag inte är något fan av romaner/skönlitterärt som ljudböcker. När det kommer just till sådana böcker vill jag "läsa orden med mina egna ögon" och skapa bilder i mitt eget huvud. När jag hör någon annan läsa är det som om de bilderna förstörs lite. Som att de inte riktigt kan formas.
DÄREMOT upptäckte jag att biografier passar mig perfekt att lyssna på som ljudböcker! Biografier är en genre jag alltid haft svårt för att läsa fysiskt. Vet inte varför, men det har liksom aldrig gått bra. Men i ljudboksformat fungerade det lysande.
Blev lite som att lyssna på poddar, speciellt om det var en bok där personen/författaren själv läst in den.


Så roligt att du gillade inlägget, och tusen tack för din kommentar!
Stora kramar från mig!
P I X E L I E - Erica Pettersson

Skriv din kommentar här
Jag uppskattar verkligen om du lämnar en liten kommentar innan du går.

Jag fotar med Canon EOS 5D mark II (och ibland iPhone 6).
Jag har två objektiv; Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM.
För redigering använder jag mig av Photoshop CC.


Beställ en personlig bloggdesign! Jag tar inte emot några beställningar för tillfället.

Jag tar mer än gärna emot konstruktiv kritik/feedback, då det hjälper mig att bli en bättre Fotograf och Bloggare.

Och glöm inte; Ni är bäst! ♥
Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?