Ikväll när jag gick hem från ett födelsedagsfirande hade jag kameran med mig så att den fick rastas lite. Med betoning på lite. Men lite är bättre än ingenting, eller hur ;-)
 
En sak jag älskar med att bo i Piteå just nu (förutom sommarljuset) är hur staden verkligen håller på att förändras. Hade detta varit för typ femton år sedan hade jag sett förändringarna som någonting störande. Jag gillade inte direkt förändringar, utan ville att det mesta skulle vara "som det alltid varit".
Men de senaste åren har jag ändrat mig. Jag har insett att jag faktiskt älskar förändringar. Jag älskar att se nya saker dyka upp och jag kan knappt vänta till att se hur min kära hemstad kommer att se ut om en 10-15 år!
För tillfället byggs det nämligen mycket överallt i den här staden -mycket på höjden.
Det byggs mycket nya lägenheter, och även om det är sådana med onödigt dyr hyra så tycker jag det är roligt. Och jag kan ju alltid drömma mig bort i hur det skulle vara att flytta in i t.ex. Stadstornet, Strömbackastrand eller gamla polishuset...
 
För att vara en liten kommun med endast ca. 42000 invånare känns det faktiskt som att Piteå är en stad med visioner. Jag vet inte... det kanske bara är jag och min kärlek till min hemstad? Men det känns verkligen som om kommunen har visioner, och verkligen genomför dem.
Jag trivs att bo i en stad som verkligen växer så det knakar.
Okej. Jag vet att jag låter som en levande reklampelare. Och allt är självklart inte bara bra... Eftersom det trots allt är en småstad känner jag mig då och då "instängd" och skulle vilja prova på att bo i en större stad.
Men innerst inne är det ändå Piteå som finns i mitt hjärta.
Snart fyller ju Piteå 400 år också. Ska bli roligt att se vad som händer år 2021.
 
 
Här byggs Stadstornet. Ännu fler nya lägenheter. Hur många vet jag inte, men av bilderna att döma verkar det bli ganska många ändå...
 
 
Stadsberget; Piteås (relativt) nybyggda parkeringshus vilket även fungerar som mötesplats med tanke på hur det är byggt. Om jag inte missuppfattat så är det många som tycker denna byggnad är ful då den verkligen sticker ut från övriga byggnader, och den ser onekligen annorlunda ut. Men jag kan inte låta bli att gilla den. Jag gillar att den sticker ut ur mängden och är något annat än en tråkigt betongkloss.
 
Idag klättrade jag högst upp för första gången, och jag älskar utsikten man får därifrån. Jag älskar att jag har ett ställe att faktiskt fota översiktsbilder/bilder uppifrån. Det har jag inte haft tidigare.
Här är några bilder på vyer man ser ut över när man står på Stadsbergets tak:
Den höga byggnaden på sista vybilden är den andra höga byggnaden som håller på att byggas här i stan. Och nej, det är dock inte lägenheter. Det är ett hotell.
 
 
Det enda jag egentligen saknar just nu är någon nybygge med "vanliga" lägenheter som inte kostar skjortan att hyra. Att man ska kunna flytta in i något nytt, även om man har ett "vanligt", "normalavlönat" jobb.
Där en tvåa kostar kanske typ 5000kr istället för 12000...
Nu har jag ju ingen aning om vad lägenheterna i Stadstornet kommer kosta, men min magkänsla säger mig att de också blir dyra. Tyvärr. Kanske har jag fel, men det är en känsla jag har.
Det är minsann vad det varit de senaste veckorna -en underbar tid.
Varje gång det blir maj slås jag över hur otroligt mycket jag faktiskt älskar våren! Även om den kommer varje år är det som om marken slås undan under fötterna när jag ser hur vackert allting är när världen exploderar i grönska.
Jag vet; jag låter kanske onödigt filosofisk och typ poetisk. Men det är så jag känner inför våren.
Det känns verkligen som en tid då allting är möjligt. Ända sedan jag gick i skolan har porten till sommaren, alltså våren, alltid känts som en tid då allt kan hända. Och av någon anledning bara positiva saker...
Solen och ljuset har nog ännu mer inflytande på oss än vi redan vet...?
 
Tyvärr har det inte blivit så mycket mer fotograferande bara för att det är vår. 
Varför vet jag ärligt talat inte. Viljan att fota finns där och vädret har, för det mesta, varit perfekt. Men när jag kommit hem från jobbet på dagarna har det helt enkelt inte blivit av att gå ut eller åka iväg med kameran. 
Mest troligt handlar det nog om att jag trots allt är lite less på att alla mina vårbilder "ser likadana ut" från år till år. Jag vill ha något nytt (typ porträtt) att sätta tänderna i. Eller kanske miljöombyte... 
Nåja, det ska nog lösa sig :-) 
 
Just nu lägger jag upp några av de bilder jag faktiskt lyckats ta nu i maj :-)
Det var förra lördagen, när jag var på väg till Västra kajen där det blev att äta en räkmacka.
Jag fikar näst intill aldrig ute, så det var riktigt gott. Dessutom, på vägen hem igen, hittade jag ett hav med Tussilago! En av mina favoriter bland vårblommor.
 
Först vill jag bara säga att eftersom det här är en lista över några av mina favoritavsnitt, spridda över hela serien,
så är det naturligtvis SPOILERALERT på detta inlägg!
Ser ni serien, eller har tänkt se den, och inte vill veta något i förväg så hoppa över detta inlägg.
Jag vet att det är ganska så töntvarning på detta inlägg, men jag har inte så mycket idéer för tillfället.
 
 
Jag gillar som sagt hela den här serien och har kollat igenom den några gånger vid det här laget. Men naturligtvis finns det vissa avsnitt som jag gillar lite mindre, medan det finns andra jag älskar att titta på. Sådana jag sett om fler gånger än jag tittat på hela serien igenom...
Det finns säkert avsnitt jag glömt, men vill inte att listan ska bli alldeles för lång. Tänkte först att det skulle bli "mina 5 favoriter" eller "mina 10 favoriter", men det slutade med att det blev 15.
Jag har mest gått på min känsla när jag valt mina favoriter. Det behöver inte nödvändigtvis vara det bäst gjorda avsnittet, det avsnitt med bäst storyline eller liknande utan det är helt enkelt så att jag gått min känsla.
Inläggen är inte i ordning, alltså med nr.1-favoriten högst upp och så vidare. Min absoluta favorit behöver alltså inte vara högst upp (jag kommer att nämna när jag kommer till det avsnittet, vilket som är nr.1)...
 
 
(S03E04) THE SECRET IN THE SOIL
Detta avsnitt kvalar in på listan eftersom det är det första avsnittet då Dr. Lance Sweets är med. Sweets blir nämligen en av mina favoritkaraktärer i serien, så efter att han kommit in i gruppen känns det nästan som om de är en familj allihopa (jag gillar verkligen känslan mellan alla karaktärer i den här serien).
 
 
 
(S06E01) THE MASTODON IN THE ROOM
Jag har märkt att jag fastnar lätt för sådana här avsnitt; där själva fallet de jobbar med är lite "enklare" och själva historien i gruppen får lite mera utrymme.
Det här är första avsnittet i säsong 6; första avsnittet efter att gruppen splittras i säsongsavslutningen av säsong 5, då Booth åker iväg till Afghanistan för att vara borta ett år, Brennan åker på ett års antroprologprojekt i Indonesien (tror jag det var) och Angela & Hodgins flyttar till Paris för samma tidsperiod.
Så avsnittet handlar alltså om att allihopa återvänder hem till Washington DC för att hjälpa Dr. Cam Saroyan (en av personerna i gruppen och även deras chef) med ett fall som kört fast.
 
 
 
(S06E22) THE HOLE IN THE HEART
Upplösningsavsnittet när det kommer till de avsnitt som handlar om Jake Broadsky; den karaktär som man får veta stred tillsammans med Booth i armén, men som sedan hemma vände och blev seriemördare.
En av de jobbigaste händelserna i serien händer i och för sig i detta avsnitt, då en av Brennans "squinterns" dödas av Broadsky. Men avsnittet hamnar ändå på den här listan, det som sagt är ett sådant "upplösningsavsnitt", samt att Booth och Brennan ÄNTLIGEN blir tillsammans (efter 6 hela säsonger)!
Tror nog att det sistnämnda är den största anledningen till att avsnittet får vara med på den här listan ;-)
 
 
 
(S06E23) THE CHANGE IN THE GAME
DETTA är mitt absoluta favoritavsnitt! Det är nog det jag sett mest av alla, tror jag.
Även det här är ett sådant där fallet är ett lite "enklare" och inte så invecklat, och fokus får istället ligga på övriga saker -som t.ex. att Angela och Hodgins son föds samt att Brennan berättar för Booth att hon väntar hans barn.
Jag är egentligen inte sådär överdrivet förtjust i de avsnitt där Booth och Brennan går undercover, men just i detta avsnitt älskar jag det. Tror det är för att det ändå känns ganska så "lättsamt" och de har fått in en hel del humor i avsnittet.
Detta är säsongsavslutningen för säsong 6, och markerar i och med barn och graviditeter att det är på väg att blåsa nya vindar i seriens sjunde säsong.
 
 
 
(S02E09) ALIENS IN A SPACESHIP
Första avsnittet av flera som handlar om seriemördaren "The Gravedigger", som får sin upplösning några säsonger senare. I detta avsnitt blir Brennan och Hodgins nämligen begravda levande, och gruppen kämpar mot klockan för att hitta dem innan det är för sent.
Det är även i detta avsnitt som Angelas och Hodgins förhållande startar.
 
 
 
(S05E21) THE BOY WITH THE ANSWER
Jag gillar som sagt upplösningsavsnitt, och det här är ytterligare ett sådant. Eller, egentligen finns det ett till som handlar halvt-om-halvt om just denna mördare, men det avsnittet är mer som ett intro till historien om Broadsky...
Det här avsnittet handlar om rättegången mot Heather Taffet, den av seriens mördare som kallats "The Gravedigger".
Det jag gillar med den här serien, Bones, är alla lyckliga slut. Det allra mesta slutar trots allt bra. De lyckats alltid fånga in "the bad guy" och det mesta slutar lyckligt för seriens huvudroller.
Ja, det kanske är orealistiskt, men jag kan faktiskt inte låta bli att gilla det.
 
 
 
(S04E10) THE PASSENGER IN THE OVEN
Det finns en annan typ av Bones-avsnitt jag också gillar... och det är sådana som inte är så "spridda" (hittar inte något bättre ord). Avsnitt där hela handligen utspelar sig på endast en eller två platser och under en ganska kort tidsperiod.
I detta fall löser de ett mordfall ombord på ett flygplan, under en flygresa från USA till Kina. Hela handlingen utspelar sig alltså under endast några timmar.
 
 
 
(S05E12) THE PROOF IN THE PUDDING
Även detta är ett sådant avsnitt... ett sådant som utspelar sig på en enda plats -The Jeffersonian, alltså labbet som serien kretsar kring.
Alla huvudkaraktärerna blir "inlåsta" på labbet av "a bunch of gouverment guys" (hittar inte några bra ord för det på svenska) under en kväll och får en uppgift -med hjälp av kvarlevorna från en man, utan att identifiera denne, ta reda på hur han dog.
Handlingen tar en spännande vändning när gruppen misstänker att det är JFK och att det är därför allt är så hemlighetsfullt...
 
 
 
(S05E16) THE PARTS IN THE SUM OF THE WHOLE
Detta är ett tillbakablicksavsnitt... där man får följa med när Booth och Brennan berättar för Sweets om vilket som var deras första fall tillsammans, och därmed hur de träffades första gången.
Finns egentligen inte så mycket att säga här... jag gillar tillbakablickar i serier, så det här är ett avsnitt helt i min smak :-)
 
Seeley Booth och Temperance Brennan i ett fall som utspelar sig 1 år innan serien börjar...
 
 
(S05E20) THE WITCH IN THE WARDROBE
Det här avsnittet kvalar faktiskt in endast för att det är det avsnittet då Hodgins och Angela äntligen gifter sig!
I häktet, där de hamnat efter att Hodgins retat upp en polis som stannat dem efter vägen på väg från en brottsplats.
 
 
 
(S07E06) THE CRACK IN THE CODE
Introduktionsavsnittet till historien med seriens (hittills) värsta seriemördare och psykopat -Pelant.
Jag vet egentligen inte riktigt varför jag gillar det här avsnittet. Egentligen gör jag det inte, då jag stör mig så mycket på just historien med Pelant. Tycker oftast det är så jobbigt det här med att han, i och med att han är ett sådant datageni, kan göra allt. Han vet alltid var de är, vad de gör/jobbar på och han ligger alltid flera steg före.
Därför borde jag inte gilla just det här avsnittet, men kan ändå inte låta bli att kolla på det.
Så någonting måste det ju ha som gör att jag dras till det...
 
 
 
(S07E07) THE PRISONER IN THE PIPE
Jag vet däremot varför jag gillar detta, och det är för att det är i det här avsnittet som Booths och Brennans dotter Christine föds, och det är även ett sådant avsnitt jag känner är ett av de lite "lättsammare".
Egentligen känns "lättsamt" som fel ord att använda, men som sagt så kommer jag inte på något bättre just nu.
 
 
 
(S07E12) THE SUIT ON THE SET
Ännu ett sådant "lättsammare" avsnitt jag fastnat för (ingen är väl förvånad vid det här laget ;-P)
Booth och Brennan har åkt till Los Angelles för att kolla in filmatiseringen av en av Brennans böcker.
Men filmplanerna går inte riktigt som planerat, då de måste avbryta filmandet därför att kvarlevorna av en mördad man dyker upp. För att inte filmen ska läggas ner erbjuder sig Booth & Brennan att hjälpa till att lösa mordet på den person som visar sig vara chefen för studion.
 
 
 
(S09E04) THE SENSE IN THE SACRIFICE
Ett vad jag kallar upplösningsavsnitt (anyone surprised?),
Det här är det avslutande avsnittet när det gäller fallet med Pelant. Äntligen, efter nästan två säsonger av att gruppen plågats av honom, har vi kommit till hur det slutar. Under avsnittets gång hinner Pelant även hinta några ledtrådar till Brennan angående en annan serie av mord, vilket blir som ett litet intro av nästa seriemördarhistoria i serien (ursäkta svamlet).
 
 
 
(S09E06) THE WOMAN IN WHITE
Jag skriver inte så mycket om det här inlägget, då fallet tyvärr inte är det jag tycker är mest intressant i serien. Men det beror säkert på att just i detta avsnitt är mordfallet på ett sätt sekundärt...
Det här inlägget kvalar in på listan då det är nu som man äntligen får se Booth och Brennan gifta sig!
 
 
 
 
Honorable mentions:
The pilot (alltså första avsnittet i första säsongen)
Judas on a pole
The verdict in the story
Yanks in the U.K.
The end in the beginning
The bullet in the brain
The blackout in the blizzard
The signs in the silence
The patriot in the purgatory
The friend in need (betyder lite extra för mig, då det var det allra första Bones-avsnittet jag såg).
 
 
Alla bilder hittade på nätet.
Tyvärr blir detta inlägg bildlöst.
Hade ärligt tänkt gå ut en sväng med kameran efter jobbet idag, men jag hade en molande huvudvärk hela dagen, som inte hade gett med sig när jag kom hem.
 
NU har sannerligen våren kommit hit till oss!
De senaste dagarna, eller egentligen den senaste veckan, har vädret varit helt underbart! Det har varit soligt och temperaturen har gått upp mot 20 grader (ibland mer "i solen"). Det har varit rena rama sommardagarna under hela långhelgen :-D
Och jag kan ju inte säga att jag klagar ;-D Det känns helt fantastiskt; speciellt som det äntligen börjat knoppas på träden vilket betyder att den där bästa, skira grönskan börjat dyka upp igår och idag.
Igår, söndag, hade jag till och med en typisk sommaroutfit på mig hela dagen –en tunn sommarklänning samt barbent. Jag hade inte ens leggins, utan bara ben... precis som under vilken sommardag som helst ♥
När det är sådant här väder går det verkligen inte att vara deppig! Jag tycker alltid att man jag ler konstant, oavsett vad jag gör. Oavsett om jag jobbar, gör tradiga hushållssysslor eller andra nödvändigheter så känns de så lätta att utföra! Jag ÄLSKAR den här tiden på året, och de här senaste dagarna i synnerhet!
 
Vet egentligen inte riktigt vad jag vill med det här inlägget, eftersom jag inte har några bilder att komplettera med. Det är nog mest att jag vill dokumentera för mig själv inför kommande år...
 
Hoppas ni haft en fin måndag allihopa!
Jag vet att jag upprepar mig, men ni som följt min blogg länge vet vid det här laget att jag är en riktig Nicke Nyfiken när det kommer till nyheter, speciellt sådana i livsmedelshyllorna.
Därför, när jag ikväll gick ner till Tio till Tolv och såg denna kunde jag inte låta bli att låta den följa med hem. Tydligen firar Marabou 100år i år, och släpper ytterligare en ny smak i och med det.
I och för sig inget "mer revolutionerande" än vanlig Hallonsmak, men som sagt -det är en Nyhet, och mitt mellannamn borde vara Nicke Nyfiken.
Jag är i alla fall glad över att det inte var lakrits i denna, då det verkar vara en alldeles för vanlig smaksättare på godis numera.
 
Min slutsats efter att ha smakat denna är att det kunde kanske ha varit lite mer hallon i den, men annars helt okej choklad.