Det kan eventuellt vara så att endast jag känner på det här viset (det är mycket troligt), men om jag ska vara helt ärlig så hatar jag att åka bort, eller överhuvudtaget ha planer, på söndagar.
Redan tidigare har jag ju berättat om att jag behöver helgerna i min ensamhet för att hinna vila upp mig efter senaste arbetsveckan samt samla krafter inför kommande vecka.
Såklart är det dels för att vila upp mig rent fysist, men nästan mest för att hjärnan ska ha en chans att återhämta sig.
Därför är det så att om jag har planer/åker bort någonstans där jag måste interagera med andra på söndagen så är det som om hela lördagens vila är bortkastad.
Den mentala kraft det tar att umgås kräver hela lördagens återhämtning och därmed känner jag mig inte utvilad när det sedan är dags för måndag. Det känns liksom som att jag aldrig haft helg.
 
Det här ska dock inte förväxlas med det jag hade i vintras; då när jag var så extremt trött hela tiden. Det är absolut inte på det sättet, och det är inte samma sak.
När det gäller detta så handlar det inte om en sådan jag-måste-sova-hela-tiden-trötthet. Det jag känner efter umgänge med andra brukar inte nödvändigtvis betyda att jag är trött och behöver sova. Det handlar mer om att jag skulle behöva en dag efteråt här hemma i min ensamhet. Utan en massa intryck.
 
4 veckor kvar till semestern...
 
 
Är det någon där ute som känner igen sig?
Eller låter det helt främmande?
Hej alla lördagsfirare!
Hoppas helgen börjat bra för er alla, och att ni trivs med livet oavsett om ni är lediga eller jobbar.
Jag tänkte inte skriva särskilt mycket i detta inlägg, utan dedikera det till andra halvan av alla de bilder jag fotade tidigare i veckan.
I förra inlägget visade jag ju upp - som ni säkert märkte - endast bilderna i stående format, och här kommer alltså de liggande. Tyckte det kändes väldigt bra estetiskt att göra på det viset.
 
Så... en bild säger mer än tusen ord heter det ju, så då måste väl alla dessa bilder säga typ 30000 ord ;-P
Enjoy!
 
 
Idag efter jobbet fick Canon ÄNTLIGEN komma ut på rastning! Det var inte igår.
Helt ärligt så fick jag inte riktigt till de första bilderna då jag faktiskt till och med kände mig "ringrostig" inom fotograferingen.
Det släppte lite grann efter en stund i alla fall, men dels får jag nog se till att komma ut med kameran lite oftare och dels hittade jag inget superställe.
Men målet var trots allt att dokumentera det våriga ljusgröna, och Mission Completed.
Cirka hundrafemtio bilder blev det, och här kommer en första bildbomb om ni är intresserade.
 
Våren kommer sent till oss, men NÄR den väl kommer då kommer den med BESKED!
Jag har sagt det förut, men det riktigt exploderar av grönt utomhus och det är så skirt ljusgrönt att det på riktigt lyser.
 
Är ni beredda?
Here we go...
 
Den här platsen kanske det är någon som känner igen? Jag var här tidigare i vintras och fotade en massa snöiga bilder; då när det snöat så mycket att det såg ut som ett sagolandskap.
 
Denna lilla buske sken verkligen så otroligt mycket mer än vad bilden visar.
 
Öholmabron
 
Vatten är verkligen så rogivande för själen.
 
Magiskt.
 
Som en dröm i grönt.
 
 
Stay tuned för ännu mer bilder imorgon!
Nu under kvällen har jag suttit och strötittat på nostalgivideos på Youtube, och då fick jag ett litet sug efter att köra lite nostalgi på bloggen också.
Funderade en stund och ville försöka komma på något jag inte (vad jag vet) gjort förut. Så tänkte att jag skulle försöka köra på en Fraser-jag-hatade-att-höra-som-barn-lista.
 
För visst är det väl så; att vi alla har fraser och begrepp vi inte riktigt tål, speciellt när vi växte upp.
Inlägget ska naturligtvis tas med en liten glimt i ögat. Det är såklart inte så att något av det här på något sätt gett mig men, utan bara några små saker jag kom att tänka på såhär på kvällskvisten.
 
 
 
"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder."

Nåja, den här frasen kaaanske har gett mig liiite men, då jag än idag inte riktigt klarar av att varken höra eller säga den ;-) Speciellt som den alltid uttalas i ett sådär lite lagom klämkäckt tonfall.
Frasen tar mig tillbaka till mellanstadiet och skolans årliga Lilla vasaloppet. Det förhatliga!
Jag avskydde verkligen att åka skidor! Gillade skridskor, men hatade skidor.
Och så hade Norrbyskolan som tradition att varje februari/mars anordna "Lilla vasaloppet". Obligatoriskt för alla klasser - 1:an till 6:an.
Och inför loppet maldes det alltid med "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"...
 
Usch! Jag håller inte med. Klart det finns dåligt väder som inga kläder biter på.
 
 
"Du kommer förstå det när du blir äldre."

Visst förstår jag varför denna mening sägs till barn, men jag kommer ändå ihåg hur lite jag gillade det svaret på någon fråga man ställt. Är ju inte ett svar som stillar nyfikenheten.
När det dessutom är en tid då man inte har tillgång till internet på samma sätt som vi har idag...
 
 
"Ta på er ytterkläderna, vi ska åka hem nu."

Vet inte om det här är något som någon annan känner igen sig i, men när man var på besök hos någon med familjen och det var dags att åka hem.
Man fick direktiv att klä på sig; så man tog på vinterjacka, skor, mössa och vantar... Och så stod man och svettades i ytterligare typ 15 minuter medans de vuxna stod och pratade ;-P
 
 
"Städa rummet!" (I vissa lägen.)

Vet inte om det här endast är någon slags bevis på att min hjärna är extra tvärsemot, men finns det någon mer som känner igen sig i detta från barndomen...?
Scenario: Man har en dag bestämt sig för att storstäda sitt rum och har faktiskt satt igång med detta projekt. Men man har inte sagt något, då man liksom vill "överraska" föräldrarna.
Och så efter en stund ropar någon från [valfri del av bostaden] "Städa rummet!"
Det var liksom som om precis all motivation till att städa rann ifrån en...
 
 
"Nu ska vi ha grupparbete. Ni får para ihop er 2 och 2 eller 3 och 3."

En av de absolut värsta sakerna jag minns från skolan! "Nu ska vi ha grupparbete".
Jag HATADE grupparbeten! Eftersom jag var så sjukligt blyg klarade jag inte av det konceptet. Jag klarade inte av att ta för mig i en sådan grupp, jag vågade inte komma med idéer och redan början var en övermäktig uppgift för mig... Det här med "dela upp er 2 och 2", 3 och 3 eller vad det kunde vara.
Jag stod liksom på sidan om, VILLE ta kontakt och fråga någon "ska vi jobba ihop?" Men VÅGADE inte. Istället stod jag på sidan och såg hur alla andra glatt bildade grupper, och ska jag vara ärlig kommer jag faktiskt inte ihåg hur jag kom in i olika arbetsgrupper.
 
Så ja, minnerna av de där grupparbetena i skolan kan fortfarande få mig att rysa.
 
 
När det var -14 grader ute på vintern.

Okej, det här är ingen fras. Men det är någonting jag inte har goda minnen av från grundskolan (eller ja, i alla fall låg -och mellanstadiet).
Ja, det kanske var så att jag var ett innebarn med intressen av att sitta i en lugn vrå och rita, skriva eller läsa istället för att vara ute och spela skolgårdsbandy, snöbollskrig eller herre på täppan.
Köldgränsen för att "få vara inne på rasterna" var -15 grader.
Så om det var -14 grader var man alltså tvungen att gå ut.
Ja! Jag fattar att utevistelse är viktigt. Men detta är utifrån känslor inför olika saker jag hade som barn.
Och om det var typ -5 eller till och med -10 grader så kändes det inte lika jobbigt att gå ut. Det är ju ändå en bit ifrån -15. Men minus fjorton grader... En ynka grad ifrån... Känns ju inte direkt någon skillnad på minus 14 och 15 grader.
 
 
 
Äntligen våras det!
Och det går FORT! Snabbare än snabbast, som det alltid gör här uppe hos mig.
Det tar lång tid innan det börjar, men när det väl kommer igång exploderar det!
En vacker tid väntar.
Bild fotad idag; torsdag den 21 maj 2020.
 
Såg att det var början av maj då jag senast uppdaterade här, men tyvärr är det inte särskilt mycket som hänt i naturen.
Visst, snön är äntligen borta men som ni ser på bilden är alla träd generellt fortfarande kala.
Det har ju varit en så kall månad; ovanligt kall även för att vara här uppe i norr. Det har ju inte varit ens en enda värmetoppsdag än. Temperaturerna har envist bitit sig fast vid ensiffrigt, och tillsammans med vinden har det känts riktigt kallt. Vissa nätter/mornar/kvällar har det varit nere på runt nollgradigt.
MEN enligt väderprognosen ser det ut att bli lite varmare den kommande veckan. Någonstans mellan 10 och 15 grader är det lovat.
 
Men idag när jag gick ut ett par minuter såg jag faktiskt DETTA! Ett träd som faktiskt redan fått musöron! Som ni såg på översta bilden är det generella kala träd, men man kan ändå säga att Nu börjar det...!
För det är som det brukar: Det gick bokstavligen Över En Natt.
Från och med nu kommer det explodera i naturen!
Våren kommer sent hit upp, men när den väl sätter igång så slår verkligen allting ut på 2-3 dagar. Det är helt sagolikt, och det påminner mig varenda år om varför jag bor och väljer att stanna kvar här.
Jag ifrågasätter det varenda vinter, men så kommer slutet av maj och DÅ..! DÅ står det glasklart för mig varför Norrbotten är det bästa stället i världen att bo på!
 
Såhär ser det dock fortfarande ut när man liksom zoomar ut och tittar på helheten.
 
Och såhär såg det ut för bara någon dag sedan. Minns inte exakt vilken dag och ids inte kolla upp det, men det var i början av veckan någon gång.
 
Och till sist dagens väder (vilket ni också ser skymten av på första bilden i inlägget).
Sol, blå himmel, inte ett enda moln och runt 10 grader varmt. Vi närmar oss sommaren...
 
 
Den här veckan var ju också en sådan där rolig vecka. En sådan där idag - torsdag - är en röd dag och betyder därmed ledig  (om man inte jobbar inom vården och liknande då, men ni fattar).
För många betyder det förmodligen långhelg, eftersom många mest troligt är lediga även imorgon.
Det är dock inte jag, eftersom det trots allt är en vanlig dag. Förskolorna kan ju inte vara stängda då liksom.
Så jag jobbar imorgon, men det blir sammanlagt en rätt soft vecka.
Jag menar; jobb tre dagar, ledig en dag, jobb en dag för att sedan gå på "riktig" helg i två dagar.
Men efter det är det full fart resten av terminen, vilket i och för sig bara är tre (3) veckor.
6:e juni är ju tyvärr en lördag i år = ingen extra ledig dag.
Eller ja, jag vet att om nationaldagen infaller en helg så har man rätt att få ta en ledig dag vid ett annat tillfälle. Osäkert dock om jag ens kommer nyttja den möjligheten, eller om det ens går i år.
Men jag menar; vid den tiden är det ju liksom lika bra att jobba då det ändå är så kort tid kvar till semestern.
Vi får väl se.
 
Veckan som kommer nu härnäst är vecka 22, och fredag vecka 24 är det examen för skolorna.
Vecka 25 är midsommarveckan och vecka 26 är sista veckan innan sommarjouren (och semestern)!
Min förskola har ju inte jouren i år (de hade den förra året, innan jag börjat där) så min semester börjar vecka 27.
Nu.Är.Det.Nära!
Ja, insåg just att det är en månad ganska så exakt! 5 veckor. Till semestern alltså. Det är ju ingen tid alls! :-D
 
Hej svejs, på återseende och allt sånt :-D
Hoppas ni haft en mysig dag alla ni som varit lediga! Och ni andra också förstås.
 
Vaknade upp till denna syn imorse -lördagen den 9:e maj.
Trots att jag vet att det är fullt normalt, och att jag är van, så känns det alltid som jag blir lite modfälld varje gång det händer. Ni vet; när det snöar i maj.
Det är jobbigt. Det ÄR jobbigt. Jag kan inte rå för den känslan. Det ÄR min känsla även om jag rent rationellt VET att jag inte kan göra något åt det.
Annat än typ flytta då. Men sanningen är att jag INTE VILL flytta från Pite!
Vad jag än tycker om vintern och den sena våren så vill jag i långa loppet inte bo någon annanstans på jorden än i denna lilla stad!
Men våra innersta känslor kan vi inte styra över, och en av mina innersta känslor är att jag inte kan hindra mig själv från att känna en viss grad av orättvisa över att vi, så att säga, "får vår sist och höst först".
 
Någon direkt värme ser det inte ut att vara i sikte den närmaste tiden heller...
Inte för att man ska lita på långtidsprognoser (jag gör inte det i alla fall), men nu när jag gick in och kollade så ser det inte ut att gå över 10-gradersstrecket någonting under kommande vecka.
Det ser ut att hålla sig mellan ungefär 3 och 8 grader för det mesta.
Vissa nätter visar det till och med 1-2 minusgrader!
Och till veckan är det ju mitten av maj; då när allting i regel brukar slå ut i grönska. Kommer detta ske i år, eller blir det försenat?
Det brukar ju bli en temperaturtopp ungefär i mitten av maj, vilket gör att allting slår ut. Kommer det ens att gå om det fortsätter med dessa låga temperaturer?
Min förskola äter lunch ute varje dag nu, trots kylan. Också för deras skulle hoppas jag att den riktiga vårvärmen kommer snart. Men som sagt; den verkar tyvärr dröja.
 
Hoppas ni har en trevlig helg i alla fall, och att ni har det varmare (i alla fall lite) än vad vi har det.
På återseende!
 
Kund´ it låtta bli ;-)
Den här videon dök upp i mitt Facebookflöde idag.
 
En dag att uppmärksamma.
Den 4:e maj.
Nej, jag menar inte att det är en allmän dag att uppmärksamma, men det är en sådan dag för mig i mitt liv.
Det är nämligen så att idag är precis på dagen 5 år sedan mitt liv tog en vändning jag aldrig vågat drömma om! Tänk att livet verkligen kan vända på en femöring - från botten till toppen - efter att man fyllt 30.
 
Idag för fem år sedan  - 4:e maj 2015 - var nämligen allra första gången jag satte min fot i ett förskolekök. Ja, i ett större kök överhuvudtaget.
Innan dess hade jag inte ens hört namnet Måltidsservice. Visste inte vad det var när jag var på möte med min kontaktperson på vad-jag-nu-var-inskriven-på-för-vilken-gång-i-ordningen (via AF eller försörjningsstödet). Han berättade i alla fall att det handlade om skol -och förskolekök.
Jag hade aldrig någonsin, om jag ska vara ärlig, tänkt i de banorna när det kom till yrkesval, men eftersom jag alltid försöker att inte stänga dörrar så sa jag "ja, varför inte".
Jag fick hjälp att hitta en praktikplats, och den 4:e maj klev jag in för min första dag i köket på Pitholms förskola.
 
Där stannade jag över sommaren, i sammanlagt 3,5 månader.
I mitten av augusti bytte jag praktikplats och började istället på Myrans förskola. Och jag måste säga att jag blir helt varm av att skriva den meningen. Det var nämligen i och med det bytet som det bästa verkligen började.
Jag trivdes jättebra på Pitholm också, men det var liksom så tidigt i yrket att jag bara halvt om halvt hann komma igång med upplärningen (även om jag fick en bra grund där).
Men som sagt; känner att det var tiden på Myran som verkligen var starten på något underbart!
Och resten är, så att säga... history :-D
 
I alla fall; idag kan man ändå säga är min "årsdag" inom köksyrket. Dagen då jag första gången klev in i ett förskolekök.
Kommer ihåg att jag klev in första dagen med tanken att det förmodligen skulle bli som alla andra praktiker jag varit på. Några veckor och sedan vidare till nästa. Jag insåg själv att jag inte längre hade några illusioner om det där med praktikplatser och framtida jobb.
TÄNK om jag då vetat...
TÄNK om jag bara haft en liten aning om vad som skulle komma...
 
Nu sitter jag här.
5 år senare. 5 år äldre.
Självgående inom köksyrket, med fast anställning och en fast köksplacering inom Måltidsservice.
Kan inte säga annat än att det verkligen varit en "raketkarriär", då jag hatf en sådan otroligt tur att jag hela tiden fått jobba så mycket. Även som vikarie fick jag ändå jobba varje dag (ja, inte helgerna då såklart ;-))
Jag kan fortfarande få känslan av overklighet. Minst några gånger per vecka.
Det känns så konstigt att jag - lilla jag - haft sådan tur. Att lilla jag verkligen är en del av gänget på riktigt nu.
Jag är anställd på samma sätt som alla andra.
Det är jag som är ordinarie kökspersonal på min förskola. Jag "jobbar inte för någon" längre. Om jag är sjuk någon gång så är det någon annan som jobbar för mig.
Det har gått ett och ett halvt år sedan jag blev tillsvidareanställd, och det kan fortfarande svindla när jag tänker på det.
Känns som om jag ska vakna, och vara tillbaka där jag började. Som att det bara är en dröm.
Men det är ingen dröm. Det är verkligheten.
 
Fem år sedan livet gav mig min största belöning någonsin.
5 år.
 
 
TACK Piteå kommun Måltidsservice!
Snälla, mobba inte mina dikt-skills. Det är första gången jag försöker mig på att skriva något diktliknande, men fick någon typ av feeling.
 
 

Som tusen gånger förr,
frågade jag "Varför bor jag här?"
När jag nu öppnar min dörr,
finner jag tydligt svaret där.
 
Där vårsolen ler, där livet återvänder,
där Björken grönskar och blommorna trängs på ängen.
Där vill jag vara, precis där det händer.
Det känns som att detta med året är poängen.
 
Inne blir nästan försummat,
då man bara vill va´ ute och mysa.
Det är oss ändå förunnat,
då vi i månader bara fått frysa.
 
När våren kommer känns allt ändå värt,
mörkret och kylan var som det aldrig hände.
Maj månad bjuder på allt jag håller kärt,
tänk att våren äntligen återvände.