När fredagstemat Galleri Fredag var igång hade vi ett återkommande tema var sjätte månad; detta tema kallade vi för Halvårskollen. Och även om själva hela temat gått i graven så har just halvårskollen levt vidare hos vissa av oss.
Dock hade jag, om jag ska vara ärlig, totalt glömt bort det den här gången. Det är tack vare min favoritbloggare Annika som jag kom ihåg att det är dags att sammanfatta 2015 års första månader :-)
Därför kommer här min egen sammanfattning i ord och bilder.
Det är faktiskt riktigt roligt med det här "temat"; speciellt att gå tillbaka senare och kolla på tidigare halvårskollar.
 
 
 
 
Till skillnad från förra vintern så var det här ett extremt snörikt år. Extremt! Jag är ärligt glad över att jag inte bodde i hus just det här året, för snöskottningen kan inte ha varit rolig. Speciellt när det snöade som mest. Antagligen var det så att när man skottat klart hela sin infart, så hade den första delen redan snöat igen...
Det var dock roligt att fota dessa snömängder ;-)
 
 
 
 
I februari blev det ett besök på (ett ovanligt varmt) Jokkmokks marknad. 
Under denna marknad brukar det alltid vara typ minst 25 minusgrader; det var det sist jag var där och den gången höll jag på att frysa fingrarna av mig. 
Den här gången var det som max minus 5 grader, vilket betyder att jag till och med kunde springa runt och fota under hela vistelsen, utan vantar. Dessutom var det sol. Det var sannerligen en perfekt vinterdag!
Annars händer det inte så mycket i en månad som februari. Det är fortfarande så mörkt på dagarna att jag inte har överdrivet mycket fotoinspiration...
Dock fyllde min syster 29 år.
 
 
 
 
Mars var en tung månad. Och det är en underdrift.
Den 5:e, mitt på dagen, fick jag ett telefonsamtal som fick mig att bryta ihop... världens finaste och snällaste människa aka min morfar hade gått bort samma förmiddag.
Eftermiddagen spenderade vi allihopa hemma hos mormor.
Den 20:e samma månad ägde begravningen rum i Hortlax kyrka, och minnesstunden på Furulundsgården (mellan Hortlax och Bergsviken). Vädermässigt var det en fantastisk vårdag, och under förmiddagen var det till och med solförmörkelse! På något sätt var det som om till och med universum ville visa sin respekt.
 
Morfar - Jag saknar dig ♥
 
 
 
 
April är en sådan månad då det inte hände någonting. I alla fall inte vad jag minns, och jag tolkar det som att inget viktig hände. Det är en otroligt tråkig "mellanmånad" också, så jag har inte särskilt mycket bilder från den tiden. Det är då som snön börjar smälta bort, men ingenting hinner börja slå ut innan månaden är slut.
Därför får dessa norrskensbilder illustrera den här månaden.
Tog dem riktigt i början av månaden, när det var det kraftiga norrskenet här i Piteå.
 
 
 
 
Maj är däremot Aprils raka motsats!
När det kommer till fotomotiv finns det hur mycket som helst, eftersom det här är månaden då våren kommer på allvar. Det är nu allting är så ljuvligt ljusgrönt och ljuset är därmed fantastiskt!
Därför blev det att fota en del grönt; inte så mycket som jag hade planerat dock...
Jag började även på den praktik jag för tillfället har -inom måltidsservice på en förskola här i Piteå. Där trivs jag riktigt bra :-)
 
På tjutoa samlades vi i familjen hos mormor för att äta tacos och fira den dagen morfar skulle ha fyllt 82.
I övrigt hände det inte så mycket i maj, förutom att jag (och miljontals andra) såg Måns Zelmerlöv ta hem Sveriges sjätte seger i Eurovision song contest :-D
 
 
 
 
Och så har vi kommit fram till den månad där vi är just nu -juni.
Fortsatt praktik, tittat på studentvagnarna den 12:e samt firat midsommar. Så kan man väl sammanfatta min juni månad. Och jag kan knappt fatta att den snart är slut!
Dessutom, innan det är dags att lämna juni, är det dags att fira bästa Elias på hans första födelsedag på fredag.
De sista bilderna från midsommarafton tog jag precis när jag skulle åka hem. Jag bara måste föreviga det härliga ljuset.
Bilderna i detta inlägg är fotade mellan 00:30 och 01:00.
De första, vid stugan, runt halv ett. Och se två sista (alltså de som är fotade i stan) tog jag strax före ett. På natten alltså. Jag körde hem under soluppgången.
Det var LJUVLIGT!
 
 
Under kvällen på midsommarafton gick jag ut för att gå på dass, och då såg jag att det var alldeles vindstilla på vattnet; det var hur vackert som helst. Därför var jag tvungen att springa in för att hämta kameran och knäppa några bilder.
Det är dock inte riktigt lika mörkt på kvällarna som det ser ut på bilderna högst upp (de som är fotade ut mot havet). Det är mer som de andra bilderna, de jag tog när jag vände mig om och tittade in mot viken.
Jag ÄLSKAR de ljusa nätterna!!
 
 
 
 
På dessa bilder är det ganska mycket moln, till skillnad från det jag berättade om vårat midsommarväder. Men det kom faktiskt in en del moln senare under kvällen, som till stor del drog iväg igen efter ett tag. Och under dagen var det lite moln vid horisonten. Men under dagen var ändå större delen av himlen molnfri :-)
I fredags var det då midsommarafton, och vi är alltså mitt i den ljusaste tiden av året. Jag tycker det nästan är omöjligt att känna sig nere den här tiden. Som ni vet älskar jag att det är ljust dygnet runt.
Dessutom; det väder vi haft i helgen gör allt bara bättre.
På självaste midsommarafton hade vi årets första riktiga sommardag, med blå himmel, sol och värme.
Jag har dock sett runt om i bloggvärlden att stora delar av Sverige inte haft samma tur. Att det varit väldigt mulet och regnigt. Önskar att alla haft möjlugheten att få ha vårat väder, men men.
Hela sommaren är trots allt kvar, så än så länge finns det hopp :-)
 
Här kommer lite bilder från min midsommar, vilken spenderades ute i stugan med surströmming till middag:
 
 
Dagen före midsommar
 
Så blev det återigen torsdag, och den här veckan betyder det att det är sista jobbdagen för veckan.
Midsommar imorgon, alltså :-)
Dock ingen halvdag för arbetare, då midsommarafton trots allt inte är en röd dag.
Nu kanske det är många som är lediga eller bara jobbar halv dag ändå för att de tagit ledigt, men det är som sagt inget som är standard.
Planer för imorgon?
Ingenting särskilt egentligen. Det är inte så att det blir en stressig dag ;-) Men på eftermiddagen blir det SURSTRÖMMING! Åh, vad jag längtat efter denna gudomliga maträtt! Och nej, jag överdriver inte. Surströmming ÄR verkligen min absoluta favoriträtt. Jag till och med tycker att det luktar gott! Detta beror säkert dock på att min hjärna förknippar lukten med smaken...
 
 
Soligt och varmt
 
Jag hoppas att morgondagen blir både solig och varm, och när jag kollade på vädret igår så såg det ut som om det i alla fall blir sol. Men det är juni, och det är svensk midsommar; så man vet aldrig...
Idag vaknade jag i alla fall upp till strålande sol från en klarblå himmel och termometern utanför mitt fönster visade 21 grader.
Nu ligger min lägenhet på husets solsida på morgonen, så termometern är inte att lita på. Men jag väljer att se det positivt :-)
 
 
Prins Nicolas
 
Som ni säkert hört/läst/sett vid det här laget så fick Sverige en ny liten prins i måndags.
Och jag måste erkänna att jag gillar kungahuset, därför får det här bli en av dagens punkter.
Det är inte så att jag är "fanatisk", följer varje steg de tar eller varje sak som händer. Men jag gillar kungafamiljen. Speciellt nu när den växer :-)
Det är alltså prinsessan Madeleine och Chris som fått sitt andra barn, en pojke.
Prins Nicolas Paul Gustaf, hertig av Ångermanland.
Jag måste säga att jag faktiskt gillar valet av tilltalsnamn. Jättegulligt!
 
 
 
 
Dåligt med bilder
 
Jag vet att det har varit dåligt med bilder på bloggen den senaste tiden, och det är helt enkelt för att jag varit dålig på att vara ute med kameran. Av någon anledning har jag inte kommit mig ut när jag kommit hem från jobbet. Men det är ju faktiskt försommar, och otroligt vackert ute. Därför tänker jag skärpa till mig.
Jag har inte överdrivet mycket bilder från förra sommaren, och jag vill inte upprepa det i år.
Kamerabatteriet har legat på ladding inatt, så käraste Mark kommer att få följa med på midsommar-surströmming imorgon, det lovar jag :-)
Det finns de som kan rita verklighetstroget.
Och det finns de som kan rita bortom verklighetstroget!
De som kan rita/teckna/måla så att man verkligen inte kan se om det är en målning, eller ett fotografi.
Jag kan sitta och strötitta länge på YouTube, och när det inte handlar om nostalgiklipp är det just den här typen av videos jag kollar på. Sådana som får mig att sitta och stirra på datorskärmen under hela klippet utan att jag (knappt) ens blinkar och hakan hamnar någonstans under skrivbordets bordsskiva...
Det är knappt så att jag förstår HUR det ens är möjligt att vara så skicklig!
 
Klippen jag lägger ut i det här inlägget är bara en del av allt IMPONERANDE av den här typen som finns ute på YouTube.
Allting är verkligen otroligt, men jag rekommenderar er speciellt att se videon med den gröna glasflaskan.
Resultatet av den videon är enastående!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det finns verkligen hur mycket sådant här på YouTube...
Jag vet att det även finns en massa imponerande gatumålningar (typ sådana där det ser ut som det är till exempel ett jättehål mitt i gatan, men det är bara en målning). Men i detta inlägg valde jag att fokusera på "vanliga" teckningar; alltså där konstnären använt papper och pennor/färger.
Så var det fredag igen, och idag är det inte vilken fredag som helst... det är Student och Skolavslutning här i Piteå.
Jag vet att vissa delar av landet redan har haft det, men här är det som sagt idag.
Och till och med jag känner av den härliga känslan, trots att jag inte känner någon som går i skolan och trots att det är 12år (HJÄLP!!) sedan jag själv tog studenten.
Det har alltså gått "en hel skolgång" sedan jag gick ut skolan! Med andra ord; de som tar studenten i år började skolan samma år som jag gick ut gymnasiet!! Hur ska jag ta till mig det? Min hjärna har nog svårt att ta in att de barn som är födda i början av 2000-talet går på högstadiet!
Hade önskat att jag kunde lägga upp några bilder från den dagen i dagens inlägg, men då jag inte skaffade digitalkamera förrän 2005 så har jag bara kanske 3-4 analoga bilder från den 6:e juni 2003. Dessutom kan jag inte använda min skrivare-scanner-kopiator just nu.
Jag var dessutom först i familjen med att skaffa digitalkamera, så det var inte så att det fanns någon sådan i familjen vid den tiden. Det är väl det negativa med att vara uppvuxen innan den digitala tiden.
Annars finns det mest positiva saker med det... ;-)
 
Men men, det var länge sedan. Nu tänkte jag inte tjata mer om det.
Jag ska lyssna på klassiska examenssånger, jobba (där det förmodligen blir VÄLDIGT lugnt med tanke på att det nästan inte är några barn på förskolan idag i och med examen) och mest troligt titta på studentvagnarna som ungefär mitt på dagen åker förbi med sina traktorsläp här nedanför min lägenhet.
Please.Take.Me.Back.To.THAT part of graduation!!!
 
Nej, nu måste jag avsluta så jag inte kommer för sent.
Avslutningsvis lägger jag upp den video jag gjorde för ett par år sedan, med bilder och klassiska examenssånger.
 
 
Så var även denna helg lagd till handlingarna.
Inte för att det gör särskilt mycket... det har ju regnat, varit grått och kallt precis hela helgen!
Jag hade egentligen tänkt gå ut och fota på nationaldagen, men de planerna flög ju som sagt sin kos :-(
Nåja, that´s life.
 
Dock, SJÄLVKLART, så startar den här dagen med strålande sol och temperaturen har stigit till 18 grader!
Det känns underbart, MEN jag kan inte låta bli att också tycka det känns lite typiskt... Det är skitväder när man är ledig, och lagom tills det är dags att jobba igen blir det strålande väder.
Varför ska den där Murphy alltid lägga sig i??
 
Jag håller i alla fall tummarna för att det här vädret ska hålla i sig, då det är skolavslutningsvecka den här veckan. Betyder att det är Skolavslutning/Studenten på fredag. Inte för att jag känner någon som går i skolan, men jag kan inte låta bli att känna av stämningen i luften.
 
Nej, nu måste jag sluta, så jag hinner till jobbet i tid.
Bloggen får vänta till senare :-)
 
Ha en fin dag allihopa!
 
 
Hoppas ni får en fin nationaldag allihopa!
När jag var ute på fotopromenad för några dagar sedan tog jag en bild av nybygget av gamla polishuset, och när jag kom hem och laddade in bilderna i datorn kom jag på att jag faktiskt hade en bild från hur det såg ut tidigare (från en tidigare fotopromenad). Och då jag faktiskt älskar "före -och efter"-bilder tänkte jag att jag lägger upp dem här på bloggen :-)
Liiite skillnad med lyxlägenheterna i jämförelse med det tidigare; en nergången gammal skokartongliknande betongklump med några igenspikade fönster...
Om det inte vore så att jag ville bo utanför stan nästa gång jag flyttar så hade jag mer än gärna bott i någon av dessa lägenheter med utsikt över Södra Hamn :-)
Kruxet är bara att hyrorna ligger på över 10 000 i månaden... Så först måste jag bara fixa ett riktigt välbetalt jobb ;-) Piece of cake, right ;-P
 
Å andra sidan vill jag alltid bo typ överallt där det byggs nya hus ;-)
Jag vill ju ha en lägenhet på Strömbackastrand också... Tyvärr är de ungefär lika dyra som lägenheterna i gamla polishuset. Var är den där miljardvinsten när man behöver den? Eller i alla fall det där högt betalda jobbet... ;-)