Vem "kom med" påskäggen till er när ni var små; Påskharen eller Påsktuppen?
 
När jag var liten var det Påsktuppen som kom och "värpte" påskäggen, så de låg bredvid kudden när en vaknade på "påsklördagens" (påskaftonens) morgon.
Vi hade inte den traditionen, som många tydligen haft/har, att äggen var gömda och en fick leta efter dem.
Det var först när jag blev äldre jag hörde talas om Påskharen. Att hen gömde äggen under natten för barnen att leta efter på påskaftonens morgon.
Tydligen, som jag förstått det, har det varit vanligt att äggen varit gömda utomhus också (eller det kanske bara är för att jag sett Lotta på Bråkmakargatan? ;-P) Så det kanske är därför som vi inte hade Påskharen som tradition... då jag ju faktiskt är uppvuxen på ett ställe där det så gott som aldrig varit barmark under påskhelgen.
Svårt att gömma påskägg ute när det ligger kvar drivor av snö, liksom.
 
 
Brukade ni "gå påskkärringar" i ert bostadsområde?
 
En annan fråga jag känner är intressant, då jag gillar att höra vilka traditioner andra haft.
Jag vet att det är en gammal tradition, men det är något jag också upptäckte lite senare. Jag kan nämligen inte minnas att vi någonsin klädde ut oss och gick runt i området som påskkärringar.
Det enda jag minns är att vi klädde ut oss på Lekis och promenerade runt byn (men utan godis"tiggeriet").
Men jag har inte ett enda minne av att vi gjorde det hemma.
Eventuellt att vi klädde ut oss och åkte till mormor/morfar och farmor/farfar för att hälsa Glad påsk. Men inte mer än så.
 
Vi har egentligen inte haft några direkta traditioner rörande Påsk, annat än att äta påskbord och få påskägg.
Det är inget jag saknat heller, utan jag redogör bara för mina minnen.
Nu kanske jag har extremt dåligt minne och att jag glömt en massa. Men i så fall får väl mina syskon som ev. läser detta påminna mig ;-)
 
Men som sagt hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg; oavsett vilka traditioner ni har, eller inte har.
Oavsett om ni firar påsk, eller om ni inte gör det.
Vädret här hos oss kunde inte ha varit bättre. Jag hoppas att ni upplever samma.
 
GLAD PÅSK

önskar
Erica Pettersson
 
 
Hoppas ni får en riktigt fin Påskafton och en trevlig fortsatt helg, oavsett hur eller om ni firar påsk!
Dessa bilder är från påsken 2014, så tro inte att vi har barmark nu. Inte på långa vägar...
Detta bevisar dock att jag hade fel i ett tidigare inlägg;
vi hade faktiskt barmark en påsk för inte så länge sedan.
MEN det hör ändå till ovanligheterna. Har det för att 2014
var ett år då vi hade extremt lite snö hela vintern.
 
 
Idag är det Långfredagen, påskhelgens andra dag. För även om gårdagen var en vanlig arbetsdag så var det ju trots allt Skärtorsdag.
En sak kom jag att fundera lite över... och det är angående detta med påskpynt.
Är det många där ute som pyntar till denna högtid?
Eller känner ni att den är så kort att det inte är någon idé att dra fram en massa saker?
Själv hör jag till dem som inte påskpyntar. Jag äger inte ens något sådant pynt.
Och det är inte ens på grund av min stora utrensning, utan jag påskpyntade inte innan det heller.
 
Julen är en sak. Den "varar" ju trots allt i typ en månad.
Men även om påsken ändå är en "hel långhelg", så känns den alldeles för kort för att jag ska idas dra fram en massa specialpynt.
Jag kanske är tråkig, men det känns helt enkelt inte värt det. Att plocka fram sakerna kanske onsdagen för att sedan plocka bort allting fyra dagar senare...
 
Som sagt; hur gör ni?
Det skulle vara intressant att höra hur ni ser på påskpynt och påskfirande.
 
Jag har inte riktigt kommit in i Podcastvärlden än, det vill säga att jag inte har fastnat för någon speciell typ av podd. Jag har mer lyssnat lite sporadiskt på något avsnitt här, något avsnitt där av olika.
Men det finns en (1) podd som verkligen blivit min favorit, och som jag lyssnat på alla avsnitt av; och det är Penntricket. Vissa avsnitt har jag till och med lyssnat på flera gånger...
Poddens huvudfokus är feminism och genus -de ämnen jag är som allra mest intresserad av.
Varje fredag släpps ett nytt avsnitt, och det är verkligen höjdpunkten av mina fredagar. I mitt tycke är detta det perfekta sättet att starta helgen på!

Jag tycker synd om alla människor i världen som inte förstår svenska och därmed missar denna fantastiska podd! Nej, jag överdriver inte. Detta ÄR min favorit nummer 1!
 
Har ni lyssnat på Penntricket?
Alla avsnitt, eller bara något enstaka?
Om ni lyssnat på den, vad tycker ni? Håller ni med mig, eller är ni av annan åsikt?
Har ni någon annan podd ni älskar, så tar jag gärna emot tips :-D
Så har vi lagt ytterligare en helg bakom oss.
En helg då det i mitt fall inte hänt ett skit. Å andra sidan trivs jag bara bra med att ha det så. Jag vill vila ut på helgerna. Jag vill ha sovmorgon, och jag vill inte stressa igenom dagarna.
Visst, det hade varit roligt att hitta på saker också. Men måste jag välja så väljer jag lugna helger hemma.
Dessutom går vi ju in i en förkortad vecka nu, i och med att det är PÅSK i slutet av veckan. Det betyder ju, som alla vet, att det är fyradagarshelg. I alla fall för alla som arbetar "vanliga" måndag-fredagjobb.
 
Den här helgen som var, då...
Som sagt hände inget särskilt i mitt liv, men det har ju trots allt varit två händelser som jag faktiskt kan ta upp i detta blogginlägg...
I lördags var det Earth hour 2018. Jag deltog och därmed släckte ner allt elektriskt lyse samt elektriska apparater. Detta betyder att jag faktiskt kom mig för att fota lite under den timmen, och det blev riktigt mysiga bilder, om jag får säga det själv.
 
Natten mellan lördag och söndag gick vi också över till sommartid.
Jag vet att många är emot detta fenomen, men helt ärligt måste jag erkänna att jag tycker om det. Jag gillar känslan av att gå "ett steg närmare sommaren".
Har det också för att jag läst att EU funderar på att plocka bort tidsomställningen och eventuellt köra på normaltid året runt.
Jag kan sanningsenligt se på saken ur den synvinkeln också. Det skulle vara praktiskt att slippa hålla koll på omställningsdatum två gånger per år, men återigen... Jag gillar ändå känslan att ställa om klockan.
 
Så; det blev en liten helguppdatering.
Nu avslutar jag med att bjuda på några av bilderna jag fotade i lördags under Earth hour, och så ska jag strax börja dra mig mot jobbet och veckans första arbetsdag.
 
Det är ganska sjukt, men samtidigt lite fascinerande, hur beroende vi är av internet idag.
Sannerligen allt sköter vi från den där lilla skärmen på vår smartphone (eller surfplatta, dator o.s.v, but you get the point).
För -och nackdelarna med detta kan en väl säga är värt ett helt eget inlägg egentligen, men jag tycker faktiskt det är riktigt fascinerande att observera oss människor idag...
Vi lever i en tid då så många människor knappt vet hur de socialiserar (stavning?) sig med andra i verkliga världen, eftersom alla konstant går/sitter/står med näsorna nere i sina telefoner.
Ungdomar vet knappt hur en skriver, eftersom att i internetvärlden kommuniceras det med förkortningar och emojis.
 
Nu var det inte meningen att i detta inlägg klaga på tekniken, utan det var bara ett litet intro.
Det här inlägget kommer faktiskt att handla om just teknik, men från en halvt-om-halvt annan tidsepok.
 
 
Jag är 80-talist.
Jag är född i mitten av 1980-talet (1984).
Jag tror helt ärligt det är relativt säkert att säga att 80-talisterna är den sista generationen som växte upp utan internet. Den tiden då det tekniskt sett fanns, men det var inte något som fanns i gemene mans hem.
Visst, internet hann komma innan vi tekniskt sett var vuxna. Men jag var i högstadieåldern när vi fick vår första hemdator, och inte förrän på gymnasiet fick jag tillgång till en värld av obegränsat internet (bredband).
Innan dess var det "telefonmodem" som gällde.
Minns ni?
För att komma ut på internet kopplade en upp sig via telefonlinjen, och därmed blockerade den under hela tiden en satt på internet. Detta var dyrt som sjutton! eftersom det kostade per minut, precis som vanliga telefonsamtal.
Och vem glömmer väl inte det där klassiska skrikande ljudet från modemet när en kopplade upp sig?
 
Så... vad använde jag då datorn till innan internet, sociala medier, smartphones och surfplattor slog igenom?
På den tiden då en telefon var en telefon.
När ett hushåll inte hade en dator per familjemedlem, utan en (1) familjedator att tillgå.
När mobiltelefon inte var något som satt i varenda unges hand, utan fortfarande mest sågs som något som "kostymnissar" använde sig av (även om det började komma så smått till ungdomar också).
Vad använde jag då datorn till, när det var min tur?
Jag skriver "jag", eftersom just dessa saker var vad just jag pysslade med mest.
 
 
 
 
Rosemond Valley-serien
 
Jag har aldrig, egentligen, varit överdrivet mycket för dataspel. Inte då och inte nu. Det fanns helt enkelt inte jättemycket som fångade mitt intresse.
Men denna serie spel hörde till dem.
Det började med att jag fick en bok i julklapp som hette Arvet från Rosemond hill, vilken jag då tyckte var jättebra. Jag älskade nämligen hästar och därmed läste både hästtidningar och hästböcker.
Sedan märkte jag att det var en del av en serie dataspel, vilka handlade om olika personer i den fiktiva staden Rosemond Valley.
 
I Arvet från Rosemond hill spelade du karaktären Annie, som hade en egen häst. En skulle ta hand om den hästen och träna inför olika tävlingar samtidigt som en skulle leta efter olika ledtrådar till att lösa mysteriet på gården (tror jag det var). En kan även köpa fler hästar genom att vinna tävlingar.
Om jag förstått det rätt finns det idag ett spel som heter Starstable, eller liknande. Hästdelen av 'Arvet' tror jag en kan säga är ungefär som en tidig version av Starstable-spelet.
 
I Diamantmysteriet i Rosemond Valley spelar du karaktären Emma, som fått jobb som journalist, och uppdraget i detta spel är att en ska leta ledtrådar för att lösa ett mysterium med en försvunnen diamant. Detta är lite mer av ett detektivspel än vad 'Arvet' är (eftersom det fokuserar mest på hästarna).
 
I Drömjobbet i Rosemond Valley spelar du karaktären Josephine som ärvt en gammal nyrenoverad galleria.
Ditt jobb i det här spelet är att vara chef över gallerian, öppna butiker, ordna jippon och allt som allt se till att alltihop går med vinst.
 
Och naaaaturligtvis fanns det i alla tre spelen ett "kärleksintresse" för huvudpersonerna... ;-P
Åh, jag minns att dessa spel verkligen var mina favoriter. Speciellt Mysteriet i Rosemond Valley kommer jag ihåg att jag och min ena syster kunde sitta i timmar och spela.
Finns det någon mer här som kommer ihåg denna spelserie, och har ni spelat dem?
 
 
Backpacker

Ett av de första spelen jag minns att jag spelat mycket; det var Backpacker. Spelet där en "reste" runt i världen och bland annat svarade på en massa frågor.
Vet inte om det fortfarande finns kvar, men då i senare versioner?
Det jag minns från min barndom var då såklart 1:an och 2:an.
Egentligen... lärde en sig inte en massa saker om olika länder genom detta spel?
Kanske skulle det vara ett bra redskap att använda i skolorna?
Ett pedagogiskt och riktigt roligt läromedel...
 
 
 
Den magiska biografen
 
Egentligen tror jag att jag var lite för gammal för detta då jag spelade det, men det struntar jag faktiskt i. Jag tyckte det var skitkul, minns jag!
Det var ett animerat spel för barn, med enkla animerade figurer och ljud  som en använde för att skapa små filmer.
 
Många lustiga filmer blev det under de många timmar en satt med detta spel. Och ännu fler skratt.
Kommer ni ihåg Den magiska biografen?
Brukar ni spela det?
 
 
 
 
 
 
Skrivande/författande
 
Detta var nog vad jag gjorde allra mest när det var min tur att sitta vid datorn...
Jag skrev. Och skrev. Och skrev.... Och skrev.
Huuuuuur många berättelser hade jag egentligen på huuuuuuuur många disketter??
Ni som var med kommer kanske ihåg att disketter var dessa små svarta plastkvadrater en sparade saker på vid den tiden. På ett sätt kan vi väl säga att de var föregångaren till CD-romskivan.
Diskettstationen på bilden till höger var något som satt i alla datorer.
Och att disketterna endast var 1,44 MB stora säger väl lite om hur "små" alla program var då jämfört med nu...
Jag menar... 1,44 MB!! Ta det idag... vad skulle du få plats med på en sådan idag? Ingenting.
 
Berättelserna skrev jag i textprogrammet Works.
Nej, inte Word. Utan då var det Microsoft WORKS som gällde.
Och DET var ändå moderniserat. När jag började skriva mina berättelser på datorn använda jag det simpla WORDPAD.
 
Nu när jag sitter och skriver detta känns det som om det verkligen är evigheter sedan. Men egentligen ÄR det inte sååå länge sedan, om vi tänker efter. Det är ungefär 20 år.
TÄNK så otroligt mycket som hänt bara de senaste två decennierna...
 
 
 
Lunarstorm
 
Så vad gjorde jag då på internet? Innan sociala medier. Innan Facebook.
Jo, likt alla andra i min ålder hängde jag på Lunarstorm. Vår generations Facebook.
Kommer till och med ihåg vad jag hette där... MissErica84.
Minns att bland det bästa var när en loggade in och fötterna högst upp blinkade, vilket betydde att någon skrivit i ens gästbok.
Att hjärtat var helt och bultade rött var inte heller helt fel, eftersom det innebar att en fått en vänförfrågning (rätta mig om jag har fel).
 
Det var också på Lunarstorm som jag allra första gången kom i kontakt med ordet "blogg". Det var nämligen så att dagboken en kunde skriva där kallades för just Blogg.
Vad en riktig blogg var för något upptäckte jag dock inte förrän 2007 när jag genom random surfande hittade till det som sedan dess blev min favoritblogg.
 
 
BONUS: Sim Park
 
Under tiden jag suttit och skrivit detta inlägg dök det upp ett annat spel i mitt huvud, som jag också kommer ihåg att jag spelade. Men eftersom jag redan har "5 saker", så får detta bli en bonus, så kan rubriken stå kvar som den är.
Jag kommer ihåg ett spel jag och mina syskon brukade spela som hette "Sim Park".
Tror nog att jag kan beskriva det som en tidig och riktigt förenklad variant av Sims.
"Spelplanen" var typ som en platt "karta", om jag minns rätt.
På denna kunde du placera ut alla möjliga olika växtligheter. Träd, blommor, buskar o.s.v.
Sedan kunde du placera ut alla möjliga djur; både vilda och mer tama.
Du kunde också bygga typ som parker, med sådant som picknickbänkar, rutschkanor med mera. Och så fort du placerat ut sådant började det dyka upp människor. De åt vid picknickborden, lekte i lekparkerna o.s.v.
Det kunde också hända att växter/träd dog, att det kom dit skadedjur o.s.v.
 
 
---------------------------------------------
Oj, vad roligt detta inlägg var att skriva! Som ni vet älskar jag nu att gräva ner mig i nostalgi ;-)
Så mycket minnen som sköljer över mig!
 
Av dessa saker jag listat; är det något Du känner igen?
Är du 90-talist eller äldre kommer du säkert ihåg disketterna, och är du 80 -eller 90-talist kommer Du säkert ihåg Lunarstorm.
Men är det något av spelen Du kommer ihåg/känner igen?
Är det något Du brukade spela?
Det vore roligt att läsa, så ni får mer än gärna lämna en kommentar innan ni lämnar min blogg :-)
 
God kväll alla glada (och alla andra också)!
Som ni märker ser det lite annorlunda ut här på Pixeliebloggen. Jag har nämligen, äntligen, fått till en ny design! En sådan design jag önskat läääänge! En sådan där dropdownmenyn ligger allra högst upp och följer med när en scrollar.
Det är så att jag inte kunnat ha en sådan design på länge, på grund av den förbannade panoramaannonsen som en måste dras med när en har ett baskonto.
MEN nu har jag äntligen ansett att jag har råd att köpa några månaders PRO, vilket jag gjorde för några dagar sedan. Ni kanske redan har märkt att annonserna försvunnit och att bloggen därmed ser sååå mycket mindre plottrig ut!
 
Tänkte i alla fall att jag skulle byta ut headerbilden efter årstid. Den här första är en av de bilder jag fotade på vägen hem från jobbet en dag i början av året.
 
Vad tycker ni om nya designen?
Bra?
Ful?
Tycker ni det är störande med en stor headerbild, eller gillar ni detta koncept?
 
 
Avslutar med en totalt random detaljbild härifrån mitt hem, bara för att ;-P
 
 
En sak stör mig lite. 
Det är hur jag läser och hör runt överallt på sociala medier hur det låter på människor som att det på något sätt är något extremt att det snöar/är kvar snö nu i Mars. 
Som att det är så ovanligt och att vintern är ovanligt lång. 
.
.
Men nej! 
Nog för att vi rent allmänt har haft ovanligt mycket snö den här vintern, men det är absolut inget ovanligt med snö i Mars! 
Mars ÄR en vintermånad! 
Det är inte en vårmånad. 
Det är en VINTERmånad! 
Snö i Mars är helt normalt. 
.
Och innan någon hinner säga...
Ja, jag VET att detta beror på var en bor. Naturligtvis vet jag det. 
MEN jag behöver bara få ur mig lite frustration. 
OCH om andra människor kan störa sig på att vi klagar över hösten i slutet på Augusti, då kan jag klaga över hur det låter på människor som om snö i Mars är något extremt! 
 
Som sagt; Mars är en vintermånad. Snö är 100% normalt, och det kan ha okommit mycket än! 
Snö i April är inte heller ovanligt. 
April är snösmältningsmånaden, alltså månaden då all vinterns snö ska bort. 
Jag har inte ett enda minne att det skulle varit barmark till påsk, när påsken än infallit. 
Möjligtvis att vägarna varit snöfria, men inte mycket mer.
 
Det är till och med så att det inte alls är ovanligt med ett sista snöfall i början av Maj. 
Det är snarare ovanligt om det INTE händer. 
 
Så igen: Än så länge är inte den här vintern mer utdragen än någon annan (förutom att snön KOM ovanligt tidigt = oktober).
Mars ÄR och, förmodligen, förblir en VINTERMÅNAD!! 
 
 
Tack för att jag fick avreagera mig :-)
(null)
 
Tjenixen! 
Här går det inte många knop just nu. För tillfället råder sjukstuga och jag tror de flesta känner igen sig i att en inte orkar ta itu med något sådana gånger. 
 
De senaste dagarna har jag haft: 
  • Ont i halsen
  • Hosta (=inte fått sova på nätterna)!
  • Ont i leder
  • Hög feber (som mest 39,3 grader)
  • Förkyld/tjock i halsen
  • Växlande frossa & svettningar
  • Huvudvärk
Vill inte direkt diagnostisera mig själv, då jag inte är läkare, men risken finns ju att jag drabbats av den här influensan som typ två tredjedelar av Sveriges befolkning har/haft i vinter... 
 
Är inte kry än, även om febern är mildare. Dock känns det som om jag har totalt 0% ork. 
Gick upp till Apoteket för en stund sedan, det är max typ 40-50 meter, och jag blev ANDFÅDD! 
 
Det enda jag gjorde igår (fredag) var att ligga under täcket på soffan och maratonlyssna på min favoritpodd; Penntricket (REKOMMENDERAS!!).
Vet inte hur många avsnitt jag hann beta av..?
 
Ursäkta den allmänna deppigheten i detta inlägg, men jag ville bara visa ett litet livstecken :-) 
Och livet är ju inte guld och gröna skogar varje dag, eller hur ;-)
 
Håll gärna tummarna för mig att jag kan gå tillbaka till jobbet på måndag! 
 
Tack för er tid! 
Vi hörs!