I helgen har vi ställt fram klockorna en timme, vilket betyder att det härmed är sommartid.
Även om det vore enklare att hålla en tid hela året så kan jag inte låta bli att gilla sommartiden ändå. Jag gillar att det helt plötsligt är ljust "en timme längre på kvällarna" nu, och att man får "sova en timme längre" när vi ställer om klockorna på hösten.
 
Vad jag reflekterat över den senaste tiden är att så otroligt många verkligen längtar efter våren och sommaren. På näst intill alla bloggar jag kommer in på står det om vår/sommarlängtan.
I och för sig är det inget konstigt. Det brukar vara så den här tiden på året. Men det känns som om det är extra mycket just i år, och jag har mina misstankar om varför det är så...
Jag tror att vi längtar EXTRA mycket efter sommaren just i år, för att vi fick en sådan ovanligt dålig sommar förra året! Det var nästan som om sommaren, den riktiga sommaren, uteblev 2012. Som om vi fick en enda lång "tidig vår" då det var så pass kallt att vi kunde lägga undan vinterjackorna, men inte riktigt ta fram sommarkläderna...
Sedan fick vi en regnig höst. Och sen var det vinter igen.
Jag tror vi är riktigt svältfödda på sommar just nu, och därför längtar vi ovanligt mycket till sommaren 2013.
 
Vad tror ni? Är det bara något jag fått för mig, eller känner någon mer på samma sätt?
Det här är sista dagen i Mars, vilket betyder att mitt sista tema inföll i fredags.
Nästa månad, April, tar Nilla över som värdinna.
 
De teman hon valt är:
  5 april: Metall
12 april: Glas
19 april: Trä
26 april: Porslin
 
 
En annan sak jag tänkte skriva om är att jag inte hade så mycket för mig för ett tag sedan; därför fixade jag iordning en blogg speciell till Galleri Fredag.
Där har jag samlat t.ex. listan över vilka ämnen som varit, istället för eller ett komplement till den lista i Word som jag påbörjat för att skicka runt.
Tanken med bloggen tänkte jag även kunde vara att den kan vara som en "samlingsblogg" för temat, typ som t.ex. Tisdagstema, Fototriss o.s.v. har. Där länkningslistan kommer upp varje fredag och så.
Vad tror ni om detta? Blir det för mycket?
 
gallerifredag.blogg.se
 
Hejsan på er allihopa såhär på Påskdagen!
Hoppas ni hade en trevlig påskafton igår. Själv var jag hemma i Hortlax och åt påskmiddag med släkten, och ute kunde det inte ha varit en bättre vårvinterdag.
Instagrambilderna (de små) som är fotade utomhus är inte fotade just igår, men de visar samma väder. 
Kameran hade ledigt igår, så jag har tyvärr inga härliga påskbilder att visa. Men ville ändå skicka en liten efter-påskafton-hälsning till er :-)
 
Ni som följt mina bloggar länge vet att jag verkligen gillar nostalgi och älskar att sätta mig ner och vara nostalgisk en stund.
Jag är född -84, och därmed uppväxt på 90-talet. Därför handlar mina nostalgiinlägg om just detta årtionde, och det är egentligen ganska otroligt vilken teknisk utveckling som skett just under 90-talet! Jämför 1991 med 1999... Och 2000-talet, det är en helt annat historia... Sedan år 2000 och fram till nu får man verkligen hålla i sig.
Men det här inlägget kommer att handla mest om 90-talet.
 
 
Jag...
...minns tiden då mobiltelefon kallades yuppinalle.
 
...minns tydligt 10-kronorssedlarna och 10-öringarna. Tror även jag har svaga minnen av den gamla 50-lappen.
 
...minns tiden då man spelade in den musik man ville höra på kassettband, och om man ville lyssna på en låt igen så var man tvungen att spola tillbaka bandet. 
Räck upp handen om ni minns musiksagorna; en sagobok med tillhörande kassettband där sagan var inläst. Minns ni dem så minns ni säkert den klassiska frasen: "När du hör det här ljudet *pling* då vet du att det är dags att vända blad."
 
...minns VHS-filmerna, vilka hade samma princip som kassettbanden; ville man se om filmen var man tvungen att spola tillbaka. Inga menyer, välja språk, extramaterial o.s.v.
Det fanns Play, Pause, Stop och Rewind.
 
...minns TV-antennen på taket. Var det dåligt väder stördes sändningen på TV:n för att antennen "rubbades".
 
...minns festis i triangelformade tetra pak.
 
...använde Windows 3.1 på datorerna i skolan, och minns hur lyxigt det kändes när Windows 95 kom.
 
...minns när man var tvungen leta reda på en telefonkiosk samt ha ett telefonkort till hands om man var ute och var tvungen att ringa.
 
...minns när datorer INTE var något som fanns i varje hushåll.
 
...minns när man gick ut på internet via modem, och man var tvungen vänta tills efter 18:00, eftersom det var billigare då. Internet gick på telefonnätet, vilket betyder att förutom att vara dyrt så var telefonen upptagen under tiden man var ute på internet.
 
...minns när man endast hade tre TV-kanaler; 1:an, 2:an och 4:an. (Minns när 4:an kom).
 
...minns när man använde disketter på 1,44 MB för att spara saker på datorn.
 
...minns när kamerorna inte var digitala, utan man fotade endast med analoga kameror som man matade med en 25 -eller 30-bildersrulle. Denna lämnade man sedan in för (dyr) framkallning. Detta innebar att fotograferandet oftast var förlagt till om det var något speciellt, typ födelsedag.
 
...minns när larmnumret var 90000, samt all information som gick ut när vi bytte till 112.
 
Idag åkte jag iväg en kort stund till Dollarstore, innan de stängde för dagen.
Och där hittade jag detta lilla guldkorn till skrivbord. I och för sig är det lite i minsta laget (för mig), men jag tycker ändå det var alldeles otroligt gulligt!
Något HELT annorlunda än mitt tråkiga, klumpiga, slitna hörnskrivbord från Jysk...
Tyvärr kostade denna lilla pjäs 1000kr (på DOLLARSTORE!!) så det står INTE hemma hos mig just nu.
Om det ändå fanns kvar den dagen jag köper hus...
 
Dollarstorebutiken i Piteå.
 
Såg att det är Earth hour ikväll, så bara för att så testade jag att göra en sådan där jordgloben-i-händerna-bild.
Däremot såg jag inte förrän jag laddat in bilderna i datorn att fokus hamnat lite fel, så att fingrarna blev oskarpa. Men jag ides inte rigga upp kameran igen för att ta nya bilder, så det fick bli såhär.
 
Klockan 20:30 ikväll (den 23:e mars) är det alltså dags att låta all elektricitet hemma vara avstängd i en timme.
Är ni med?
 
Så var det dags igen. Fredag.
Består veckorna endast av fredagar numera, eller vad är det frågan om?? Jag menar, det var ju nyss förra fredagen!
Nu är det i alla fall dags för veckans Galleri Fredag. Mars är inte slut, vilket betyder att det fortfarande är jag som bestämmer teman. Dagens tema är ABSTRAKT.
 
Jag hade tänkt gå ut med kameran och fånga sådana riktigt super-toppen-klockrena abstrakta bilder. Men kom på att mina vantar gått sönder och det har inte blivit av att åka och köpa nya (ja, jag har bara ett par vantar åt gången!) Och kylan/vädret ute just nu uppmuntrar inte direkt till långa fotopromenader utan vantar ;-P
Därför fick det bli en snabb sväng i mitt direkta närområde i jakt på i alla fall någon bild.
Jag måste kanske göra en "follow-up" på detta tema, men som ett "vanligt" inlägg, där jag publicerar bättre bilder.
 
Abstrakt tycker jag egentligen är ett svårt tema, men anledningen till att jag valde det är att det trots allt gör att man får tänka till lite extra när man plockar upp kameran. Istället för att alla bilder ska bli likadana så tänker man oftast till lite extra och ser på motivet på ett annat sätt. Det är DET jag gillar med just temat abstrakt :-D
 
 
Förresten; igår fick jag en kommentar av Nilla angående olika sidor där man kan hämta länkwidgets. Tyvärr hade jag inte så mycket att säga om dem, då jag aldrig lyckats klura ut just sådana widgets. Men jag blev ändå nyfiken och gick in för att försöka klura lite till om hur man gör. 
Hittade denna här nedanför, och tänkte att vi kanske skulle testa den för just Galleri Fredag.
Man fyller bara i sitt namn, mail (valfritt) och länk till sitt fredagsgalleri. 

 
 
 
 
 
 
Ibland strötittar jag lite på YouTube. Jag letar inte efter något speciellt, utan klickar mest på lite random videolänkar.
Den här gången hittade jag tre klipp från Piteå, tre gamla klipp. Och speciellt när det gäller det första så menar jag riktigt GAMMALT! Första klippet är en videoinspelning från år 1921! Självklart inget ljud, men jag tycker det är riktigt roligt bara att se rörliga bilder från stan, från 20-talet!
 
De andra videorna är tydligen från Piteå stads 350-årsjubileum (1971) samt från 1966/67 när alla fyra "Piteåkommuner" slogs samman till en enda storkommun.
 
Vet att det här kanske inte är det mest intressanta blogginlägget som finns, men jag kunde inte låta bli att lägga in videorna här på bloggen. Jag älskar historia, och tyckte det var så roligt att faktiskt hitta så pass gamla videoinspelningar från just Piteå!
 
Reagerade också på anledningen till inspelningen 1921... Piteå stad firade 300 år, vilket betyder att det bara är 8 år kvar (2021) som Piteå firar 400 år...
 
Idag var jag vaken till soluppgången, och jag har aldrig någonsin tidigare önskat så mycket att jag skulle befunnit mig någon annanstans än hemma i lägenheten mitt i stan...
När jag tittade ut genom fönstret såg jag nämligen den mest underbara soluppgång jag någonsin sett! TÄNK om jag bara varit på en bättre utsiktsplats! Men fotade några snabba bilder från fönstret, bara för att visa.
Däremot ger bilden inte färgerna riktigt rättvisa.
Där det var som mest rött var det i princip BLODRÖTT, bokstavligt talat!
 
Upplevde samma känsla som när man får se Norrsken uppenbara sig på himlen  - ren magi!!
Bilden är fotad idag, 20:e mars 2013 ungefär klockan 05:15.
 
SURSTRÖMMING!!!
Tacos
Palt
 
Längtan efter Surströmming är nästan ohanterbar!
Det var allt jag ville säga. Apropå ingenting. ;-P

Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg med lite av mina tankar angående det här med Genus, då det är en väldigt het debattfråga just nu.

Först vill jag bara meddela att jag har ingen utbildning i ämnet, därför är det här ingen vetenskaplig text. Det är kort och gott mina tankar.

 

Varför ska vi göra pojkar till flickor och flickor till pojkar?

Vi är olika, det kan vi inte ändra på. Varför skulle vi det?

Ska vi ha ett könlöst samhälle, eller vaddå?

Det här är ungefär de frågor som jag tycker verkar vara de vanligaste från genusmotståndarna. Och i mitt tycke är de klockrena missuppfattningar om Genus.

Självklart finns det skillnader mellan pojkar och flickor som inte går att göra något åt. De BIOLOGISKA skillnaderna! Det är de skillnaderna som gör att vi ser olika ut, och att vi kan fortplanta oss.

Men allting utanför oss kallas könsroller, och könsrollerna är INTE biologiska! Könsrollerna är en norm som vi människor bestämt hur de ska vara, samt vilka kön som ska ha vilka roller.

Att vara genusmedveten betyder INTE att man vill byta på rollerna, att ”göra pojkar till flickor och flickor till pojkar” och att på så sätt hindra flickor från ”tjejiga” saker samt pojkar från sådant som är ”grabbigt”.

Genus handlar om att TILLFÖRA, inte ta bort!

Något vi faktiskt vill ta bort är STÄMPLARNA för vad som är ”flickigt” respektive ”pojkigt”. För vad finns det för rimlig anledning till att ett visst kön ska ha ensamrätt till en specifik färg, en viss typ av leksak, en lek o.s.v.?

 

Om vi tar färger som exempel, så är min åsikt att ALLA barn borde ha chansen att hitta sin favoritfärg, utan pekpinnar och hämmande normer om vad som är ”pojkfärger” och ”flickfärger”. För VEM är det egentligen som hittat på dravlet med s.k. pojk –och flickfärger? Jo, vi MÄNNISKOR! Varför ska vi dela upp dem??? Varför inte njuta av ALLA färger som finns på denna jord?

 

Som det ser ut idag tycker jag det känns lite grann som ”Håll dig inom ramen för vad som förväntas av dig, och nåde dig om du kliver utanför”… Och vad som förväntas av oss är beroende på vilket kön vi tillhör.

Det börjar redan i vaggan.

Det handlar om hur vi bemöter barnen.

När man pratar till flickor använder man fler ord, mjukare tonläge, ord som ”söt”, ”gullig”, ”fin” o.s.v. samt att flickor oftast bekräftas utifrån sitt yttre; ”Vad fin du är”, ”Vilken fin tröja du har idag”, ”Vad fina hårspännen du har” o.s.v.

När man pratar med pojkar använder man färre ord, tuffare tonläge, ord som ”tuff”, ”häftig”, ”cool” o.s.v.

Jag kan inte tro annat än att detta faktiskt har betydelse för uppväxten. Flickor lär sig tidigt att det viktigaste är att ”vara fin”. Redan i förskoleåldern vet de att det är det som gäller. Jag vet att sådana komplimanger ges i all välmening, men jag kan inte låta bli att tro att de föder framtida utseendefixering.

Och genom att ”hålla pojkar på den tuffa sidan” tror jag gör att pojkar lär sig att det är mesigt att visa känslor. Att bli kallad ”tjejig” verkar vara den värsta förolämpningen man kan ge till en kille.

Även klädtillverkarna visar tydligt vilka lekar respektive kön ska leka… På flickavdelningarna hittar man rosa och ljusa pastellfärger, klänningar, rysch-pysch, tajta och tunna kläder. Kläder som är gjorda för att leka stillsamma lekar med. Kläder man måste vara försiktig med för att inte ha sönder.

Pojkavdelningarna är fyllda med kläder i mörka färger; det är luftiga/lediga kläder i slitstarka material. Gjorda för tuff utomhuslek. Gjorda för att barnen (pojkarna) ska kunna klättra, springa och kravla på marken utan att kläderna går sönder det första de gör.

 

Nu till en annan missuppfattning; ”Varför ska vi förbjuda flickor att vara flickiga och pojkar att vara pojkiga?”

Jag har absolut INGENTING emot ”flickiga” flickor och ”pojkiga” pojkar. Jag har ingenting emot flickor som gillar prinsessor, tiaror, glitter, nagellack o.s.v. Och jag har ingenting emot pojkar som gillar dinosaurier, bilar, snöbollskrig o.s.v.

Men det ska vara för att de fått utveckla de intresserna själva! Gått åt de hållen efter att ha blivit introducerade för ALLA möjligheter, inte bara det som anses ”höra till” deras respektive könsroller.

 

Det handlar inte om enstaka detaljer. Det handlar till exempel inte bara om färger, leksaker eller kläder. Självklart fungerar det inte om man t.ex. BARA gör så att man klär sin flicka i blått, ger sin pojke en dockvagn eller endast gör så att man inreder barnrummet i neutrala färger. Man måste se till helheten.

Som sagt handlar det nästan mest om hur man möter barnen.

Dessutom måste man tänka på att barnen inte lever i en bubbla där bara den närmaste familjen existerar. Det finns ett helt samhälle utanför familjens gränser som barnen utsätts för dagligen; på lekplatsen, på förskolan, i skolan o.s.v. kommer barnen att träffa många andra människor. Många människor som kommer att ha inflytande över barnen, och alla kommer inte att ”tänka Genus”.

Därför arbetar man fortfarande i motvind som genusförespråkare.

Det fungerar inte att man t.ex. klär sin nyfödde son i en rosa tröja och tänker "Jaha, nu ska vi se om det här fungerar då". Och när det då sedan inte "fungerar" (ett konstigt ord i sammanhanget, men men) så ser man det som ett "bevis" till alla "genusmänniskor".
Som sagt så handlar det om så mycket mer än dessa yttre attribut. Färger, leksaker och kläder är bara en del av allt.

 

Ge ALLA barn möjligheten att erövra HELA världen, inte bara halva.

Ge ALLA barn chansen att bli sin egen individ, utan begränsningar!

 


Sen har vi ju även det här med ”hen”-debatten… Måste ju skriva lite grann om det också.

Jag är genusförespråkare, men INTE henförespråkare!

För det första; då ”hen” är det engelska ordet för ”höna”, så är det ordet just Höna i mina öron. Därför kan jag inte tycka annat än att det låter så fånigt.

Måste däremot säga att jag tycker ursprungsmeningen med ordet hen är väldigt praktiskt. Ordet var till en början meningen att användas när man inte vet könet! Istället för att skriva/säga ”han eller hon” eller skriva h*n.

Men jag tycker att ju större det blivit, desto mer missuppfattat har det blivit, och nu är det totalt missuppfattat…

Vid det här laget verkar ”hen” användas vid alla tillfällen, även om man faktiskt vet könet på den man pratar om.

Jag gissar att det är därifrån som missuppfattningen om att genusförespråkare vill ha ett könlöst samhälle kommer ifrån…

Originalmeningen med det nya ordet:

Flicka – hon

Pojke – han

Man vet inte könet – Hen

Men som sagt; för att förtydliga… jag använder mig INTE av hen, och jag är INTE henförespråkare, även om jag är genusförespråkare.

 

 

Tror jag avrundar här, i alla fall för den här gången.

Det är säkert flera saker jag glömt, som jag tänkt att jag skulle skriva om. Men när det gäller detta ämne tänker jag betydligt snabbare än jag kan skriva. Så det kan hända att vissa saker hinner falla ur minnet innan de blir till text.

Det här är en av de ämnen jag har upptäckt att jag verkligen brinner för och som jag kan debattera om nästan i all oändlighet. Därför får jag oftast ta mig i kragen och styra upp det efter ett tag ;-)

 
Tänkte att jag skulle prova på att anmäla mig till en fototävling. Det var verkligen evigheter sedan!
Denna tävlingen anordnas av theaholmqvist.blogg.se i samarbete med fotofyndet.se och temat är Fantasi.
Hoppas det går bra med en bild där jag använt penslar i Photoshop. Annars får jag leta reda på en annan bild.
 
Klicka här för att komma till tävlingen.
 
♦ Jag avskyr strumpor! SÅ obehagligt; har dem bara på mig när jag absolut måste (typ när jag ska hem till någon där jag ska ta av mig skorna).
 
♦ Mot bättre vetande kan jag inte låta bli att fortfarande önska att någon gång få ta en "genväg" ekonomiskt. Typ vinna en riktig STORvinst, och på det sättet få satsa helhjärtat på mina drömmar utan att tänka på pengar varje månad.
Vill bara förtydliga att jag VET att det inte är realistiskt, men drömmar och önskningar är så starka hos oss att de är svåra att skaka av sig...
 
♦ Jag är väldigt självkritisk när det gäller mina egna verk. Även om jag egentligen tycker det blev rätt bra, så är det någon röst inne i mig som säger "Nej, nog kunde det här vara bättre..." Det, det och det är inte bra, och då blir jag missnöjd med allting. 
 
♦ Jag har världens 30-årskris!
Vill inte ens tänka på att jag fyller TRETTIO nästa år! Jag vill inte lämna "20-årsåldern"...
 
♦ Jag hatar tuggummi. Jag avskyr grejen med att tugga på något hur länge som helst utan att "få det ur munnen". Klarar knappt av ljudet av tuggummituggande hos andra heller.
 
♦ Jag är faschinerad av språk och har en hel lista på olika språk jag skulle vilja kunna prata FLYTANDE.
Förutom engelska är det t.ex. franska, tyska, spanska, italienska, finska, kinesiska, arabiska samt teckenspråk.
Jag vet att de tre sista är mer ovanligt att ha på en sådan här lista, men just därför skulle det vara roligt att kunna dem.
Och Teckenspråk (det sista) skulle jag så gärna vilja lära mig igen, så att jag kunde det helt flytande.
 
♦ Jag har aldrig skolkat från en enda lektion i hela mitt liv.
 
♦ Jag går aldrig mot rött ljus. Även om klockan är ett på natten, inga bilar i närheten; så om det är rött ljus vid övergångsstället så väntar jag på att det blir grönt ;-)
 
Inspiration från denna bild.
 
Fredag.
Och vad är det dags för då? Jo; Galleri Fredag. Den här månaden är min och idag är temat MAGI.
Jag har länge velat prova på att skapa sådana här bilder, och tänkte att i och med veckans tema så passade det bra just idag.

Gör ditt bästa för att hitta magin i vardagen. Den finns överallt. I de små vardagliga sakerna... guldkornen i vardagen. Livet känns så mycket lättare när man håller sinnerna öppna för att se vardagsmagin (ursäkta för väldigt flummigt filosoferande).
 
Magi är även något som man kommer i kontakt med väldigt mycket när man fotograferar. Egentligen kan man säga att man Skapar magi när man fotograferar. Istället för att säga att du "tar kort", prova säga att du "skapar en bild"...
 
Vi fick i alla fall några dagar (tror det var ungefär en vecka) med plusgrader, men det är ju trots allt mitt i vintern; så igår och inatt kom ett rejält snöfall.
I förrgår var trottoarerna i princip snöfria, och idag... ja, ni ser själva.
Men jag kan inte låta bli att hålla hoppet uppe för att i alla fall detta år få en extratidig vår ;-)
Bilden är från sommaren 2012, och alltså INTE fotad idag.
Mars är ju trots allt fortfarande en vintermånad.
 
1:a Mars.
Två månader av 2013 har redan gått. Jag vet att jag tjatar, men huuur gick det till?!
I år är dessutom påsken väldigt tidig; redan i slutet på denna månaden. Kan inte direkt säga vad som kommer hända under Mars. Har tyvärr inga konkreta planer.
Ni då? Några speciella planer inför Mars?
 
Ny månad betyder ju även värdinneskifte i Galleri Fredag, och den här månaden är det min tur. Måste erkänna att jag inte har en aning om hur jag tänkte när jag satte temat "Fredagskänsla" som första tema ;-P  Har inga bra tidigare bilder på det temat, och har inte haft möjlighet hittills idag att fota några.
Därför måste jag tyvärr meddela att mitt eget bidrag till temat blir lite försenat. Hoppas det är okej :-)