Sådär, då var sista arbetsdagen innan Midsommar gjord. För några timmar sedan visserligen, men jag satte mig inte vid bloggen direkt jag kom hem.
Nu är det endast en enda liten pluttvecka kvar tills SEMESTER! En enda vecka.
 
Den här veckan har verkligen varit så sjukt konstig vädermässigt. Har varit sådana tvära kast att en skulle kunna tro att det är april...
Det har regnat, åskregnat, varit sol, varit molnigt, varit varmt och varit svalt omvartannat precis hela tiden!
Ta i tisdag som exempel; Jag åkte till Hortlax efter jobbet. En biltur som tar 10-15 minuter (ungefär 1 mil). Under denna otroligt korta bilresa hann det växla mellan regn och sol typ 5-6 gånger.
Och när det gäller Midsommarafton... Min väderapp ändrar prognosen typ tre (3) gånger per dag. Snacka om att meteorologerna måste känna press på sig just när det gäller midsommar! Skulle INTE vilja ha deras jobb den här veckan! Fy sjutton!
 
Förra året på midsommaraftonen regnade det i alla fall precis HELA dygnet!
Det var sådant där åskösregn utan uppehåll precis hela tiden.
Det "hägde it ens av" en enda gång. Kommer tyvärr inte på vad uttrycket heter på vanlig svenska, men tror det är typ "avta".
 
Att förvänta sig noll regn på midsommarafton är ju dock att gapa över för mycket. Har nog typ aldrig hänt hittills, men jag hoppas i alla fall att det inte blir som förra året.
 
 
Dagens notering!
Om du kan; undvik att åka till mataffären dagen innan midsommarafton!
Inte för att det är någon nyhet direkt, men jag registrerade detta ändå när jag var på Kvantum idag vid fyratiden... Eh, smartskaft typ!
Dagen före Midsommarafton är ju verkligen värre än dagen före Julafton och Pensionärstisdag tillsammans!
Det är folk precis ÖVERALLT!
Och högviltet...? Hehe, surprise surprise; Jordgubbarna! Snacka om att gå åt som smör i solsken.
Nytt uttryck: Det går åt som jordgubbar dagen före midsommar. Hehe ;-D
 
 
 
Vad har Du för mysiga Midsommarplaner?
Åker Du bort eller stannar du på hemmaplan?
Storslaget partaj eller mysfirande?
Traditionell midsommarmat, eller något annat mumsigt?
(Själv äter jag Surströmming typ varenda midsommar.)
Firar Du med familj eller vänner? Eller kanske på något annat sätt?
Eller Du kanske inte firar alls?
Berätta gärna. Det är så roligt att läsa om vilka traditioner andra har när det gäller högtider.
-----// Skrivet igår kväll \\-----
Alltså; jag blir så less! Blogg.se har fortfarande problem med att mobilversionen av bloggdesignen visas då och då på bloggarna.
Undrar egentligen hur många kommentarer jag eventuellt missat bara för att designen blivit knas när jag inte hunnit märka det, eller inte haft möjlighet att fixa det.
Åh, vad jag hoppas det inte dröjer länge innan det är löst! Men tyvärr verkar det ju dröja...
-----// Slut på klagosången \\-----
 
 
Planen idag var att, precis som de senaste dagarna, publicera en lättsam bildkavalkad.
När jag fotade alla bilderna i fredags gick jag genom Norrmalm-området, och kunde inte låta bli att knäppa några bilder.
Norrmalm är den "stadsdel" som ligger i utkanten av Piteå centrum, och det är en gammal stadsdel vilket märks på husen. Samt känslan en får av att gå igenom där.
Tycker alltid en får lite "Astrid Lindsgren-känsla...
Speciellt tvärgatorna tycker jag känns som rena småstadsidyllen från förr (om en tänker bort bilarna samt TV-antenn och lite sådana saker).
Hade nästan varit lite "pricken över i" om de vägarna, istället för asfalt, varit den här typen av grusväg som mer ser ut som kompakt jordväg. Typ som förr.
 
Syrener här också.
 
Sa någon "idyll"? ♥
 
Jodå... så att... ♥
 
Och så slänger vi väl in ett idylliskt vitt staket mitt i allt, som grädde på moset... ♥
 
 
 
Vad tycker ni om Piteås lilla oasidyll Norrmalm, mitt i centrum?
 
Börjar ni vara less på bilder? Då har ni kommit till fel juniblogg, hehe ;-)
Jag älskar att jag har så mycket nytt material att visa på bloggen just nu!
Ni som följt mig länge vet ju att jag befunnit mig i fototorka. Har haft viljan, men varken motivationen eller inspirationen. Därför är det så underbart att den återvänt till mig!
Och under våren samt försommaren är det ju inte direkt någon större utmaning att lyckas med bra bilder... Naturen är på fotografens sida, om en säger så.
 
Vi har ju faktiskt också gått in i självaste Midsommarveckan!
Helt SJUKT att det är Midsommarafton på fredag! Det är de absolut ljusaste tiden på hela året nu, och jag njuter för fulla muggar.
Jag lever för den här tiden på året.
Den här tiden är anledningen till att jag klarar av att bo här uppe. Det finns inget pris i världen som skulle få mig att ge upp detta! Absolut inte!
Djupast i själen är jag Norrbottning. Pitebo. Det kan ingenting ändra på.
 
Tycker Euskefeurats "Det är hit man kommer när man kommer hem" illustrerar känslan så bra!
Det är för övrigt även Piteås kommunslogan... Det är hit man kommer när man kommer hem. Kommunens mål är att alla ska få känna den känslan; de som bor här, de som kommer hit, de som flyttar hit, de som flyttar tillbaka hit. Det är hit man kommer när man kommer hem.
 
 
Till er fellow fotonördar: Ni vet den där känslan när en verkligen måste fota aptråkiga motiv, bara för att ljuset är To-Die-For!
Typ hälften av alla bilder jag fotade i fredags (förutom Syrenbilderna) blev sådana bilder, och därför tänkte jag att jag viker ett eget inlägg åt dessa.
Och med "aptråkiga" menar jag dels sådana där bakgrunden liksom förstör huvudmotivet och även sådana bilder det redan finns ungefär femtioelva miljarder av. Typ bilder på löv.
 
En annan sak jag upptäckte under min fotopromenad i förrgår... är att jag är till och med mer rädd för fästingar än jag trodde.
Vet att detta låter löjligt, men jag kunde inte känna samma frihet att hitta roliga fotovinklar då jag inte vågade gå ut i gräset där det var lite högre. Vågade knappt gå ut i gräset överhuvudtaget, även om jag vet att det är i just högre gräs de trivs.
Vi har ju tidigare varit befriade från fästingar här uppe. Jag har aldrig haft någon och har aldrig behövt tänka på det här att befinna mig bland högt gräs.
Men nu har dessa små störande insekter(?) hittat hit och uppenbarligen blir de vanligare och vanligare. Och jag är verkligen livrädd för att få en fästing på mig, vilket jag tror beror på att jag är rädd att misslyckas med att dra ut dem. Det där med att huvudet kan stanna kvar och så vidare.
Tidigare har jag gått upp helt i min kamera när den fått följa med ut. Har jag sett en potentiellt bra bild har jag så gott som bokstavligt kastat mig ner i gräset, och befunnit mig i alla typer av vinklar för att försöka få den perfekta bilden.
Men nu vågar jag inte. Jag vågar verkligen inte!
Jag är livrädd för fästingar!!
 
Så jag testar nu:
Finns det möjligtvis någon där ute som har tips på något enkelt en kan göra som skydd mot dessa små otyg? Om det finns något sådant.
 
Tills vidare bjuder jag på ett gäng av dessa Tråkiga.bilder.som.blir.okej.under.gyllene.timmen...
 
Kan knappt koncentrera mig på att skriva just nu, då det känns som om mina ögon är typ fyrkantiga (ni vet den där lögnen som vuxna lurar i barn som sitter "för nära" TV:n).
Jag har i alla fall suttit hela eftermiddagen – tror till och med det är mer än 6 timmar – med Photoshop och en jäkla massa bilder.
Igår, ett tag efter jobbet, tog jag ut kameran för att rastas lite. Det blev flera timmar, vilket betyder att jag inte kom gem förrän under senare delen av kvällen.
Hade nämligen varken klocka eller mobil med mig, så jag hade ingen koll på tiden.
Måste säga att det faktiskt var lite extra avkopplande.
 
Den promenaden resulterade i alla fall i över 250 bilder, därav alla timmar av redigering.
Dock känner jag att det är slutbabblat nu. Vi går istället över till bilderna och låter detta bli en Bildbomb Deluxe. Detta för att jag sannerligen är usel på att göra urval.
Det blir mer "åh, DEN måste jag ta med, och DEN, och DEN... och DEN, den, DEN..."
Helt plötsligt står jag där med hiskeligt mycket bilder jag vill ha upp på bloggen ;-)
Dock tror jag inte att ni misstycker ;-)
 
 
Tänkte att jag skulle försöka hinna med ett inlägg före det är dags att åka till jobbet, för en gångs skull. Annars brukar jag tänka på det (och till och med planera för det), men då jag tyvärr är lite "tidsoptimist" så brukar jag aldrig hinna. Det är skönare att sova ett par extra minuter, eller hur ;-)
Jag fattar dock inte hur en kan vara så extremt mycket tröttare på vardagsmornar.
Den här helgen som gick vaknade jag vid 4-6-tiden båda dagarna och var så pass pigg att jag inte kunde somna om. Men så FORT vi når måndag så hade jag stora problem med att kravla mig ut från under täcket...
 
I alla fall; detta var tänkt att bli andra delen (av två) från min fotopromenad jag gjorde i torsdags.
Förutom trädet med små rosa blommor så hittade jag också detta Äppel(?)träd.
 
Enjoy!
 
 
Och så några "övriga" bilder. Sådana jag fotade i slutet, på väg ut från parken...
 
 
Nu kommer de! Bilderna jag fotade under min promenad till Badhusparken i torsdags (nationaldagen).
Dock upptäckte jag först när jag kom hem att jag faktiskt, så gott som, endast fotat blombilder. Å andra sidan är det kanske inte så konstigt. Badhusparken var full med barnfamiljer, och eftersom jag tänkte slänga in bilderna på bloggen så ville jag ju inte få med någon människa.
 
Hittade i alla fall två fantastiska träd som min Canon fick gå loss på...
Det första, fullt med små rosa blommor, får ni se i detta inlägg. Det andra var ett Äppelträd (tror jag), och de bilderna håller jag på tills nästa inlägg vilket mest troligt kommer imorgon bitti.
 
Trodde ni jag glömt bort er? ;-P
Nej, nej, nej! Absolut inte, även om det varit lite tyst här de senaste dagarna. Vi har nämligen haft de underbaraste sommardagarna den senaste veckan.
Det har varit strålande sol och 25-30 grader. Bland annat Nationaldagen i torsdags kunde verkligen inte ha bjudit på bättre väder! Jag tog mig en promenad runt stan, bland annat genom Badhusparken. Canon fick såklart hänga med och det resulterade i drygt 100 bilder, vilka ni kommer få ta del av inom kort här på bloggen (ja, inte ALLA då förståss. Men ett urval av de bästa).
Tills dess får ni hålla till godo med dessa somriga bilder på vår vackra blå-gula flagga.
Finns det ens något somrigare än den svenska flaggan? I think not.
Jag älskar verkligen hur dess blå-gula färger smälter så bra in i en riktig sommaridyll!
Blå som himlen.
Gul som solen.
 
Sverige, Sverige, älskade land!
Alla nackdelar åsido, så ÄR det faktiskt så att Sverige är ett av de bästa länderna i världen att leva i. Jag ÄR verkligen så förbaskat tacksam över att jag fick födas just HÄR!
Filosofiskt sett hade jag kunnat födas var som helst i hela världen, men universum gav mig Sverige.
 
 
Och ja, jag måste erkänna att jag faktiskt känner en viss stolthet när jag ser de där blå-gula tygstyckena vaja högt ovanför mitt huvud.
Just flaggan får mig att känna så.
Av någon anledning ger vimpeln (som ju används på icke flaggdagar) mig inte samma känsla som den riktiga flaggan gör.
 
 
I år har 6:e juni varit en Röd Dag i 14 år och Nationaldag i 36 år, och det har väl varit lite sisådär med firande. Men jag tycker ändå det känns som att det faktiskt börjar så smått formas lite firande. I alla fall fick jag den känslan när jag vandrade runt i Badhusparken i torsdags. 
Självklart menar jag inte i klass med Norge och USA, men egentligen... Varför skulle vi ens sträva efter att efterapa dem?
Sverige är inte Norge. Sverige är inte USA. Sverige är sitt eget land.
Grejen med nationaldagar är väl att varje land firar på det sätt som passar bäst för just dem...?
 
 
Men, det var lite blå-gula känslor från ett blå-gult hjärta.
Kände verkligen stressen att hinna fota innan solen gick ner under promenaden i lördags. Men tycker ändå jag hann få en del bilder innan det blev sådär tråkigt med blaskiga färger.
 
 
"Ändå bra med lite peppande grafitti" tänkte jag när jag klev in i tunneln under Sundsgatan...
 
...sedan gick jag några meter till... och såg detta... ;-P
 
Backen-området. Hade inte haft några större problem att bo här heller, men husen här är förmodligen dyra som sjutton! Villaområde med gångavstånd till centrala stan liksom...
 
Hm... bäst att inte utmana ödet ;-P
 
Perfekt. Måste kommas ihåg till vintern.
 
Gamla Åhlénshuset.
Visst var jag lite duktig ändå som lyckades så pass bra göra en panorama av två bilder fotade med ett fast 50mm-objektiv... ;-)
Någon mer Pitebo här som minns tiden när Åhléns och Hemköp huserade i denna byggnad? Det måste ju vara...vad?...minst 10 år sedan.
Och typ ännu längre sedan Hemköp stängde; jag flyttade till min lägenhet här i stan 2005, och då var butiken stängd (annars hade det varit sjuuuukt smidigt nära att handla ;-D). Affären (Hemköp) fanns dock där när jag gick gymnasiet, och jag tog studenten 2003. Så det måste ha varit någon gång mellan 2003 och 2005.

Att Åhléns låg just i den byggnaden (granne med busstationen) var dock jäkligt praktiskt när jag gick på LTU, minns jag!
När jag kom hem med bussen från Luleå och var tvungen vänta på Hortlaxbussen, men inte ides "gå på stan", så slapp jag i alla fall sitta en timme i en busskur och uggla ;-)
Ursäkta nostalgispåret. Minnena flaxar iväg ibland ;-)
Under kvällen i lördags tog jag med mig kära Canon och begav mig ut på fotopromenad mitt i brinnande Gyllene timmen. Jag gick egentligen inte särskilt långt hemifrån; ett par kilometer bara. Men däremot tog det flera timmar... Blir ju liksom lätt så när Canon följer med ut ;-P
Blev dock så pass mycket bilder att jag kommer dela upp dem på två inlägg. Det ena, alltså det här, kommer upp nu och det andra imorgon bitti.
 
Planen var inte att detta skulle bli ett textinlägg, så jag tycker vi går över till bilderna istället.
Såhär såg det alltså ut hos oss i Piteå under lördagen den 1:a juni 2019...
Har dock kommit fram till varför jag inte fotar lika ofta nuförtiden... Det är helt enkelt för att det känns så tråkigt nästan varje gång jag använder kameran.
Inte att fota. Jag älskar fortfarande fotografering!
MEN det känns verkligen som om jag fotar exakt samma motiv precis hela tiden nu. Samma motiv som jag redan fotat femtioelva miljoner gånger. Det känns som om alla bilder jag tar ser exakt likadana ut.
Jag.Behöver.Miljöombyte!!
 
Jag älskar att titta ner här! Står på Nygatan, på bron över bilvägen som går mot LF arena och sen Djupviken.
 
Kårhuset vid Musikhögskolan (Institutionen för musik & media, LTU), Piteå.
 
På området bakom dessa träd ligger min nuvarande arbetsplats.
Ett område jag absolut även skulle kunna tänka mig att bo på!
 
En gullig liten kissekatt som strök runt på Annelund.
 
Allén nästan vid min arbetsplats.
 
 
Fortsättning följer...