Den adventsljusstake jag tidigare haft är en gammal, vanlig som jag hittade hos mamma och pappa i samband med att jag flyttade. Den är väldigt traditionsenlig, och då jag älskar jultraditioner har jag hållit fast vid den; fram tills nu.
Den här julen kände jag för att ha en nyare ljusstake. Därför köpte jag hem en vit adventslåda, vitmossa (eller lav är det väl egentligen), några små julgranspollor och fyra blockljus.
Resultatet ser ni på bilderna :-)
Den ultimata materiella lyckan!
 
Igår skrev Annika, som driver min favoritblogg Life in the suburb, skrivit ett sådant bra inlägg om lycka. Blev så inspirerad att jag tänkte författa ihop en egen version av det temat.
 
Jag tror det är otroligt viktigt för oss alla att då och då sätta oss ner och faktiskt fundera på saker som gör oss lyckliga. De är faktiskt fler än vi tror...
I dagens samhälle är det så vanligt med depressioner, och jag tror det beror på all stress och press i vardagen. Det är så lätt att börja tänka i banor att man inte har något att vara glad över; i de perioder då man känner sig nere. DÄRFÖR tror jag på att det skulle vara bra för alla människor att ta sig lite tid och skriva ner alla saker som gör en lycklig. Sedan kan man t.ex. sätta upp den listan någonstans där man lätt ser den och på så sätt påminns om detta ofta.

Tänkte här lista lite olika orsaker som gör mig lycklig. Vissa kan i och för sig verka rätt så ytliga, men jag skriver ner alla jag kommer på. Och det är ju det som är anledningen, eller hur :-)
 
 
► Min kamera. Min älskade Canon EOS 5D markII, som även går under namnet Sir. Canon.
Börjar med något ytligt, men för mig är det här verkligen den ultimata materiella lyckan! Sir. Canon blir ett år i januari, men jag kan knappt hindra mig själv från att fyra av ett jättesmile så fort jag greppar tag i kameran fortfarande... Jag vet att det låter otroligt fånigt, men jag är nästan nykär i denna pryl fortfarande.
Den presterar otroligt näst intill jämt! I mörker... i kyla... Jag har fotat med den bland annat både i kylan på Jokkmokks marknad och 1000 meter under marken (gruvan i Malmberget). Sir Canon svek mig inte!
 
► När jag lyckas pricka in en fotorunda mitt i det perfekta fotoljuset.
Det finns inte mycket som är lika underbart som just det! Jag får verkligen en känsla i kroppen som inte går att förklara. Tror nog att det närmaste ordet jag kan tänka på är euforisk. Jag tycker att man känner sig euforisk av det perfekta fotoljuset, och den enda stressen jag känner är den att jag inte kommer hinna fota tillräckligt innan det ljuset försvinner...
 
► Den här punkten hänger i och för sig lite ihop med förra, men den får stå som en egen punkt ändå. Den handlar nämligen också om lyckan med fotografering.
Lycka är spontana fotopromenader/utflykter. Sådana där när jag tänkt "gå ut 15-30 minuter med kameran", men kommer tillbaka hem igen 2-3 timmar senare med sprängfyllda minneskort.
Det finns inte mycket som kan få mig att glömma allt annat för en stund som just sådana fotoutflykter, och det ÄR otroligt skönt!
 
► Min tid i Projekt Norrsken.
Den här tiden är visserligen slut och kommer inte mer för min del, men deltagandet och tankarna på det gör mig lycklig. Jag har aldrig varit inskriven i ett projekt som verkligen har gett mig så mycket som just projekt Norrsken.
 
► Det här årets jobb på Repris.
Behöver egentligen inte skriva så mycket här annat än att den här tiden har varit den bästa i mitt liv på mycket länge! Och det är inte något jag bara säger, utan jag MENAR det verkligen!
 
Min hund Lucky.
Har ni eller har ni någon gång haft hund så förstår ni säkert vad jag menar. Det är stört OMÖJLIGT att vara på dåligt humör när man kliver in genom dörren och möts av en viftande svans och en hund som nästan gnyr av frustation över att inte få springa fram och hälsa tillräckligt snabbt...
Ni som har Cavalier king charles spaniel vet garanterat vad jag menar!
 
Julen!
Behöver heller ingen närmare förklaring. Jag menar... Julpynt. Ljus. Stämningen. Julmusik. Julmat. Julbak. Lucia. Glädjen. Den här listan kan göras hur lång som helst!
 
 
Det var några punkter som gör mig lycklig.
Har säkert glömt flera saker, och vissa har jag låtit bli med flit. Kände att vissa saker blir för personliga att skriva om, så för tillfället får det räcka med dessa. Men det är ju inte fy skam :-) Det är de sakerna som är allra mest närvarande i mitt liv just nu.
 
Oj, vad sent det blev! Nu måste jag gå och lägga mig så jag hinner sova några timmar inatt :-)
 
Fixade iordning mitt andra fönster ikväll. Kan helt enkelt inte hålla mig från att pynta ;-)
Och när jag kopplade in min absoluta favoritljusstake ville den inte lysa. Fick åka iväg till COOP och inhandla nya lampor, då de enda jag hade hemma var för ljusstakar med fem ljus.
Men när jag kommer hem igen och testar de nya så vill den fortfarande inte fungera...
Min FAVORIT bland ljusstakar har alltså gått sönder :-( 
Det är den ni ser på bilden, vilken är från förra julen.
Usch vad trist!
 
Skriva ett totalt innehållslöst inlägg om en trasig pryl: Check √   ;-P
 
Jag kunde inte hålla mig.
Har ju sagt att jag ska julpynta på lördag (i och med att jag vill ha en heldag när jag gör det och inte klämma in det på kvällarna efter jobbet).
Men då jag köpt en ny fönsterstjärna idag så kunde jag inte låta bli att ställa den på plats ;-)
 
Vet inte vad det är med mina fönster, men det känns som om de "slukar" saker. Nästan hur mycket man än har så syns det knappt utifrån... Men just den här stjärnan är hyfsat stor, så det kommer se bra ut utifrån också :-)
 
Åh, ser verkligen fram emot lördagen nu!


Provar på att mobilblogga igen, och även lägga in bilder. Två bilder från iPhonen får följa med, i väntan på ett riktigt inlägg.

På återseende gott folk!

 

 
Har egentligen inte så mycket att skriva just nu, men känner att jag har lite dåligt samvete för att jag bloggat så lite den senaste tiden. Därför ville jag i alla fall titta in här :-)
Min förhoppning är att jag kommer att blogga mera under denna kommande julmånad. Det finns ju liksom betydligt fler saker att blogga om under julen...
Och nu har vi ju gått in i sista veckan i november, vilket betyder (som jag skrev i mobilbloggen imorse) att det är första december, och Första advent till helgen!
 
Jag blir ofta lite smådeprimerad på hösten, men känner hur jag håller på att komma ur det... och det är julens förtjänst! Jag är verkligen barnsligt förtjust i denna högtid!
Dessutom säger väderprognosen att det kommer snö lagom till helgen, så det kanske blir en snöig första advent! Trots att jag egentligen inte gillar snön så kan jag inte låta bli att känna ett litet glädjerus.
Det föll ett par snöflingor redan när jag slutade idag, och jag kunde inte hjälpa att känna lite grann av den glädjen då.
Därför ska vi nu hålla tummarna för att det inte ändras och blir regn istället till helgen...


Testar att blogga från mobilen för första gången. Hoppas det fungerar :-)

Idag var det då Måndag. Veckans första dag.
Men det är ingenting att klaga på då veckorna går så fort nu för tiden. Och det här är dessutom sista veckan i november, vilket betyder att det är 1:a advent på söndag! Åh, vad jag längtar!

Hoppas ni får en superfin vecka!

 
Ni har säkert hört/läst ordet bokeh någon gång. Ett fotofenomen som är väldigt populärt i fotobloggsvärlden.
Men det gör riktigt mycket för en bild med just bokeh. Personligen tycker jag ofta att en bild blir lite extra speciell och får en härlig känsla över sig när den innehåller sådant.
 
Tänkte skriva lite tips om just detta, då det kan ge en lite extra känsla till julbilderna ;-)
 
Bokeh kallas bakgrundsoskärpan som bildar cirklar i bilden.
För att få till detta fenomen krävs att man använder en stor bländare, och därmed får ett kort skärpedjup. Det går också bäst om man ställer in fokuseringen så att man själv väljer vilken fokuspunkt man använder.
 
Ett tips om man vill få till bokehbilder är att gå ut när det hunnit bli mörkt, som jag gjort på de övre bilderna i detta inlägg. Helst då om man är inne i stan eller någonstans där det finns mycket ljuskällor. Man fokuserar på en detalj man vill ha i skärpa, låser fokus på den och komponerar sedan om bilden så att ljuskällorna/ljuspunkterna hamnar i bakgrunden.
 
För att få abstrakta bokehbilder kan man rikta kameran mot t.ex. en mängd ljus och sätta dem ur fokus, alltså att man inte fokuserar på något i bilden. När det är gjort ställer man om till Manuell fokus på objektivet och tar sedan bilden. Exempel på detta är bilderna 5 och 6 här ovanför.
 
Något som inte går just nu, då det inte är några löv på träden, är att fota naturbilder med bokeh.
För att få till dem är det bästa tipset att fota med lövverket på ett träd i bakgrunden, och helst att solen skiner genom lövverket. Då är det störst chans att det blir bokeh, rund oskärpa, på bilderna. Och som sagt, använd en stor bländare för att få ett kort skärpedjup.
Du kan även få lite olika bokeh genom att placera det fokuserade motivet olika långt ifrån kameran. Om du fokuserar på något nära linsen blir cirklarna större och färre, och lägger du fokus på något lite längre från kameran blir cirklarna mindre och fler.
Tänk bara på att ju längre bort du lägger fokus desto längre blir skärpedjupet, och är motivet för långt bort får du inte bokehbakgrunden.
 
Man kan även fixa "egen bokeh", genom att ta en bit aluminiumfolie och en kartongbit.
Först knycklar man ihop folien, för att sedan veckla ut den (här får man vara försiktig och inte "knyckla" ihop den för mycket, så att den går sönder). Sedan klär man kartongbiten (eller liknande) med folien. Detta är på samma sätt som man gör en hemmagjord reflektor/reflexskärm. Den aluminiumfolieklädda kartongen sätter man som bakgrund till det man ska fota, och det blir som en liten hemmagjord ministudio.
 
Måste bara säga angående sista bilden, på adventsljusen, att det är två bilder som jag satt ihop i Photoshop. Den ena är en abstrakt bild på bara bokeh, och den andra är en vanlig skarp bild på ljusen. Men jag gillar den och kunde inte låta bli att låta den följa med i ett inlägg om bokeh.
 
Lycka till med fotograferingen!
Lite bilder från den senaste tiden.
Notera att vi inte har snö just nu, utan första bilden är fotad
för några veckor sedan.
 
Hej på er vänner!
Om jag har någon läsare kvar vid det här laget förståss...
Jag har verkligen varit världens sämsta bloggare den senaste tiden, då mitt senaste inlägg publicerades den 10:e november  -NIO dagar sedan! Kan verka kort tid, men i bloggvärlden är det ett rätt långt blogguppehåll.
Nåja, det är helt enkelt så att jag inte haft så mycket tid och framförallt inspiration till bloggen de senaste dagarna. Kameran har mest fått vila, vilket nödvändigtvis INTE betyder att det inte kliat i fotofingrarna. Har haft lust att fota, men inte haft så mycket att ta bilder på.
Däremot är det ju inte alltför länge nu innan vi går in i julmånaden, och DET betyder fotograferande! Julen är den tid på året då det nästan finns mest saker att fota! Och då fotolusten/inspirationen triggas igång som mest!
 
Under helgen som var nu senast kände jag att jag varit väldigt deppig och negativ på senaste tiden. Skyller på hösten (oktober-november), men nu börjar det vara dags att rycka upp sig... Livet blir egentligen så mycket bättre om man ser positivt på tillvaron; visst håller ni med?
Därför tänkte jag ta den här veckan (till att börja med) för att försöka bli lite mer positiv. I alla fall försöka tänka lite mer positivt. Jag vet att det låter väldigt filosofiskt, men på något sätt är det som om man får lite bättre livskvalitet bara av positivt tänkande...
 
Efter att jag äntligen har en iPhone i min ägo har jag nu även haft möjlighet att äntligen testa på något jag länge tyckt verkat inressant... nämligen Instagram!
Med tanke på att ALLA verkar ha ett konto där ville jag gärna prova på vad det egentligen handlar om ;-)
 
PITETJEJ heter jag, och tydligen kan man även följas via datorn som via mobilen. Så ni får gärna följa mig där, så ska jag försöka uppdatera så mycket som möjligt. Kan tänka mig att det blir lite mer uppdatering där än på bloggen, i och med att jag inte behöver en dator för att publicera bilder (som på bloggen).
 
Alltså. Jag fattar det inte!
Nu har det varit underbart väder, med strålande sol HELA veckan. Helt underbart. Och så fort helgen kommer blir det som förbytt och istället är det övermulet och regnigt...
Ibland känns det som om vädret "gör det med flit" bara för att jag ALDRIG ska få fotografera! Helgerna är ju de enda dagarna då jag är ledig, och jag hinner inte ut efter jobbet på vardagarna då det är mörkt när jag åker dit på morgonen och mörkt då jag åker hem klockan 16:00.
 
Den här veckan känns det inte som om jag skulle stört mig lika mycket på dagens väder ifall det varit så hela veckan. Men i och med att det faktiskt varit STRÅLANDE väder måndag till fredag, för att totaländras idag (lördag) känns det väldigt deprimerande!
 
Nu VET jag att jag är väldigt negativ, och jag ber om ursäkt för det. Kan inte hjälpa det just nu.
Men just nu känns det som om vintern kommer bli extra varm, bara för att vi ska vara tvungna stå ut med att det regnar ett HELT ÅR i sträck!
 
       Hösten 2011 - Regnade bort, bokstavligen.
       Vintern 2012 - Hyfsat normal vinter, trots allt.
         Våren 2012 - Typ en vecka kort...(Maj)
  Sommaren 2012 - Regnade bort, med medeltemperatur på typ 15-16 grader...
        Hösten 2012 - Regnade bort, bokstavligen.
Vintern 2012/2013 - Har en JOBBIG känsla av att den kommer REGNA bort den med...
 
Jag KLARAR snart inte av mer! Vi behöver solens energi för att överleva!
 
Sometimes...
♥ ♥ ♥
 
Avslutar dagen (även om det rent tekniskt blivit ett nytt dygn) med ett litet visdomsord.
Rätt uttjatat, men så sant!
Jag tror på att detta är ett ordspråk vi alla borde ta oss tid att tänka på lite då och då. Det är så lätt att glömma bort, då vi lever i ett samhälle som handlar om konsumtion och att ha så mycket som möjligt.
Det är alltid NÅGOT vi vill ha, som vi inte har. För de flesta av oss människor tror jag det oftast känns som om "gräset alltid är grönare på andra sidan". Vi vill ha det vi inte har, vilket gör att vi väldigt lätt glömmer bort det vi har...
Vi borde ta oss tid att tänka på och faktiskt vara tacksamma för DET VI HAR. Speciellt de små sakerna som vi oftast tar för givna. Nu finns risken att jag blir alltför filosofisk, men jag skyller på att klockan är över midnatt... ;-P
Vår tankeverksamhet blir så upptagen med att fundera på hur vi ska få allt vi vill ha med inte har att vi glömmer bort det vi har.
 
Det finns verkligen mer än vi tror som vi har att vara tacksamma över. Alla små sakerna som vi tar för givet, men som inte är självklara överallt.
Känner att jag kanske inte ska gå in alltför djupt i detta, då man kan skriva hur filosofiskt som helst om ämnet, men som sagt: Uppmärksamma det Du HAR, och fokusera inte lika mycket på det du inte har!
 
Jag vet att Halloween redan varit, men det var den enda redigerade bilden jag har just nu
(som jag inte visat).
 
ÅHHH!!!! TYPISKT!!! TYYYPISKT!!!!!!! TYYYYYYYYPISKT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jag vet att jag uttrycker mig väldigt starkt (man ska ju vara försiktig med versaler och utropstecken), men det är verkligen som jag känner just nu!
Skrev nämligen ett rätt så långt inlägg, och när jag klickade på publicera så hade jag loggats ut från mitt bloggkonto, och allting försvann! Blogg.se verkar nämligen ha gjort om något, då man automatiskt loggas ut efter bara en liten stund. Tidigare (efter verktygsbytet) kunde man vara inloggad hur länge som helst, men tydligen inte nu.
Och jag kommer inte ihåg exakt allt jag skrev heller... Så jag får väl försöka igen...
 
November. Första November.
En av årets (enligt mig) absolut tråkigaste månader har precis inletts!
Det är nära till jul, men ändå så pass långt bort som en månad tills man får börja julpynta! Dagarna blir bara mörkare och mörkare, och det är mörkt när man åker till jobbet på morgonen samt mörkt när man åker hem på eftermiddagarna.
Känner mig väldigt glad över att jag åker hem på lunchen för att rasta hunden. Det betyder att jag trots allt får komma ut i lite dagsljus mitt på dagen :-) 
 
Torsdag är det alltså idag. Och torsdag den här veckan betyder HELG för min del!
Då Lördagen är röd dag (Allhelgona) är det halv arbetsdag imorgon (7-11, dag före röd dag). Men då jag hade lite komptid att ta ut blev jag helledig imorgon. Hade i och för sig lite svårt att bestämma mig, då jag trots allt älskar att vara på jobbet fredagar. Men det blev så att jag är ledig hela dagen, och lite sovmorgon låter inte helt fel :-D
 
Blev ändå ett hyfsat lång inlägg den här gången, ursäkta om ni inte ids läsa långa texter. Tror det kan bero på att jag inte bloggat så mycket på sistone, men jag har trots allt saknat det. Och förhoppningsvis får jag snart något att blogga om, men annars så ÄR ju faktiskt julen snart här.
Endast en månad kvar.
Jag och Sir Canon längtar!
 
På återseende mina kära vänner!