Bild från förra året.

Torsdag den 31:a. Sista dagen i Oktober månad.
Och det är hur länge sedan som helst sedan jag bloggade sist... börjar liksom vara dags, eller vad säger ni ;-) 
Halloween är det idag (den RÄTTA dagen!) men helt ärligt är det ju trots allt bara en vanlig dag här. Visst kan det vara roligt att ordna/gå på fester i Halloween-anda och klä ut sig i alla möjliga utstyrslar. MEN Halloween är ändå inte en svensk tradition och firas på ett alldeles för lamt sätt här.
Jag tycker det känns som en tradition man antingen ska fira fullt ut eller inte alls.
 
Däremot måste jag ändå erkänna att jag trots allt är lite avundsjuk på att ha saker att fira "på vägen" på jul, så att inte den längtan alldeles tar överhanden. MEN nu bor jag här, och får gott vänta till december.
Å andra sidan får jag ju verkligen mitt lystmäte när det väl blir december, så väntan kan trots allt vara värt det!
 
Nu när vi (strax) går in i november så längtar jag faktiskt mer än vanligt. Jag längtar ALLTID till jul den här tiden, men det är som om det är extra jobbigt just i år. Nääästan så att jag måste sticka iväg och köpa en flaska julmust och sedan ta mig upp på vinden för att hämta ner jullådan...
Men jag lovar er att jag inte ska göra det! Jag har självdiciplin; jag ska vänta till första advent precis som jag brukar.
Säger bara att det kliar i fingrarna efter att börja med allt härligt julpynt :-D
Plus att det blir mer saker att fota då ;-)
 
 
Har sett bland annat denna tesmaken på massvis med olika bloggar vid det här laget, men det har inte blivit av att testa det ännu. Vilket i och för sig är rätt underligt, då jag brukar vara alldeles för nyfiken på nyheter.
Men då jag såg att just den här smaken faktiskt var grönt te (det enda te jag gillar) så fick den följa med i kundkorgen.
Har ni smakat denna? Vad tyckte ni?
Idag har vi alltså publicerat våra bidrag i oktobers sista Galleri Fredag, och nästa vecka går vi in i November.
Det är Channal som tar över som temavärdinna, och hennes teman är följande:
 
 
 
Jag har massvis med olika typsnitt i min lista, både många som följde med Windows och många jag laddat ner från t.ex. dafont.com; tänkte därför att jag skulle dela med mig av några. Har sett på många olika bloggar att det är ett vanligt tips på bloggar, och det är via sådana blogginlägg som jag hittat flera typsnitt.
 
Enda varningen jag kan ge är däremot att risken finns att man fastnar framför en typsnittsida...
"Bara en sida till... bara eeeennn till... och bara eeeeennn till..." ;-)
 
Tyvärr kommer jag inte ihåg var alla typsnitten på den här bilden kommer ifrån. Skulle gissa på att flera kommer från dafont, men det är inte säkert att alla gör det då jag helt enkelt googlat efter en del.
Hej hej!
Och så skriver vi återigen fredag, vilket betyder oktober månads sista (how did that happened??) Galleri Fredag. Det är Birgitta på Lidingö som är temavärdinna denna månad, och hennes tema idag är PORTAR.
Vet inte vem som tar över nästa månad, men det visar sig :-)
 
Portar var det ja.
Första bilden här i mitt inlägg fotade jag med HDR när jag var och fotade Hortlax kyrka, med just detta tema i åtanke. Hade tänkt åka ut senare också och fota lite fler portar, men det föll i glömska. Och helt plötsligt var det dags för temat...
Så jag tänkte att jag måste ha fotat en hel del portar under mina fotoår; tyvärr var de inte så många som jag först trott. Men några bilder lyckades jag i alla fall skrapa ihop ;-)
 
Here we go...
 
Porten till Hortlax kyrka gör sig bra i HDR.
 
En låst port till en lada vid Hammenviken i Öjebyn.
 
Jag vet inte hur många gånger under samma sommar porten till mitt hyreshus var trasig för ett par år sedan...
 
Porten till Piteås ena galleria Småstaden.
 
Den nya/utbyggda porten till min gamla högstadieskola -Hortlax skola.
Tänk att det är 16år(!!!) sedan jag började på denna skola! 1997 började jag 7:an...
 
Porten/ingången till medeltidsstaden i Diest, Belgien.
 
Hittade dessa på COOP idag, och kunde inte motstå frestelsen att köpa hem ett nät! Det är visserligen något jag starkt förknippar med jul (och jag spjärnar ju emot allt som har med jul att göra fram till slutet av november) men det är ju trots allt bara frukt.
Clementiner/Satsumas/Mandariner, whatever their name is, är så sagolikt goda den här årstiden fram till jul! Jag kan smälla i mig hur många som helst! Brukar köpa hem när de säljs i lådor, och jag äter upp en sådan själv.
 
Hejsan alla Fredagsgallerister!
Ursäkta att mitt inlägg kommer så sent. Men jag håller mig i alla fall inom ramen av Fredag ;-)
Fredag är det alltså, och dags för oktober månads näst sista tema i Galleri Fredag. Oktobers värdinna är Birgitta på Lidingö, och hennes tema idag är LÅS.
 
Har tyvärr inte kommit på någon roligare tolkning än att publicera en serie bilder av just hänglås. Men det är inte fy skam det heller ;-)
Bilderna är fotade under den fotorundan jag gjorde i början av månaden, då jag bland annat fotade Hortlaxkyrkan och de höstfärgade bilderna från Hammenviken i Öjebyn.
 
Okej, det blev den mest orelaterade bild som finns till det här inlägget... men har inga däckbilder ;-)
 
Nu känns det i alla fall betydligt bättre än det gjorde tidigare idag; har precis fått sommardäcken utbytta till vinterdäck! Känns ju liksom en aaaaaning nervöst att köra med sommardäck på vinterväglag, speciellt vid rondeller och korsningar. Lite svettigt, om man säger så.
Så tack och lov för vinterdäck; nu känns det betydligt säkrare att köra/åka bil!
Dagsfärska bilder.

När jag vaknade idag såg det ut såhär utanför fönstret, och jag blev lite deprimerad ;-P Första snön.
Jag avskyr verkligen vintern! Jag avskyr snö!
Okej, visst kan det vara mysigt och det blir lite ljusare. Men jag skulle mer än gärna vara utan! Fördelarna väger inte upp nackdelarna när det kommer till vintern, och jag skulle till och med kunna offra snö under julen för att få slippa det under hela vinterhalvåret!
 
Nej, Optimistiska Oktober var det ju... Försöka plocka bort det negativa i bloggen denna månad.
Så det positiva den här dagen kan jag nog säga är att det redan nu klarnat upp till blå himmel och jag håller fortfarande hoppet uppe om att denna första snö ska smälta bort. Det är visserligen kallt fortfarande, men hoppet lever kvar :-)
 
UPDATE: Upptäckte en lite rolig grej... första snön i år kom nästan exakt vid samma tidpunkt som förra året!
Kollade bakåt i bloggen och såg att snön 2012 kom den 16:e oktober, och i år är det ju då den 17:e...
 
På tal om absolut ingenting så bjuder jag på fyra bilder till från igår kväll.
I väntan på att Norrskenet, förhoppningsvis, skulle uppenbara sig satt jag och lekte lite med kameran. Självklart gör jag oftast allt jag kan för att hålla nere ISO-talet, för att slippa bruset. Brus på bilderna är ju någonting man allt som oftast inte vill ha, utan som fotograf vill vi ha den bästa möjliga kvalitén på våra bilder.
Men igår drog jag för en gångs skull upp till högsta ISO-pressningen, alltså 25600. Med tanken att jag skulle göra bilderna svartvita. Jag tycker brus gör väldigt mycket för just svartvita bilder, speciellt om de är fotade i mörker. Det gör på ett sätt att det blir en speciell känsla i bilderna.
 
Om ni undrar över snöhögen på en av bilderna, så är de fotade på baksidan av en ishall ;-)
 
"Överraskningen" jag skrev om igår (blev i och för sig tekniskt sett idag, då klockan hann passera midnatt) handlar egentligen om att jag lyckades ta några bilder som finns med på min fotograferings-bucket-list... Jag har ÄNTLIGEN lyckats att få möjligheten att fota sådana här bilder... NORRSKEN, på en plats som inte är från min balkongdörr mitt i stan!
 
Jag höll utkik under HELA kvällen igår (tisdag). Var ute i flera timmar och bara väntade (man vet ju aldrig när, eller OM, det kommer att bli Norrsken), och den långa, kalla väntan gav faktiskt resultat!
Jag stod bakom Nolia, vid vattnet, och hade nästan beslutat mig för att bege mig hem då jag såg något som skimmrade över vattnet. Det var svagt, men det var där.
I ungefär samma stund vände jag mig om och fick syn på något starkare grönt bakom själva Nolia ishallen. Så jag kastade in stativet och kameran i bilen igen och skyndade mig på andra sidan. Och där fick jag dessa bilder!
 
(Slutet av inlägget försvann när jag publicerade det, så jag försöker igen).
 
En mer erfaren Norrskensfotograf kan säkert få betydligt bättre bilder, men jag känner mig väldigt nöjd för att vara första gången jag fotar detta mäktiga fenomen!
Jag var så exalterad att jag knappt kunde stå still under tiden kameran exponerade, så det var tur att jag hade stativet ;-D
Det var så värt all väntan!!
 
 
ISO: 320
Bländare: 4.0
Slutartid: Allt mellan 10sek. och 30sek.
 
ISO: 320
Aperture: 4.0
Shutterspeed: Between 10sec. and 30sec.
 
Ville bara kika in här och säga God natt! 
Och hälsa er att ni gärna får kika in här på bloggen imorgon, då det kommer att publiceras en "överraskning" :-D
 
På något mirakulöst sätt löste sig internetproblemen utan att något behövde göras *peppar peppar*.
När det gäller mina datorer brukar det aldrig gå så enkelt, om man säger så... Men jag hoppas att jag verkligen hade tur den här gången :-)
Tisdag är det idag... den femtonde oktober. En helt vanlig dag med andra ord.
Vädret här uppe hos oss kunde inte vara bättre. Eller, okej; varmare kunde det ju alltid vara. Men jag ska absolut inte klaga över hur den här hösten varit i överlag. Många vackra dagar!
 
Vad gör ni en vanlig höstdag som denna?


Ofrivilligt blogguppehåll idag! 
Det är något mysko problem mellan min dator och internetuppkoppling idag, då det ser ut precis som det ska hos Bredbandsbolaget. 
TYPISKT!!!
 
Och så var helgen över och vi har en ny, tom vecka framför oss att fylla med nya äventyr :-)
Har fortfarande inte så mycket att skriva, utan bjuder istället på dessa höstbilder från Öjeby kyrkstad.
 
Jag vet; det här är pinsamt, men jag har fotat aktivt sedan 2008 och har inte förrän nu börjat "kombinera" Adobe Bridge och Photoshop. Men SÅ smidigt, måste jag säga! Just nu känns det som att det kommer att spara en massa tid för mig när jag redigerar mina bilder :-D 
OCH jag kan fota endast i RAW, men ändå få de små "miniatyrbilderna" (så man ser vilken bild det är)!
 
Man lär så länge man lever, right ;-)
Två HELT random bilder...

Bjuder på två bilder så att ni inte ska tröttna helt på min blogg, och/eller tro att jag slutat blogga ;-)
Har tyvärr inte så mycket att blogga om för tillfället, i alla fall skriftligt. Jag har dock en del opublicerade nya bilder att visa :-)
 
Däremot känner jag mig nervös för någonting, och ärligt talat har jag inte en aning om varför! Men fysiskt känns det så; magen känns PRECIS som den känns när jag är otroligt nervös inför något.
Men jag vet inte vad det skulle vara, då jag inte har någonting inplanerat för tillfället. Ingenting. Det finns ingenting jag skulle kunna vara nervös inför!
Och det bara kom/dök upp nu ikväll, för typ några minuter sedan.
Det vore en sak om det varit något jag kommit på/ihåg att jag skulle göra, men det finns inget sådant.
Hoppas det går över snart!
 
Vad hittar ni på såhär en lördagskväll i mitten på oktober?
 
Lugn fredagskväll där dessa bilder egentligen sammanfattar den väldigt bra. Med andra ord finns det inte så mycket att säga med ord om den här kvällen ;-)
 
Här är en skörd till av bilderna jag fotade under fototuren förra veckan.
Hade inte tänkt att det skulle bli så länge mellan publiceringarna, men så blev det ändå ;-)
Det är sådana dagar, sådan natur som gör att jag fatiskt står ut med hösten! Speciellt som det nu har gått så pass långt in i årstiden att det blir mörkt vid 18:00... Nu är det tyvärr inte länge kvar innan det blir mörkt vid 14:00. Och ljust typ 10:00...
 
Okej, efter den här texten börjar det vara dags att köra en Dagens positiva...
 
Dagens positiva: Det är FREDAG! Och jag ska fota porträtt (min syster) imorgon!
Klicka på bilden för att komma till artikeln.
 
Inte för att jag går i skolan längre, men jag bor ju ändå i den här stan samt är uppvuxen här; så det känns roligt :-) 
Det finns mycket skit i Piteå. Det händer mycket skit i Piteå. Mer än man kan tro! MEN jag tycker ändå det är en bra kommun att växa upp i. Jag har i och för sig bott här hela mitt liv så jag är förmodligen väldigt partisk, men måste ändå säga att jag MYCKET hellre växt upp här än typ i någon storstad som t.ex. Stockholm. 
Eller Luleå. Ursäkta mig Luleåbor, men jag har aldrig tyckt om Luleå! Har alltid tyckt det varit en sådan opersonlig stad. 
 
P i T E Å  -  Det är hit du kommer när du kommer hem.
 
HDR-bilder från fotorundan i torsdags; Hortlax kyrka.
~ 15 olika exponeringar ~
 
Tänkte att jag skulle vara med på Fototriss den här veckan.
Det roliga är att jag faktiskt råkade ha färska bilder som passade perfekt till just veckans tema, vilket är STILLHET.
 
 
Bättre sent än aldrig, heter det ju ;-)  Jag fick aldrig upp mitt bidrag till Galleri Fredag igår. Faktum är, som ni märkte, att jag inte bloggade alls igår. Varför vet jag egentligen inte. Jag hade ett stort bloggsug och det var både Galleri Fredag, och Kanelbullens dag. Två perfekta saker att blogga om. Men kom jag mig för att klicka mig in på bloggen och slänga iväg några inlägg? Inte då.
Men som sagt; bättre sent än aldrig ;-)
 
Veckans fredagstema är alltså MURAR, och då det är ny månad så är det också ny temavärdinna. I oktober är det Birgitta på Lidingö.
Just murar, och då framförallt STENMURAR, tycker jag är någonting som är otroligt roligt att fota! Mest troligt är anledningen att jag tycker så mycket om att fota gamla saker. Jag älskar rostiga och halvtrasiga motiv, och stenmurar är ju oftast gamla... vilket betyder att stenarna är lite ojämna, det växer mossa på dem, andra växter i sprickorna o.s.v. Murar ger snygga bilder oavsett om man fotar dem i sin helhet eller närbilder/macro!
Bilderna ovanför texten är i och för sig fotad på samma mur (så murar men i singular). Hade svårt att hitta murar jag ville fota till just detta tema. 
 
När jag lagt in bilderna samt skrivit blogginlägget kom jag på att jag faktiskt har fler bilder på just murar... från Belgienresan 2011, så det får följa med några sådana också :-)
I medeltidsstaden i Diest får man verkligen sitt lystmäte om man gillar att fota murar...
 
 
Det har inte blivit särskilt många fototurer med bil den här sommaren, tyvärr. Men vad ska man göra när bensinen är så förjordat dyr?! Jag menar; att vi tycker det är BILLIGT när den är nere på 13:90kr/liter säger väl det mesta... Kommer ju ihåg när bensinpriset gick upp till tvåsiffrigt och vi då tyckte det var okristligt dyrt...
Nåja, det var inte bensinen detta inlägg skulle handla om, så vi lämnar det.
 
I alla fall, det har inte blivit så många fototurer; därför passade jag på att åka runt lite i förrgår när jag var och fotade lite HDR-material på Hortlax kyrka.
Hösten ÄR verkligen en vacker årstid! Det är en fröjd att fota och de enda stressmomenten är att inte hinna fota allt man vill innan det blir mörkt (vilket det blir runt 19-tiden nu) och att inte hinna fota tillräckligt mycket innan löven ramlar av.
Önskar att det var här som det är mer söderut (som t.ex. när vi var till Belgien för två år sedan), att den vackra hösten (MED alla vackra löv) sträcker sig typ ända in i november.


Provar på att blogga från nya bloggappen. 
Har egentligen inte så mycket att säga; ligger här i soffan och kollar lite på Pang på pensionatet. 
 
Ha en fin dag!
Det positiva med den här dagen blir något till synes väldigt enkelt; men det är ju å andra sidan det som är meningen med denna positiva månad  -att uppmärksamma det enkla i vardagen. Det blir lite som guldkorn.

Idag blir det i alla fall att jag äntligen har lyckats fixa iordning en ny design som jag är tillräckligt nöjd med för att publicera på bloggen. När det gäller mig (som är väldigt kräsen när det gäller min egen design) så är det riktigt härligt!
 
Ni som följt min blogg ett tag vet att jag är en stor Nicke Nyfiken; har väldigt svårt att stå emot att prova på när det kommer nya saker/smaker. Även om det är saker jag inte köper framöver så måste jag liksom testa åtminstone en gång... ;-)
Den här gången var det den nya Ballerina Mjölkchoklad som skulle testas. Såg den för ett tag sedan, men faktiskt så har det inte blivit av att köpa den förrän nu (otroligt, eller hur ;-))
 
Min åsikt: Helt okej, men dock ingen riktig sensation. Det var inte så att jag tänkte "åh! Vad god den här var!"
Betydligt godare än Ballerina Choco (vilken jag inte gillar), men de vanliga (Original) är fortfarande bäst.
 
Har ni smakat dessa?
Vad tyckte ni?
 
Äntligen har det blivit lite höstigare på bloggen; tyckte bilden i förra headern var liiite väl somrig för årstiden...
Däremot tror jag detta är tredje eller fjärde designen jag gjort innan jag blev nöjd ;-) Nu är det bara profilbilden som ska bytas ut, då även denna är lite väl somrig. Vit sommarklänning passar ju inte direkt i en höstdesign, så vid tillfälle måste jag ta mig ut för att fota lite nya självporträtt.
 
Är tyvärr inte riktigt 100% nöjd med designen, men tror inte att jag någonsin kommer bli det. Av den anledningen att jag inte är 100 säker på hur jag vill ha den.
 
Hej säger jag till er och så säger vi hej till den nya månaden  -Oktober!
Inte direkt min favoritmånad, om man säger så. Dock känner jag att om jag redan nu ska gräva ner mig och bli halvdeprimerad bara för att det är mörka höstoktober så kommer jag inte klara av hela månaden. Vilket kommer föra med sig att jag inte har någon som helst ork att fixa nästa månad; november.
 
Därför funderar jag på om jag skulle köra på någon typ av tema, typ Optimistiska Oktober eller något liknande. En månad då det är förbjudet med negativa tankar. En månad då jag varje dag försöker hitta något positivt. Och finns det inget just den dagen så hittar jag på något positivt. Någonting som förgyller en grå höstvardag.
 
Vad säger ni? Någon som känner sig sugen att anta den utmaningen tillsammans med mig?
Ett år då vi gör Oktober till en positiv och ljus månad...