Trevlig måndag allihopa!
För min del är det alltså första officiella semesterdagen (eftersom det hade varit helg i vilket fall som helst)! Och vad har jag gjort hittills den här förmiddagen? Just det, ingenting! Jag har...eh...inte ens kommit mig ur nattlinnet.
Men så får första semesterdagen vara? Right?
BÄSTA känslan var trots allt att larmet på mobilen INTE rinde första gången klockan 04:00! Ja, det kaaan vara så att jag brukar ha tre larm; ett klockan 4, ett halv 5 och ett klockan 5. Lite organiserad snoozing, kanske man kan kalla det hehe ;-P
Och ja, jag vet att snoozing inte är det bästa, men jag behöver att larmet börjar ringa i tid för att min hjärna ska klara av att förstå att det "snart är dags att kliva upp".
Med det sagt; NU behöver jag i alla fall inte tänka på det! För det är SEMESTER!
 
Däremot har jag en konstig känsla i kroppen... kan inte sätta fingret på varför, men jag känner mig nästan skyldig nu när jag har semester i år.
Det känns som om jag gör något förbjudet som är hemma såhär mitt på dagen en vardag.
Brukar inte känna på detta sätt, så antar att det kan ha något att göra med vetskapen om att det är så flera yrken vars semester hänger löst i år. Att det inte ens är säkert att de kan få sin semester. Jag försöker verkligen att inte tänka så, men det går inte riktigt. Känner mig nästan taskig mot typ alla andra nu när jag blivit beviljad mina fem veckors semester.
Och återigen; jag vet att det inte går i längden att tänka på det stättet, men jag kan inte hindra det.
 
Nåja, vi kanske ska svänga detta inlägg innan det blir alldeles för deppigt.
Som sagt har jag inte gjort någonting idag, men en sak har jag i alla fall fått till. Bytet till den nya designen här på bloggen.
Vad tycks? Jag har faktiskt plockat bort lite saker den här gången och på så sätt gjort det hela lite mer städat.
Bland annat tog jag bort hela bloggarkivet. Eller ja, jag har ju såklart sparat ner koderna till det (ifall jag ändrar mig) men just nu tyckte jag mest det skräpade ner bloggen. Trots att jag hade det längst ner så var det så extremt mycket länkar.
Och jag liksom fått för mig att det ändå inte är särskilt många människor som klickar sig igenom arkivet på en blogg. Klickar man sig runt gör man oftast det via kategorierna.
Så nu provar vi den enklare varianten med bara kategorier samt länkar till mina sociala medier.
 
 
Helgen då?
Tja, i vanlig ordning har den gått i lugnets tecken. Dock var jag på 6-årskalas i lördags; mitt äldsta syskonbarn fyllde sex år i fredags! Helt otroligt! Han var ju nyss bebis, och nu är det alltså dags för Förskoleklass till hösten...
Lilla Elias, som NYSS föddes, går in i skolpliktens värld om mindre än två månader! Vad hände??
 
En liten, liten Elias 2014.
 
Midsommar 2015. 1 år gammal, ganska så exakt.
 
Så ljuvligt söööt!
 
4 år.
 
Söttomte!
 
Och så nu... 6 år och på startlinjen för skolans värld.
Grattis Elias!
 
 
 
Hade egentligen en annan tanke med dagens inlägg, men det får bli imorgon istället. Hade i och för sig kunnat lägga in det här, lite som ett punktinlägg, men jag tror det temat gör sig bättre för sig.
 
Hoppas att ni alla haft en toppenhelg i alla fall, och en lika fin start på nya veckan!
Först vill jag börja med att säga ett ord: SEMESTER! ... SEMESTER, SEMESTER!!!
Okej, det blev ett ord tre gånger. Men känslan går inte beskriva i ord.
Idag klockan 15:30 gick jag alltså på SEMESTER! Fem veckors sweet ledighet!
Semester måste vara det bästa ordet i den svenska ordlistan, det är då ett som är säkert.
Dessutom har också LÖNEN kommit idag, då den 27:e är imorgon lördag.
Jag menar; få semester och lön på samma dag... Kan det bli mer perfekt??
 
 
I övrigt tänkte jag inte skriva särskilt mycket idag, då jag är väldigt trött plus att det är ganska sent. Men ville dock få upp detta inlägg, då jag faktiskt verkar ha hamnat i ett bloggflow den här veckan. Vilket i och för sig beror på att jag haft en massa bloggmaterial (bilder) att visa.
Detta är alltså de sista bilderna från fotodagarna vid midsommar.
De här har dock ett lite annat tema än de tidigare, då det är de sista jag tog innan jag åkte hem den där natten (morgonen). Färgerna började se lite blaskiga på bild, men blev genast intressanta igen när jag skiftade till svartvitt med lite extra kontrast.
 
Bilderna i detta inlägg är fotade vid den skatepark som ligger vid Norrstrand.
 
 
Jag vet att jag tjatar... men EN DAG KVAR TILL SEMESTER!!!
En enda liten ynka pluttdag och sedan 37 dagar of sweet ledighet! Eller ja, 25 semesterdagar är det ju som kommer användas, men 37 dagar ledigt blir det med alla helger.
Dessutom kommer lönen imorgon, eftersom den 27:e infaller på lördag. Semester och lön på samma dag; kan det bli bättre??
 
Men till något annat; den här veckan känner man verkligen effekterna av restriktionerna gällande covid-19... And it stinks!
Jag är egentligen inget fan av PSG (Piteå Summer Games för eventuella oinvigda), men nu saknar jag det nästan.
Inte själva turneringen såklart, då fotboll INTE är min sport, men allting runt omkring.
PSG skulle ha börjat idag, så hela den här veckan skulle Piteå ha fyllts med människor från bokstavligen världen runt.
Det brukar vara 600-800 lag anmälda till Summer Games och det är Sveriges näst största fotbollsturnering för barn och ungdomar.
Hela stan skulle ha levt upp, då PSG lite är startskottet för semestertiderna/riktiga sommaren. Det hade varit folk ÖVERALLT, och även om jag inte är överdrivet förtjust i folksamlingar så gillar jag ändå den känslan.
Men i år... ingenting. Nada.
Tänkte på det när jag körde hem från jobbet idag. Normal trafik, allting här runt omkring ser ut som det brukar. Inga Norge-registrerade bilar (i vanliga fall är typ varannan bil i Piteå från Norge). Inga grupper av barn och ungdomar i likadana matchutstyrslar. Inga turistbussar. Ingenting.
Usch, vad tråkigt det känns.
Men jaja, det är bara tugga i sig. Det är som det är, och hela den biten.
 
 
Kom också att tänka på att Vilken PRESS vi egentligen lagt på 2021...
Tror vi alla har stora förväntningar på att nästa år ska bli det bästa någonsin, med tanke på hur 2020 föll ut.
Kommer 2021 ens kunna leverera upp till våra förväntningar? Eh, nej jag skulle nog inte tro det. MEN ett "vanligt" år kommer ju å andra sidan kännas som paradiset i jämförelse...
 
 
Hoppas ni har en finfin torsdag!
Om ni vill och kan så ses vi här på Pixeliebloggen imorgon fredag. Då blir det ett lite annat tema på bilderna.
Onsdag. Halva arbetsveckan är avklarad och det är alltså endast TVÅ dagar kvar till semester.
Det är fortfarande sjukt varmt, vilket gör det plågsamt att jobba. Dock är fördelen just nu att det är sista veckan innan sommarstängningen aka veckan efter midsommar.
Detta betyder såklart att allting går på "sparlåga", inklusive antalet barn.
 
Idag tänkte jag i alla fall att vi skulle göra ett återbesök vid Bröstfallet, och gå igenom bilderna därifrån som jag inte fotade på själva forsen.
Andra halvan av mitt besök ägnade jag mig åt att en bit följa de små stigarna och grusvägarna som slingrade sig genom skogen.
För att komma från "storvägen" till Bröstfallet innebär att man svänger av på en liten grusväg (t.ex. bild 1 här nedanför är från den vägen) och kör en bit rakt in i skogen.

Tänkte att jag inte skulle babbla på så mycket i ord idag, utan fokusera mer på bilderna.
Men en sak kan jag säga i alla fall; jag reagerade på att det faktiskt inte var så fasligt mycket mygg om man jämför med hur det brukar vara i skogen. De brukar ju surra, stickas och driva en till VANSINNE i vanliga fall.
Visst fanns det mygg, men som sagt var det uthärdligt.
Men men... de kommer väl... De har väl inte hunnit vakna till liv till 100% ännu, kan jag tänka mig...
 
Jag måste erkänna att det är riktigt mysigt att gå där och strosa mitt i skogen. Förstår absolut de som tycker skogsmark är rofyllt.
I vanliga fall brukar jag vara alldeles för rädd för att vistas i en skog alldeles ensam. Ja, jag är rädd för skogen även om jag inte riktigt vet varför. Ingenting har hänt mig där. Men när jag var och gick i Bröstfallet-skogen i lördags kände jag mig inte ett dugg rädd. Det enda jag kunde känna var den där terapeutiska känslan av lugn och ro.
 
Men ungefär här ↑ såg jag älgbajs och helt plötsligt kröp rädslan för björnar fram. Logiskt? NEJ, jag vet!
Men jag vände i alla fall om och gick tillbaka till utgångsläget ;-P
 
God tisdag på er älskade människor!
Idag tänkte jag att vi skulle fortsätta på temat "Bildbomber från midsommarhelgen". Hoppas det är okej med er, men efter de FINA kommentarer jag alltid får på mina bildinlägg så har jag förstått att ni gillar fotografier :-D
 
Ska vi vara ärliga så är ju den här tiden på året den absolut ULTIMATA för fotografering!
Det blir aldrig mörkt, så vi behöver inte en gång under dygnets 24 timmar kämpa mot klockan för att hinna fånga ljuset. Okej, möjligtvis om man vill fota i gyllene timmen men ni fattar vad jag menar.
Detta gäller ju såklart för oss som bor här uppe. Men jag tror ni fattar utan att jag måste dra en massa disclaimers ;-)
Dessutom, apropå gyllene timmen så kom jag precis på att den ju är typ DUBBELT så lång här uppe hos oss runt midsommar...
Jag menar; först gyllene timmen inför solnedgången och sedan gyllene timmen i samband med soluppgången. Sedan, eftersom solnedgång och soluppgång bokstavligen går ihop så blir det ju typ "två gyllene timmar"!
 
Vet inte hur många här som stannat uppe en hel sommarnatt enbart för att t.ex. fotografera, men jag kan säga att det är så ini h-vete VÄRT DET!! Det är VÄRT den sömn man förlorar! Speciellt om man nattugglar för att fotografera.
Jag menar, du kommer liksom in i ett rus av lycka bara av att vara utomhus klockan två på natten när det är dagsljus. Jag lovar; du tänker inte ens på att "jag border egentligen ligga och sova". Såvida du inte jobbar dagen efter förstås; då är det bara korkat att inte sova. MEN har du semester, eller att det är helg... SÅÅÅ VÄÄÄRT DET!!!
 
 
Natten till i söndags gjorde jag alltså en sådan nattlig fotorunda.
Till att börja med åkte jag ut till Öjebyn, då det trots allt brukar vara ett säkert kort. Mina magiska nattbilder över fälten med dimman är ju fotade där.
Tyvärr låg det ingen dimma över fälten den här natten, men jag tycker det blev skapliga bilder ändå ;-)
Hade hoppats på dimma, men det är ju som med Norrsken... Har man tur så har man.
Man får ställa om bildseendet lite bara, inte värre än så :-)
 
En liten disclaimer: På vissa av bilderna i detta inlägg ser det ut som det är relativt mörkt ute, men det är bara pga att de dels är fotade i motljus, och dels ville jag inte redigera dem för ljusa eftersom de underbara färgerna då blir så urvattnade.
Det ÄR totalt dagsljus på nätterna, oavsett vad bilderna visar.
 
Golden hour...
 
Den här synen känner ni igen ;-) Brukar fota Björken med en barkbit borta typ varje gång jag går åt det hållet ;-P Så tror jag snart börjar ha denna vy från alla årstider...
 
Jepp. Here´s winter...
 
Absolutely Amazing! Måste erkänna att jag hade väldigt blandade känslor när jag stod där vid vattnet. Å ena sidan ville jag SKRIKA ut den underbara utsikten med spegelblankt vatten. Men å andra sidan ville jag inte säga ett ord. Jag ville knappt höras när jag gick, utan bara ljudlöst strosa längst strandkanten.
Bilden är fotad vid Norrstrand, som ligger i utkanten av själva Piteå stad (stan).
Eller ja, alla bilder från Björken med saknad barkbit och neråt i inlägget är fotade vid Norrstrand.
 
Spegelblankt vatten och Strömlidabacken i bakgrunden.
 
Jag får fasen gåshud när jag ser alla dessa bilder, även om det är jag själv som fotat dem. Mest för att de tar mig tillbaka till känslan av de timmarna. Spegelblankt vatten MÅSTE ju vara bättre mot depression än något annat!
Nej, jag lider inte av depression och har såklart inte tolkningsföreträde i hur det känns, men återigen... Tror faktiskt inte jag behöver disclaima hela tiden.
Okej, vilket jag gjorde nu. Men jaja, vad gör det om hundra år?
 
Det är här en av starterna för Piteå Ice Arena är på vintern. Det är här (bakom mig) som Sparkeringen befinner sig, alltså där man kan låna sparkar.
Tänk att man bara för några månader kunde GÅ där ute, mitt på vattnet! Årstiderna är bra fantastiska ändå.
 
Och visst är det en särskild känsla över en nattövergiven badplats...
 
Det var verkligen TOTALT spegelblankt när jag var ute! Inte en enda krusning. Jag ÄLSKAR sånt!
 
Sen körde det förbi en båt (ja, klockan 3 på natten) och "förstörde" den spegeln...
Dock måste jag säga att det blev ganska vackert ändå med de lätta krusningarna i vågornas efterdyningar.
 
Like therapy for the soul, om jag får vara lite filosofiskt flummig ;-)
 
 
 
Sådär, det var de bilder jag tänkte visa er idag. "The sunrise edition" av helgens bildskörd.
Men tro inte att det är slut. Oh nej du! Jag har bilder så jag kan bjuda på liknande kavalkader ända tills på fredag.
Dock blir fredagens bilder lite annorlunda. Det var länge sedan, men då kommer det faktiskt en del svartvita bilder då sagda motiv lämpade sig bäst på det sättet. Det är den typen av bilder som är urvattnade och vissna i färg, men som poppar i svartvitt och kontrast.
Nåja, nu ska jag inte lämna ut för mycket. De bilderna kommer som sagt på fredag.
 
 
Ha nu en fin fortsatt tisdag, så hoppas jag att vi hörs imorgon :-D
Hejsan på er alla goa vänner!
Hoppas ni alla har en fantastisk Måndagen efter Midsommar. Vet inte vad ni alla gör för tillfället; men kan tänka mig att någon precis fått semester, någon kanske jobbar lite till eller ja, vad som helst egentligen.
Själv är jag inne på SISTA jobbveckan innan ledigheten!
Jag smakar på den och vill behålla den känslan hela tiden. Sista Veckan. Fyra små ynka dagar.
När jag åker från jobbet på fredag har jag SEMESTER! Fem veckor av sovmornar :-D
Ja, det kaaan vara så att sovmornarna är det jag ser fram emot mest gällande semestern ;-)
Vad ser Du fram emot mest inför Dina sommarsemestrar?
 
 
I alla fall; det vädret vi har just nu är ju helt underbart!
Ja, jag skriver underbart trots att det knappt går arbeta på grund av värmen (speciellt inte när man jobbar i kök ;-))
Termometern här hemma visar typ 28 grader, och då ligger hela min lägenhet på skuggsidan.
I solen är det över 30 grader.
Och som sagt; det är lättare att "njuta av det vackra vädret" när man är ledig, och därmed faktiskt kan sitta framför en fläkt hela dagarna. Men att JOBBA i den värmen... ja, ni vet.
Det känns som hela kroppen och hela hjärnan går på halvfart, för att ens orka göra någonting.
Å andra sidan försöker jag vara väldigt restriktiv med klagomålen, då det trots allt är svensk sommar. Solen och värmen kan vara borta över en natt.
 
Men men, som sagt, jag njuter trots allt medans det varar. Och den här midsommarhelgen har ju varit totalt hur en svensk midsommar INTE brukar vara... Vi hade inte regn en enda gång under varken midsommarafton eller midsommardagen! Och DET är ju som vi alla vet minst sagt OVANLIGT!
I lördags passade jag i alla fall på att göra en liten utflykt till Bröstfallet i sällskap med käraste Canon. Och SOM hon fått jobba i helgen!
Blev en massa bilder från Bröstfallet, plus en hel drös med bilder som jag var ute och fotade natten till söndag (de bilderna kommer också upp på bloggen i veckan).
 
Måste också nämna att det här faktiskt är lite av ett "test" för min egen del; det här att faktiskt sprida ut det material jag har på flera dagar och på sätt lyckas hålla bloggen levande.
Jag har nämligen, tyvärr, ett stort problem... När jag varit ute och fotat massor så har jag absolut ingen impulskontroll eller tålamod. Jag vill typ kasta in ALLTING på bloggen DIREKT. Säg att jag har material för fyra inlägg, då gör detta att jag bara vill slänga in alla fyra efter varandra.
Samtidigt stör jag mig på det, eftersom jag faktiskt då HAR material för flera dagar.
Därför tänkte jag försöka mig på detta att sprida ut allting, men som sagt: Att sitta och "hålla på" bloggmaterial är INTE min starka sida ;-P
 
Hoppas ni är redo för bildbomber, för NU startar det!
 
 
Bröstfallet är en del av Rokån om jag förstått det rätt. Alltså i närheten av Roknäs, vilket är en av de byar som ligger väster(?) om Piteå.
Om man kör längst Arvidsjaursvägen så svänger man av på en liten skogsväg strax efter att man passerat Stockbäcken. Ni som aldrig varit i Piteå fattar ju såklart inget av den beskrivningen, men tänkte att jag ändå lägger in den för att just beskriva ungefär var det ligger i förhållande till stan.
Men kör en bit in på den skogsvägen, alltså typ mitt i skogen, tills man kommer till en yta för parkering. Där finns även campingbord, eldstad och tror det var ett utedass där också. När jag var där var det även ett gäng där som vildcampade* med husvagn.
 
--------------------------
* Vildcampa = När man inte står på en regelrätt campingplats och därmed inte har tillgång till att t.ex. koppla el.
--------------------------
 
Att fotografera i direkt solljus är ju för tusan den största utmaningen som finns!!
 
 
Vatten är verkligen mäktigt. Men ska jag vara ärlig; väldigt skrämmande.
Är det något jag har RESPEKT för, på gränsen till rädsla, så är det naturkrafterna...
Speciellt vatten och eld...
 
 
Men forsar är fascinerande.
Jag kanske äntligen skulle ta mig i kragen och göra en utflykt till Storforsens naturreservat i sommar. Har ju tänkt på det ett x antal år nu. Det är ju trots allt en bit dit (inte meningen att rimma).
Dock inte jättelångt, insåg jag efter en snabbgoogling. 9-10 mil. Tar bara drygt en timme att köra.
Jag menar, till Haparanda är det ju 17 mil och dit åker jag ju någon gång då och då för att gå på IKEA...
Så kanske får jag skyffla ändan ur vagnen och besöka Storforsen i sommar.
 
Storforsen är ju faktiskt Europas största oreglerade fors.
Citat från hemsidan: "Varje sekund passerar 250 kubikmeter vatten i Storforsen. Det motsvarar årsförbrukningen av en hel familj. När vårfloden är som starkast efter vinterns snösmältning kan vattenföringen uppnå 870 kubikmeter per sekund."
Så vad säger ni? Skulle ni vara intresserade av att se bilder från Storforsen i sommar?
 
Nåja, tillbaka till det betydligt mindre ;-) Bröstfallet...
 
Även om denna bro inte varit avstängd så kan jag säga en sak: Aldrig i livet att jag gett mig ut på den!!! Den ser inte så skranglig ut på bild, men det såg betydligt läskigare ut i verkligheten.
Dessutom är den rätt högt belägen över forsen, vilket inte heller framkommer så tydligt på bild.
 
No Way!!! Jag hatar broar. Jag tycker till och med Pitsundsbron (bilbro) är läskig att köra över, och samma med Höga kustenbron. Visst, det är en rätt häftig bro med förmodligen en makalös utsikt (Höga kusten liksom...!) men jag sitter helst och tittar rakt fram och väntar på att ha nått andra sidan.
Tror det kan bero mycket på att jag är SJUKT höjdrädd!
Jag kan titta på en BILD av någon random människa som står på typ en klippkant för att titta på utsikten och MINA ben viker sig.
 
Rokån var det alltså.
 
Här var den igen. Och som sagt; jag vet inte varför det ser ut som om bron är så långt ner. Den satt ganska högt upp i verkligheten.
 
 
Och så nådde vi då slutet. Dock inte slutet på bilderna jag fotade där borta.
Fotade lite skogsbilder också, men eftersom forsen inte är med på dem så tänkte jag att de får utgöra  ett helt eget inlägg senare i veckan.
 
Och imorgon... Ja, då kommer de bilder jag tog under min utflykt i den ljusa Pitenatten.
Intresserad? Stay tuned för imorgon smäller det!
 
 
Tack för din tid! Hoppas du uppskattade mitt lilla galleri här idag :-D
 
För tre och en halv månad sedan gick jag på bio, för första gången på jag minns inte hur länge.
Den 8:e mars, på självaste Kvinnodagen, då Mia Skäringers fantastiska show No more fucks to give visades på biografer runt om i Sverige.
Sidenote: Tänk att när jag satt där på bion hade allting med Covid-19 inte dragit igång än. Jag såg denna föreställning på söndagen, och veckan som startade efter det var veckan då hela Coronacirkusen drog igång. Tänk att det snart är 4 månader sedan...
 
I alla fall så hade jag tyvärr inte råd att gå och se någon av NMFTG-showerna live, även om DET är det jag allra helst ville göra. SÅ jäkla COOLT det hade varit! Vilken upplevelse!!
Googlade lite snabbt och hittade att den bland annat sålt ut Globen 5(!) gånger och Scandinavium i Göteborg 6(!!) gånger. Plus alla andra ställen hon turnerade på...
 
När jag gick från bion den där kvällen kunde jag inte låta bli att känna ett litet stygn av sorg; skulle jag aldrig få se den showen igen?
Så ni kan ju ana mina känslor för ett par veckor sedan när jag såg en notis om att NMFTG skulle Börja Streamas På NETFLIX i Juni!
Och idag är dagen... Nu går alltså denna show att se hemifrån TV-soffan/datorn!! :-D 
Jag antar att det bara gäller Netflix här i Norden, men det är ju å andra sidan en svenskspråkig produktion så den skulle ju vara lite svår att ha på någon annan Netflix.
 
I alla fall - Recommend Recommend!!!
Så nu vet ni vad jag kommer pyssla med ikväll.
 
 
Jag gillar Mias talande mening i introt:
"Nu har männen pratat sedan dinosaurierna dog ut, så det här är mina två timmar".
 
 
No More F*cks To Give!
På Netflix från den 17 juni 2020
 
Som vi alla vet kommer det här minst sagt att bli en annorlunda sommar. Mycket annorlunda.
Och fortfarande så oviss om jag tänker på att jag inte har en susning om vad som ska hittas på under semestern.
Jag menar, även om jag stör mig på mängden människor under PSG och bristen på framkomlighet i stan under PDOL så kommer jag att sakna dessa evenemang. De liksom ÄR Pitesommar.
PSG är lite som "inkörsporten" till semestertiderna (turneringen skulle ha gått av stapeln nästa vecka) och PDOL känns lite som en milstolpe som på sätt och vis avrundar semestern, då den alltid anordnas sista veckan i juli.
Det ligger nog ändå en del i ordspråket Man vet inte vad man har förrän man förlorar det...
 
Så vad ska man jag då hitta på att sysselsätta mig med denna annorlunda sommar? Inte för att jag brukar ha direkta planer i vanliga fall heller, men det känns ändå som om allt är lite upp och ner och fram och bak och ut och in i år...
Kanske ska jag försöka åka och fota någonstans jag aldrig fotat förut? Men var kan det vara? Känns som om jag varit typ överallt runt omkring Piteå.
Som det ser ut har jag fem veckors semester i år (ja, jag fick den 5:e veckan beviljad trots allt).
Fem veckor av härligt fantastiska SOVMORNAR!
Dock måste jag erkänna att jag känner någon slags hatkärlek till sovmornar. Då jag är extremt morgontrött älskar jag att sova ut, men samtidigt avskyr jag att "sova bort halva dagen". Om jag exempelvis sover till kl 10-11 på förmiddagen så känns det som om hela dagen är förstörd.
Så jag ska försöka kombinera det på något perfekt sätt, för en sak är då säker... Jag kommer INTE att ha mobillarmet inställt på 04:00! Och inte 05:00. Och inte 06:00.
 
 
Hur spenderar Du sommaren 2020?
 
Alltså; tiden innan midsommar (typ de två veckor som leder upp till Sveriges näst största helg) är verkligen sagolik! Jag älskar den.
Då när allting blommar som allra vackrast.
Vi har försommargrönskan och vi har blommorna. Samtidigt. Dessutom årets ljusaste vecka.
Jag känner mig närmast lyriskt förälskad i den här tiden på året. Förälskad i naturen.
 
Vi måste dessutom passa på att njuta allt vad vi bara kan, för även om tiden efter midsommar också är härlig så blommar den inte på samma sätt.
Tiden efter midsommar är mer grön, och tiden innan är mer blommande.
Dock innebär ju tiden Efter Midsommar Rallarrosorna. Jag vet inte riktigt varför, men jag älskar Rallarrosor.
Dock inte lika mycket som SYRENER! De som blommar NU.
Om jag någon gång i livet skaffar hus vill jag väldigt gärna ha en eller två Syrenbuskar på gården.
 
 
"The most wonderful time of the year" - MAJ/JUNI vinner med hästlängder över december!!
 
December har myset.
Maj & Juni har ljuset, värmen, solen, grönskan, LIVET, de bästa barndomsminnena... Ska jag fortsätta?
 
Idag är det den 12 juni 2020, vilket betyder Examen här i Piteå (och förmodligen på många andra platser i landet också). En annorlunda sådan, minst sagt. Inte minst för alla -01:or som tar Studenten.
Tycker verkligen synd om dem som fick en sådan oviss sista skoltid, men samtidigt är jag glad för deras skull att de ändå fick sin Student.
 
Skolavslutning... Ett ord som - jag tror - väcker känslor i oss alla uppväxta här. Eller examen som man ju oftare säger till vardags.
Jag lider verkligen med alla de personer som förknippar skolavslutningen med ångest. Alla de både redan vuxna och de som fortfarande är barn, där skolan var/är deras enda trygga punkt och fristad och det tas ifrån dem i nästan tre månader varje år.
Jag tillhör den andra gruppen; den där "skolavslutning" och "sommarlov" hör till de ljuvligaste orden i den svenska ordlistan.
Jag får fortfarande en väldigt speciell känsla på examensdagen, trots att jag varken går i skolan längre eller har barn i skolan. Om det handlar om att jag klänger mig fast vid det förflutna eller om jag bara är extremt nostalgiskt lagd låter jag vara osagt ;-P
 
Det jag kommer ihåg från försommartiderna när jag gick i skolan var att typ hela sista skolveckan faktiskt nästan var som en enda lång lekstund. Från och med 8:an var ju betygen redan satta den veckan, och årskurserna innan så var ju faktiskt så gott som allt skolarbete avklarat.
Jag minns typ cykelutflykter och sådant med klassen.
Jag minns tömma bänken. Eller tömma skåpet fr.o.m. högstadiet.
Jag minns sorterandet och kastandet av gamla stenciler, prov och läxförhör.
Jag minns sista-veckan-lektioner som hölls utomhus (eller typ att man fick sitta ute i gräset och läsa).
Examensdagen var liksom kulmen på hela den veckan.
 
Hortlax kyrka
Här har jag startat tio sommarlov.
Här har jag firat tio skolavslutningar.
Det är en ganska ny kyrka, om man tänker på hur gamla kyrkor brukar vara.
Den färdigställdes "så sent som" 1917, så endast drygt 100 år sedan.
Speciellt om man jämför med Öjebykyrkan här i Piteå, vilken är över 600 år gammal...
 
 
Skolavslutning Hortlax-style
 
För oss i Hortlax skedde skolavslutningen alltid i kyrkan, vilken låg på gångavstånd från skolorna.
Dagen i kyrkan var uppdelad på tre tider.
Hortlax skola (högstadiet) hade alltid morgontiden.
Sedan turades Norrbyskolan och Bergsviksskolan/Ljungskolan om de andra tiderna.
Vi på Norrby hade alltså mittentiden vartannat år och sista tiden vartannat.
 
En stund innan det var dags att börja samlades alla Norrbyskolans klasser på skolgården för att på led promenera upp till kyrkan.
6:orna gick först och höll flaggan (om jag inte minns fel hade vi en flagga), sedan 5:orna, 4:orna och... ja, ni fattar.
Själva avslutningen gick till så att vi sjöng "stadievis". Alltså först ut var lågstadiet (1:an-3:an). De bildade alltså första kören.
Andra kören bestod av mellanstadiet, med andra ord fyran till sexan.
Avslutningsvis sjöng alltid sexorna en låt själva, då det var de som skulle lämna skolan för att gå vidare till nästa skolkapitel (högstadiet då ´ rå).
 
Efteråt samlades allihopa klassvis utanför kyrkan. Hur det såg ut kan ni se på denna bild.
Här togs det mycket bilder (bara analogt på den tiden ;-)) , byttes kompisrosor, kramade lärarna (i alla fall i låg -och mellanstadiet) och jag tror det var här och nu som läraren fick sin examenspresent av klassen.
Sedan ja... då skingrades alla och var familj åkte hem till sina firanden.
Kan hända att olika kompisgäng umgicks här också, det vet jag inte. Jag hade tyvärr inga vänner under uppväxten pga blyg, men det har jag skrivit om tidigare. Drar inte upp det igen.
I alla fall; min familj åkte alltid hem till oss tillsammans med mormor & morfar, farmor & farfar samt morbror.
Där fikade vi den gräddtårta mamma alltid gjorde till examen. Vi tog också den årliga syskonbilden på bron utanför huset. Entusiasmen över den traditionen har väl varit lite... upp och ner, men i efterhand är det faktiskt rätt roligt att ha de bilderna.
Vi har ju faktiskt tagit samma bild vid samma tidpunkt varje år hela barndomen.
 
 
Högstadiets avslutning
 
Den var inte extremt olik Norrbyexamen, men några skillnader som jag ändå vill adressera.
Under högstadietiden var det inget flaggtåg från skolan på morgonen, utan vi samlades i kyrkan.
Det var också så att det bara var niornas familjer som fick vara med inne i kyrkan.
Dels för att - obviously - det är så speciellt att gå ut grundskolan, och eftersom alla inte skulle rymmas i kyrkan så prioriterades 9:ornas familjer.
Det var ju dock lugnt, eftersom kören såg lite annorlunda ut här.
Istället för att alla klasser skulle gå fram och sjunga, så hade vi Examenskören. Den fick man, om man gick i nian, anmäla sig till om man ville.
Vi hade inga antagningsprov eller något sådant, utan alla som ville fick vara med.
Detta är jag så otroligt tacksam över; jag kan nämligen inte sjunga, men jag ville inte missa känslan att vara med i examenskören.
 
Efter avslutningen i kyrkan gick vi tillbaka till skolan, där alla klasser samlades i sina respektive hemklassrum. Nej, vi hade ingen aula eller samlingssal på någon av mina två grundskolor.
7:an - Typ säga glad sommar och sedan gå hem.
8:an - Få våra betyg, säga glad sommar och sedan gå hem.
I 9:an däremot samlades alla klasser (9 A-D) i matsalen för att avslutningsfika tillsammans med lärarna. Efter det samlades respektive klass i sitt klassrum för att få betyg.
 
På kyrkbacken, eller vad nu området utanför entrén kallas.
 
En liten nästan-sju-åring på sin allra första examen (Lekis).
 
Lekisexamen
 
Även i lekis hade vi examen i kyrkan (pga bra och rymlig lokal). Dock var denna examen alltid torsdagskvällen innan skolornas avslutningsfredag.
Ska jag vara ärlig minns jag inte direkt min lekisavslutning. Minns inte ens att jag hade den där lilaglansiga klänningen.
Däremot minns jag världens bästa "lekisfröken". Bästa Bettan!
Alltså, på allvar... jag lider verkligen med alla barn som inte haft henne och som aldrig kommer ha henne som förskollärare.
Och för att förtydliga: Ja, den meningen är sagd med lite glimten i ögat. Men baserat på sanning.
Jag har aldrig - aldrig - träffat någon som varit lika klippt och skuren att arbeta med barn som henne!
Hon var en helt sagolik pedagog! Och nej, jag överdriver INTE!
 
Detta var tyvärr den bästa bilden jag hittade inifrån kyrkan på lekisavslutningen. Det fanns några till också när vi stod upp och sjöng, men de var helt oskarpa.
Nackdelen med de gamla analoga kamerorna... ;-)
 
 
Jag gick ner en bit längst den grusväg som leder upp till kyrkan, och tog den här bilden...
 
...sedan vände jag mig om och knäppte denna. Tänkte att jag skulle ge er ett litet hum om hur långt (nära) det är mellan skolorna och kyrkan.
Både Norrbyskolan och Hortlax skola ligger alltså inom det inringade området.
Det var dock inte den här vägen vi gick med Norrbys flaggtåg, utan då gick vi längst Hortlaxvägen.
Eller ja, det kaaan vara så att vi kallade den "storvägen".
Jag växte upp i en liten by, och det fanns/finns en (1) lite mer traffikerad väg.
Dock skulle ju en stadsmänniska klassifiera Hortlaxvägen mer som en landsväg hehe ;-)
Med facit i hand är jag GLAD och TACKSAM över att jag fick växa upp här!
 
Det var dock den här vägen vi valde när vi skulle tillbaka till skolan efter kyrkan när vi gick i högstadiet.
 
 
Såhär ser man kyrkan när man anländer från Hortlaxvägen.
Kyrkstugorna i förgrunden.
 
 
 
Minns Du mycket från dina skolavslutningar?
Får Du också fortfarande gåshud av Den blomstertid nu kommer?
Ja, jag får det. När jag hör den sången knottras det över hela armarna och benen. Av välbehag pga alla dessa minnen, samt minnet av KÄNSLAN att gå på ett oändligt sommarlov.
Hade ni avslutning i kyrkan? Utomhus/skolgården? I någon aula?
 
Dock, en sista grej som jag faktiskt kom att tänka på idag.
Jag har ju i flera år tänkt att "alltså ÄR inte examen senare nu för tiden än den var förr?"
Nu är den ju alltid runt den 12:e juni. Veckan innan midsommar.
Men det har alltid slutat med att jag tänkt att "äh, jag kan ju minnas fel".
Dock slog det mig idag att nej, vi MÅSTE ha haft examen tidigare när jag gick i skolan.
Anledning 1 att tro det: Vi hade vår Student den 6/6, alltså första veckan i juni.
Anledning 2: När jag gick ut 8:an 1999 så gick jag på konfirmationsläger på Storstrand måndagen efter examen. Det lägret varade i 3 veckor, och avslutningen var själva konfirmationen. Den ägde rum under MIDSOMMARHELGEN!
Så vi måste ju ha gått på sommarlov 2-3 veckor innan midsommar...
 
Nåja, nu är det dags att avsluta den här romanen.
Jag gottar så lätt ner mig i den här typen av nostalgi att det är skitsvårt att avsluta.
 
Hoppas ni får en riktig underbar toppenhelg i alla fall!
Allt gott!
Som sagt; igår nördade jag ner mig i barndomsbilder hela kvällen.
Så vi kör väl helt enkelt en Throwback Thursday med en liten bildkavalkad.
 
Let´s get back to the 80´s for a while...
 
Gungar med farfar.
 
Picknick på stugan.
 
I mammas jacka...
 
Pappa och jag i båten.
För övrigt känns det helt sjukt att han på den bilden var typ 10 år yngre än jag är idag...
Tiden går...
 
 
Igår lånade jag hem mina föräldrars stora box med gamla fotografier; alltså bilder från vår barndom.
Ni som följt mig ett tag vet att jag älskar nostalgi och kan riktigt nörda ner mig i det.
För mig är det med nostalgi lite som med fotograferingen -jag tappar väldigt lätt bort tiden när jag väl går in i det.
Och just att sitta och titta på gamla bilder från min egen barndom är så lugnande för mig. Det är liksom som att sitta och titta på ett helt annat liv. Ett liv som inte innehöll ett enda problem i världen.
 
I alla fall, när jag satt och kollade igenom bilderna kom jag till den här ↑.
Jag vill minnas att den är tagen när jag och min syster skulle sova första natten i den våningsäng vi nyss fått, och det får mig att tänka på att den här sängen är beviset för att jag talar sanning när jag brukar säga att jag kan sova mig igenom allting. Precis ALLTING!
 
Jag personligen har självklart inget minne av denna händelse, men har fått den berättad för mig.
Eller ja, historia och historia. En väldigt kort historia då, men ändå ;-)
Det var nämligen så att en kväll ett tag efter att vi somnat, så hade våra föräldrar plötsligt hört en hård smäll.
När de kom in i rummet hade jag helt sonika ramlat ner från överslafen. Tydligen visade det sig att jag rörde mig mycket i sömnen redan då.
Det roliga, och mystiska, i kråksången var att jag aldrig ens vaknade när jag ramlade ner. Jag sov mig alltså igenom att ramla ner från övervåningen till en våningsäng...
Kan säga att det första som fixades efter den händelsen var en "sarg" som kunde stoppas ner längst långsidan ;-)
 
Önskar verkligen att det var möjligt att "skänka bort" sömn man inte behöver, så att säga. Brukar tänka på det varje gång jag pratar med någon som har sömnproblem.
 
 
Hur är det med dig? Sover du lätt? Hårt?
Har du lätt eller svårt att somna?
Är du kvälls -eller morgonmänniska?
Jag är tyvärr varken eller. Jag har fått förbannelsen att vara BÅDE morgontrött och kvällstrött...
 
Idag efter jobbet hände något mycket ovanligt... Efter att jag åkt hem och gjort mig bekväm här kom jag mig faktiskt för att dra med mig kameran på ett litet äventyr. Eller ja, äventyr och äventyr... Men ordet passade fint in i texten ;-)
Målet var att fota några bilder till fredagens inlägg, men när jag väl var ute i det vackra vädret blev det ju en hel del andra bilder också.
Hittade bland annat dessa små söta Skogsstjärnor.
Tyvärr är de så små att ett macroobjektiv varit att föredra framför mitt 50mm´s, men man tager vad man haver som det så fint heter :-)
Och ja, jag blev faktiskt ovanligt nöjd.
 
En växande liten gran.
 
Grönskan är fortfarande outstanding! Alla löv har nu slagit ut till full storlek, men de har fortfarande den där skira, ljusgröna färgen. Ni vet, den där som riktigt LYSER, speciellt när solen står lägre på himlen -morgon och kväll.
 
Många små söta Skogsstjärnor.
 
Det finns inte mycket som känns SOMMAR lika mycket som en grönskande grusväg mitt i skogen.
Myggen kunde jag dock vara utan...
 
 
Som ni märker fick det bli ett lite lättsammare inlägg idag. Men sådant behövs ju också, och det är ju trots allt försommar aka den ljuvligaste tiden på året!
Hoppas ni haft en riktig toppenonsdag, för det har jag haft!
 
På återseende kära vänner!
 
Bilderna i detta inlägg är två år gamla; fotade en fantastiskt underbar Julinatt 2018. Ni vet, Den Där Sommaren...
Dessa bilder, trots att de är så pass gamla, hör fortfarande till mina favoriter. Måste få säga att jag blev ovanligt nöjd med dem.
Varenda jäkla gång jag tittar på dem får jag ett sådant sug efter att flytta ut på landet. Tänk att ha utsikter som dessa bara genom att gå ut genom ytterdörren.
Kanske en dag... Kanske. Vem vet. Det är mycket kvar av livet, och eftersom jag aldrig kommer få det jag allra helst vill ha så får jag satsa på mina andra drömmar.
 
 
Eh... ja, det här inlägget skulle ju egentligen ha publicerats i lördags eftersom det var "rätt datum" då. Kruxet var att jag kom på det på kvällen, fotade bilderna men sen... ja, eh... så somnade jag ifrån allting. Stor chock va ;-P
Nåja, bättre sent än aldrig heter det va :-)
 
 
I lördags, alltså den 6:e juni - på självaste nationaldagen - var det 17 år sedan jag tog Studenten.
Sjutton år.
Var sjutton (no pun intended ;-)) tog åren vägen??? Det närmar sig tjugo år med stormsteg. Jag menar; det är betydligt närmare 20 år sedan än 10 år sedan.
Och ja, jag är fullt medveten om att sådant här är en rätt löjlig grej att uppmärksamma. Det är så länge sedan, och sjutton är ju inte direkt ett "jämnt årtal".
Men jag ÄR nostalgisk och drömmer mig lätt bort (och tillbaka), så jag kan helt enkelt inte hjälpa det.
 
6:e juni 2003.
Jepp, vår studentdag sammanföll med självaste Nationaldagen. Det var två år innan dagen blev en "röd dag", alltså nationell helgdag.
Kunde också inte låta bli att tänka på att om det inte varit skottår i år så hade 6:e juni varit en fredag, precis som 2003.
 
Glömmer nog aldrig den dagen; minns fortfarande precis allting. Jag minns hur jag kände. Jag kastades fram och tillbaka mellan glädje och sorgsenhet.
Högstadiet var en tid jag hade HATAT (minst sagt) och jag är fortfarande idag glad över att den tiden i mitt liv är över. Men gymnasiet var något helt annat. Jag ÄLSKADE min tid på gymnasiet, och helt ärligt ville jag inte sluta. Hade någon kommit och sagt på studentdagen att "ni måste gå ett år till", då hade jag jublat inombords. Låter löjligt det också, men det var så jag kände.
Jag älskade min skola (Strömbackaskolan, Piteå), jag älskade min linje (Barn och fritidsprogrammet) och jag älskade min klass (BF3A+B).
 
Ja, jag var fortfarande extremt blyg då vilket betyder att de flesta av mina klasskompisar förmodligen inte minns mig idag (gissar jag). Jag var inte direkt en person som utmärkte mig.
MEN ändå... ändå minns jag gymnasietiden med värme.
Jag minns att jag kände en trygghet i den klassen som jag inte känt i grundskolan, och då gick jag ändå i samma grundskoleklass i 10 år, jämfört med gymnasiets tre.
 
 
Något annat jag definitivt aldrig lär glömma är vädret vi hade den 6:e juni 2003...
Man hade kunnat tro det var höst eller något, men absolut inte sommar.
Visst; självklart var det grönt och så, men det var iskallt, totalt övermulet (vilket gjorde allting supergrått), regnet hotade hela tiden och det skvittrade då och då.
Det kan eventuellt ha blivit lite bättre senare under kvällen, men det var inte direkt något sommarväder att prata om.
Eller så var det kanske precis det som det var... svensk sommar ;-P
 
Nåja, vi fick vårt studentfirande i alla fall. Vi fick våra slutbetyg och vårt utspring.
Det var det året som kommunal hade sin jättestrejk, och det var runt examenstiderna. Så det mesta innan var väl lite osäkert.
MEN det bleknar ju i jämförelse med upplevelsen för årets studenter!
Vet inte hur de gör i andra kommuner i landet, men jag vet att här i Piteå kommer de att ordna Student för avgångseleverna. Dock kommer den såklart se lite annorlunda ut.
Det kommer vara utspring, men som jag förstått det kommer de sprida ut klasserna vid olika utgångar på skolan. Det hade i och för sig vi också, men jag vet att de senaste åren har alla sprungit ut från de två stora utgångarna i största byggnaden Oden. Min klass sprang ut från byggnaden Freja, där BF och Omvårdnadsprogrammet gick.
Ja, Strömbackaskolans byggnader har sina namn efter nordisk mytologi; Oden, Tor, Freja, Ymer, Balder & Atle.
Sedan är det också bestämt att varje student bara får ha med sig två (2) anhöriga var att stå ute på skolgården och ta emot dem.
Tror dock att flakåkningen efteråt är inställd, och DÄR tycker jag mest synd om studenterna!
Jag menar; flakåkningen var ju typ det ROLIGASTE med hela dagen!
Men ja, en sak är då säker... -01:orna kommer inte att glömma slutet på sin gymnasietid i första taget...
 
För övrigt känns det så kul att kunna använda bilder på min egen studentmössa i detta inlägg.
Har nämligen aldrig haft den här hemma tidigare, utan hittade den i en låda på vinden hemma hos mamma och pappa förra året.
 
Ja, det var en annan tid. Känns som ett helt annat liv.
Det känns inte som att jag varit 18 år... Så länge sedan, samtidigt som det ibland känns som det var nyss. Visst är det konstigt hur det kan kännas.
 
 
Hur länge sedan är det Du tog studenten? Eller gick du kanske under den tiden många gymnasielinjer var 2-åriga?
Vilket program gick du?
Har du tydliga minnen från din studentdag?
Trivdes du på gymnasiet, eller längtade du bara tills det skulle vara över?
 
 
 
Som ni märker har jag äntligen kommit till skott och bytt headerbild, så nu är det vår även på bloggen.
Det var ju minst sagt på tiden, då min förra bild var fotad ute på isbanan någon gång i december...
Nu har det fått flytta in lite härlig skir grönska även i min header :-D
Ser ni inte den nya bilden; uppdatera webbläsarfönstret.
 
–~~–~–~–~–~–~–~–~–~–~–~–
 
Det finns en blogg jag har följt typ ända sedan jag hörde ordet blogg för första gången 2007, och det är Nevnarien; den otroligt duktiga kreatören Elin Kero. Den bloggen är, likt Jonna Jintons, liksom en fristad att gå in på när jag känner mig stressad. Rekommenderar start, om ni inte redan följer!
I alla fall; i veckan publicerade Elin ett inlägg på bloggen och under tiden jag läste det insåg jag att hon så bra sätter ord på EXAKT det också jag känner inför min egen blogg!
 
Det känns som jag glider längre och längre ifrån bloggen, och det blir svårare och svårare att hitta tillbaka. Tror det kan bero till viss del på att det de senaste åren blivit så hård konkurrens mellan de olika sociala mediekanalerna -för att de är så pass många nu.
Jag menar; Youtube är STORT eftersom det oftast är lättsammare att kolla på en video än att läsa en blogg (man kan dessutom ha en video på i bakgrunden).
Instagram är snabbt och enkelt och det kräver inte direkt sådär jättemycket att scrolla genom sitt flöde där (beroende på vilken typ av konton man följer förstås). Samma med Facebook.
Bloggarna har haft sin storhetstid, och även om de finns kvar så är det fler och fler som slutar blogga.
Är det då kanske vad jag också ska göra? Stänga ner? Ta en paus på obestämd tid?
Men precis som Elin skriver i sitt inlägg, så älskar jag också att skriva! Jag älskar min blogg och vill inte lägga ner.
Jag VILL skriva, skapa och dela med mig av det här.
Jag får "ångestliknande" känslor när min uppdatering är usel, men vetskapen om att bloggen överhuvudtaget inte skulle finnas där klarar jag inte av.
 
Som sagt; min blogg har varit på glid de senaste åren och jag känner verkligen hur jag håller på att tappa greppet om den.
Även jag känner att det snart måste hända något drastiskt, men jag vet inte vad.
Tidigare när jag behövt förnyelse har jag ju oftast ändrat design, men det känns som det sitter djupare än så den här gången. Visst att ändra design skulle vara ett steg på vägen, men det kommer inte räcka. Det är något annat.
I juli har jag bloggat 8 år på Pixeliebloggen; det är betydligt längre än någon av mina tidigare.
Den blogg jag hade aktiv längst innan var Pitetjejbloggen. Den var aktiv i 3,5 år.
Ni kanske förstår att jag inte riktigt vill ge upp om den här.
 
Den allra första bilden jag laddade upp på Pitetjejbloggen 2009. Fotad sommaren 2008.
 
Jaa... Nog kan man ju säga att jag under dessa år utvecklats en del när det gäller solnedgångs-/soluppgångsfoto... Fotad sommaren 2018. Tio år senare.
 
Men vad ska då hända med bloggen?
Jag vet inte. Känns som jag står vid ett vägskäl och har ingen aning åt vilket hålla jag ska svänga.
Ny, radikalt annorlunda, design?
Nischa bloggen strikt åt något håll?
Strikt fotoblogg? Strikt livsstilsblogg? Mer debattinlägg? Men vilka ämnen?
Något helt annat?
Så mycket frågor som snurrar runt i huvudet, och de gör sitt bästa för att överrösta varandra.
Vad vill jag skapa/skriva? Vad vill mina läsare se när de kommer hit?
För ja, även om man "ska blogga för sin egen skull och om det man själv vill" så ska vi inte hymla om att det ÄR viktigt vad följarna vill se när de kommer in på ens blogg.
Har man inte en låst blogg endast för sin närmaste familj så ÄR det viktigt vad läsarna vill.
Har man en öppen blogg så skapar man ju för att få feedback, och då är det viktigt. Annars hade man ju lika gärna kunna skriva allt i en fysisk skrivbok, samt låta sina skapade alster stanna i sina mappar på hårddisken.
 
Något måste hända med bloggen. Snart.
Det är väl ingen som missat allt som hände på sociala medier i veckan.
De massiva protesterna och ställningstagandena mot rasism, efter det vidriga mordet på George Floyd i USA.
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva; det känns som det är fullt och tomt i huvudet på samma gång.
Men detta handlar inte om mig; för om jag känner så här i min priviligierade vita värld, FATTA då vad alla svarta människor känner! De LEVER med rasism VARJE DAG hela livet.
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Har som sagt så mycket tankar i huvudet, men vill inte klampa in och ta över där jag inte har tolkningsföreträde. Det som vita människor gör hela tiden!
De senaste två dagarna har jag insett hur måååånga människor som genast borde googla orden white privilege, vithetprivilegium och vithetsnorm.
Bara en sådan sak som det faktum att vita endast lyssnar på vita. Samtidigt tvingas svarta/POC skrika sig hesa för att få göra sina röster hörda. Oftast förväges då... ja, vita endast lyssnar på vita.
Och när desperationen över att inte bli hörd till slut mynnar ut i att man tar till våld (fullkomligt mänskligt när man skriker för döva öron), DÅ kommer en hel hord med sina pekpinnefingrar och "opopopop! Ingen kommer ta er seriöst om ni håller på sådär".
Så nej, jag kan helt enkelt inte fördöma när marginaliserade grupper tar till våld och skadegörelse.
 
Vad jag däremot fördömer totalt är polisbrutaliteten! Den som dödar oskyldiga svarta människor hela tiden. George Floyd var absolut inte först; det händer hela tiden. Det är DET som MÅSTE få ett slut.
Jag såg en text på Instagram igår:
"You keep saying "It´s horrible that an innocent black man was killed, but destroying property has to stop".
Try saying "It´s horrible that property is being destroyed, but killing innocent black men (and women) has to stop!"
You´re prioritizing the wrong part."
 
 
Det minsta vi som är vita kan göra är att stötta Black Lives Matter. Men UTAN att sätta oss själva i fokus för alltihop.
Det minsta vi kan göra är att Lyssna, Läsa och utbilda oss.
Följ konton av svarta/POC på sociala medier, och har du en egen plattform (konto på Instagram, facebook, blogg o.s.v.) dela och lyft vad dessa människor skrivit. Istället för att endast skriva egna texter i det här ämnet.
Läs "vanlig" litteratur (alltså böcker o.s.v.), se dokumentärer, lyssna på poddar... Ja, det har tipsats om så mycket de senaste dagarna, så tips på sådant finns det gott om på olika Instagramkonton.
Det räcker inte med att vi publicerar en svart fyrkant och en knuten näve en (1) dag på Instagram och sedan släppa det. Det måste fortsätta dagen efter, och dagen efter det... Nästa vecka, nästa månad, månaden efter det...