För ett par dagar sedan ramlade jag över nyheten om att det tydligen kommit ett förslag om att gymnasieskolan ska bli obligatorisk. Som jag förstod det; att den skulle innefattas av skolplikten, som hittills inneburit grundskolan (1:an - 9:an). Gymnasiet har ju varit, och är fortfarande, frivillig.
Nu är det i och för sig länge sedan jag gick i skolan och jag är inte överdrivet insatt i skolans värld. Men tänkte ändå att jag skulle skriva några rader om mina tankar angående detta.
 
På ett sätt kan man väl kanske säga att det är en bra idé. Att i dagens samhälle vara utan gymnasieutbildning sätter ju en person i en MYCKET utsatt sits. I princip så klarar man sig inte (knappt) om man inte har gått gymnasiet.
MEN min första tanke när jag såg förslaget var ändå "nej".
Jag tror på något sätt att studiemotivationen blir bättre just för att det är frivilligt. Om man jämför skoltröttheten på högstadiet vs. gymnasiet... Man har valt att fortsätta studera, och man har valt VAD man vill studera.
Jag har inga vetenskapliga fakta, men jag har en känsla av att skoltröttheten är betydligt större bland högstadieelever än bland gymnasiestudenter. Eller?
Jag tror inte att lösningen ligger i att göra gymnasiet obligatorisk. Tyvärr tror jag inte så mycket gott kan komma ur det, utan det är bara bra för ungdomarnas studiemotivation att det är en frivillig skolform.
 
Och nästa problem...
Jag har fått för mig att det idag är många som inte ens kommer in på gymnasiet. Att betygen inte räcker till. Eller att man inte har godkänt i svenska, engelska och/eller matte (de tre ämnena man måste ha godkänt i för att ens få söka till gymnasiet). Jag vet att IV-programmet finns, men jag har ändå fått för mig att det är många som inte kommer in på gymnasiet. Är det så?
Därför tror jag att om det ska införas obligatorisk gymnasieskola så måste intagningen också ändras. Eller tas bort helt? Om det ska vara ett måste att gå gymnasiet så måste det ju också finnas plats för ALLA ungdomar. ALLA måste ju garanteras en plats.
 
Och när de ändå håller på kan de ju se till att alla har samma chans att komma in på gymnasiet, oavsett vilken skola man gått på.
Eller jag vet inte; idag kanske det är bättre på den fronten. Men när jag gick i skolan var det väldigt olika gällande betygen på olika skolor. Även inom samma kommun.
På min högstadieskola (plus en till) ansågs det att vi hade svårast att ta oss in på gymnasiet, MEN vi hade bäst kunskaper. Medans på övriga skolor hade eleverna lättare att ta sig in på gymnasieprogrammen, då de hade lägre betygskriterier.
Det var en liten parentes, men jag säger bara att jag tror de måste se över intagningen ifall gymnasieskolan ska bli obligatorisk.
 
I alla fall tycker jag det ska bli intressant att se vilken väg svenska skolan kommer ta framöver.
Fortsätta neråt? Eller göra en U-sväng och vända uppåt?
 
Vad tycker ni? Tumme upp eller tumme ner till obligatorisk gymnasieskola?
 
Avslutningsvis; som en liten parentes till:
På denna skola tillbringade jag de 3 bästa skolåren i mitt liv :-)
Strömbackaskolan, Piteå (2000-2003)
 
Dagen är här; den dagen jag helt ärligt inte trodde skulle komma.
Den dagen då jag skaffade Twitter.
Mikroblogg har ju aldrig riktigt varit för mig, då jag föredrar den riktiga varan, men jag har insett att ju fler sociala medier man deltar i desto större är chanserna för jobb. Naturligtvis måste man ju tänka på vad man lägger ut/vad man skriver. Jag är inte dummare än att jag fattar det. Men jag tror att om man bara använder sunt förnuft och faktiskt kan stå för det man skriver så är man hyfsat säker... 
 
Pitetjej är mitt Twitternamn.
Pixelie var redan upptaget, men jag tror det blir bra att ha samma namn både på Twitter och Instagram :-)
 
Panik imorse. Vaknade 8:40 och vi börjar 9:00, vilket betyder kraftig försovning.
Jag var dock framme på Miroi 9:05 –endast tjugofem minuter efter att jag vaknat. I´m good!
Jag avskyr dock den typen av stress, då jag är en person som i vanliga fall helst vill kliva upp, minst, två timmar innan jag ska iväg någonstans. För att helt enkelt ha god tid på mig att vakna ordentligt, göra mig iordning och till och med få en del tid över.
Tänkte i alla fall att jag kör lite punktligt på bloggen såhär under lunchrasten.
Jag har faktiskt haft en del saker att blogga om den senaste tiden, men jag har nog inte kommit igång med höstterminen då jag liksom inte kommer mig för att sätta mig ner vid bloggen. Och vissa saker är ju trots allt "färskvara", vilket innebär att man inte kan blogga om det typ en vecka efter det hänt.
Nåja, slutpratat om det.
 
♣ Valet i söndags... Katastrofalt! 
Det enda jag glädjs över är att det faktiskt blev regeringsskifte. Vi slipper Alliansens (Moderaternas) jobbiga det-är-bara-höginkomsttagare-som-räknas-politik. Nu är väl frågan bara den Hur kommer det att bli nu framöver?
Det är ju minst sagt skakigt inom regeringen just nu, såhär strax efter valet.
MEN vi glädjs som sagt åt REGERINGSSKIFTET! :-D
 
Det katastrofala i årets val var SD:s stora framgångar. Jag kan verkligen inte fatta att så mycket som 13% av Sveriges befolkning röstade på Sverigedemokraterna!! Seriöst, det är SKRÄMMANDE! Mycket skrämmande!
SD fick 13% och Fi kom med sina 3,2% inte ens in i Riksdagen. Skandal.
Det BEHÖVS feminister i regeringsställning. Det behövs INTE rasister!
Ja, jag kanske verkar väldigt hård i mina ord här. Men jag kan inte se några problem med att ta ett starkt avstånd från SD...
 
♣ Lite mera om söndagens val...
Jag har ALDRIG varit så nervös inför ett val som just årets. Har inget konkret exempel på varför, men som jag skrev tidigare kändes det verkligen som ett ödesval. Som om resten av Sveriges framtid hängde på just detta val.
Jag vet ju att det inte gör det. Om fyra år är det ju val igen.
Och förhoppningsvis kommer Fi! in DÅ. 2018!
 
♣ Arbetslöshet.
Så less, less, less! 
Arbetslös. Arbetssökande. "Fritidsforskare" ;-P Whatever. I´m SOO sick of it!!
Arbetsgivare: Anställ MIG! Det gynnar DIG! Lojal, plikttrogen och arbetsvillig!
 
Valdag 2014 idag.
Jag ska strax gå till Kyrkcenter (min vallokal) och göra det jag kan för att Alliansen ska förlora makten.
Tyvärr har jag inte till 100% bestämt vilket parti jag ska rösta på, men jag kan med 150% säkerhet säga att det blir rosa eller rött.
Jag har röstat på Vänsterpartiet i de tidigare valen, men mitt hjärta säger Fi.
Valkompassen har tyvärr inte gett mig så mycket heller, då det är just de två partierna som hamnat högst upp varje gång.
 
Har ni röstat?
Vad röstar/röstade ni på? (Den här frågan behöver ni naturligtvis inte svara på om ni inte vill).
Som jag skrev igår (eller inatt, rättare sagt) lyckades jag få ett par bilder från gårdagkvällens Norrsken.
Jag började med att åka ut till samma ställe som förra året, men där syntes det mycket dåligt, så jag åkte till ett annat ställe. Tyvärr har jag inte hittat det "perfekta" fotostället för Norrsken ännu (är inte säker på att ett sådant finns i Piteå?) men några bilder blev det i alla fall.
Den här gången var det också så att jag tycker Norrskenet syntes bättre i kameran (i och med att slutartider på minst 20 sekunder används) än med blotta ögat. Det var mest "vitt" och man kunde lätt missta det för moln.
Men som ni ser på bilderna var det mitt älskade NORRSKEN :-D
 
Nåja, nog med text nu ;-)
Här kommer bilderna istället.
 
Ikväll upptäckte jag att prognosen för Norrsken (via den app jag använder) var väldigt stark. När jag upptäckte det var jag i Hortlax, utan min kamera. Naturligtvis...!
Men det började ändå närma sig hemgång, så jag skyndade mig in till stan, rafsade med mig kamera, stativ och fjärrutlösare och satte mig i bilen igen för att åka ut på ett bra ställe.

Och det blev faktiskt Norrsken :-D 
Tyvärr hade det hunnit börja när jag kom på plats, men jag försökte få till några hyfsade bilder ändå. Känns ju inte som det är jätteofta som man har möjligheten att fota Norrsken utan att frysa fingrarna av sig... = det är ganska ljummet (i alla fall inte jättekallt) fortfarande på kvällarna. Det gillas!
 
På bilden i det här inlägget syns inte Norrskenet särskilt bra, men jag valde den bilden med flit ;-)
Tänkte att jag skulle avvakta till imorgon med de "riktiga" bilderna. Så kika gärna in under lördagen :-D
 
Vilken gillar ni bäst – färg eller svartvit?
Jag vet att det finns hur många sådana här inlägg som helst, och de flesta ser nog antagligen ungefär likadana ut, men jag tänkte ändå göra ett eget...
I detta inlägg kommer jag att skriva lite bloggtips. Sådant jag gillar på bloggar, eller "Hur du vinner mig som bloggläsare" så att säga.
Jag vet att sådana här långa texter är kritiska, men jag har försökt använda mycket stycken och underrubriker, så jag hoppas inlägget känns ganska luftigt att läsa trots allt.
Något kommer jag säkert att missa också, men i så fall lägger jag till det i ett annat tipsinlägg :-)

Bloggdesignen -det första, viktiga, intrycket
Dessa punkter kommer inte att vara rangordnade, men jag måste nog ändå börja med bloggdesignen. För, tyvärr kanske man på ett sätt kan säga, ÄR det just designen som är bland det viktigaste för en blogg.
Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, brukar man ju säga. Och det stämmer bra in på just bloggar. En blogg kan vara hur bra som helst och ha mycket insiktsfulla texter, men besökarna hinner inte upptäcka dem för att de hinner "vända i dörren" på grund av designen.

Därför är det en fördel om man lägger ner tanke och omsorg på sin bloggdesign. Man behöver naturligtvis inte sätta sig in i alla vad kodning heter om man inte vill eller är intresserad. Det finns massvis med folk där ute som gör beställningsdesigner, både gratis och för en viss summa (vissa är lite dyrare, men då får man också vad man betalar för.
Så allt man gör för att undvika de klassiska "standardmallarna" är en bra idé.
Inga skrikiga färger
Detta kan i och för sig vara lite svårt, med tanke på att man faktiskt ska hitta sin egen stil på sin blogg. Hitta sin speciella stil och helst sticka ut från "massorna".
Men för min egen del ryggar jag tyvärr tillbaka lite när jag kommer in på bloggar som innehåller alltför skrikande färger, till exempel kraftigt chock-neonrosa, illgrön eller liknande. Jag får liksom svårt att koncentrera mig på texten om hela bakgrunden riktigt lyser chockrosa.
Typsnitt, widgets och musik
TYPSNITT
Typsnittet i brödtexten (inläggen) ska vara lättläst, och helst inte för liten. T.ex. Arial i storlek 8 eller 9 är ingen bra idé, då det blir alldeles för ansträngande för ögonen att läsa.
Det ska helst inte heller vara något specialtypsnitt i själva brödtexten, vilket också blir väldigt jobbigt att läsa.
Typsnitt med serifer (typ Times new roman) lämpar sig oftast bäst för utskriven text, men kan fungera. Jag rekommenderar dock att man håller sig till Verdana, Arial, Tahoma eller liknande fonter.
I header och rubriker är det dock mer fritt att välja vilket typsnitt man vill. Och via google.com/fonts finns det massor att välja mellan.

Det finns även ett typsnitt jag VERKLIGEN rekommenderar att man undviker; och det är Comic Sans!! Denna font har jag aldrig gillat, och jag tycker att den ger ett oseriöst och barnsligt uttryck.
Så om ni vill att jag ska stanna som läsare på er blogg -strunta i Comic Sans.

WIDGETS
Detta var i och för sig lite mer för några år sedan. Ser det inte så hemskt ofta numera, tack och lov.
Det handlar om olika typer av bloggwidgets. Det finns olika saker man kan lägga in i designen på sin blogg. De är ofta roligt utsmyckade, men passar mycket sällan in i designen, och passar inte ihop med varandra.
Det kunde vara olika typer av klockor, 4-5 olika utsmyckade nedräknings-lister o.s.v. Sådant som kanske, eventuellt, kunde vara roligt för stunden att ha på sin blogg, men inte gjorde annat än att skräpa ner designen.
En Bloglovin´-ikon däremot, blir som en annan sak. De hjälper besökaren att hitta var man kan följa bloggen, om man vill det. En bloglovin´-ikon rekommenderar jag faktiskt att man har på sin blogg, och det finns ju olika sådana. I olika storlekar och utföranden.
Det kan även finnas vissa widgets jag kan acceptera, om de läggs in på ett snyggt sätt och det är en widget som inte är alltför utmärkande, t.ex. skrikiga färger (se punkt ovan).

MUSIK
Jag säger bara två ord: NO NO!!
Ni som någon gång råkat ha högtalaren uppskruvad på nästan högsta, och sedan gått in på en blogg som haft musik i bakgrunden vet vad jag menar. Hjärtattackkänslan som uppstår då... needless to say more!
Bilder
Bilder måste jag nog säga är det allra viktigaste för en blogg. En blogg utan bilder, såvida det inte är en skönlitterär blogg, lämnar de flesta ganska snabbt. I och för sig kan jag tycka det är ganska tråkigt, då bloggaren kan ha skrivit otroliga texter. Insiktsfullt och välarbetat. Men faktum är att många människor idag inte är särskilt intresserade av att läsa längre texter på bloggar, i alla fall inte på en blogg de är in på för kanske första gången.
Därför är det jätteviktigt med bilder, och helst bilder av lite bättre kvalitet.
Nu säger jag inte att man måste vända upp och ner på spargrisen och köpa sig en vräkig systemkamera med en skog av objektiv. Nej, det räcker gott och väl med en vanlig liten kompaktkamera.
Även mobilkamerorna idag tar ju faktiskt riktigt bra bilder, men postar du mobilbilder på din blogg så bryt gärna av då och då med bilder tagna med en "vanlig" kompaktkamera.
Och publicera dina egna bilder. Jag tycker en sådan blogg är så mycket roligare att läsa än en som har mycket bilder som alla är hämtade runt hela internet.
Jag förstår att det kan vara svårt om man vill ha en anonym blogg, men det finns ju alltid undantag. Det här är ju bara mina tankar om vad jag faller för hos en blogg.

BESTÄMD BILDSTORLEK
En sak angående bilder kan jag också rekommendera, och jag tycker det är så pass viktigt att det får bli en egen liten underrubrik...
Bestäm gärna en fast bildstorlek som du kommer att använda till bilderna du lägger ut på din blogg.
Jag säger inte att man endast måste publicera just den storleken, men för min del fastnar jag lättare för en blogg där bilderna som läggs ut är lika stora. Bilderna på min blogg är till exempel 700 pixlar breda. När jag bestämt mig för den storleken anpassade jag sedan designen efter det.Jag kan även tycka det är jobbigt med alldeles för små bilder, typ att hela tiden publicera "thumbnail"-bilder (typ 2x2 cm).
Språk och styckeindelning
Otroligt viktigt för bloggens läsvänlighet!! Dåligt språk, felstavningar och dålig styckeindelning kan skrämma bort många läsare, även om textens handling är bra.
Det lönar sig att vara noga med speciellt dessa saker.

Det finns knappt något jobbigare än att läsa en lång text i ett enda stycke, så var noga med styckeindelning och gör radbrytningar på lämpliga ställen. Det ger texten luft och det blir skönare för läsarens ögon.
Var också noga med grundläggande saker som punkt och stor bokstav! Jag har sett exempel på bloggar där man slarvat (eller kanske inte vet bättre?) med till och med de här sakerna, och texten blir näst intill omöjlig att läsa. Vilket resulterar i att man tyvärr inte återvänder.
När du skriver dina bloggtexter; använd ordentlig svenska (eller vilket språk du skriver på). Jag kan i och för sig tycka det kan vara ganska charmigt med dialekter, och är väl inte helt emot om man använder dialektsord i sin blogg. Men tänk bara på att alla läsare inte förstår dem. Speciellt eftersom vissa dialektsord är helt annorlunda än "standardsvenska".
Exempel: Pitemål... remidjen = bestick, åssit = ingenting, nalta = lite grann. Och så vidare.

Tänk även på grammatiken när du skriver. Jag säger inte att du måste skriva som om en svenskalärare ska rätta inlägget efteråt, men försök vara så noga som möjligt.
Jag har till exempel sett många bloggar där man inte använder "de" och "dem" rätt. Man använder t.ex. "dem" till allting. "Dem gick till skolan". Rätt ska vara "De gick till skolan". Men vill man inte skriva "de" så skriv då hellre "Dom gick till skolan".
Uppdatering
Det här tycker jag är ganska svårt. Jag vet att det sägs att man helst ska uppdatera flera gånger om dagen. Kanske till och med 5-10 gånger. Kanske mer?
MEN jag tycker kvalitet går framför kvantitet. Har du inget annat att skriva än orden "Måste rusa till bussen. Skriver mer sen", så skriv ingenting utan vänta istället till du hinner och har inspiration till ett mer kvalitativt blogginlägg.
Små, korta statusuppdateringar; that´s what Facebook, Instagram and Twitter is for...
I alla fall har jag fått den uppfattningen.


En vecka kvar...
Tänk, om en vecka kan vi ha en annan regering!
Jag vet inte vad det är och jag kan inte riktigt sätta någon konkret känsla, men det här känns nästan som... jag vet inte... ett "ödesval". Det här blir fjärde valet (till riksdag o.s.v.) som jag röstar i, och det känns inte som om något av dem varit lika viktiga som årets.
På något sätt känns det som om årets val bestämmer typ hela Sveriges framtid eller något sådant.
Jag vet inte varför. För om fyra år är det ju val igen, precis som vanligt.
 
Eller kanske är det så att det här valet bestämmer min framtid? På ett annat sätt än tidigare, menar jag.
Jag vet inte.
Jag har ju sagt att jag verkligen gör allvar av mitt "hot" att emigrera om Moderaterna (Alliansen) vinner den här gången också. Nog för att jag faktiskt VILL emigrera, men överhuvudtaget: Alliansen får inte vinna en gång till! Det är år 2014 nu. Varför ska vi då gå tillbaka till Medeltidens klassklyftor???
Och ÄNNU viktigare: RÖSTA BORT SD!!!
 
Rösta Rätt – Rösta Rött ;-)
 
Den här frågan har jag tänkt göra ett inlägg av länge, men det har fallit ur minnet varje gång. Och att det blir nu beror inte på att jag har något bröllopsfotouppdrag inplanerat, utan helt enkelt för att jag frågar innan jag glömmer bort det en gång till.
 
Frågan riktar sig till er, eventuella, Fotografer som kikar in här...
Har ni några tips på vad som är lämpligt (tips) att ha för klädsel när man är på ett uppdrag som bröllopsfotograf?
Jag tar mycket tacksamt emot tips.
 
Bild från sommaren 2013.
Vet inte om ni kommer ihåg det, men jag tror jag nämnde för några månader sedan att jag funderade på att göra en videoblogg på engelska. Det blev inte riktigt av då, och det berodde nog mest troligt på att jag inte var riktigt redo att lägga upp mig själv på YouTube där jag pratar engelska.
Vet inte om jag är redo nu heller, men jag känner att det på ett sätt skulle vara spännande att utmana mig själv.
Tyvärr vet jag inte riktigt vad jag skulle prata om, och det känns viktigare när jag ska prata engelska än om jag skulle göra en vlogg på svenska.
 
Därför tänkte jag prova att här lägga ut en frågestund.
Tänkte att ni, om ni vill, kan ställa frågor i det här inlägget som jag sedan svarar på i en engelsk vlogg.
Vad tror ni om det?
 
Så var det fredag.
Det är konstigt hur jag faktiskt klarat av att bevara den där särskilda fredagskänslan trots att jag varken går i skolan längre och att jag är arbetssökande. Men inte mig emot; jag älskar fredagskänslan!
 
Idag efter MiROi blev det i alla fall en kort roadtrip till Luleå, där det i veckan pågår en typ av matmarknad längst Storgatan. Det är, så att säga, mat från världens alla hörn.
Sir Mark von Canon fick följa med, så vi avslutar den här dagen med en liten bildbomb :-) Hur låter det?
 
 
Det finns en sak jag stör mig på när det kommer till vår/sommar/höst; och det är alla dessa VÄGARBETEN!
Självklart är det bra att de underhåller vägarna (finns vissa som skulle behöva en ordentlig upprustning!) men det blir så jobbigt att ta sig fram under tiden de gräver, asfalterar och sådant.
Och i år känns det som om det varit extra mycket byggnationer här i Piteå. I och för sig inte bara vägarbeten, utan det byggs verkligen nya saker överallt.
Det ska bli riktigt spännande att se hur Piteås stadsbild kommer se ut om några år... Ingenting kommer att vara sig likt...
Nu behöver det ju å andra sidan inte vara något negativt. Tvärtom –jag är snarare nyfiken på hur det kommer att se ut :-D
 
Men jag hade gärna varit utan alla störningar på grund av alla arbeten ;-P
Bilderna i inlägget är fotade borta vid Furunäset.
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Glömde skriva tidigare: Som ni märker har även min blogg fått en upplyftning. Jag ville gärna prova en lite enklare design, bland annat utan bilder i headern, för att fokusera mer på bilderna i inläggen.
Tyvärr lyckas jag aldrig riktigt få det precis som jag vill ha det när jag ska fixa "stilrent", utan det blir plottrigt hur jag än gör.
Men nu får det vara såhär ett tag i alla fall. Blev i alla fall hyfsat nöjd ;-)
 
...på gott och ont, kan man väl säga.
Jag gillar självklart de fina färgerna så håller på att ta plats. Men jag gillar inte det faktum att sommaren är slut. Som sagt har den här sommaren varit helt enkelt UNDERBAR, men som alltid är den för KORT!!
Jag vill inte bo här längre!
Eller... jag vill bo här mellan maj och september, så att jag hinner vara med om våren, sommaren och en del av hösten. Men vintern kan jag gärna slippa helt och hållet.
 
Dessa bilder är i och för sig inte nya, utan det är ett tag sedan jag fotade dem (typ 2-3 veckor). Hade inte tänkt lägga ut dem när det blev så sent, men jag känner att jag måste bara för att jag älskar ljuset i dem ;-)
För några veckor sedan (eller med tanke på hur snabbt tiden går kan det ha varit några månader sedan) hittade jag den här videon på YouTube, och jag tycker den är klockren!
Det är ett gäng som gjort en spelvideo om hur det skulle se ut på en arbetsplats om vi behandlade vuxna som vi behandlar barn –angående könsroller.
Man kan kanske tycka att videon är lite överdriven, och på ett sätt är den ju det också. Men det är faktiskt inte långt ifrån sanningen. Så SKULLE det faktiskt se ut om vi behandlade vuxna på samma sätt som vi behandlar barn angående "flickigt" och "pojkigt".

Just därför kändes det rätt viktigt att dela/blogga om den här videon...