Om exakt en månad är det dags att plocka fram julen. Då är det första adventsveckan.
Hur är det med er? Är ni taggade?
Även om det känns som det NYSS var julen 2018 så känner jag att jag faktiskt längtar lite grann till den här december.
I och för sig har jag alltid tidigare gjort det... förutom förra året.
Vet inte varför, men 2018 hade jag liksom ingen julfeeling -knappt när det blev december.
Jag känner fortfarande inte för att överdekorera, men jag längtar efter att plocka fram stjärnor, ljusstakar och lite sådant.
Under den kommande tiden älskar jag att gå och titta mot fönster när jag är ute. Det är så mysigt med alla ljuspunkter. Det liksom motar undan detta dystra mörker under några veckor.
Men som sagt; än är det en månad kvar.
 
 
Nästa vecka (v.44) är det i alla fall höstlov.
I och för sig ingenting som påverkar mig eller andra arbetande vuxna utan skolbarn.
Det är alltså skolorna som har lov -höstterminens enda lov.
Jag jobbar ju som sagt på förskola (kök) och i sanningens namn så är det otroligt olika hur höstlovet påverkar förskolor. Det kan bli stora "bortfall" i barnantal, men det kan också vara så att det inte är sååå stor skillnad jämfört med normala veckor.
Detta beror såklart på om det är många barn som har äldre syskon och om föräldrarna kan ta ledigt (eller fixa på annat sätt) samt om förskolan i fråga har många 15-timmarsbarn.
 
OM det finns någon som inte vet hur det fungerar, så är ju reglerna så att ALLA barn har rätt till förskoleplats, även om föräldrarna är föräldralediga med syskon eller arbetslösa.
Så var det inte när t.ex. jag var liten. Då var det "förälder hemma = barnen hemma" som gällde.
Men å andra sidan var ju barnomsorgen en annan då; när det var Daghem/dagis. 
1998 reformerades det och blev Förskola, och efter det finns de s.k. 15-timmarsplatserna. Betyder att alla barn har rätt till förskoleplats 15 timmar per vecka. Dagar och tider bestäms av respektive förskola, eftersom alla dessa barn (inom samma förskola såklart) har samma tider.
Oftast tis-tors 9-14, eftersom 15-timmarsbarn bara får äta en måltid (lunch).
Men kom till saken då ;-P 
Jo, 15-timmarsbarn som är mellan 3 och 5 år går under det som kallas "Allmän förskola".
Detta betyder att förskolan är gratis för barn i de åldrarna, men det betyder också att dessa barn följer skolans läs -och lovschema. De får alltså inte vara på förskolan när skolorna har lov.
Gällande 1-2 åriga 15-timmarsbarn gäller inte detta. Eftersom de inte går under Allmän förskola så får de vara på förskolan även under skolloven.
Därför kan det variera väldigt mellan förskolor hur det ser ut på smålov som t.ex. höstlovet.
 
Jag bara måste få dela med mig av ett poddtips!
Det är en nystartad, men såå efterlängtad, podcast skapad av Natashja Blomberg (allas vår Lady Dahmer) tillsammans med Fayme Elmén.
Och alltså... denna duo alltså!! Måste ju vara det bästa vi har i svenska sociala medier!! De är GULD tillsammans! Att lyssna på denna podd är en salig mix av eftertanke och gapskratt!
Podden heter Dålig stämning och finns bland annat på Podcaster och Spotify.
Den finns säkert på fler ställen också, men det är de två apparna jag använder (och känner till) för att lyssna på podcasts.
 
Natashja driver ju även sin egen podd, Postpatriarkatet, sedan ett par år(?) tillbaka. Innan dess hade hon och Cissi Wallin podden Penntricket tillsammans. Och nu då Dålig stämning.
Höll på att skriva "det blir bara bättre och bättre", men känner att det är lite missvisande eftersom alla tre poddar varit/är helt fantastiska!
Penntricket är avslutad, men Postpatriarkatet är still going strong.
Postpatriarkatet släpper ett nytt avsnitt varje fredag.
Dålig stämning varje tisdag.
Sedan är båda poddarna kopplade till varsin Patreon, vilket gör att man får extramaterial och bonusavsnitt om man signar upp där.
 
Missa.Inte.Denna.Podd!
Dålig stämning.
 
 
Och när jag ändå är igång kan jag tipsa om en annan podcast jag nyligen lyssnat på.
Eller ja, det var via första avsnittet av Dålig stämning som jag fick tipset om den här.
Den är egentligen väldigt hemsk att lyssna på, men samtidigt otroligt intressant och man får sig en ordentlig ögonöppnare gentemot sociala medier.
Är du känslig mot historier om brott mot barn rekommenderar jag den inte, skulle jag vilja säga. Men å andra sidan känner jag att det här är en historia alla egentligen skulle behöva höra.
 
Den heter Broken Harts och är en podcast med nio (9) avsnitt som avhandlar vad som egentligen hände med familjen Hart som ledde upp till den dagen då deras bil körde utför en klippa och alla åtta dog (det är ingen spoiler, då podcasten dels börjar så och dels handlar om det).
Denna podd är amerikansk och därmed på engelska.
Den avhandlar alla aspekter i detta fall; olyckan/mordet, dessa falska perfekta fasader på sociala medier, det usla amerikanska fostersystemet, rasism, white saviourism...
 
Broken Harts ger en verkligen ett broken heart.
Ett brustet hjärta för barnen som aldrig fick egna röster. Dessa 6 barn som aldrig fick höras.
Nej, NU kan jag dock inte skriva mer utan att spoila.
Jag rekommenderar att lyssna på denna podcast.
Finns på Podcaster.
 
~~~~~~~~~
Avslutar med tre bilder av hur det ser ut i Piteå just nu.
Nu när den där vackra hösttiden är över. Nu när allting i naturen är så grått och... brunt.
Naturen är redo för snön. I am NOT!
Men men...
 
 
Fredag idag alltså. Alltid en bra dag, och speciellt som det är lön idag (eftersom den 27:e är på söndag).
Vad som däremot var betydligt mindre roligt var synen som mötte mig när jag klev in genom dörren hemma, efter jobbet.
Allting var frid och fröjd imorse, men när jag kom hem badade badrummet...
Stopp i avloppet.
Vatten över HELA golvet inne på toaletten, och även det som följer med när det handlar om avloppsvatten... En massa äckel-päckel-gojs-skräp. Skitäckligt!
 
 
Ringde det akutnummer som står på informationstavlan nere vid entrén, eftersom det var efter kontorstid. En person från NVS kom faktiskt riktigt snabbt, tack och lov.
Dock visade det sig vara något han tyvärr inte kunde fixa; han misstänkte när han såg förödelsen att stoppet inte "befinner" sig just i mitt avlopp. Han sa att det förmodligen är stopp någon annanstans i huset, och därför fungerade inte den åtgärd han hade möjlighet att prova.
 
Skit också, igen!
Fredagskvällar är ju inte direkt kända för att vara en tid då det är lätt att få tag i folk. Så jag måste helt enkelt fråga universum: VARFÖR händer sådant här ALLTID på fredagseftermiddagar/kvällar???
 
 
Han skulle i alla fall ringa till en spolningsfirma (eller vad det kallas) och så skulle han höra av sig om när de skulle kunna komma hit.
Samtalet kom bara en liten stund senare, och då sa han att de tyvärr inte hade möjlighet att komma nu ikväll. Det blir först imorgon.
Därför sitter jag nu som på nålar, typ, och håller tummarna för att avloppet ska klara sig tills imorgon. Snälla, snälla, snälla!
 
Det är nämligen så att det fylls upp till bredden och över hela golvet, för att sedan SAKTA sjunka tillbaka till normal nivå. Så hålls det en stund innan det svämmar över igen.
Håller för tillfället tummarna för tre saker:
1. Att det håller sig till detta "schema" över natten, alternativt lugnar sig.
2. Att de från spolningsfirman inte kommer hit alltför sent. Gärna på morgonen/förmiddagen.
3. Att problemet verkligen är löst efter att de varit här.
 
 
Tänkte avsluta med att lista det positiva med dagen...
1. Jag bor i hyresrätt och behöver därmed inte betala själv för detta med avloppet!
2. Det är lön.
3. Deeeeeet äääääääär lööööööööööön!!!
Tänkte att vi skulle köra lite på Throwback-spåret idag igen.
Jag upptäckte nämligen att det är precis på dagen 8 år sedan jag och fyra andra Pite/Arvidsjaursbor reste ner till Belgien för en två veckors praktik.
 
 
Kommer du ihåg att jag varit till Belgien? DÅ har du följt mig länge... :-)
Det var ju till och med så att då det begav sig existerade inte ens den här bloggen. Jag bloggade på min förra; Pitetjej hette den.
Jag hade inte ens min nuvarande kamera på den tiden, utan den som dokumenterade resan var min gamla trotjänare Canon EOS 400D.
Och jag hade inte ens fyllt 30! Jag var blott 27 år ung, dock med en begynnande åldersångest.
Jag jobbade på Repris och det skulle dröja fyra år till innan jag hörde talas om Måltidsservice.
 
Vandrarhemmet som var vårt hem under fjorton dagar den där hösten.
 
Ett foto på fotografen...
Skulle bra gärna vilja veta vad jag står och stirrar på (kommer inte ihåg). Ser ju ut som en mobil, men jag hade ingen smartphone på den tiden. Hade bara en "flip phone" eller vad de kallades, så det fanns ju inte direkt något att titta på i den...
 
 
Att komma ner till Belgien i slutet av oktober var sannerligen som att resa flera veckor bakåt i tiden.
Hösten 2011 regnade verkligen bort. Bokstavligen. Och eftersom det var slutet på oktober så var även större delen av alla träd här hemma kala.
Men så åkte vi ner till Belgien, och där var det så gott som början av hösten. Det var den absolut vackraste delen av hösten, och jag har aldrig sett så mycket underbara höstfärger. Dessutom var det som om de "poppade" på ett annat sätt än färgerna gör hemma.
Vi hade dessutom fruktansvärt tur med vädret. Från kyla och regn kom vi till sol och typ 20-22 grader. Höst med sommartemperaturer.
 
 
Jag kan ibland, fortfarande, komma på mig själv med att längta tillbaka till den resan. Den är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv, och resesällskapet var en bidragande orsak.
Vi var sammanlagt fem (5) personer; 3 från Piteå och 2 från Arvidsjaur, och det var via något sådant långtidsarbetslöshetsprojekt som jag/vi fick denna möjlighet.
 
 
Jag är otroligt glad över att jag åkte iväg. Har inte ångrat det beslutet en sekund!
Det konstigaste just nu är att det gått ÅTTA ÅR sedan! Hur gick det till??
Att göra iordning bilderna till detta inlägg var toppenkul! Det fick verkligen minnena att flyta upp till ytan och det blev en sann throwback-kväll för min del.
 
 
Hoppas ni haft en fin onsdag allihopa!
Vi höres!
Ibland är måndagar jobbiga.
Ibland är måndagar helt okej.
Ibland är måndagar jättebra.
Ibland är måndagar totalt helt jä*la fantastiska!
Kan ni ana vilken måndag jag haft idag? ;-)
Utan tvekan sista alternativet!
 
Den här dagen - den här veckan - började som alla andra.
Jag klev upp och i vanlig ordning och åkte till jobbet. Fixade mellisdisken, frukost, salladsbuffé, lunch, lunchdisk, mellis. Ja, de typiska köksuppgifterna helt enkelt. Ingenting konstigt. Såsom mina dagar sett ut de senaste fyra åren. Ja, inte på samma ställe då, men ni fattar.
Men just den här dagen skulle visa sig avslutas på det mest underbara sätt...
 
Ungefär en halvtimme innan jag slutade ringde min chef (arbetsledarna på Måltidsservice är världens bästa, ska tilläggas!).
Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig i text från och med nu, eftersom tankarna bara rusar runt i huvudet. Jag vill skrika rakt ut till hela världen, men ingenting sammanhängande.
I alla fall så erbjöd hon mig en tillsvidareplacering i det förskolekök där jag jobbar just nu!
 
Tillsvidareanställd är jag ju sedan förra hösten; jag har alltså varit fast anställd inom Måltidsservice, men utan att ha ett eget ställe. Har varit fast anställd med månadslön men gått på längre vikariat i andras kök.
Detta betyder att jag varit garanterad jobb, men inte var.
Men Det Ändras Nu!!!
Från och med NU har jag en fast plats!
JAG HAR ETT EGET KÖK!!!
Jag har inte längre någon stopptid på hur länge jag ska vara på ett ställe; typ "jag är här en månad till", "jag är här den här terminen", "jag är här det här läsåret", "jag är här tills sommarjouren börjar" o.s.v. Jag behöver aldrig mer tänka/säga så!
Jag behöver inte längre fundera över "var jag ska jobba sen".
 
Det är MITT ställe!
Det är MITT kök!
Jag jobbar inte längre för någon annan.
Om jag är borta så vikarierar en annan person för mig.
MITT.EGET.STÄLLE!!!
 
Det finns bara tre anledningar till att jag skulle lämna min nuvarande arbetsplats från och med nu:
• Jag själv säger upp mig.
• Jag går i pension.
• Jag gör något superdumt och får sparken (HIGHLY unlikely!!)
 
Med andra ord; detta förskolekök kommer jag inte lämna för att min tid går ut. Det kommer att i så fall vara mitt eget beslut på så sätt att jag säger upp mig eller söker mig till något annat kök.
Jag har alltså idag fått den fantastiska tryggheten i att ha en arbetsplats där jag kan stanna tills jag går i pension om jag så vill!
 
Just nu är jag otroligt tacksam över jordens dragningskraft, annars hade jag svävat uppe bland molnen vid det här laget.
I bilen på vägen hem var jag såååhär *visar en millimeter med fingrarna* nära att börja gråta av lycka.
Och JA, jag vet hur allt detta låter. Jag VET att det låter som jag överdriver så överjordiskt.
Men ni anar inte vad fast jobb och eget arbetsställe betyder för mig!!
Jag var arbetslös i vad... tio år? Mer? Nästan hela mitt vuxna liv, och helt plötsligt hittade jag Måltidsservice. Ett yrke jag upptäckte att jag faktiskt var BRA på, någonstans där jag verkligen passar in, och där jag faktiskt gjort lite av en kometkarriär!
Det betyder så extremt mycket för mig. För mitt självförtroende. För mitt psykiska välbefinnande.
 
Jag känner äntligen att jag fått bli en del av samhället, om ni förstår hur jag menar.
Tanken är absolut inte att klanka ner på de som är arbetslösa, eller de som av olika anledningar inte kan arbeta. Som sagt så vet jag exakt hur det känns att befinna sig "på sidan om" samhället på det sättet. Det är en fruktansvärd känsla.
Jag tar därför inte mitt jobb för givet heller, utan är så oändligt tacksam över att jag fått den här chansen!
Jag är så lycklig att jag knappt vet var jag ska ta vägen!
Förmodligen är det därför som denna text, som egentligen handlar om något som går att berätta i två meningar, blir så extremt lång. Jag kan helt enkelt inte sluta skriva om det. Sluta prata om det. Sluta tänka på det.
 
Kort och gott; Det här var den bästa måndagen någonsin!
 
Tänk att det blev här jag landade till slut.
Detta är den utsikt jag från och med nu kommer ha varje arbetsdag framöver. Under en oöverskådlig framtid. Kanske i trettio år; tills det är dags för pension...
Tanken på denna trygghet får glädjetårarna att bränna bakom ögonlocken.
 
Det blev firande med MAX-mat till middag.
När man fått ett sådant här besked får mat äta skräpmat en måndag. Så är lagen ;-)
15 år "Jag är ju vuxen nu. Jag skulle klara mig hur bra som helst i vuxenvärlden!"
30 år "Shit! Vad liten och barnslig jag var som femtonåring!"
Någon som känner igen sig?
Jag vågar nästan sätta min vänstra arm på att ALLA känner igen sig... ;-)
 
Tänk att det är så.. Tänk att vi faktiskt, på allvar, tror att vi är vuxna, mogna och färdigutvecklade när vi är femton år gamla (hela tonåren, men använder 15 år för att texten blir tydligare då).
Självklart är alla olika, och naturligtvis är en alldeles snart vuxen i den åldern.
Men vi är inte färdigutvecklade. Våra hjärnor har inte ens växt klart förrän, när? 20-årsåldern? Tror det är efter skoltiden i alla fall.
Eller ja, med tanke på att hjärnan är plastisk (föränderlig och anpassningsbar) kan man väl nästan säga att den aldrig blir helt färdig.
 
För ett gäng månader satt jag och funderade över vad jag önskat att jag "visste" när jag var 20 år. Typ om mitt nutida jag kunnat göra en tidsresa och träffa Erica 20 år.
Saker som var otroligt viktiga då, men som kanske egentligen inte är viktiga. Eller tvärtom.
Saker som, om jag fått upp ögonen redan då, hade besparat mig så otroligt mycket ångest (vill egentligen inte använda det ordet lättvindligt, men kommer inte på något annat).
I alla fall skrev jag ner några sådana punkter i anteckningar på mobilen, men glömde sedan bort dem. Tills nu när jag gick igenom telefonen.
Tänkte att jag kan viga ett blogginlägg till dessa...
 
 
 
Det viktigaste livsmålet är inte att "få en pojkvän".
Har ingen aning om huuur många gamla dagboksanteckningar jag hittat från min ungdomstid där jag skriver av mig min önskan att slippa vara singel. Det var så pass att jag i princip verkligen trodde på att "jag skulle bli lycklig om jag bara hittade någon som ville bli tillsammans med mig".
Det gör så ont i hjärtat när jag läser dessa dagboksanteckningar, och jag vill bara gå tillbaka och berätta att du kan leva ett fullt liv utan att befinna dig i ett förhållande. Det går nästan bättre till och med!
 
Du mår sååååå mycket bättre av att INTE banta! Släng ut den jä*la vågen!
Om halva mina dagböcker handlade om längtan efter ett förhållande, så handlade andra halvan om drömmen om att bli smal. Det var typ "bara jag blir smal..." hela tiden, och jag har ingen aning om hur många anteckningar jag har hittat nu i efterhand med listor. Listor vad jag ätit. Listor vad jag ska äta (alltså matscheman). Listor över när, var och hur jag skulle motionera. Men inte för att må bra, utan för att "gå ner så och så många kilon innan den och den dagen"...
Massvis med listor över belöningssystem av typen "den och den belöningen vid si och så många kilos nedgång".
Jag mår illa när jag tänker på hur mycket av mitt liv och mina tankar detta har tagit.
För nu, efter att jag fattade beslutet att helt enkelt Sluta Banta så har jag aldrig mått bättre! Aldrig!
 
Att skriva upp allt du äter och göra matscheman för att hålla koll på detta ÄR en ätstörning! Eller i alla fall ett ätstört beteende!
Jepp! Det är ett ätstört beteende, inget annat.
Det är inte "jag tänker på vad jag äter". Det är en fixering som grundar sig i internationaliserad fettskräck.
 
Det är inte farligt att säga nej.
Du behöver inte säga ja till och gå med på allting. Jag vet att du vill visa att du är öppen för möjligheter och inte vill vara till besvär, men att säga nej kan ibland till och med vara bättre än att säga ja. Att säga nej kan till och med leda till bättre saker i längden... Jag lovar.
 
När du möblerar ditt hem är det bättre att välja det du gillar än att gå på "det funkar tills vidare"-tänket.
Vet att det låter svårt, och det kan vara skillnad beroende på vad det är för grej... men det är faktiskt värt att till och med vara utan en specifik möbel en stund, tills du hittar/har råd med det du verkligen vill ha.
 
Lyssna inte på vårdens prat och "råd" om kost och vikt!
Vården är lika fettskrämd som hela samhället, och deras syn på bantning har inte uppdaterats sedan 80-talets banta-med-light-produkter-och-pulverdieter-era.
Bantar du med hjälp av vården mår du bara dåligt, eftersom de endast fokuserar på vikten när det kommer till "hälsa". Den västerländska vården kör lite på attityden att "bara du går ner i vikt löser sig allt". Hälsa är SÅ mycket mer! 
Att äta en bra balanserad kost och röra på sig är otroligt viktigt, men att banta förstör din kropp.
 
Tiden går fortare och fortare; slösa inte bort din 20-årstid! Snälla!!
Självförklarande. Tiden går extremt jäkla snabbt, och snabbare för varje år.
Snälla, slösa inte bort ditt liv!
 
 
 
Så. Det här var alltså sju saker jag skulle vilja säga till mig själv om mitt 35-åriga jag fick resa tillbaka och träffa 20-åriga Erica.
 
Vad skulle Du vilja säga till Ditt 20-åriga jag om du fick träffa hen?
Vilka livsupptäckter önskar Du att du visste redan som nybliven vuxen?
 
Så är vi här då alltså. Vinter.
Såhär ↑ såg det ut på marken här i Piteå imorse, och det ligger fortfarande kvar.
På vägar är det i och för sig inte vitt längre, men det är ju för att det endast är ett tunnt, tunnt, tunnt flis och på gatorna är det ju en ständig ström av bilar.
 
Vad har det varit för torsdag i övrigt då? Vad har hänt i mitt liv?
Ja ni... ingenting utöver det vanliga. Jobb och ... ja, that´s it.
Har kommit upp i heltid denna vecka, eftersom jag har städning av en förskoleavdelning efter köksjobbet. Kanske blir det samma under de kommande veckorna också, men har inte fått veta något ännu.
I och för sig har jag så gott som heltid bara genom köksdelen; på förskolan jag är just nu är det ändå 7 timmar/dag. Tror det kan vara strax under 90%. Kanske 87-88-89-någonting, och ska jag vara helt ärlig så känner jag att den tiden fungerar alldeles lysande.
Detta har bidragit till att jag inte känner någon stress över att "inte ha heltid".
Heltidsmåttet för en arbetsvecka är ju 40 timmar (8h/dag), och jag jobbar 35.
Förutom just precis nu då, när jag faktiskt kommer upp i 40.
 
Apropå mitt jobb...
Ibland kan jag inte låta bli att känna hur overkligt det faktiskt känns. Overkligt på sättet att jag faktiskt, äntligen, har hittat ett "vanligt" jobb som jag trivs med, som jag älskar och som jag är BRA på.
Det känns overkligt att jag äntligen har ett jobb med månadslön. En trygghet jag aldrig haft tidigare.
Jag har månadslön. Semester. Känslan av att jobba självständigt med eget ansvarsområde, inte bara vara den ständige praktikanten. Den som gör några veckors praktik någonstans, för att sedan bli arbetssökande på heltid igen, för att sedan bli inskriven i nåt nytt med ny praktik.
Den känslan av att faktiskt ha ett riktigt jobb... ett jobb jag får stanna på hur länge jag vill. Där orsaken till att jag skulle lämna det skulle vara att JAG säger upp mig. (Eller okej då, att jag skulle få sparken ;-)) Den känslan är sannerligen obeskrivlig!
Jag har ta mig sjutton jobb ända tills jag går i pension om jag vill!
Jag mår så bra just nu att det kan ni inte ana!
 
Ska också säga att jag VET att jag tjatar för mycket om mitt jobb. Men det är så att dels tar det upp så pass mycket av mitt liv, och så fort jag ens nuddar vid ämnet dras min hjärna till alla dessa tankar. Helt plötsligt flyger de kors och tvärs genom mitt huvud utan att jag kan stoppa dem.
Måltidsservice Piteå kommun är det bästa som hänt mig!
 
Allting som händer i ett kök är dock inte guld och röda rosor (ja, jag vet att uttrycket inte är precis så)... Detta ↑ hände mig så sent som idag.
Allting gick verkligen smidigt, och jag menar smidigt! Var som om allting gick perfekt, till skillnad mot typ i tisdags när allting gick emot mig,
Men jag antar att något måste hända, speciellt under perioder när allting går som på räls.
I alla fall så höll jag på med lunchdisken och skulle plocka in kompoststationen till köket. På samma sätt som jag gjort varje dag den senaste månaden. Plötsligt började kompostlådan glida från "basen", och innan jag hunnit reagera låg så gott som hela innehållet på golvet...
Toooooppen! *svidande sarkasm*
Köttbullar, makaroner, morötter, majs, oliver, vitkål och diverse annat. Bara börja skura.
 
Och imorgon är det fredag! Äntligen och Redan!
Köttsoppa står på menyn. Enkel mat lagom till fredagen. Så soft!
Soppa betyder dessutom inte hel salladsbuffé, utan jag brukar sätta fram morotsstavar och gurkstavar.
Kan faktiskt känna någon gång då och då att det skulle kännas spännande att jobba i ett tillagningskök (alltså en förskola där jag skulle göra maten själv). Tror det är mitt nyvunna intresse för matlagning. Men samtidigt tror jag inte jag är redo för det. Inte än.
Det *systemet som används här i min kommun är verkligen perfekt för mig. Det har verkligen möjliggjort för mig att komma in i yrket.
Igen; är så otroligt tacksam för mitt jobb och jag älskar verkligen Måltidsservice!
 
 
 
* I min kommun används det s.k. Cook'n'chill-systemet, vilket innebär att maten lagas i produktionkök och sedan körs ut till respektive enhet t.ex. förskolor och skolor. Dessa enheter kallas Slutberedningskök.
 
Vi fortsätter på spåret "återupplivning av gamla bilder", vilket kaaaaaan eventuellt ha liiiiiite att göra med att jag inte har några nya bilder just nu.
Ni som följt mig länge minns kanske dessa bilder; de jag fotade under den där extremt dimmiga dagen i oktober 2017.
Två år sedan alltså...
Så konstigt. När jag satt och lät dem gå igenom Photoshop nu i eftermiddag kändes det som det var nyss jag fotade dem!
 
Tänkte faktiskt inte babbla så mycket idag, utan låta bilderna bli inläggets huvudfokus. Tillsammans med den fråga jag ställer längst ner (alltså alldeles i slutet på blogginlägget).
 
 
 
Det finns en sak jag brukar fundera på lite då och då, och det är detta med ifall det finns något mer jag skulle kunna göra med mina bilder annat än lägga upp dem på bloggen och Instagram.
Kalender kanske?
Har sett att det är ganska vanligt bland fotografer på sociala medier att de skapar kalendrar (alltså sådana väggkalendrar) som de sedan säljer till andra. Verkar så roligt :-)
Så nu till min fråga...
Om det skulle finnas en väggkalender som innehåller mina bilder, är det något just Du skulle kunna tänka dig att köpa?
Har Du någon speciell favoritbild (av mina bilder) som du gärna skulle vilja se representerad i en kalender?
Alla bilder i detta inlägg är fotade i oktober 2018!
 
 
För några dagar sedan satt jag och gick igenom mitt bloggarkiv lite sådär halvslött. Största anledningen var tanken på att det kanske kunde ge mig inspiration till nya inlägg.
Hittade i alla fall ett långt bildinlägg publicerat för exakt ett år sedan. Den 15 oktober 2018.
Och TÄNK vilken SKILLNAD det faktiskt kan vara på hösten från ett år till ett annat...
 
 
För exakt ett år sedan – oktober 2018 – hade vi sannerligen fantastiskt väder.
Hade egentligen glömt bort detta, men när jag såg det i mitt arkiv kom minnena tillbaka. En dag hade vi till och med en temperatur på 20 GRADER varmt! TJUGO GRADER! I oktober.
Kommer ihåg att jag sprang runt utomhus och fotade som om det varit sommar. Inga vantar. Ingen mössa. Ingen jacka. Bara jag och min Canon.
Men i år är detta minne just det...ett minne.
 
 
Den här hösten har inte bjudit på några sommaråterfall. Visst har det varit en del soliga dagar; det kan jag inte klaga på. Men det har INTE varit varmt! Strax över nollan bara, med minusgrader på nätterna.
Morgonfrosten gav sig till känna för några veckor sedan, och just nu håller den naturen i ett fast grepp längre och längre på förmiddagarna.
Till exempel idag... När jag åkte till jobbet på morgonen var det alldeles vitt på marken (och på min bil, störande nog!) och inte ens vid lunchtid hade frosten tinat bort.
 
Funderar faktiskt nästan (men bara NÄSTAN) på att ställa väckaren tidigt på lördag och, om det är soligt, bege mig ut för att fota lite i just frosten.
Men vi får se, eftersom snooza oftast känns mer lockande än att kliva upp i ottan när det är helg och därmed sovmorgon.
 
 
Idag har varit en rätt tung dag; på så sätt att jag varit borta hemifrån ungefär tolv timmar.
Åkte till jobbet strax efter kl.6 imorse, och kom hem ganska precis kl.18 nu under kvällen. Har mitt köksarbete som vanligt, sedan har jag städning på en annan förskoleavdelning denna vecka och efter det direkt till APT.
Dessutom; när jag kom hem var det bara sätta igång med tvätten då jag hade bokat tvättid.
Ska strax gå ner och tömma maskinerna, men ville komma igång med detta inlägg först. Medan jag väntat på tvätten satte jag mig nämligen med Photoshop och några bilder fotade igår kväll.
För vad gör man inte när mörkret kryper sig inpå oss likt en blöt filt av obehag? Jo, man får träna på sin egen kreativitet.
Sommaren och ljuset är ju faktiskt en väldigt ENKEL tid för fotografering. Som fotograf behöver en ju knappt anstränga sig för att få bra bilder. Därför, när jag tänker efter, så är ju mörkret nästan en BÄTTRE tid för fotografering. Det tvingar oss kameranördar att tänka i andra banor samt utmana vår kunskap och kreativitet.
 
I skenet av ett stämningsfullt stearinljus går det ju faktiskt att sätta sig ner och pyssla lite med sin Bullet journal.
 
Den senaste tiden har jag köpt lite nya småsaker till mitt hem.
Första reaktionen kanske är att det kan tyckas lite konstigt med tanke på att jag gillar minimalism. MEN minimalism betyder ju trots allt inte enbart "minst antal grejer när en dör vinner". Minimalism står ju faktiskt för att minimera sådant som inte ger en något värde i ens liv, för att ge plats till vad som betyder något. Det en gillar.
Och just inredning är något som jag älskat länge. En av mina drömmar är ju trots allt att inreda ett hem riktigt från grunden någon gång.
Just nu tror jag dessutom att jag ÄNTLIGEN kommit fram till vilka färgkombinationer jag vill ha.
Typ smaragdgrön eller petrol, guld, svart. Och så vit bas.
 
Samma plats där jag fotade de röda tulpanerna i somras.
 
Idag hade jag stora kameran i väskan, så när jag kom hem efter jobbet ryckte jag upp den och brände av några bilder. Okej, några blev drygt 40...
De hade nämligen målat dit rutorna på våran parkering, vilket betyder att jag inte kunde stå där precis när jag kom hem. Därför parkerade jag ett stenkast bort, på kyrkparkeringen (okej, bara pitebor vet vilken "kyrkparkeringen" är :-)) och på den typ två minuter korta promenaden passade jag alltså på att dokumentera mitt absoluta närområde lite.
 
Såhär ser det alltså ut just nu på min plats på jorden. Fullt med sprakande färger, och naturen håller som bäst på att förbereda sig för vintern. Första snön kan ju faktiskt komma när som helst nu; brukar ju vara någon gång i oktober.
Skiftade till vinterdäck på bilen i söndags, vilket känns väldigt skönt.
Snön överraskade mig för ett par år sedan då jag inte hunnit byta, och att köra med sommardäck i snömodd är bland det läskigaste jag varit med om! Gör jag INTE om!
 
Och nej, jag gillar fortfarande inte hösten.
Visst, det är kul att fota. Nästan den månaden det är som ROLIGAST att fota.
Men detsamma gäller för vintern. Det är helt underbart att komma hem med ett minneskort laddat med en massa mysiga winter wonderlandbilder. Men förutom fotoaspekten är dessa två årstider så gott som en enda lång sträcka jag försöker överleva mig genom.
Fanns inte julen där mitt i skulle jag inte klara av det.
Tycker dock vi lämnar det nu. Detta inlägg var inte tänkt att ha ett negativt fokus.
Istället fokuserar vi på den där aspekten jag faktiskt gillar - fotandet.
 
Byggdes 1668, vilket betyder att den är hela 351 år gammal.
 
En seglivad liten krabat...
 
De röda träden är mina favoriter, alla kategorier! Älskar röda löv! Vilket säkert beror på att typ så gott som alla träd här hos oss är gula på hösten. Finns ju för tusan nästan bara Björkar här...
Och tallar. Men de är ju fula alla årstider.
I alla fall; de här röda träden är samma som blommar rosa på våren/försommaren, så de är verkligen mina favoriter både på höst och vår.
 
 
Sammanfattningsvis skulle jag säga att det just nu är ungefär 96-2-2 gällande naturen hos oss.
96% gult/rött
2% grönt (granar & tallar räknas inte, då de alltid är gröna)
2% kala träd
 
 
Hur ser det ut hos dig?
Skulle vara roligt att höra hur det ser ut i resten av Sverige, eftersom vi lever i ett sådant avlångt land. Har hösten kommit lika långt överallt nu?
Var har hösten gått längre?
Var är det redan vinter?
Är det någonstans som hösten nyss börjat?
 
Jepp. Det blev bullbak ändå, även om det inte blev på "rätt" dag.
Kanelbullens dag var ju som sagt igår, men aldrig fel att få in lite kanelbullsdoft i hemmet oavsett vilken dag det är eller hur :-)
Plus att jag trots allt fick nyfotade bilder på detta bakverk, och det är ju ytterligare ett plus.
 
I alla fall; fick för mig att jag skulle göra dubbel sats jämfört med vad jag brukar. Med andra ord 100 gram (2 paket) jäst och en liter mjölk istället för en halvliter.
Det blev 70(!) bullar!
Nåja, det skadar ju inte att ha i frysen.
Har helt ärligt allvarliga funderingar på om jag skulle köpa ett extra frysskåp; alltså en hel frys. Som det är nu har jag ju en halvkyl-halvfrys (som i typ de flesta lägenheter, i alla fall de mindre).
Kruxet är ju att en så pass liten frys alltid är full. Finns liksom inte mycket plats över om en får bakfeeling. Eller om en får bärplockarfeeling.
Hade ju ändå varit rätt trevligt om jag kunnat plocka typ hallon, blåbär och lingon på hösten för att sedan frysa in och ha bär under vintern. För att köpa bär är ju inte billigast...
Men som det är nu går inte det, eftersom något sådant inte får plats.
 
Det var pigga jästsvampar den här gången... Vet att jag gjorde dubbel sats, men ändå...
 
Har märkt att det är många som blandar ihop en typ av kanelröra/fyllning som de brer på den utkavlade degen, men jag brer först på smör, sedan strör ut kanel och sist socker.
Någon mer som gör som jag?
Bakningen gick för övrigt ovanligt smidigt idag, till och med kavlingen. Degen blev sådär som en rektangel så gott som av sig själv, och det brukar den inte bli. Brukar få "tvinga" den att bli fyrkantig.
Och ja, detta är den enda arbetsytan jag har i mitt lilla kök... Är det något jag skulle vilja ha så ÄR det just mer yta att arbeta på!
 
Jepp, kan eventuellt hända att jag fick improvisera lite då jag inte hade tillräckligt antal bakdukar ;-P
Har även tre (3) plåtar, och jag har aldrig förut varit med om att det blivit för lite när jag bakat.
Men det blev ju trots allt sjuttio kanelbullar denna lördag...
 
Work in progress...
 
Och så det färdiga resultatet. Stora, fina och perfekt gräddade. Komplett med en kaneldoftande lägenhet. Finns det någon bättre doft??
 
Bullberget.
 
Och sist men inte minst... Vad vore en ljummen bulle, direkt från ugnen, utan ett glas iskall mjölk?
Norrmejerier såklart. #köplokalt
 
Idag är den fjärde oktober, aka Kanelbullens dag.
Detta betyder att jag sett bullbilder överallt på sociala medier. Vilken sida jag än gått in på, så gott som.
Faktiskt så har jag itne ätit någon bulle. Än. Har inte bakat något i förväg, utan tänkte att jag skulle göra det nu ikväll. Därav bristen på bullbilder till bloggen ;-)
Dock gjorde jag en djupdykning i bildarkivet och grävde upp några gamla dokumentationer av detta bakverk.
 
Bullar är egentligen inte mitt favoritbakverk, men tror det är mest för att jag bara gillar dem när de är nybakade. Är inte jätteförtjust när de varit frysta och sedan upptinade.
Däremot gillar jag mina egna! Det är inte så att jag har något speciellt eget recept eller så, men jag är skitbra på att baka bullar!
 
 
 
Har du ätit en (eller många) Kanelbullar idag?
Gillar du bullar?
Gillar du att baka bullar, eller tycker du det är mysigare att gå på fik?