Jag fick en kommentar för ett tag sedan med ett önskemål om att skriva lite om skillnaderna mellan min 400D och min nya 5D mkII. Nu har det äntligen blivit av att fota de jämförelsebilder jag behövde till detta, så här kommer inlägget...
I det här inlägget skriver jag om just Canon, endast av den anledningen att jag inte har någon erfarenhet och väldigt lite kunskap om andra märken.
 
Vill även tydliggöra att jag inte är överdrivet duktig när det gäller det tekniska, så inlägget blir inte hur en proffsigare fotograf skulle skriva. Men jag ska göra mitt bästa.
 
Den mest markanta skillnaden mellan dessa två kameror (om vi bortser från det uppenbara, som storleken, att det ena är en instegsmodell och det andra en proffskamera och självklart PRISET) är att det ena har en Fullformatssensor och den andra en s.k. APS-C sensor. Det senare brukar kallas för "crop-sensor".
Sensorn sitter inuti kameran och är den som tar emot ljuset för att sedan förvandla det till pixlar, som i sin tur tillsammans bildar ett foto. Ju större sensor desto ljuskänsligare kamera, och bilderna blir därför kvalitativt bättre (Källa).
 
 
Enkelt uttryckt får en APS-C sensor inte med hela bilden som en fullformatare får (se bilden ovan). Den "beskär" bilden, vilket innebär att det på ett sätt inte blir samma brännvidd på bilderna, även om man fotat med samma.
Till exempel: Du fotar med en Fullformatskamera och en APS-C kamera, och du fotar med brännvidden 50mm med båda. Du står på samma ställe, men det kommer se ut som om du står betydligt närmare motivet med APS-C kameran.
50mm blir alltså 50mm med en fullformatare, men med en cropsensor är det som att du fotat med en brännvidd på ungefär 80mm.
 
Bilderna här under är ett exempel på detta. ↓
Jag har haft mina två kameror på exakt samma plats (på stativ, så det är EXAKT samma plats) och objektiven inställda på brännvidden 50mm. Jag har INTE beskurit någon av dem.
Råkade bli lite olika färgredigeringar, men det är ju ändå brännvidden som ska fokuseras på.  
 
 
Som ni ser så får man med betydligt mer med en Fullformatssensor, medans man med en cropsensor kommer betydligt närmare motivet.
Däremot behöver inget av dessa vara något negativt. Det behöver inte vara bättre med fullformat bara för att man "vet" att det är en kamera i proffsklassen. Om man ska fota t.ex. vidvinkel kan det vara en fördel med fullformat, då man som sagt får med så mycket, och att man utnyttjar HELA brännvidden på objektivet.
Men om man tycker om att fota med teleobjektiv är det faktiskt en större fördel med en cropsensor, då man som sagt kommer ännu närmare motivet. Om du t.ex. har ett teleobjektiv som går ända till 200mm (t.ex. 70-200) så får du brännvidden 320mm istället för 200...
 
Då en fullformatssensor tar emot mer ljus gör att det blir en ljuskänsligare kamera, vilket jag tycker är bland det bästa med min 5D mkII. Det gör att man faktiskt kan öka på ISO´t för att slippa oskärpa, utan att man får störande mycket ISO-brus.
400D:n har endast några ISO-steg; 100, 200, 400, 800 samt 1600. Och jag ville helst inte använda 1600 då bilderna tappade så mycket detaljer p.g.a. bruset. De instegsmodeller som finns nu har jag det för har några fler steg i alla fall.
Men 5D mkII har ett ISO-omfång på mellan 50 och 25600! Vilket betyder att man faktiskt kan gå upp i ISO-tal utan att bilderna känns förstörda av bruset.
 
Det är några av de stora sakerna som är skillnaden mellan min gamla och nya kamera.
Men tänk på att objektivet nästan gör ännu mer för en bild än vad kamerahuset gör! Om du vill uppgradera kameraväskan, men är osäker på fullformat eller APS-C sensor, så kan du köpa t.ex. en 60D, 7D eller liknande och satsa på ett bättre objektiv.
 
Hoppas att jag inte bara rört till det för er ;-)
 
Båda syskonen Canon fick följa med på fototur idag.
Storebror Canon EOS 5D mark II och lillebror Canon EOS 400D.

Bloggsjukan.
Det är vad jag brukar kalla grejen med att man bara måååste ta bilder på allting onödigt för att lägga ut på bloggen ;-) I brist på annan inspiration blir detta just ett sådant inlägg ;-)
 
Nicke Nyfiken som man är kunde jag ju inte låta bli att köpa hem en förpackning av den Marabou-nyhet jag hittade på Kvantum idag.
Tyvärr visade det sig att det inte var någon direkt smaksensation. Ett torrt litet kex med en gnutta choklad i form av en stjärna högst upp. Men det kanske är lite mer av ett barnkex?
 
Hejsan alla glada Fredagsbloggare!
Så har det gått en hel vecka igen... Det är Fredag, och dags för Myhrans sista tema i Galleri Fredag. Idag är det PÅ VÄGGARNA som gäller.
 
Min första tanke var "Jag har ju INGENTING på väggarna! Hur ska jag illustrera dagens tema?"
Och ganska sant är det påståendet, då jag tyvärr inte har något på väggarna, än. Vill ha mina egna bilder, men har inte kommit mig för att framkalla några hittills (läs: har svårt för att välja i det enorma bildarkivet!)
 
Gick i alla fall runt i lägenheten med kameran, och faktiskt så hittade jag lite småsaker som jag trots allt hade på väggarna, förutom tapeter :-D
Det är för det första min köksklocka. Det är inte överdrivet länge sedan jag hittade den (på Dollarstore, tror jag. Eller möjligtvis Presenten) och jag älskar den typen av klockor! Går precis hand i hand med min favoritinredningsstil!
Men såg att den behöver ett nytt batteri, då klockan INTE var kvart i ett när jag fotade...
 
Objekt nummer två är min favoritkalender, vilken är köpt på Presenten (en liten presentbutik här i Piteå). Det är en sådan där fyrkanterna runt dag, månad och veckodag är magneter. Man flyttar dem själv.
De får ju inte den funktion som "vanliga" kalendrar har, men de är snygga! :-D
Dessutom älskar jag ordspråket högst upp!
 
Och EN tavla har jag faktiskt uppsatt här hemma ;-)
Den lilla änglatavlan hänger ovanför sängen, och jag har haft den sedan jag var yngre och bodde hemma.
 
Två saker som väntar på att hängas upp är stationsklockan här ovanför. Även den köpt på Dollarstore.
Även de två tavlorna "Recipe for Love" och "Recipe för Happiness" står i kön för att bli tilldelade en plats på någon av mina väggar.
 
Sedan har jag även köpt två tavellister som jag inte kommit mig för att sätta upp, samt ett gäng RIBBA-ramar från IKEA som fortfarande gapar tomma. Som jag skrev tidigare är ju planen att framkalla några av mina egna bilder och fixa iordning någon typ av fotovägg.
DET (fotovägg) är något jag velat ha länge, men uppenbarligen är jag dålig till att få projektet med mina väggar till att bli av. Men någon gång ska det väl bli av ;-)
Letade reda på lite inspiration på internet till just fotoväggar (det var innan jag upptäckte att jag faktiskt HADE saker på väggen).
Här är ett litet kollage med sådana bilder jag hittade:
Bland annat kan jag inte riktigt låta bli att älska fondväggen med en massa småbilder på!
Väggen med nio kvadratiska bilder gillar jag också.
Men framförallt gillar jag sådana fotoväggar med tavlor i olika storlekar (dock samma färg på ramarna!) som är placerade lite grann som ett pussel! 
 
 
Snacka om att jag är extra kvällstrött nu för tiden! Precis som igår somnade jag någonstans mellan halv sju och kvart i sju nu ikväll. Vaknade strax efter tio, och gör jag inte det av mig själv så väcker voffsi mig så att han får äta kvällsmat samt gå ut en sista gång. 
Är fortfarande trött, så jag ska strax gå tillbaka till kudden och täcket.
Det jobbigaste är att jag ÄNDÅ kommer vara som en död sill imorgon när jag ska kliva upp!
Är det inte taskigt gjort av naturen och ge en person både morgontrötthet och kvällströtthet!?! Jag skulle faktiskt med glädje ta kvällströtthet om jag fick vara morgonpigg!
 
Nåja; med dessa ord säger jag härmed God natt till er alla!
På återseende!
 
Det är väldigt lätt att bli filosofisk när natten närmar sig. Finns det någon mer där ute som också känner så?
Jag blir filosofisk och kreativ ;-)
Tankegångarna denna kväll (efter att ha hunnit med att sova ett antal timmar) går åt det filosofiska hållet, och mer konkret; det här med att vi människor aldrig tycks vara nöjda.
 
Det är alltid så att vi längtar och ser fram emot saker i framtiden, men när det väl kommer njuter vi inte fullt ut av det utan då är det något nytt vi vill ha.
Årstiderna tycker jag är ett bra exempel på detta...
På vintern gör vi inte annat än att längtar till våren och sommaren. Temperaturer på plussidan, tunnare kläder, värmande sol, ljuset är sådant vi vill ha NU, helst IGÅR, när det är vinter.
Och när sommaren väl kommer; har vi då vett att verkligen uppskatta den till fullo? Nej, då är det för varmt, för myggigt eller liknande. DÅ vill vi ha svalare grader. Samtidigt som när det blir en kyligare sommar (som 2012) klagar vi också!
 
Årstiderna var bara ett exempel. Det finns, tycker jag, många saker vi klagar på. Saker vi längtar till, men när vi väl har dem hittar vi bara något nytt som vi inte har.
Handlar detta i grund och botten om vårt behov av att utvecklas? Eller är människan "konstruerad" för att klaga?
Är det omöjligt att se det vi HAR, istället för det vi inte har?
 
"Sörj inte det du saknar, utan glädjs åt det du har" finns det ju ett ordspråk som heter.
Borde vi inte leva lite mer efter det?
Se oss omkring och uppskatta det vi har HÄR och NU!?!
 
Varje årstid, varje månad, varje fas i livet har sin tjusning. Borde vi inte ta vara på allting, istället för att hela tiden stressa vidare till nästa?
När vi koncentrerar oss på oron för framtiden, för vad som ska hända härnäst o.s.v. missar vi ju vad som pågår IDAG...
 
Life if what happens while you´re too busy making other plans. 
 
En vecka till har gått av det nya året, och det är dags för den fjärde Veckans spotlight/blogg.
Den här veckan är det bloggen eyepoetry.blogg.se som är Veckans spotlight.
Den här bloggen är för mig ganska nyupptäckt. Det är alltså inte så länge sedan jag klickade mig in på den första gången. Men jag var fast på en gång!
Bloggägaren studerar foto, och hon skapar verkligen helt magiska bilder!
De är väldigt speciella och hon kan verkligen konsten att fånga känslor på bild!
Klicka på bilden eller länken i inlägget, eller länken i sidomenyn, för att komma till bloggen. Ni kommer INTE att ångra er!
Hon skapar magi med sin kamera!
 
Hade inget speciellt för mig nu ikväll, så jag har roat mig med att kolla lite grann på möbler som jag vill ha. Inte för att jag har råd att byta ut mitt möblemang just nu, but it´s free to dream!
Möbelbilderna är hämtade från hemsidorna till butikerna Antnäs möbler samt Jysk. Bilderna på klockan, kuddarna samt väggorden hittade jag när jag googlade tidigare, så jag minns tyvärr inte vilka sidor de kommer från.
 
Jag skulle alltså inte ha någonting emot att möblera min bostad med sakerna på detta kollage! Finns naturligtvis fler saker också, men det går ju inte att ta med allt.
Och matsalsgruppen står överst på önskelistan! När det gäller övriga möbler har jag inte riktigt kunnat välja tidigare. Har velat lite mellan olika soffor, t.ex.
Men just DE stolarna bara måste jag ha någon gång! Den matsalsmöbeln har varit samma på önskelistan hela tiden!
 
Mitt favoritordspråk, If you can dream it, you can do it, måste ju liksom också få finnas med någonstans i mitt hem i framtiden... Och eventuellt också det jag hittade nyss... When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have thousand reasons to smile! 
 
Förut hade jag faktiskt aldrig trott att jag skulle vilja ha en divansoffa, och nu är det mest sådana jag kollar på (även om ett köp som sagt inte är aktuellt just nu).
 
Brickorna längst ner på bilden var jag ju helt enkelt tvungen att ta med också! Hittade dem på den här sidan nu ikväll, och det är nästan så att jag bara MÅSTE ha de två längst till höger!
Brickor med ord på Pitemålet... Femkloe gaffla (=händerna/fingrarna) och Remidjen (=Bestick)  :-D
 
Nu väntar jag bara på den där storvinsten ;-)
 
NU är det äntligen dags för sista delen av Diest-bilderna!
Det tog TID att redigera dem, men nu är det äntligen klart!
Det var en lång dag med mycket nya (eller gamla ;-)) intryck, och väldigt trevligt. En lyckad utflykt och även vädret visade sig från sin allra bästa sida :-D
 
Vi tog bussen hem till Scherpenheuvel igen. Där gick vi ut och åt middag och sedan tog vi det mest lugnt resten av kvällen (som jag minns det).
 
Oj oj oj! Vad jag bombarderat bloggen med bilder den här helgen ;-P
Nästan chockartat mycket...
Men som sagt så har jag över 400 bilder från den dagen!
Detta inlägg innehåller lite olika bilder från när vi kom in till centrum i Diest.
 
Har ni tröttnat på Diest-bilderna?
Inte?
Bra ;-)
Men ni förstår kanske varför jag inte kunde placera dem allihopa i samma inlägg ;-)
 
Nu har vi lämnat Medeltidsstaden bakom oss, och bara en bit därifrån kom vi till denna katedral.
Det är ett katolskt land, så det fanns kyrkor och diverse kristna statyer lite överallt. Och det bästa är att det mesta är gammalt, vilket gör det otroligt roligt att fota (t.ex. alla dessa kyrkor, vilka utgör väldigt bra fotomotiv).
 
Här är sista omgången bilder från medeltidsstaden (dock inte de sista från Diest).
Plus att sista bilden är fotad utanför den staden, men jag gillade reflektionen i bakrutan på bilen. Lite grann "gammalt möter nytt".
 
Här kommer fler bilder från Medeltidsstaden.
Det får avsluta min blogglördag (även om detta inlägg tekniskt sett publiceras efter midnatt).
 
Några fler bilder ifrån denna stadsdel kommer att komma upp på bloggen, samt ännu fler bilder från dagen i Diest. Det är inte slut ännu...
 
Här kommer nästa laddning av bilderna från dag nio. Jag sa ju att det var måååååånga bilder ;-) 
I Diest finns det en liten stad som är bevarad från medeltiden. Den är från 1600-talet. Kan bara säga en sak: Fullkomligt UNDERBART för fotointresserade/fotografer!!! 
 
Det enda som var lite synd var att det stod så pass många bilar, cyklar och sådant längst gatorna. Så man fick trixa lite grann för att få med endast sådant som var gammalt. Som ni ser på bilderna lyckades jag inte riktigt, då det är bilar och annat modernt med på dem.

Återkommer med fler bilder därifrån :-)
 
Alla bilder från Belgien är för övrigt fotade med min Canon EOS 400D, då resan inföll innan jag hade min 5D.
 
Det var verkligen helt underbart, perfekt väder den dagen vi tillbringade i Diest. Att det är vattendroppar på bilrutorna på de två första bilderna beror alltså inte på regn. Det är kondens, då det var ganska kallt på morgonen. Men det var inte bara vackert väder, det blev även varmt under dagen.
 
Jag kan säga som så; att kameran gick VARM den dagen! Bildmässigt var det, för min del, rekorddagen... Därför blir det massiva bildbomber, men det kanske inte gör så mycket? Hoppas ni orkar ta er igenom dem ;-)
 
F.ö. testar jag en lite annorlunda redigering idag, därför ser bilderna inte riktigt ut som mina bilder brukar göra (färgmässigt t.ex.)
 
Jag kom på att det börjar vara dags att fixa iordning den här uuuuutdragna reseskildringen nu... bilderna från Belgien. Det är ju trots allt över ett år sedan vi var iväg...
 
Den nionde dagen på resan tillbringade vi i grannstaden Diest, vilken jag skrivit om tidigare. Det var också den dagen som genererade allra flest bilder! Därför kommer jag vara tvungen att dela upp den här dagen på flera inlägg.
 
Vi börjar med de bilder jag tog direkt utanför vårt vandrarhem på morgonen.
Detta ljus är alltså vad vi vaknade upp till den 1:a November 2011... Sämre kan man ju ha det! :-D Speciellt om man tänker på att såhär ser det INTE ut hemma när vi går in i November...
 
Jag går inte ofta på bio. Skulle vilja gå oftare, men det blir helt enkelt inte av då det sällan går något jag absolut vill se.
Förra året, alltså 2012, var jag ändå på bio två gånger. I April (?) såg jag Hunger games, då jag läst så mycket om den samt läst boken. Och i November gick jag faktiskt och såg Breaking dawn II.
 
Idag blev jag sugen på att gå på bio igen, men som vanligt går det ingenting jag riktigt känner för att se. Kom därför på att jag skulle leta reda på när Catching Fire (aka Hunger games II) har premiär.
Tyvärr visar det sig att den inte kommer upp på biograferna förrän i NOVEMBER! Alltså nästan ett år från nu!
20:e november för att vara exakt, enligt IMDB.
 
Däremot blev jag väldigt brydd över releasedatumen i de repektive länderna... Brukar inte filmer ha premiär i USA först -Hollywoods hemland? Enligt listan här ovan har filmen premiär i Sverige före premiären i USA... Bara två dagar, men ändå... Men å andra sidan är jag inte direkt insatt i filmvärlden ;-)
 
Vad tyckte ni om Hunger Games?
Ska ni se Catching fire?
Vilken ordning föredrar ni  - läsa boken först, och se filmen sedan? Eller brukar ni vilja se filmen först och läsa boken sedan? 
Ids tyvärr inte ta några nya bilder, då inspirationen tryter lite grann just nu,
därför fick det bli två äldre bilder i mitt bidrag den här fredagen.
Smyckena på bilden är tillverkade av min syster.
 
Hejsan alla glada!
Så var det Fredag igen. Det är helt sanslöst hur snabbt tiden går! Snälla Januari, sakta ner lite grann; då jag slutar på jobbet den 5:e februari...
 
Men idag är det den 18:e januari, och dags för veckans Galleri Fredag. Den här månaden är det Myhran som är värdinna, och idag har hon valt temat ACCESSOARER.
Egentligen kan man inte direkt säga att det är ett tema som passar mig, då jag i princip inte brukar ha på mig några accessoarer.
 
Halsband, armband och ringar är sådant jag mest tycker är ivägen, och det har jag alltid tyckt. De enda handsmycken jag kommer kunna tänka mig att ha på mig är min eventuella framtida förlovningsring samt vigselring. Men än så länge är jag ju varken förlovad eller gift, så tills vidare förblir mina händer tomma.
 
Runt ena handleden, däremot, sitter en accessoar som jag verkligen inte klarar mig utan  -nämligen min klocka! Det är en billig klocka från Ur och Penn, men huvudsaken är ju att den visar tiden. Min visar faktiskt även datum ;-) Mitt första armbandsur fick jag i födelsedagspresent när jag fyllde 7 år, och sedan dess tror jag att jag varit utan klocka sammanlagt typ en eller två veckor...
Känner mig naken utan klockan och, tyvärr, blir jag extra stressad när jag inte har den till hands. Har ännu inte fått in rutinen att kolla klockan i mobilen...
 
De senaste åren har jag även börjat tycka att det kan vara riktigt roligt att använda örhängen. Gjorde hål i öronen när jag var 22 år. 18-årsgräns hade vi i vår familj, men jag väntade så länge som till 22 år. En otroligt löjlig rädsla för "att det skulle göra för ont" fick mig att vänta så pass länge  ;-P 
Men trots att jag faktiskt tycker det är rätt roligt att använda örhängen så är jag fruktanvärt dålig på att komma ihåg att använda dem!
 
Några accessoarer i håret brukar det inte heller bli för min del. Oftast blir det en väldigt snabb lösning med en enkel men dock praktisk hästsvans. Tyvärr tycker jag den blir rätt tråkig i längden, men jag är dålig på hur man fixar med håret.
 
Min favoritaccessoar däremot, är KAMERAN!
Är ju egentligen ingen accessoar, men då den praktiskt taget är fastlimmad i mina nävar så har den blivit lite av en accessoar för mig. Eller i alla fall en förlängning av mina armar... ;-)
 
Idag, den 17:e januari 2013, är det precis ett år sedan DEN blev min! DRÖMkameran!
Canon EOS 5D mark II.
Jag minns fortfarande känslan av att efter jobbet åka till MediaMarkt på Storheden i Luleå. Gå fram till hyllan med kameror med vetskapen om att DEN HÄR GÅNGEN skulle jag faktiskt köpa en av dem!
Känslan av att, med kartongen i famnen, gå till kassan och veta att inom loppet av ett par minuter skulle den vara MIN!
Känslan av att gå ut ur butiken med Den Bästa liggandes i den rödvita plastpåsen.
De fem milen mellan Luleå och Piteå har aldrig kännts så låååånga som just den gången!
 
Men sedan... KÄNSLAN när jag packade upp denna DRÖM!
DEN känslan önskar jag att jag kunde paketera för att återuppleva gång på gång på gång...
Det var underbart när jag köpte min 400D också, men ingenting kan jämföras med känslan att packa upp 5D:n! Jag vet att det låter löjligt, men jag näst intill skakade av lycka den kvällen!
Och faktiskt, ärligt talat, så kan jag fortfarande ha tillfällen då jag får sådana lyckorus liknande de jag hade just den kvällen jag packade upp kameran.
 
Ett år av lycka!

Minus 25 grader idag, och på lördag ska det tydligen bli -2... Inte konstigt att förkylningarna härjar med sådana hopp i vädret...

 

 
 
 
Kom precis på att jag glömt skriva att jag startat en underblogg till den här (Pixelie). Det är nämligen så att i år kände jag för att prova på fotoutmaningen 365 foton 2013.
Tidigare har jag kommit på det så sent på året att det inte gått komma ikapp. Men den här gången fick jag idén runt nyår, så därför tänkte jag att jag skulle prova på detta och se om jag lyckas komma ihåg att publicera en bild på varje ämne (alltså en bild per dag hela året).
 
Gå gärna in och kolla på bloggen jag gjort speciellt till mina bidrag till den utmaningen :-D
pixelie.webblogg.se/trehundrasextiofem eller klicka på bilden!
 
Det är verkligen oändligt vackert utomhus just nu!
Som ni ser så är det ett tjockt lager frost på alla grenar, vilket gör att världen har blivit riktigt VIT! Trots kylan är det sådana här dagar som gör att man står ut med vintern...
 
Spotlighten för vecka 3 är bloggen myphoto.blogg.se.
Ungefär 90% av alla bloggar jag följer är fotobloggar; väldigt naturligt då mitt stora intresse är fotografering. Och den här bloggen ligger på topp 3 av mina absoluta favoritfotobloggar!
Det är få bloggar där man får så mycket inspiration som just den här och det är en fröjd att klicka sig in på den.
 
Det jag älskar med hennes bilder är att hon verkligen utvecklat en alldeles egen stil och får verkligen fram känslor i bilderna! Det är just den här fotografen, Matilda, som skapat min absoluta favoritbild någonsin; DEN HÄR!
 
Om jag någon gång blir hälften så kreativ och nytänkande inom fotograferingen så är jag otroligt nöjd :-D
Några random bilder från idag.

Som vanligt har jag inte så mycket att skriva om, så jag visar några dagsfärska bilder istället. Men det gör nog inte så mycket, då detta trots allt är en FOTOblogg ;-)
 
Däremot måste jag fråga; är det någon mer än jag som brukar vara så otroligt trött på kvällarna att ni somnar sittande framför datorn? Vaknade ganska nyss till och upptäckte att jag somnat bokstavligt talat över tangentbordet...
Borde nog gå och sova snart ;-)  Men först måste jag tvätta färdigt (har tid i tvättstugan ikväll) och hunden måste få äta och komma ut en gång till...
 
Ibland är det RIKTIGT frustrerande att det är solnedgång redan när jag är på väg tillbaka till jobbet efter lunchen... Idag var det helt UNDERBART ljus, som ni ser på bilderna. Blev inte så många bilder, men några minuter hann jag i alla fall lufta kameran innan jag gick in på jobbet igen ;-)
 
Bara synd att det är så KALLT ute när det är sådant här väder på vintern. Man hinner nästan frysa fingrarna av sig när man är ute och fotar. Men vad gör man inte för konsten ;-)
 
...men ack så kallt att fota!
Jag gillar speciellt de två mittenbilderna, då de INTE är konverterade till svartvitt! Jag har funderat ett tag på att hitta något att fota på temat "svartvitt", utan att göra bilderna svartvita i efterhand. Och så snubblade jag över dessa motiv igårkväll :-D  De frostbeklädda grenarna mot den svarta natthimlen.
 
Bilden längst ner är fotad nere vid Södra hamn, strax innan jag fotade stjärnbilderna som jag visade igår. Att gå genom ett sådant vitt landskap är inte helt fel! Speciellt inte i dagsljus när det blir RIKTIGT vitt :-D 
Ibland känns det nästan som om jag har lust att åka upp till typ Gällivare, Jokkmokk eller någonstans ditåt. När vi var dit förra året (i början av februari) med Projekt Norrsken var det så fantastiskt i naturen att det var alldeles breathtaking! Typ en decimeter snö på varje gren!
 
Men "sörj inte det du saknar, utan glädjs åt det du har" heter det ju. Det är ju inte direkt fult här heller just nu :-D
 
När jag gick ut med hunden för kvällsrastning passade jag även på att åka förbi Hemmakväll, då jag fick ett starkt sug efter att hyra film. Egentligen kände jag mest för att gå på bio, men det gick verkligen ingen bra film just nu!
Däremot vet jag ju att jag redan sett Hungergames tidigare, men å andra sidan börjar det vara ett tag sedan... det var i våras när den gick på bio, så det gör inget att se den igen ;-)
 
Jag brukar alltid ha så svårt att hitta filmer när jag ska hyra. Dessutom är det ju alltid bättre att hyra tre än en på Hemmakväll. När man hyr en film måste man ju lämna tillbaka den dagen efter, men tre filmer får man behålla i en vecka :-)
 
Nej, nogsvamlat! Nu ska jag gå ner och dra ur motorvärmaren (hade lovat att vara chaufför ikväll, men det löste sig på annat håll) och sedan blir det att inta en bekväm soffposition för resten av kvällen. I och för sig är det inte så mycket kvar av den, men det är ju trots allt lördag ;-)
 
Ikväll var jag så less över att inte ha några nya bilder att visa här. Därför trotsade jag kylan, tog kameran, stativet samt fjärrutlösaren och gick ut för att fota lite med lång slutartid. Det är dessutom stjärnklart idag (antagligen därför som det är så kallt).
Fotade nere vid Södra hamn, tills mina fingrar var som stela istappar (trots vantarna).
Resultatet ser ni i detta inlägg.
 
Jag har en liten lös idé, men vet inte riktigt om den skulle gå bra.
Har funderat på ifall jag skulle välja ut några av mina bilder som ni, om ni vill, skulle kunna köpa förstoringar av. Alltså som tavlor med mina bilder.
 
Skulle du kunna tänka dig att köpa en tavla/bild hemma fotograferad av mig?
 
Trodde jag skulle kunna vara tillbaka på jobbet idag.
Hade sett fram emot det.
Men så blev den där envisa febern högre igen :-(
Det har verkligen varit mer envist den här gången än de senaste gångerna!
Men NU är jag i alla fall på bättringvägen, och imorgon blir det mest troligt jobb igen! Vill ju förlora så få dagar som möjligt såhär en månad innan jag slutar.
 
Men snacka om att tiden går störande långsamt när man ligger hemma i feber! Jag kan ha vaknat till och varit övertygad om att klockan varit typ 21:00, och i själva verket var hon typ 14:00...
 
Nåja, snart återgår allting till det normala.
På återseende kära vänner!
 
 
Update: Det är förresten första eftermiddagen den här veckan som jag inte haft ont i hela kroppen, och ont i benen när jag varit uppe och gått! När jag har feber får jag alltid ont i hela kroppen, men som sagt så har det känts som vanligt den här eftermiddagen :-D
 
Under fotograferingen i lördags tog vi även några inomhusbilder, och dessa är ett urval av dem.
 
Såg idag att det tydligen ska gå en liten dokumentärserie om Pite Havsbad (20:00 på 3:an).
Jag har nästan aldrig varit på havsbadet (jag vet!) men måste nästan se det då det alltid är riktigt roligt att se TV-program härifrån ;-)
 
Programmet heter "Sveriges riviera".
Tisdagar 20:00 på 3:an.
 
Havsbadet har fått smeknamnet "Nordens/Sveriges riviera", därav namnet på programmet.
 
I lördags hade jag en fotografering med en familj i Luleå; på den här platsen.
Med tanke på att det är första gången jag fotar tre personer samtidigt blev jag väldigt nöjd med bilderna (har fått tillåtelse att visa dem).
 
Denna veckans Spotlight här på bloggen är bloggen Life in the suburb.
I oktober 2012 firade jag 5 år som bloggare, vilket betyder att jag började blogga i oktober 2007.
Ungefär en månad tidigare satt jag och slösurfade på internet (vad gjorde jag egentligen på internet innan jag började blogga?) och för 495862478:e gången googlade jag runt på sidor om USA; typ "bo i USA", "jobba i USA", "studera i USA" o.s.v. Ni känner ju till min dröm.
Ordet blogg hade jag inte hört tidigare, förutom möjligtvis på Lunarstorm.
 
Helt plötsligt kom jag in på denna blogg, Life in the suburb, och sedan dess var jag fast. Bloggaren, Annika, skriver så otroligt BRA och INTRESSANTA inlägg varje dag om hur det är att som utlandssvensk bo i USA!
Fördomar om landet har blivit både bekräftade och förintade. Vilka saker vi faktiskt skulle behöva ta efter i Sverige och vilka amerikanska saker som faktiskt inte passar in här (typ Halloween).
 
Den här bloggen läste jag i ungefär en månad, och sedan hade jag blivit så inspirerad att jag själv ville prova på att blogga. Startade min första blogg på Blogspot, men gick några månader senare över till blogg.se, då jag där har större inflytande över min egen design.
 
Den här bloggen är fortfarande, efter drygt 5 år, min favorit! Jag går in på den varje dag, och det är alltid lika roligt att läsa ett nytt inlägg!
Så, i grund och botten kan man säga att jag har henne att tacka för min egen bloggkarriär!
 
Hej! 
Kollar in bloggen lite snabbt idag under tiden det känns lite bättre i kroppen. Gårdagen spenderades mest sovande, då jag råkade ut för både magsjuka och feber... 
Vaknade ungefär samma tid som vanligt på vardagar, gjorde mig iordning för jobb samt var ut med hunden på morgonrastning. Kände mig lite "vissen", men trodde det berodde på "måndagströtthet". Och sådant brukar ju gå över ganska snart efter att jag kommit till jobbet.
Men precis som jag skulle gå ner till bilen visade det sig att det inte alls bara var morgontrötthet, utan magsjuka!
 
Just det mattades som tur var av längre mot eftermiddagen, men övergick istället i feber. Febertoppen var 39,5 grader, och min dag bestod mest av sömn.
Idag är febern inte lika hög, men jag har sådär äckligt ont i hela kroppen, som man får vid sjukdom.
 
Att jag inte kunde sitta något vid datorn igår betyder ju också att jag inte kunde byta ut veckans spotlight, men det kommer.
 
På återseende!
 
 
Idag är det Trettondagsafton, men det är ingenting som jag egentligen firar. Enligt vad mig anbelangar så är julen över efter när vi skålat in det nya året. Men som bloggare måste man ju nämna det i alla fall, right ;-)
 
Den här dagen har jag varit iväg på en fotografering, så kvällen kommer ägnas i redigeringens tecken.
Vi höll till på bland det underbaraste stället, och dessutom var det ett helt ljuvligt solnedgångsljus! På bilden ser ni hur det såg ut (ljuset måste dock upplevas på plats...) Kan tänka mig att det är otroligt helt FANTASTISKT att fota där under våren och sommaren! Eller vad tror ni?
 
Plats: Strax utanför Luleå
 
Fredag idag, och dags för 2013´s första Galleri Fredag. 
Årets första värdinna är Myhrans, och hennes första tema är FÖRVÄNTNINGAR PÅ 2013.
Tycker det var väldigt svårt att hitta någon bra bild att illustrera temat med (hade jag kommit mig ut för att fota fyrverkeribilder i måndags hade jag tagit dem), därför gjorde jag en liten fuling... Hämtade sådana "before I die-bilder" från nätet.
 
Dessa bilder representerar vad jag mest av allt vill och önskar. Självklart går det inte att önska alla de sakerna just under 2013, men hoppas det inte gör något att jag gör en liten utvidgning av temat?
Trots att flera av sakerna inte går att uppfylla i år/på ett år, men jag hoppas ändå att vissa av dem i alla fall ska ta en liten början...
 
Become a professional photographer
Som ni vet är det min STORA dröm! Jag hoppas bara jag har tillräcklig talang för det, men det senaste ett och ett halvt året har jag faktiskt börjat tro mer och mer på min fotoförmåga. Så... hoppas med hela mitt hjärta!
 
Travel to all of the places I´ve always wanted to go.
Throw a dart at a map and travel to wherever it lands. 
Ja, faktiskt! Jag önskar verkligen att jag kunde vara så pass äventyrlig av mig. Jag vill så gärna vara så spontan, då jag kan tänka mig att det är på det sättet man faktiskt gör de allra bästa upptäckterna.
 
Fall in love with someone who loves me back.
Have children. 
Det här känns som en väldigt personlig punkt, på gränsen till privat (för min blogg). Men jag vill så hemskt gärna ha barn någon gång, och den biologiska klockan tickar på...
Jag behöver självklart inte den där överdrivet romantiska Hollywood-versionen av kärlek (finns den ens?) men jag vill bilda min egen familj :-)
 
Live in USA!
Experience christmas in New York.
Jag VET att jag tjatar sönder öronen på er (eller ögonen kanske då det här är en blogg)! Ni som följt mig i mitt bloggande länge vet vid det här laget att min STORA DRÖM, förutom att bli Fotograf, är att åka till USA!
Jag ÄR också medveten om att jag förmodligen glorifierar landet så till den milda grad! Men jag kan inte hjälpa det ;-) Det ÄR min stora DRÖM sedan tolv år tillbaka!
 
Stop being so afraid and start living instead.
Not being afraid to try and experience new things.
Jag bestämde mig för ett år sedan. Jag FÖRSÖKER, men är inte ända i mål ännu. Men jag VILL verkligen våga kasta mig ut på okänd mark och på sätt upptäcka nya saker och vidga mina vyer. Våga släppa iväg min trygghetszon. Jag har alltid varit så att trygghet varit väldigt viktigt för mig. Att VETA var jag ska, vad jag ska göra o.s.v. Men efter Belgien-resan (vet att jag tjatar om den också), som jag tvekade inför, så bestämde jag mig för att sluta stänga dörrar innan jag tagit reda på var de leder.
Men att släppa på den trygghetszon man haft under ett helt liv är inte gjort i en handvändning. Jag kämpar, och som sagt; verkligen VILL VÅGA!
 
 
Men för att återknyta till just 2013, så önskar jag att detta året ska vara väldigt snällt mot mot mig. Att jag, som alla andra, ska få känna att det är MITT år. Att jag ska få känna att i alla fall några av dessa punkter lägger sig i startgroparna...
 
Vi har precis öppnat en ny bok full med blanka sidor.
Välkommen 2013! 
 
Om ni är fotointresserade (och kanske annars också) har ni säkert stött på termen komposition och tredelningsregeln. Komposition är hur du placerar motivet i bilden.
 
Om man inte är fotointresserad och mest bara fotar på "titta-och-tryck"-nivå så ser man ju till att alltid ha motivet i mitten av bilden med gott om luft runt om. Ni vet den klassiska "turistbilden", med en eller flera personer centrerat i bilden med en sevärdhet eller något liknande i bakgrunden. Oftast är bilden fotad en bit ifrån, för att man ska få med hela personen samt hela bakgrunden.
Och jag menar självklart inte att det är något fel med sådana bilder! De fyller precis den funktion de är tänkt till; att dokumentera en resa (eller vad det nu kan vara).
 
Men om man blir biten av fotograferingen och vill utvecklas inom den hobbyn, så är tipset att använda sig av den s.k. Tredelningsregeln.
Den handlar om att man flyttar motivet lite åt sidan i bilden istället för att centrera den. Tänk dig ett rutnät, som jag ritat upp på bilden här i inlägget. Bilden är med hjälp av det uppdelad i tre delar, längst båda sidorna.
På min kamera kan man ställa in Live wiew-läget så att detta rutnät syns när man fotar. Men jag vet inte hur det är på andra kameror, om den funktionen finns där.
Som ni ser har jag lagt fokus på den lilla personen i juldekorationen, och den har jag lagt längst en av linjerna. Och därmed har jag fått en bild som är mer intressant än om jag lagt "personen" i mitten.
 
Ett tips när man fotar porträtt är att lägga fokus på ögonen (som man gör vid porträttfotografering), och se till att ögonen ligger längst den övre linjen. Personligen tycker jag inte det gör särskilt mycket om man beskär lite av toppen på huvudet, men det är en smaksak. Samt beror det självklart på vad för bild man är ute efter.
 
Däremot tycker jag att tredelningsregeln är lite mer av en riktlinje.
Jag tycker man ska gå väldigt mycket på känsla också. Ibland kan en bild med centrerat motiv bli betydligt bättre, och ha mer känsla, än en fotad med tredelningsregeln.
Ett annat tips är att gå "utanför ramarna" och strunta i alla fotoregler.
Till exempel om man fotar porträtt kan man testa att placera modellen i en av de nedre "rutorna" i rutnätet, så att man får väldigt mycket luft ovanför/snett ovanför.
Eller så kan man placera ett motiv i mitten av bilden/lite mot ena sidan, men sedan använder man kort skärpedjup och lägger fokus på någonting (t.ex. en annan person) i bakgrunden, så att personen i förgrunden blir oskarp. Det finns massor olika idéer; endast fantasin sätter gränserna...!
 
Lycka till!
 
Nu när julen är över och min hatmånad Januari inletts, så är det extra viktigt att försöka tänka positivt. Som att plocka fram sommarbilderna ur arkivet, längta tillbaka lite och inse att det faktiskt kommer att vara sommar innan vi hinner säga Snöfall!
 
F.ö. var det grymt mycket (och stora) myggor där jag fotade de två översta bilderna! Vad gör man inte för konsten ;-)
Reprisbild då jag inte sitter vid min egen dator just nu.
 
Hej hej!
Försöker hålla humöret uppe trots att jag helst av allt bara skulle vilja stupa i säng och sova ett dygn eller två. January is so not my month!
Nåja, kikar bara in här en sväng såhär på förmiddagsrasten för att meddela att jag inte glömt bort det inlägg jag tänkte publicera imorse. Hade ställt klockan tidigt, men kan inte ha hört den just idag. Vaknade nämligen tjugo i sju (börjar jobba 7:00)! PANIK!
Men var i alla fall på jobbet typ tio-kvart över sju...
 
Detta betyder alltså att jag inte hann fixa iordning det inlägg jag som sagt tänkt att publicera redan på morgonen, men jag har inte glömt bort det.
 
Håll utkik senare idag, då kommer det upp ett fototips här på bloggen :-D
På återseende!
 
Flikar bara in med ett inlägg såhär på morgonfikat. Bilderna är från 2011, men det var de jag hade tillgång till här (hade mitt USB-minne i datorn här på jobbet). Ursäkta ifall kvalitén på bilderna inte är som den brukar. De var lite för stora för min blogg, så jag var tvungen förminska dem med bloggverktyget. I vanliga fall gör jag iordning rätt storlek redan i Photoshop, för att få bättre kvalitet.
 
Måste bara säga att jag är ENORMT trött idag! Dels har jag sovit rätt dåligt inatt (av alla nätter jag sover bra, var jag tvungen sova dåligt inatt) och dels känns det som om jag varit ledig typ en månad...
 
Nej, nu måste jag gå tillbaka och sortera lite inkommande kläder/gardiner/dukar o.s.v. Textilier rättare sagt.
På återseende!
 
Ett av tipsen till önskeinlägg som jag fick var att visa bilder från min stad, Piteå med omnejd. Därför tänkte jag att jag skulle börja med det.
Tyvärr har jag inte så mycket nya bilder som passar in på det temat; därför kör jag några av sommarens favoritbilder i repris.
 
Det var en lördag i Augusti, en dag då det faktiskt inte regnade, som jag fick idén att ta med kameran ut till Bröstfallet för att fota lite. Detta bestämde jag att göra trots att jag aldrig varit där tidigare (inte vad jag minns i alla fall). Hittade på en karta i alla fall åt vilket håll det låg, tog bilen och startade min utflykt.
 
Jag körde och körde. 
 
När det kändes som jag kört ända ut till... någonstans... insåg jag att jag måste ha missat rätt avfart. Vände om och började köra tillbaka. Det var dock inte förgäves jag åkt för långt, då jag fick rätt bra bilder på den storslagna utsikten.
Däremot höll jag på att missa avfarten en gång till på vägen tillbaka. Men i sista stund skymtade jag en skylt som visade att det var rätt väg. Det visade sig att jag egentligen inte behövt köra överdrivet långt... ;-)
Hamnade till slut rätt och kom fram till Bröstfallet, och det var värt felåkningen! Det var så otroligt avkopplande och så fick jag rätt mycket material till HDR-bilder.
 
 
Nu när det som sagt är nytt år tänkte jag höra ifall det är något speciellt ni önskar se i min blogg. Tänkte i så fall kalla detta inslag för "Önskerubriken".
 
Vad vill ni se i min blogg?
Kom gärna med förslag i detta inlägg :-D
 
Hittade några bilder från julafton som jag inte publicerat ännu. Eller rent tekniskt är de från juldagen då det hunnit bli efter midnatt när jag fotade dessa ;-)
 
Första veckans spotlight på min blogg är alafoto.se/blogg.
Kommer inte riktigt ihåg hur länge sedan det är sedan jag hittade denna blogg, men det börjar vara ett bra tag sedan vid det här laget. Men redan vid första anblicken älskade jag hennes bilder! De är helt underbara och jag blir lika hänförd varje gång jag klickar mig in på bloggen.
Speciellt älskar jag porträttbilderna samt macrobilderna! Härligt klara färger, underbar skärpa/skärpedjup och helt enkelt fantastiska!
 
Med anledning av att jag tänkt satsa lite mer på bloggandet i år tänkte jag börja om att vara med i utmaningen Tisdagstema.
Dagens/veckans tema är Best of 2012, och först tänkte jag välja den bästa händelsen under året som var. Har ju några sådana händelser... Men så fick det bli den bästa bilden istället.
 
Egentligen finns det andra bilder jag är mer nöjd med än just den här, men det är något som gör att jag dras till denna bilden. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men när jag ska välja ut vilken som är min favorit dyker den här alltid upp bland de bilder jag väljer mellan.
 

Därför fick den helt enkelt bli mitt bidrag i veckan.
 
Här och här kan ni se fler favoriter.
 
 
Första inlägget år 2013.
Min bloggning har ju varit lite sisådär det senaste året, eller egentligen de senaste två åren...
Därför satte jag mig ner igår och försökte dra upp lite planer för bloggen. Försökte komma på ett bra sätt att faktiskt komma igång med att blogga mer regelbundet, och förhoppningsvis lite roligare.
 
Däremot förväntar jag mig inte av er att ni ska tro att detta kommer att hålla i sig. Är medveten om att jag har sagt såhär tidigare, men att det runnit ut i sanden. Därför ska jag nog inte LOVA något, utan kan bara säga att jag verkligen ska göra mitt allra bästa den här gången.
Antagligen är det lite i första-januari-anda, men jag känner mig väldigt positiv just nu.
 
En sak som jag tänkte införa på bloggen är en ny kategori; som jag kallat "In the spotlight". Det kommer att vara typ Veckans blogg, där jag väljer ut en blogg som kommer att få en bildlänk i min sidomeny under en veckas tid.
Jag har gjort en ny design inför 2013 som snart kommer upp på bloggen, och där finns den rutan med.
 
Så håll utkik :-)

Tackar Er alla för 2012 och önskar er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Om 2013 blir hälften av vad 2012 varit så kommer jag inte klaga.
Hoppas att det blir på samma sätt för er, kära läsare!
Hoppas att 2013 blir ett år att minnas, på alla plan!
 

GOTT NYTT ÅR!!!