Igår fick jag ett ryck och åkte ut en sväng med kameran under kvällen.
Eller; jag hade faktiskt en tanke på några speciella bilder (vilka jag också tog, men inte är med i detta inlägg) men när det var så vackert ute förlorade jag mitt tidsbegrepp - har dessutom inget armbandsur just nu - och helt plötsligt hade jag varit ute i tre timmar i kylan...
Okej, SÅ kallt var det inte (måste på sin höjd varit några minusgrader), men där mot 22-tiden började det kännas både i fingarna och tårna... ;-)
 
Denna bildbomb är ett urval av de 237 bilder det blev under kvällen den 30:e december 2017.
A good way to finish the year! :-D <3
Det ser sannerligen ut som ett julkort utomhus för tillfället!
 
Jag hoppas att ni haft en mycket trevlig julafton allihopa!
Min kan jag inte klaga på. En mysig dag med alldeles perfekt lagom många personer :-) Visst gillar jag jular då vi är riktigt många också, men ibland är det ganska mysigt att bara vara några (vuxna) personer.
 
Jag tänkte ägna detta inlägg till vad som blev en av mina favoritjulklappar.
Fick mycket trevliga saker vilka jag är så nöjd med! Älskar att alla börjar ha koll nu på att jag gärna vill försöka leva lite enklare och inte belamra mitt hem med en massa saker igen.
Fick saker som pengar, doftljus och lite sådana saker som antingen kommer användas mycket och/eller som är förbrukningsvaror.
Kommer dock inte att göra något inlägg i stil med "Mina julklappar 2017", då det känns som om det inte riktigt går hand i hand med den livsstil jag är på väg mot.
 
MEN en sak tänkte jag som sagt ta upp. Fick den som sagt igår, och det är en sak jag tittat på länge men inte blivit av att köpa.
Nämligen en DVD-väska.
För några månader rensade jag bland mina filmer, och en del åkte ut. Dock blev det en del kvar också, då jag inte riktigt känner att jag vill rensa bort dem (än).
Satte dessa filmer i en av lådorna i min Malmbyrå, och som ni ser blev den verkligen proppfull. Det har legat och gnagt i mig sedan dess; att jag skulle vilja organisera upp det mera, kunna göra mig av med alla plastfodral och få det enkelt och överskådligt.

Som ni ser är det fortfarande en del kvar, men t.ex. VÄNNER-skivorna har ju ingen text (på själva skivorna) överhuvudtaget. Därför skulle det vara så svårt att veta vilken som är vilken om en plockar ut alla från boxarna.
Har också funderat lite löst på att sälja dem då jag inte klarar av att se den serien längre.
Dock tog det så lång tid att samla ihop hela serien, så jag vet inte om jag är redo att göra mig av med dem ännu.
Time will tell, helt enkelt.
 
Jag är i alla fall supernöjd med detta nya arrangemang!
Det är en fröjd att öppna filmlådan numera.
 
 
Kunde inte låta bli att ta en sådan här bild också, tillsammans med alla tomma etuier.
Det är 68st. Jag är 1,64m lång.
Ska bli sååå skönt att få dem ut ur hemmet!
 
Till Er alla; hoppas att ni får en Riktigt God Jul!
önskar
Erica Pixelie Pettersson
2008 köpte jag min första systemkamera -min Canon EOS 400D.
Om några månader är det precis 10 år, vilket betyder att jag fotat med systemkamera i ett helt decennium.
Sedan dess har det blivit... hm... en del bilder...
Bland det bästa som finns är att gå tillbaka och plocka fram de första bilderna en tagit för att sedan lägga dem sida vid sida och jämföra med nyskapade bilder.
Det är också då som en verkligen ser sin utveckling, vilken sannerligen ger en boost!

Här kommer några juliga bilder, eller i alla fall bilder jag fotat i juletid, i December 2008 respektive nu i December 2017...
Det blir verkligen så tydligt vilken utveckling som skett.
Och att jag vid fototillfället var skitnöjd med vissa av bilderna från 2008 gör att jag idag nästan måste dra fram skämskudden ;-P
Så platta, så tråkiga. Uselt ljus,ingen lyster, ingen magi, ingen som helst känsla what so ever i bilderna!

Ja, helt enkelt; döm själva... ;-)
Nu säger jag inte att de nya bilderna är perfekta. Men jag tycker ändå de har en lyster som de gamla bilderna saknar helt.
 
Vintersolståndet
 
Idag är det den dagen... då det är som absolut mörkast på hela året. Då det inte blir ljust förrän typ vid 10, solen börjar gå ner vid 12, är helt nere strax efter 13 och det är mörkt klockan 14.
Sååå deprimerande, och en ifrågasätter mer än en gång varför en bor här uppe.
MEN det finns något positivt med denna dag också. Något som faktiskt gör allt lite lättare..
Nämligen att det är NU det vänder. This is as dark as it gets!
Efter den 21:a december går vi officiellt mot ljusare tider. Visst, det tar sin tid. Det händer inte över en natt. Men bara känslan att det från och med nu blir ljusare och ljusare ÄR upplyftande.
Eller vad säger ni?
Januari är fortfarande en mörk månad, men redan i februari märker vi ju faktiskt skillnad. Högvinter är det fortfarande naturligtvis, men det är ljust betydligt längre på dagarna.
 
Ett ljus i mörkret
 
 
Två (eller tre) dagar kvar till julafton
 
Beroende på hur en räknar. Vet inte om en ska räkna med julafton eller inte?
Hur många fler tycker det känns helt sjukt! HUR snabbt har inte december gått i år???
Okej, det är säkert delvis för att fjärde advent infaller på självaste julafton i år, men det känns i övrigt också som att december bara rusat förbi.
Jag får seriöst nästan hjärtklappning när jag tänker på hur fort tiden går numera. En hinner ju knappt vänja sig vid att skriva ett nytt år innan det är slut... Känner paniken stiga, så vi går vidare ;-P
 
Snart julafton 2017. Känns ju som vi knappt hunnit smälta julmaten från 2016...
 
 
"Bara för att förpackningen var skitsnygg"...

Jag är väl (nästan plågsamt) medveten om att detta INTE går hand i hand med den minimalistiska livsstil jag vill sträva efter, men jag kunde helt enkelt inte låta bli.
Jag hade ju bestämt (inget jag skrivit om i bloggen dock, då det är en ovesäntlig vardagssak) att jag skulle sluta med sköljmedel när den flaskan jag hade var slut, då det är bättre för miljön och helt enkelt faktiskt inte behövs (endast för "lukta gott"-effekten).
Men när jag var på Rusta för ett tag sedan såg jag dessa flaskor. Och ja, jag köpte dem till 95% för att jag tyckte förpackningarna var skitsnygga! Självklart tyckte jag de luktade gott också, annars hade jag motstått frestelsen... ;-)
Dessutom är de ju bara Limitid edition, vilket gör att de kommer försvinna och jag kan därmed sluta med sköljmedel när DESSA är slut istället ;-)
Hur är det med er? Använder ni sköljmedel när ni tvättar eller har ni skippat det?
Vilken är er favoritdoft?
 
 
En vit jul.
Och då menar jag inte det där vita, fluffiga som faller utanför våra fönster.
Nej, det handlar om något mycket viktigare.
 
Varje år vid den här tiden dyker det upp kampanjer för att få människor att utesluta, eller i alla fall drastiskt minska ner, sin alkoholkonsumtion under julhelgen. Det tycker jag bara är bra! Det kan inte sägas nog många gånger.
Julen är den bästa/mysigaste tiden på året för många av oss, men det är också hiskeligt många (framförallt barn) som mår dåligt under julen. Som bara önskar att den vore över. Barn som inte får några tindrande minnen av jul. På grund av alkohol.
 
Ska jag vara helt ärlig så tycker jag inte att alkohol hör hemma på julen. Överhuvudtaget.
Visst, firar en jul tillsammans med endast vuxna är det en sak. Alla får göra precis som de vill; det struntar jag i.
Men så fort det är BARN inblandade fattar jag faktiskt inte varför det är så viktigt att ha med alkohol under julen. Jag förstår faktiskt inte det.
Ett argument jag stött på (läst) vid några tillfällen är att folk ursäktar sig med typ att "det är så lite", "jag/vi dricker bara ett eller två glas" o.s.v.
Eh. Igen... Är barn inblandade tycker jag inte det spelar någon roll. Alkohol.hör.inte.hemma.på.julen.

Alkohol är för sjutton ingen mänsklig rättighet!
Vad jag däremot tycker är en rättighet är att alla barn ska få den där tindrande känslan kring jul. De där tindrande minnena. Nu vet jag ju naturligtvis att alla på jorden inte firar jul, men detta inlägg är fokuserat på den (ändå stora) grupp i världen som firar högtiden på ett eller annat sätt.
"Julen är barnens högtid" brukar vi säga. Men då fattar jag inte varför det är så jäkla viktigt att alkohol ska finnas med i bilden på julafton...
Som sagt; vad vuxna människor, som firar jul endast med andra vuxna människor, gör är deras ensak.
MEN barn väljer inte var de ska tillbringa julaftonen. Barn firar jul där deras föräldrar väljer att fira jul. De har ingen annan valmöjlighet. De har inte heller valmöjligheten att åka därifrån om det spårar ur.
 
Om jag ska vara helt ärlig så tog det lång tid för mig innan jag förstod att många människor faktiskt dricker alkohol på jul (oavsett om det är "mycket" eller "lite").
Det beror säkert på att jag trots allt hör till den lyckliga gruppen människor som faktiskt bara har tindrande minnen från mina barndomsjular. Julen var alltid magisk, och det är säkert därför som jag älskar den så mycket idag. Alkohol existerade inte på julafton hemma hos oss.
Det hugger alltid i magen och i hjärtat när jag tänker på den onödigt stora grupp barn som inte får sådana minnen med sig i bagaget. 
 
Så ja; jag tycker att om en har barn så finns det inte ett enda vettigt argument att dricka alkohol under julen.
Vi behöver inte alkohol för att överleva.
Alkohol är ingen mänsklig rättighet.
Men däremot har alla barn rätt till den magi som omsluter julen!

#EnVitJulFörAllaBarn
 
 
Vad tycker ni?
Håller ni med mig?
Eller har ni andra tankar angående jul och alkohol?
Det har snöat i typ en månad nu (inte konstant dock ;-P) och det börjar märkas tycker jag...
Det börjar vara gode mycket snö vid det här laget; dessutom snöar det just nu i skrivande stund.
Det har ju dock varit en sådan tid då vädret inte riktigt kunnat bestämma sig.
Ena dagen har det vräkt ner flera decimeter, andra dagen har det varit plusgrader och tredje dagen har det blivit kallt igen.
Tänk hur mycket snö det skulle ha varit nu om det aldrig varit tödagar...
 
Dessa bilder är dagsfärska; fotade idag. Alltså fredagen den 15:e december 2017.
 
Jag och listor... Ja, det vet ni ju redan ;-)
Därför kommer här denna härliga jullista, vilken kommer från Annikas blogg. Jag tycker verkligen den är lika mysig att läsa som att fylla i, och att läsa/göra samma lista varje år gör mig absolut ingenting!
 
 
 
Firar du jul hemma eller hos någon annan?
Hemma hos mamma och pappa, i mitt barndomshem.
Någon gång skulle jag dock vilja prova på att åka utomlands över julen.

Levande gran eller plastgran?
Min är en konstgjord gran. Har dock funderat flera gånger på att prova på levande.
Men det har aldrig blivit av, och min är ändå så fin att jag egentligen inte saknar levande gran.
Dessutom har vi haft konstgjord gran hemma (en riktigt fin!) så länge jag minns.
Jag vet att vi hade levande gran när vi var riktigt små, men det minns jag knappt inte.

 
Favoritjulgodis?
Hm... jag vet inte riktigt. Äter egentligen inte så mycket just julgodis. Inte sådant som räknas just till julgodis.
Har inget emot knäck, men äter det typ aldrig.
Gillar skumtomtar, men det brukar inte bli särskilt många sådana heller.

Men favoriterna är nog ändå de godisarna som mamma brukar göra; med ett lager kola mellan två lager choklad.
Gillar även ischoklad, OM det är hemmagjorda!! De köpta smakar bara... skit rent ut sagt. Jag klarar inte av att äta köpta ischoklad utan att få kväljningar. Det är säkert för att det i dem dels är de proportioner det ska vara av choklad-kokosfett, samt att det är sååå mycket tillsatser.
När vi gör dem hemma minskar vi på mängden kokosfett ganska drastiskt.
Istället för att köra 50/50 (som receptet säger) så kör vi hälften så mycket kokosfett som choklad.
(T.ex. 50gr fett till 100gr choklad).
 

Favoritmat i jul?
Mina favoriter på julbordet (sådant som MÅSTE finnas där) :
- Gravad lax!
- Sillsallad!
- Kalvsylta (helst från märket Piteortens)!
- Vörtbröd MED russin!

Den finaste julmusiken?
Måste nog ändå säga att den julmusik jag fastnar lättast för, och som ger mig mest julkänslor, är svensk julmusik.
Framförallt Agnethas och Lindas julskiva som påminner mig om barndomen, då vi pyntat klart hemma och satt och lyssnade på den spelandes på mammas LP-spelare. (Är ju uppväxt på 90-talet, så det var ju band och CD vi lyssnade på, men just Den julskivan accocierar jag med LP).

Annars är det väl egentligen en massa olika julsånger jag gillar, så jag har därför svårt att säga vilken som är min absoluta favorit.
 


 
Och självklart får jag gåshud av denna... ↓


 

Den godaste juldrycken?
JULMUST!
 

Alkoholfri glögg eller med alkohol?
Dricker inte glögg särskilt ofta; är inte ens säkert att det blir varje år. Tycker dock inte illa om det, utan det blir bara inte av.
Men de gångerna blir det bara vanlig Lättvinsglögg från affären (vilken ju typ är alkoholfri). Har aldrig smakat Glögg en måste till systemet för att köpa.

Jenny Nyströmjul eller amerikansk jul?
Tja, vanlig svensk jul (Jenny Nyströmjul antar jag). Har ju dock sneglat åt väster sedan jag var i yngre tonåren, så jag är ju minst sagt fascinerad av amerikansk jul. Gillar verkligen hur de vräker på, och TILLÅTS vräka på.
Här är det ju trots allt inte helt "lätt" ifall en skulle vilja pynta lika mycket som om en vore i USA, även om det blir bättre och bättre. Men "lagom" sitter ju faktiskt fortfarande rätt rotat hos svenskarna... ;-P
 
 

Berätta om dina traditioner på julafton.
Tja... förmiddagarna brukar mest springa iväg i förberedelser och att komma iordning. Har väl inga direkta traditioner knutna till morgonen/förmiddagen.
Däremot minns jag från när vi var små att Julaftonen var enda dagen på året då vi fick sitta i TV-rummet och äta frukost :-) Jag minns också att vi inte ens behövde äta fil den dagen om vi inte ville, utan vi kunde få bara O´boy och mackor ;-)

Ungefär mitt på dagen åker jag hem till mamma & pappa, och klockan 14:00 äter vi julbord allihop. Vi har alltid ätit julbord klockan två.
Sedan händer väl egentligen inget särskilt. Mest umgås, och de som vill tittar på Kalle och på Kan du vissla Johanna. De senaste åren har jag dock blivit alldeles för rastlös, så jag brukar mest titta med ett halv öga ;-P

Efter det brukar det vara dags för julefterrätt. Hos oss samma varje år - Ris á la malta (MUMS!) och glass/grädde/maränger/nonstop (tänk allt en brukar ha i marängsviss) för de som inte gillar "malte". 
 
Runt 18-tiden brukar vi börja dela ut och öppna julklapparna, och då vi är så pass många tar detta resten av kvällen...
Vi har dessutom ett system gällande öppnandet, vilket jag verkligen älskar!
Istället för att alla river upp sina klappar samtidigt, och en inte hinner vara med om t.ex. när andra öppnar klapparna en gett dem... så kör vi en-och-en.
Det är bara en person åt gången som öppnar. På så sätt hinner alla vara med.
Detta började när vi var små, eftersom mamma och pappa ville ha lite koll på vad vi fått av vem.
Men det blev en tradition, och numera kan jag inte tänka mig att köra på kaos alla-river-upp-alla-julklappar-samtidigt.

Efter julklappsöppningen är det som sagt oftast väldigt sent och kvällen lider mot sitt slut.
En del börjar dra sig hemåt och den här julafton-är-slut-tomheten infinner sig.
Eventuellt kan vi spela något sällskapsspel, men det beror på HUR sent det är.

Juldagen?
Stora pyjamas-och-TV-dagen. Enough said.
Ingenting händer på Juldagen.
Eventuellt kan vi vissa år samlas med och om det var någon som var på annat håll under julaftonen.

Annandagen?
Nothing what so ever. Bara en lugn dag då en är ledig.

Pynt som är bannlyst hemma hos dig?
Svart. Orange.
Jag härmas lite här och säger Uppblåsbart. Nej tack.
Alla färger på granar utom grönt och vitt (har faktiskt börjat gilla vita granar).

Favoritpynt?
Ljusslingor
Röda Julstjärnor (blommorna)
Änglaspel (i alla fall i år)
Julgranen!
Fixa fina julstilleben
 
 

Julkort -mail eller post?
Skickar inga julkort längre. Det fasades ut mer och mer för mig, för att till slut upphöra helt.
Och helt ärligt saknar jag det faktiskt inte.
Men när det begav sig var det per post som gällde!

Vilka färger har ditt pynt?
Rött, grönt, guld, silver, vitt

Glitter?
Har inget glitter i år.
Vid bortplockandet av förra julen slängde jag det jag hade, då det började vara så tejpat och fult, och i år blev det inte av att köpa nytt.
Satsade dock mer på ljusslingor i år, så jag saknar inte glittret.

Favoritfrukter i juletid?
Clementiner/Satsumas, vad de nu heter! Alla gånger!
 


Risgrynsgröt eller Ris á la malta?
Ris á la malta! Jag ÄLSKAR det! Önskar att jag hade en skål här och nu när jag sitter och skriver detta :-D

Kalle Anka på julafton?
Ser som sagt Kalle med ett halvt öga. Det vill säga; jag brukar sitta i TV-rummet, men inte direkt fokusera på programmet.

Karl-Bertil Jonsson?
Har fortfarande aldrig sett.

Kan du vissla Johanna?
Samma som med Kalle. Jag ser med ett halv öga numera eftersom det är igång på TV:n och jag sitter med i rummet.

Äta först och klappar sedan, eller klappar först och äta sedan?
Äta först och klappar sedan.

Köper du klappar åt många?
Det blir en hel del, ja. Eller många och många. Runt 13st. Det blir ju fler och fler i familjen numera ;-)

Vill du slå in klapparna själv?
Jepp.

Färgglatt eller strikt enfärgat papper på klapparna under granen?
Färgglatt papper. Och det ska vara JULIGT! Även på klappar till barn. Alla får ju naturligtvis göra som de vill, men jag vill inte att julklappar ska vara inslagna i typ rosa prinsesspapper, ljusgrönt Musse pigg-papper eller liknande. Det ska andas JUL!
 
 

Less is more och stilrent vad gäller pynt?
Jag älskar när det är riktigt extra vräkigt med julpynt, men jag älskar lika mycket det mer stilrena. Det är därför jag funderat lite på att köra vartannat år; less is more-jul ett år, och sedan riktigt vräkigt året efter.

Vad önskar du dig i år?
Typ nada.
Det är frågan jag alltid gruvar mig inför. Den frågan jag alltid vet kommer under hösten-senhösten... "Vad önskar du dig?" Lyckades efter ett tag få ihop en liten önskelista med ett par saker att skicka till mamma och pappa, men egentligen önskar jag mig ingenting.
I alla fall ingenting som jag ens skulle fundera över att sätta upp på en önskelista... typ en ny mobil.
Jag har aldrig haft svindyra saker på min officiella önskelista, och jag tänker inte börja nu.
 
Jag har faktiskt en dröm (som jag skrev på Facebook för någon dag sedan) att prova på att fira en jul utan julklappar. Tänk en jul/december utan den stressen över sig... :-)

Mellandagarna, trista eller sköna?
Har inte reflekterat så mycket över dem. Sköna om en är ledig.
Förra året jobbade jag mellandagarna.
Och det kommer jag göra i år också.
Så det blir som helt vanliga dagar för min del.

Mellandagsrea?
Har inte varit på mellandagsrea på åratal. Shopping har aldrig egentligen varit min melodi.
Och framförallt inte att trängas med en massa shoppinggalna människor på stora reor... ;-P

Nyårsplaner?
Nix, som vanligt inga planer. Blir väl att ta det lugnt hemma som vanligt.
Har dock inga direkta traditioner knutna till nyår, så jag känner ingen stress heller.

När åker julen ut?
Det är VÄLDIGT olika i mitt hem.
Ibland åker den ut när nyår är över, ibland typ en vecka senare och ibland kan jag ha kvar julen ända till Tjugondag knut.
De senaste åren har jag dock börjat känna mer och mer att allting juligt bara känns så dammigt efter att vi ringt in det nya året.
OCH jag blir alltid extra inredningstokig när julen åkt ner i sina lådor. Det är som om jag alltid vill göra om allt här hemma i januari! Synd att inredningsprylar är så dyra, oftast ;-P
Nu är den här.
Den bästa tiden på hela året.
December månad. Juletiden.
Och i mitt tycke är det tiden som leder upp till julafton som är allra bäst. Efter jul infinner sig liksom ett tomrum.
 
MEN det ska vi inte tänka på nu!
Nu är NU! Och den där bästa tiden på hela året har bara börjat!
Och i mitt hus råder det full jul, inklusive julgranen. För varför ska en vänta tills bara några  dagar innan julafton, och sedan bara få njuta av den typ en vecka? När en kan njuta av den i en hel månad!
 
Förra året pyntade jag mer minimalistiskt.
Och jag måste erkänna, trots att jag är en sådan julälskande människa, att jag älskade det pyntet lika mycket som fullskalig jul.
Därför hade jag svårt att bestämma mig för om jag skulle köra på samma linje i år, eller om jag skulle vräka på.
Det slutade med att jag vräkte på och plockade fram allt julpynt jag äger ;-) 
 

Nej, nu ska jag inte tjata på med en massa text mera.
Istället bjuder jag på en bildbomb av hur det ser ut hemma hos mig nu under december 2017:

Och vi kan då inte klaga på julstämningen utomhus i år heller...
Snö har vi minsann fått så det räcker och blir över under november månad, vilket innebär att vi fick en gnistrande vit första adventshelg :-)